fbpx

Pence i Gaudio nisu uvjerili Skupinu iz Lime u “vojno rješenje” za Venezuelu

Venezuela IZVOR: Twitter

Nakon sukoba i pokušaja proboja “humanitarne pomoći” 23. veljače kroz prijelaze Cúcuta-Táchira i Paracaima – Amazonas, za sada su napetosti na venecuelanskoj granici s Kolumbijom i Brazilom popustile

Ideja, vjerojatno zamišljena od strane posebnog Trumpovog izaslanika Elliotta Abramsaa, bila je eskalacija do točke sukoba u kojoj bi vlada Nicolasa Madura mogla biti kriminalizirana, što bi dalo opravdanje za agresiju od strane Washingtona i Bogote.

Različite verzije potvrđuju da su iza paljenja kamiona na graničnom mostu Francisco de Paula Santander bili pripadnici kolumbijskih paravojnih snaga, a to je trebao biti “casus belli” za vojnu intervenciju u Venezueli, baš poput iračkog “oružja za masovno uništenje” i “Gaddafijevog bombardiranja civila” u Libiji.

Sljedeći korak koalicije protiv Venezuele je bio sazivanje sastanka takozvane Grupe Lima jučer u Bogoti, koji je sazvan od američkog potpredsjednika Mikea Pencea, koji je prisustvovao na konklavi.

Na sastanku, koji je dijelom bio pokriven od korporativnih medija, bio je vidljiv nedostatak konsenzusa o mogućoj vojnoj intervenciji koju bi predvodio Pentagon i čini se da su svi bili protiv Ivana Duquea i Mikea Pencea.

Prije sastanka je bjegunac iz Venezuele Antonio Ledezma dao izjavu u kojoj je zatražio od svog partnera Juana Guaidóa da na sastanku zatraži “humanitarnu intervenciju na temelju odgovornosti za zaštitu (R2P)”, što je američki “pravni” pristup koji se koristio u bombardiranju SR Jugoslavije i Libije. Time se još jednom potvrdila spremnost venecuelanske proameričke opozicije da kao jedinu moguću promiče američku “vojnu opciju”.

Unatoč tim uzvicima, dio američkog i latinoameričkog establišmenta ne podržava operaciju ovog tipa. Tog je mišljenja i José Miguel Vivanca, direktor za Latinsku Ameriku Human Rights Watcha

Isto tako je i Europska komisija, preko glasnogovornice EU za vanjske poslove, Maje Kocijančič, izrazila “vrlo jasnu volju da se mora izbjeći vojna intervencija”.

Ovo odstupanje pokazuje promjenu plana na sastanku Grupe Lima i polarizirane stavove o sukobu u Venezueli.

Duque, Guaidó i Pence, tim redoslijedom, održali su prazne govore temeljene na medijskoj fikciji i psihološkim operacijama.

Kolumbijski predsjednik je govorio o uspjesima i nastavku “diplomatske opsade” protiv venecuelanske države i dao svoju riječ da će se poduzeti snažne mjere za rušenje “režima” u Caracasu.

“Situacija u Venezueli nije dilema između rata i mira, prava dilema je nastavak tiranije ili trijumf demokracije, ljudskih prava i sloboda”, rekao je Duque, koji je dodao “kako 23. veljače nije bio poraz, jer se potvrdila predanost u pružanju humanitarne pomoći”.

Juan Guaidó je apelirao na donošenje odluka unutar Grupe Lima.

Grupa Lima

FOTO: zemlje članice Lima grupe

“Donosimo odluku između demokracije i diktature, između masakra i spašavanja života”, rekao je Guaidó.

Dok je bjegunac od pravde držao svoj govor, a Mike Pence se pripremao za svoj, američko ministarstvo financija je najavilo nove sankcije protiv četvorice Madurovih guvernera koji su odgovorni za komercijalne morske luke i pomorsku blokadu.

Svojim teokratskim stilom se američki potpredsjednik osvrnuo na najnovije financijske akcije Washingtona i najavio isporuku 56 milijuna dolara Grupi Lima, koju je Trump nazvao “velikim pobjednicima slobode”. Pence je dao potporu Guaidóu i spomenuo da su događaji od 23. veljače bili borba “između demokracije i diktature”.

Stoga je od zemalja regije zatražio da “zamrznu imovinu dužnosnika Venezuele i prebace ih Guaidóu”, a zatim da zatraže da pripadnici vojske Venezuele prihvate “velikodušnu amnestiju” Narodne skupštine.

Na temelju “false flag” operacija na granicama je svu krivnju prebacio na vladu u Caracasu.

“Kolumbija je naš najvažniji partner u regiji i svaka prijetnja suverenitet i sigurnosti ove zemlje će se suočiti s odlučnim odgovorom Sjedinjenih Država”, rekao je Pence.

To može značiti samo traženje potpore za međunarodnu vojnu intervenciju dva najagresivnija aktera u regiji, Kolumbije i Sjedinjenih Država.

Termin “regionalna prijetnja”, koja je na kraju potkopala deklaraciju Grupe Lima, preuzeta je iz Južnog zapovjedništva Pentagona, čija izvješća Senatu izražavaju namjeru za intervenciju u Venezueli, opisujući latinoameričku zemlju kao “narkodržavu odmetnika koji su u savezu s organizacijama kao što su kolumbijski ELN i libanonski Hezbollah”.

Sve veće optužbe da vlada u Caracasu koristi “paravojne” ili “neregularne  oružane skupine” mogu biti motiv za iskorjenjivanje navodne “sigurnosne prijetnje regiji”.

Venezuela-

FOTO: Venezuela

Izjave različitih nacionalnih predstavnika u Grupi Lima su ukazale da su zemlje regije sklonije drugim aktivnostima nego vojnoj intervenciji u Venezueli, što se na kraju odrazilo u konačnoj deklaraciji koja isključuje intervenciju i fokusira se na “diplomatski i financijski pritisak”.

Zapravo je potpredsjednik Brazila, general Hamilton Mourao, rekao da njegova zemlja neće sudjelovati u vojnoj avanturi koju sponzoriraju Sjedinjene Države. Osim toga, brazilsko ministarstvo obrane je izvijestilo da je postiglo sporazum s ministarstvom u Caracasu kako bi se spriječile daljnje epizode nasilja u kojima su sudjelovale oporbene skupine koje su napale venecuelanske sigurnosne snage.

Međutim, “sve opcije su još na stolu”, kako tvrde Guaidó i Bijela kuća.

Da su Guaidó i njegov tim odustali od plana “dostave humanitarne pomoći”, razočarali bi sve one koji su povjerovali da će napokon doći željena vojna intervencija s američkim zastavama.

Najava da je Washington sazvao novu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi razgovarao o pitanju Venezuele bi za Rusiju i Kinu značilo da će morati iskoristiti pravo veta i obraniti od intervencije strateškog saveznika u latinoameričkoj regiji.

Postoje scenariji da se sve provede iz Kolumbije i preko plaćenika koje podržavaju kolumbijska vojska, Južno zapovjedništvo i NATO, ali to je mač s dvije oštrice za Guaidóa, obzirom da bi takva agresija ujedinila “nacionaliste” i “chaviste”, iako su i potonji pristaše unitarističkog “bolivarskog nacionalizma”.

Sjedinjene Države će najvjerojatnije pokušati produžiti pomoć Guaidóu tako što će slučaj “humanitarnih kamiona” predati Vijeću sigurnosti UN-a, navodeći razne epizode “zločina protiv čovječnosti”, pokazujući slike od 23. veljače kao nasilje koje traži veću izolaciju Venezuele.

S druge strane, čelnik Vijeća Amerika, Eric Farnsworth, upozorava da bi vojna akcija razbila “međunarodnu koaliciju” protiv “režima” Bolivarske Republike.

Sve ovo je očigledan znak da vojna intervencija nema potrebnu potporu i Grupa Lima odbacuje ovu inicijativu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
53 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Spock
Gost
Spock
2 godine prije

Mislim da su vremena R 2 Protect davna prošlost, kao da bi Ameri ikoga pitali jel mogu ili ne mogu ići na vojnu opciju

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Spock

Pa Pens je u Bogoti ponudio 56 miliona saveznicina da mu pomognu u rusenju Madura.

Sovonarola
Gost
Sovonarola
2 godine prije

Što god se amerikanci budu vise *trudili* oko venecuele to ce se više pokazivati njihova nemoc.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

bilo bi prikladno prikazati mišljenja I drugih aktera o ovome sastanku grupe lima a ne samo blebetanja američkih pacova. što misli maduro, kolumbija, bolivija, oporba u brazilu, rusija, kina itd. ovako opet nas ubacujute u neku matricu. tipa mi smo protiv intervencije ali za smjenu “diktatora” madura a zapravo istina je da je većina protiv intervencije ali I protiv promjene legitimnih vlasti venezuele na čelu sa madurom ps. s obzirom da nitko normalan neće besplatno ratovati za američke nacionalne interese a nisu uspjeli izazvati građanski rat u venezueli ostaje jedino direktna intervencija amerike. s obzirom da amerika nemože zauzeti venezuelu… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Pa misljenja su jasna. Oko 10 miliona latinosa bi odusevljeno pozdravili americku intervenciju. Ostali bi bili protiv. A to je velika vecina i lako bi se moglo desiti da pokrenu val ustanaka u marionetskim drzavama. Zato se ameri oprezno igraju sibicama.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  tihobl

treba I njih razumjeti. nafta iz venezuele je njima bitna ali ne I narod venezuele. s druge strane narod I vojska venezuele su iz dana u dan sve snažniji jer ih obučavaju svjetski instruktori. hrana I oružje se doprema. izvoz nafte povećava ali prema drugim destinacijama tako da su ove njihove bijesne pudlice dobar pokazatelj da su im gazde bijesne

Euro
Gost
Euro
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Pa vjerovatno je narod J. Ame. protiv intervencije, osim par politicara koji bi i svoju djecu pobihi za saku dolara.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Euro

upravo tako. slažem se

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije

Kako im se obilo o glavu što su na svu silu pokušali javnosti utrpati ovu krticu, Guaidoa. Sa svakim danom, planovi im se sve više pretvaraju u prah. Guaidoom su napravili takvu uslugu nesposobnom, korumpiranom, Maduru da to nisu istine. Narod bi se trebao ujediniti, zgaziti Guaidoa, a onda tražiti ponovne izbore da skinu i Madura. Da USA nisu utjecale na svibanjske izbore 2017.g, tražeći od opozicije da ih bojkotira kako bi mogli nasilno utrpati ovog beskičmenog slinavca Guaidoa, timarenog u USA od strane NED-a (National endowment for democracy) i da nisu sankcijama zaprijetili Falconu ako ne povuče kandidaturu, Maduro… Pročitaj više »

pera detlic
Gost
pera detlic
2 godine prije
Reply to  Alanis

“Narod” u bilo kom društvu ili državi bi trebao da pokuša da na vlast dovede pravoga, a ne da se bavi skidanjem neodgovarajućeg.
P.S. Uvijek je lakše vidjeti šta ne valja, nego uraditi nešto što valja.
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!!!

Pietro
Gost
Pietro
2 godine prije
Reply to  pera detlic

Smrt antifama, sloboda suverenim narodima.

Običan tip
Gost
Običan tip
2 godine prije
Reply to  Pietro

Tako se vi fašisti danas ,,vadite”? Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  pera detlic

pera detlic @ Nažalost, kod ovakvih stvari, prvo moramo ispraviti greške i počistiti smeće, a onda se baviti dovođenjem pravoga. Korumpirani, a pohlepni, sami ne silaze sa vlasti, nego samo sa nogama naprijed, a koliko god se to nama činilo nevjerojatno, političari se jako boje masa .. jer kada se masa ujedinjenih zarola, melje sve pred sobom, zato je svim političarima 1. postulat – Divide et impera. Video koji ću ostaviti u dnu posta, obrađuje 3 izvora: 1. The high priests of war – https://openlibrary.org/books/OL24209488M/The_high_priests_of_war 2. Confessions of an Economic Hitman – https://jamesclear.com/book-summaries/confessions-of-an-economic-hitman 3. The economist – Rotšildovo globalističko ekonomsko… Pročitaj više »

Euro
Gost
Euro
2 godine prije
Reply to  Alanis

Da je Maduro korumpirani kriminalac vec bi guido sa drveta gledao prolaznike ili ga u komadima poslo pompeotu. nemoj fantazirati.

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Euro

Najveća fantazija je fantazirati da postoji pošten političar, naročito kada se govori o najvišim političkim krugovima.
O korumpiranosti Madura govore i oni koji više naginju njegovoj strani.
Na izborima 2017.g, u 5-om mjesecu, da opozicija (Guaidoov klan) nije bojkotirala izbore, prema anketama bi pobijedio Henri Falcon-također opozicija, ali poprilično popularan- bivše vojno lice ..no, njemu je Trump zaprijetio osobnim sankcijama, ako ne povuče kandidaturu.

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  Alanis

edit: izbori 2018.g.

spartak
Gost
spartak
2 godine prije
Reply to  Alanis

Alanis,
a što fali Maduru? Zašto misliš da ga treba “skinuti”? Osim ako ne misliš kao CIA.

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije
Reply to  spartak

Osim ako ne misliš kao CIA. 😀
Oni kojima je uistinu interes onog naroda na prvom mjestu, bit će im svejedno tko je sa druge strane, odnosno, od čijih je kuća i kakva je slika o njemu u javnosti stvorena … ako ne valja, oplest će po kandidatima bez obzira tko je sa druge strane.
A USA i njihovu vanjsku politiku organski ne podnosim.

Henri Falcon
https://venezuelanalysis.com/ANALYSIS/13699

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Beogradanka Svetlana Dojcinovic, za “Novosti”, sa mosta “Simon Bolivar” na prelazu izmedu Venecuele i Kolumbije. Ljudi su preplašeni, ima povredenih, a cuju se i pucnji. U vazduhu se oseca miris rata. Ljudi su preplašeni. Situacija je napeta, stalno su prisutni incidenti. Na mostu “Simon Bolivar”, na granicnom prelazu izmedu Venecuele i Kolumbije, u toku su sukobi demonstranata, koji su iz Venecuele prebegli u Kolumbiju i venecuelanskih vojnih snaga i policije. Ima i povredenih demonstranata. U jednom trenutku su se zaculi i sporadicni pucnji iz pištolja sa strane vojske i policije. Ovako, ekskluzivo za “Novosti”, sa lica mesta situaciju na granici… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

nisam znao da je u kolumbiji izbio rat:). ženska se nalazi u kolumbiji a zna šta se deśava u venezueli. veliki uspjeh za beogradske baba-djevojake čije mišljenje nikoga ne interesira osim beogradske dosmanlije. koliko bi srbija bila zdravija država kada bi beograd izolirala I ogradila ga kanalom I proglasila ga državom beogradski pašaluk. isto I hrvatska kada bi zagreb proglasila drugom državom

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Ovaj tekst uz slike govori da i nije veliki sukob. Sto se tice Beograda, on je bio glavni grad Drzave i tu su ostale mnoge porodice iz drugih bivsih Republika da rade i zive i tacno je da Beograd nije lokalni, vec Regionalni grad. Mi smo ponosni sto u Beograd dolaze mnogi turisti iz Regiona, jer smatramo da se sve to nas narod, narocito Hrvati, jer Hrvati i Srbi samo zajedno mogu da ociste strane okupatore. U Beogradu nema lokalnih siledzija i svako ko dodje oseca se dobro kao kod kuce i bez ikakvog pritiska i tako mora da ostane.… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

očito se nismo razumjeli. ja sam pisao o beogradu u političkom kontekstu. ima u tome beogradu I simbola koji nisu niti slavenski, niti srpski niti hrvatskvi već više anglosaksonskih. takvih je najviše u državnim institucijama I vjeruj mi ti mrze I slavene I srbe I hrvate. tako je isto I u zagrebu. mislim da se srbi pitaju rusi u nišu bi odavno imali diplomatski status a nemaju jer srbe niko ništa ne pita kao što ih nije pitao ni engleski I masonski kralj karađorđević

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Imas Beograd i krug dvojke. Imas srbijance i drugosrbijabce To su oni koji se stide svoga porijekla i drzave u kojoj zive, a ponose se jedino najjacom beogradskom multinacionalnom kompanijom – Canvas. Nije cudo da su operativci na mostu.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

Brazil ne želi ustupiti svoj teritorij za agresiju (barem dok njihov instalirani predsjednik ne intervenira – ako može). Znači ostaje pitanje kolumbijske drogirane kuje čiju granicu treba zapečatiti da ni muha ne prođe.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije
Reply to  tuf

Trebalo bi jednostavno srušiti ta tri mosta između kolumbije i venecuele da se ne moraju naguravati sa kojekakvim američkim plaćenicima na njima. Pa neka onda gumenim čamcima preko rijeke dovlače “humanitarnu pomoć.”

nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije

Iz svake je Penceove rečenice očito kako mu Kolumbija nije samo glavni strateški saveznik, nego i snabdjevač.

AJeTo
Gost
AJeTo
2 godine prije

Objasniti prosjecnom covjeku modus operandi deep statea prije 29 godina bila bi nemoguca misija. Danas postoje dugorocne studije konkretnih primjera diljem svijeta, pa homogenost vise ne znaci jednoumlje. O tempora, o mores, vape amerikanci, nisu ni banane sto su nekad bile.

Pera
Gost
Pera
2 godine prije
Reply to  AJeTo

Procitati W.E. “Stoljece rata 2” , pa mnogo lakse sagledati postojece aktivnosti SAD-ista i njihove okoline.

burt
Gost
burt
2 godine prije

Madurovi su dani odbrojani, da je pametan iskoristio bi momenat i napustio državu, Guaido je predstavnik naroda i jedini predsjednik Venezuele a Maduro ako neće milom sletit će silom, koji je to frajer odbio humanitarnu pomoć koju je SAD doveo na granicu, nitko, niti će to uspjet Maduru

bobo
Gost
bobo
2 godine prije
Reply to  burt

Odakle ti dobijaš informacije? Maduro je legalno izabran na prethodnim izborima koji su bili nadzirani od strane međunarodne zajednice i između ostalih, bivšeg američkog predsjednika Kartera koji je rekao da su to bili najpošteniji izbori koje je pratio. Ili samo troluješ u skladu s opisom radnog mjesta?

emdzej
Gost
emdzej
2 godine prije
Reply to  burt

Da nemate Maduro i ti nekih privatnih razmirica a mi mozda ne znamo? :))

bandog
Gost
bandog
2 godine prije
Reply to  burt

Ti si trol, možda netko čak iz redakcije koji takvim komentarom izaziva reakciju. Jer da si i olačen nemreš takve gluposti sipat. On će pisat dok ima reakcije na komentar. Ignorirajte ga i nestat će.

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije
Reply to  burt

Burt sve više razmišljam kako Vi ni niste stvarna osoba već neka testni prototip umjetne inteligencije! Uvijek isti riječnik i kategorički stav bez da dopustate drukciji razvoj događaja.
Dijelom se slazem s vama da maduro nije dobra opcija za venezuelu ali u sjeni postupaka Guiadoa koji dopusta da mu narod zapadne u građanski rat, on je definitivno najgora opcija za venezuelu.

burt
Gost
burt
2 godine prije

meni se čini da su neki drugi robotizirani jer ne dozvoljavaju drukčiji stav, oni kažu da će Maduro opstat ja kažem da će propast i to je cijela priča a koliko će sve to trajat ostaje da vidimo

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
2 godine prije
Reply to  burt

Opstat, propast, burte. Nas ustvari ne zanima tvoja dosadna cnn propaganda, nego profil osobe koja u zadnjih mjesec dana ima TISUĆE minusa, na istu temu i još joj se da nastavljat drilat svoju istinu.
Ne vjerujem da je redakcija, oni imaju ozbiljnija posla od blebetat opstat propast.
🙂

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  burt

Ništa ne ostaje da vidimo. Burt je rekao da Maduro pada 23.02.2019. i to je to. Ako netko to još nije primijetio, onda živi u paralelnom svemiru.

burt
Gost
burt
2 godine prije
Reply to  Ivo

23.2 nije datum kada je Maduro trebao pasti nego je to rok do kojega je Maduro trebao sići s vlasti i napustit državu, on je to odbio i što se bude dalje događalo na kraju neće dobro završit za Madura

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije
Reply to  burt

Burt, ok imate pravo na misljenje da ce maduro propasti ali dajte, s obzirom na nedavni razvoj događaja, naznake tko ce ga smijeniti kad bar zasad nije uspjelo izazivanje unutarnjih oruzanih sukoba, a vojska mu je izgleda ostala potpuno lojalna. Razlika je u situaciji danas i prije 20 dana, to vam hocu kazati.

Zorule
Member
Zorule
2 godine prije

@Brave
Burt je ne baš uspjeli prototip umjetne inteligencije, često se zavrti u nekim petljama iz kojih teško sam izlazi, uglavnom potrebno je često vanjsko resetiranje sustava. I tako opet do sljedeće petlje.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  burt

Burt
Jel ti padne nekad na pamet da mozda nisi u pravu?

HEKPCT
Gost
HEKPCT
2 godine prije
Reply to  burt

Živim za dan kada ispod Burtovih komentara neće biti ni jedan odgovor. Možete vi pljuvati po njemu, ali lik vas baš uvijek navuče da zatrujete temu.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ovo me podsjeća na vaterpol, najgrublji sport….iznad vode se sve vidi šta se radi ali pod vodom ne vidimo kakva se surova borba vodi. Mallo je koji znaju kakva se gruba borba vodi oko Venecuele.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Siniša

@Sinisa:
Južnopol je najgrublji?

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
2 godine prije
Reply to  Siniša

Plaćaju huligane prljavim Abramsovim dolarima, na granici da pale, lome, ubijaju, provociraju, nebi li inicirali sukobe sa vojskom, optužili Madura.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

To je iznad vode,ko ruku odvrće ispod vode….

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Nista od ovoga nema pada Venezuele. Izgleda da se svakim danom sve vise pokazuje nemoc Amerike.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Puc….puc…ožež..ožež;đes ti vidio rata brez Amerikanaca!??
Zbilja su kibicovali još rata;dovlače vojsku, huškaju jedne na druge pa vidjećemo šta će biti.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
2 godine prije

Cijela zavrzlama oko Venecuele svodi se na sljedeće: ako venecuelanska nafta padne šaka Rusiji/Kini gotovo je s petrodolarom. Situacija je tim opasnija jer američki Židovi dobro znaju da tada prijeti krah njihovim bankarskim dinastijama. Prvi sramežljivi indikator razvoja situacije bio je Erdogan sa svojom procjenom da je isplativije odigrati na Madura nego na Guaidoa. Ali Erdo je tu samo promatrač. Puno više će o sudbini amero-židovskih bankara reći potezi koje će povući ona saudijska somina. On je lakmus papir.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  HEKPCT

Rockefeleri su 2017. (?) izašli iz naftnog biznisa. To znači da je ovo igra američkog nacionalnog kapitala (neki špekuliraju o novim oblicima energije).
Ne vidim razloga da se SA ili MBS miješaju. U pravilu prevelik udio u biznisu – a ameri bi to imali sa venecuelanskom naftom – nije dobar za ostale. Ali o tome brine Rusija.
A malo je i nezgodno za gledati kad netko – pa i tvoj ‘saveznik’- ‘zaskakuje’ sve koji imaju naftu.

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

Sve je dobro dok su neredi s druge strane granice. Pametno bi bilo da snimaju situaciju na granici. Jedno da se pokaže ko stvara nered i dokumentira a drugo, danas-sutra možda se uđe u trag aktivistima i kolovođama.

Outsider
Gost
Outsider
2 godine prije

U roku godinu dana mora izbiti rat u americi. Jednostavno nema izlaza iz bankrota. Nako toga bi trebalo doci vrijeme da se odobri proizvodnja i upotreba svih novih izuma i patenata. Prognoziram propast proizvodjacima telefona i autoindustrije. Stigli su do maksimuma,
nema dalje ovako .

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Outsider

Možda radikalni pad profita?
Inače, tradicionalno, ekonomske krize počinju baš od automobilske industrije i SAD. Onda Japan, pa eu.
Danas je to daleko manje uočljivo, ne samo zbog izmještanja pogona i isprepletenost auto- industrije, već, zbog – Kine.

makedonac
Gost
makedonac
2 godine prije

Naravno da je Kolumbija strateski partner SAD. Kolumbija je najveci proizvodzac kokaina i najvaznija zemlja za drogiranje americkog naroda. A Venecuela je nevaljala jer nedaje naftu amerikancima da raspolazu kako im volja.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik