Astronomsko zaduživanje i rezanje korporativnih poreza – SAD to mogu, ali EU ne

Dolar stampanje
25 komentara

Najbolje je šutjeti i pustiti činjenice da samo govore. A ove činjenice su teške, vape za osvetom građana kojima je razoren monetarni sustav i sramotno žive sa štakorima u stalnom strahu od gnjeva gospodara u Bruxellesu.

Dobro ste pročitali, a svatko tko razumije o čemu je riječ i trebala bi mu uzavrijeti krv dok gleda kako drugi “rastu”, “rade” i  mogu se nadati, ali ne zato što je politika američke uprave dobra, nego zato što SAD još uvijek imaju sveto oružje suverenog novca i njime diktiraju uvjete, ovaj put čak i saveznicima. Točno, dolar nije novac u pravom smislu te riječi, ali je međunarodni financijski sustav izgrađen tako da nam se kreatura od američkog predsjednika može smijati u lice i nametati uvjete u sektoru ekonomije i financija. Zbog posljednjeg izbora stanara Bijele kuće govorimo o Donaldu Trumpu, iako bi na njegovom mjestu mogla biti i “seoska budala”, bilo bi isto.

Tajna “gospodarskog čuda”, kojeg vide samo statističari, jeste da predsjednik Donald Trump povećava javnu potrošnju, koja je dosegla najveće razine i država je u najgorem stanju od Drugog svjetskog rata. Bez obzira na to, “stručnjaci” govore o američkom gospodarstvu “koje je doživjelo ekspanzijski bum”. Kako je to moguće?

Trump i Kongres su odobrili rezove poreza, prije svega za korporativnu elitu, kako bi, navodno, potaknuli otvaranje radnih mjesta, a na drugoj strani povećavaju javnu potrošnju.

Američko Ministarstvo financija je upravo odlučilo izdati još duga, 78 milijardi dolara u iduća četiri mjeseca, što je treće uzastopno povećanje proračunskog deficita u ovoj fiskalnoj godini.

Ali SAD to mogu, a mutavi Europljani ne. Kina također može činiti što želi, Rusi su se riješili američkih državnih obveznica i raznim zaobilaznicama u borbi protiv sankcija ostvaruju gotovo isti gospodarski rast kao eurozona. Ima i drugih primjera, ali se zadržimo na odnosu SAD-EU.

Ako neka od europskih zemalja probije proračun za 3%, Bruxelles je u panici. Šalju se izaslanici, kojekakvi povjerenici, kao što je nedavno Hrvatsku posjetila “anonimus” za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, koja je kao kralj Salomon donijela tešku, ali pravednu odluku za Uljanik. Tko uopće treba “gospođu” Vestager da ona presuđuje što se može, a što se ne može raditi u slučaju hrvatskog brodogradilišta? Ako je neizostavno trebamo, onda to znači da Republika Hrvatska nije suverena zemlja i da je pokrajina EU.

No, vratimo se Trumpu, koji radi sve što se u Europskoj uniji ne smije raditi, jer njezine članice Europske unije u financijskom smislu nisu suverene. Međutim, ni za SAD stvari ne idu u dobrom smjeru.

Nakon najave dodatnog povećanja potrošnje, što je nejasno zašto se čini, ako se milijarde od carina slijevaju u američku riznicu, desetogodišnji prinos na američke obveznice je porastao na više od 3 posto, a takozvani “spread” se povećao za 26 baznih bodova.

Trump razmišlja na sljedeći način: “Mi smo američka suverena vlast, mi smo najveći vladar svjetskog tržišta, očito je da možemo nastaviti izdavati dug i naći krave muzare za pokriće, bez obzira na povrat od vrijednosnih papira ili ako kamatne stope rastu ili padaju.”

To je poručilo i  američki Ministarstvo financija u Washingtonu 1. kolovoza. Talijanski premijer Conte je sa strahom prišapnuo nešto slično i Bruxelles je već predvidio primjerene kazne. Za Trumpovo super-prekoračenje javne potrošnje i smanjenje korporativnih poreza su tržišta tiha, a gospodarstvo “cvjeta”.

Američko ministarstvo financija planira povećati svoje aukcije duga sa širokim rasponom instrumenata, tržištima su pozitivno reagirala na američke podatke o navodnom “stvaranju novih radnih mjesta”. Naravno da to nije istina, već su tržišta reagirala na sječu “korporativnih” poreza i istovremeno povećanje javne potrošnje.

Službeno je priopćenje Bijele kuće bilo: “Prosječno se svakog mjeseca 2018. godine otvorilo 215 000 novih radnih mjesta. Zahtjevi za naknade za nezaposlene su najniže u gotovo 50 godina, dok se tvrtke žale da ne mogu naći dovoljno radne snage.” I to je istina koja se ne smije dovesti u pitanje, niti propitivati, bez obzira na službene i detaljne podatke koje je nedavno objavio američki Ured za statistiku rada (BLS).

Međutim, sektor koji traži radnike u Sjedinjenim Država je uslužni. Dijelom je povećana potražnja za radnicima u proizvodnji materijalnih dobara, gdje neke američke tvrtke imaju povećane narudžbe.

Sve je to moguće zato što Trump ima mogućnost probijanja proračunskog deficita takoreći unedogled, a kao argument je dovoljno reći da je američko gospodarstvo u drugom tromjesečju na godišnjoj razini poraslo za 4,1%, a ministar financija Steven Mnuchin je najavio stalan rast od preko 3% najmanje sljedećih četiri ili pet godina. Statistički, nezaposlenost je u Sjedinjenim Državama odjednom pala na 3,9%.

U Italiji će Conte 15. listopada bit će prisiljen na ponižavajući ritual u kojem Europskoj komisiji, autokratima koje nitko nije izabrao, mora podnijeti Zakon o proračunu i tražiti njihovu dozvolu da zemlju oslobode obveze proračunskog manjka od 1,6% i da vlada smije trošiti novac na potrebe građana.

Ministar Tria je javno obećao tržištima da Italija ni ne sanja o raspodjeli potrošnje po vlastitom nahođenju, te da će ostati unutar granica koje je odlučio Paolo Gentiloni, te kako će Rim poštivati granicu od 1,6%deficita. Talijanska ekonomija je općenito u katastrofalnom stanju i situacija je gora od one u Hrvatskoj. BDP Italije je u prvom tromjesečju na godišnjoj razini zabilježio jadni rast od 1,4%, što je manje u odnosu na prethodnu godinu. Industrijska proizvodnja je katastrofalna, uz nevjerojatno loš rast od 1,7%.

Nezaposlenost u Italiji i dalje je 11%, a od svibnja se stopa povećala, unatoč početku turističke sezone. Gospodarstvo eurozone je u prvom tromjesečju 2018. u cjelini poraslo za 0,3%.

U tom kontekstu ne treba doći u zabludu i vjerovati kako su Trump i njegova uprava ekonomski geniji, jer su još uvijek daleko od pristojne razine plaća, stalnih radnih mjesta i dokazanog rasta, bez obzira na statistike. Republikanci se jednostavno koriste deficitom kako bi povećavali “dobrobit”. Sve navedeno nam govori jednu važnu stvar. Naime, tko ima suverenu valutu, čak i ako je to dolar, može ušutkati svakoga  ubrizgavanjem svježeg novca u državni fond, iako su štete dugoročno predvidive.

No, čak i tako, SAD su u puno boljem položaju od brojnih europskih zemlja, odnosno, svih onih koji nemaju nikakvog utjecaja na Bruxelles i Europsku središnju banku. U tom smislu je broj suverenih europskih zemalja vrlo mal, a mnogi vjeruju da je to samo Njemačka.

No, možete unedogled tvrditi da se zemlja vrti oko sunca, očite činjenice se gube u buci mainstream medija. Što činiti? Socijaldemokrati i demokršćani su dio ovog nakaradnog sustava, institucionalni “suverenisti” se pretvaraju u statistički ured za brojanje migranata i vrlo malo ih je koji imaju viziju kako ostvariti ekonomsku i monetarnu neovisnost. Rad, ekonomski prosperitet i istinsku demokraciju nam može jamčiti samo monetarni suverenitet. Sve ostalo jesu problemi, ali sekundarni i ne zaslužuju toliku pozornost medija. Zanimljivo, sve se to događa sada kada Hrvatsku silom treba ugurati u eurozonu, zbog “općeg dobra” i “obveza prema EU”.

Dolarjavni dug
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
5 godine prije

“iako bi na njegovom mjestu mogla biti i “seoska budala”, bilo bi isto”

Ovo je uvreda za “seoske budale”!
Ne ne bi bilo isto, pošto je ovi kauboj jedinstven primjerak na planeti. Jedino kaj je dobro je to da će polako ali sigurno konačno cijela planeta , pa i najveća seoska budala konačno shvatiti pravo lice SADista.
Dotad je najbitnije da možemo birati više vrsta jogurta.

Moreno
5 godine prije

Trump nema nikakvi uticaj na FED, odnosno monetarnu politiku, ali ima uticaj na poreznu politiku i to je borba i ipak je gazda onaj ko određuje količinu, vrijednost, kamatu i distribuciju novca koji se proizvodi šta FED- u s obzirom na veličinu i poziciju no1 centralne banke na svitu omogućava manipulaciju svih tržišta, od tržišta energije, sirovina, plemenitih metala, dionica do trżiśta svih valuta tako da ta je moguće ekstrahirat imovinu i usmjeravat je po željama malobrojnih. Ko se nalazi u krugovima blizu moći profitira razmjerno blizini, a periferija uvik strada i ostaje osiromašena u svim segmentima od prirodnih i materijalnih bogatstava do odljeva mozgova., Izvuć se iz tih kanđi nije nimalo lako i nije jedini način za prosperitet neke zemlje prženje deficita. Realno uvozit se može samo onoliko koliko se izvezlo, a to u prijevodu znači trošit samo već zarađeno. To i nije baš većini ljudi milo, a potrošnjom… Čitaj više »

eu kolonija
5 godine prije

sustav euro-atlanskog partnerstva je osmišljen tako da sve što amerikanci načine štete europa sanira. podsjećanja radi najbolje se osvrnuti na hipotekarnu krizu u americi iz 2008. godine iz koje se europa još nije iščupala. dakle američke banke su dijelile hipotekarne kredite I šakom I kapom. da bi se zaštitile američke banke su onda štampale neke vrijednosne papire za te hipotekarne kredite I te papire prodavali europskim bankama. I što se desilo. kada su amerikanci prestali plaćati rate za te kredite jedini koji su bili oštećeni su bili europljani. dakle amerikanci su dobili hipotekarne kredite, američke banke su dobile novce od prodaje vrijednosnih papira (ti vrijednosni papiri su imali pokriće u rizičnim američkih hipotekarnim kreditima) europskim bankama. europski poreski obveznici su na kraju platili nekoliko tisuća milijardi eura a kako nebi propale europske banke koje su otkupljivale te rizične vrijednosne papire od američkih banaka. tako funkcionira koncept euro-atlanskog partnerstva. to je… Čitaj više »

Alen
5 godine prije

Za sve je zasluzan trgovinski rat ” s kinom…Objasnio sam vec kako to funkcionira i kakve efekte ce imati (kratkorocno) na usa ekonomiju… Iz supljeg u prazno…

Ratoborna Gljiva
5 godine prije

“”Zbog posljednjeg izbora stanara Bijele kuće govorimo o Donaldu Trumpu, iako bi na njegovom mjestu mogla biti i “seoska budala”, bilo bi isto.”‘

Ova rečenica sve govori…….

Son of Alerik
5 godine prije

Iz intonacije teksta bi se dalo zaključiti kako je SAD monetarno suverena zemlja, a u EU nema suvereniteta nad monetarnom politikom. Pa ovako, SAD nije monetarno suverena država. Trump, Kongres, niti Vlada, niti netko četvrti nema na telefonskoj vezi FED, niti odlučuje o kreaciji novca. O tomu odlučuju isključivo vlasnici FED-a te vlasnici komercijalnih banaka (uglavnom je riječ o istim vlasnicima). U ECB-u o kreaciji novca odlučuju također vlasnici (a to su središnje banke država članica ECB, od kojih su neke privatne). Svi spomenuti vlasnici vode računa o tomu da im se ovisnici o njihovoj robi ne predoziraju (jer eto inflacije i njihovog gubitka) ili da padnu u apstinencijsku krizu (nedostatak novca). Niže poreze sebi mogu priuštiti gospodarstva koja stvaraju visoke profite, čije države nisu preskupe, ali ne baš i države s izraženom socijalnom politikom, s pretežno starim stanovništvom. Američka politika koju promovira Trump donosi rezultate kako god iščitavali statističke… Čitaj više »

Rijecanin
5 godine prije

Ili bolje rečeno čita blesimetar iza kamere.

Ivo
5 godine prije

Po običaju,soa piše kilometarske komentare s kojima ne kaže ništa smisleno.

Poanta ovog teksta je da je tzv. liberalizam obična ušminkana pljačka. Uska elita putem dogovorenih mehanizama pljačka većinu stanovništva, a te mehanizme pljačke nazivaju ekonomskim zakonitostima.

Krajnji cilj je uvijek isti: ukinuti ljudima sva prava, kako bi ih se natjeralo da za njih rade i služe bogatoj pljačkaškoj eliti. To je suština tzv. liberalnog kapitalizma.

3rex
5 godine prije

Kao Ameri su losi…sve drzave, kao i pojedinci iskoristavaju situacije u kojima mogu profitirati bez obzira na to koliko stete ce imati neko drugi…otomanci su sisali krv iz Balkana toliko godina, samo zlo cinili, nista izgradili, a evo sada ima ogroman broj ljudi na tom istom Balkanu koji bi ruku dali da se vrate otomanci…takvi primjeri govore da nema potrebe biti obziran…jer “ako ja to ne ucinim, ucinice neko drugi”… naprijed Ameri, naprijed Rusi…Evropa je fuj, a posebno mi se gade balkanski dupeljupci njemacko-britanskih smrdljivih guzica…eto ljubite ih i naravno one najsmrdljivije turske…Yuga vam je bila zatvor…e sad ste slobodni

Spartak
5 godine prije

“Talijanska ekonomija je općenito u katastrofalnom stanju i situacija je gora od one u Hrvatskoj”, kaže autor L. R.
Odakle takav zaključak, pitam ga. Kako nečija ekonomija može biti gora od nikakve ekonomije? Mi smo postali zemlja konobara i posteljara i više ni nemamo nešto što bi se zvalo “ekonomija”, Ona je nula. Ne proizvodi se ništa, Možda nešto salate i blitve. U matematici je besmisleno dijeliti neki broj s nulom pa je tako besmisleno uspoređivati talijansku (lošu) ekonomiju s (nultom) hrvatskom.
Inače, s ostalim dijelovima članka se slažem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI