fbpx

Astronomsko zaduživanje i rezanje korporativnih poreza – SAD to mogu, ali EU ne

Dolar stampanje

Najbolje je šutjeti i pustiti činjenice da samo govore. A ove činjenice su teške, vape za osvetom građana kojima je razoren monetarni sustav i sramotno žive sa štakorima u stalnom strahu od gnjeva gospodara u Bruxellesu.

Dobro ste pročitali, a svatko tko razumije o čemu je riječ i trebala bi mu uzavrijeti krv dok gleda kako drugi “rastu”, “rade” i  mogu se nadati, ali ne zato što je politika američke uprave dobra, nego zato što SAD još uvijek imaju sveto oružje suverenog novca i njime diktiraju uvjete, ovaj put čak i saveznicima. Točno, dolar nije novac u pravom smislu te riječi, ali je međunarodni financijski sustav izgrađen tako da nam se kreatura od američkog predsjednika može smijati u lice i nametati uvjete u sektoru ekonomije i financija. Zbog posljednjeg izbora stanara Bijele kuće govorimo o Donaldu Trumpu, iako bi na njegovom mjestu mogla biti i “seoska budala”, bilo bi isto.

Tajna “gospodarskog čuda”, kojeg vide samo statističari, jeste da predsjednik Donald Trump povećava javnu potrošnju, koja je dosegla najveće razine i država je u najgorem stanju od Drugog svjetskog rata. Bez obzira na to, “stručnjaci” govore o američkom gospodarstvu “koje je doživjelo ekspanzijski bum”. Kako je to moguće?

Trump i Kongres su odobrili rezove poreza, prije svega za korporativnu elitu, kako bi, navodno, potaknuli otvaranje radnih mjesta, a na drugoj strani povećavaju javnu potrošnju.

Američko Ministarstvo financija je upravo odlučilo izdati još duga, 78 milijardi dolara u iduća četiri mjeseca, što je treće uzastopno povećanje proračunskog deficita u ovoj fiskalnoj godini.

Ali SAD to mogu, a mutavi Europljani ne. Kina također može činiti što želi, Rusi su se riješili američkih državnih obveznica i raznim zaobilaznicama u borbi protiv sankcija ostvaruju gotovo isti gospodarski rast kao eurozona. Ima i drugih primjera, ali se zadržimo na odnosu SAD-EU.

Ako neka od europskih zemalja probije proračun za 3%, Bruxelles je u panici. Šalju se izaslanici, kojekakvi povjerenici, kao što je nedavno Hrvatsku posjetila “anonimus” za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, koja je kao kralj Salomon donijela tešku, ali pravednu odluku za Uljanik. Tko uopće treba “gospođu” Vestager da ona presuđuje što se može, a što se ne može raditi u slučaju hrvatskog brodogradilišta? Ako je neizostavno trebamo, onda to znači da Republika Hrvatska nije suverena zemlja i da je pokrajina EU.

No, vratimo se Trumpu, koji radi sve što se u Europskoj uniji ne smije raditi, jer njezine članice Europske unije u financijskom smislu nisu suverene. Međutim, ni za SAD stvari ne idu u dobrom smjeru.

Nakon najave dodatnog povećanja potrošnje, što je nejasno zašto se čini, ako se milijarde od carina slijevaju u američku riznicu, desetogodišnji prinos na američke obveznice je porastao na više od 3 posto, a takozvani “spread” se povećao za 26 baznih bodova.

Trump razmišlja na sljedeći način: “Mi smo američka suverena vlast, mi smo najveći vladar svjetskog tržišta, očito je da možemo nastaviti izdavati dug i naći krave muzare za pokriće, bez obzira na povrat od vrijednosnih papira ili ako kamatne stope rastu ili padaju.”

To je poručilo i  američki Ministarstvo financija u Washingtonu 1. kolovoza. Talijanski premijer Conte je sa strahom prišapnuo nešto slično i Bruxelles je već predvidio primjerene kazne. Za Trumpovo super-prekoračenje javne potrošnje i smanjenje korporativnih poreza su tržišta tiha, a gospodarstvo “cvjeta”.

Američko ministarstvo financija planira povećati svoje aukcije duga sa širokim rasponom instrumenata, tržištima su pozitivno reagirala na američke podatke o navodnom “stvaranju novih radnih mjesta”. Naravno da to nije istina, već su tržišta reagirala na sječu “korporativnih” poreza i istovremeno povećanje javne potrošnje.

Službeno je priopćenje Bijele kuće bilo: “Prosječno se svakog mjeseca 2018. godine otvorilo 215 000 novih radnih mjesta. Zahtjevi za naknade za nezaposlene su najniže u gotovo 50 godina, dok se tvrtke žale da ne mogu naći dovoljno radne snage.” I to je istina koja se ne smije dovesti u pitanje, niti propitivati, bez obzira na službene i detaljne podatke koje je nedavno objavio američki Ured za statistiku rada (BLS).

Međutim, sektor koji traži radnike u Sjedinjenim Država je uslužni. Dijelom je povećana potražnja za radnicima u proizvodnji materijalnih dobara, gdje neke američke tvrtke imaju povećane narudžbe.

Sve je to moguće zato što Trump ima mogućnost probijanja proračunskog deficita takoreći unedogled, a kao argument je dovoljno reći da je američko gospodarstvo u drugom tromjesečju na godišnjoj razini poraslo za 4,1%, a ministar financija Steven Mnuchin je najavio stalan rast od preko 3% najmanje sljedećih četiri ili pet godina. Statistički, nezaposlenost je u Sjedinjenim Državama odjednom pala na 3,9%.

U Italiji će Conte 15. listopada bit će prisiljen na ponižavajući ritual u kojem Europskoj komisiji, autokratima koje nitko nije izabrao, mora podnijeti Zakon o proračunu i tražiti njihovu dozvolu da zemlju oslobode obveze proračunskog manjka od 1,6% i da vlada smije trošiti novac na potrebe građana.

Ministar Tria je javno obećao tržištima da Italija ni ne sanja o raspodjeli potrošnje po vlastitom nahođenju, te da će ostati unutar granica koje je odlučio Paolo Gentiloni, te kako će Rim poštivati granicu od 1,6%deficita. Talijanska ekonomija je općenito u katastrofalnom stanju i situacija je gora od one u Hrvatskoj. BDP Italije je u prvom tromjesečju na godišnjoj razini zabilježio jadni rast od 1,4%, što je manje u odnosu na prethodnu godinu. Industrijska proizvodnja je katastrofalna, uz nevjerojatno loš rast od 1,7%.

Nezaposlenost u Italiji i dalje je 11%, a od svibnja se stopa povećala, unatoč početku turističke sezone. Gospodarstvo eurozone je u prvom tromjesečju 2018. u cjelini poraslo za 0,3%.

U tom kontekstu ne treba doći u zabludu i vjerovati kako su Trump i njegova uprava ekonomski geniji, jer su još uvijek daleko od pristojne razine plaća, stalnih radnih mjesta i dokazanog rasta, bez obzira na statistike. Republikanci se jednostavno koriste deficitom kako bi povećavali “dobrobit”. Sve navedeno nam govori jednu važnu stvar. Naime, tko ima suverenu valutu, čak i ako je to dolar, može ušutkati svakoga  ubrizgavanjem svježeg novca u državni fond, iako su štete dugoročno predvidive.

No, čak i tako, SAD su u puno boljem položaju od brojnih europskih zemlja, odnosno, svih onih koji nemaju nikakvog utjecaja na Bruxelles i Europsku središnju banku. U tom smislu je broj suverenih europskih zemalja vrlo mal, a mnogi vjeruju da je to samo Njemačka.

No, možete unedogled tvrditi da se zemlja vrti oko sunca, očite činjenice se gube u buci mainstream medija. Što činiti? Socijaldemokrati i demokršćani su dio ovog nakaradnog sustava, institucionalni “suverenisti” se pretvaraju u statistički ured za brojanje migranata i vrlo malo ih je koji imaju viziju kako ostvariti ekonomsku i monetarnu neovisnost. Rad, ekonomski prosperitet i istinsku demokraciju nam može jamčiti samo monetarni suverenitet. Sve ostalo jesu problemi, ali sekundarni i ne zaslužuju toliku pozornost medija. Zanimljivo, sve se to događa sada kada Hrvatsku silom treba ugurati u eurozonu, zbog “općeg dobra” i “obveza prema EU”.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
25 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

“iako bi na njegovom mjestu mogla biti i “seoska budala”, bilo bi isto”

Ovo je uvreda za “seoske budale”!
Ne ne bi bilo isto, pošto je ovi kauboj jedinstven primjerak na planeti. Jedino kaj je dobro je to da će polako ali sigurno konačno cijela planeta , pa i najveća seoska budala konačno shvatiti pravo lice SADista.
Dotad je najbitnije da možemo birati više vrsta jogurta.

cogo
Gost
cogo
2 godine prije
Reply to  čokolino

i trampu nedostaju jogurti ,ha ha ha ,,dobro si to napisao sve je to na nasu zalost istina

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Trump nema nikakvi uticaj na FED, odnosno monetarnu politiku, ali ima uticaj na poreznu politiku i to je borba i ipak je gazda onaj ko određuje količinu, vrijednost, kamatu i distribuciju novca koji se proizvodi šta FED- u s obzirom na veličinu i poziciju no1 centralne banke na svitu omogućava manipulaciju svih tržišta, od tržišta energije, sirovina, plemenitih metala, dionica do trżiśta svih valuta tako da ta je moguće ekstrahirat imovinu i usmjeravat je po željama malobrojnih. Ko se nalazi u krugovima blizu moći profitira razmjerno blizini, a periferija uvik strada i ostaje osiromašena u svim segmentima od prirodnih i materijalnih bogatstava do odljeva mozgova.,
Izvuć se iz tih kanđi nije nimalo lako i nije jedini način za prosperitet neke zemlje prženje deficita. Realno uvozit se može samo onoliko koliko se izvezlo, a to u prijevodu znači trošit samo već zarađeno. To i nije baš većini ljudi milo, a potrošnjom iz budućnosti smo se odrekli samostalnosti i pistali ovisni.
Na kraju da se vratin na Trumpa i da je umisto njega seoska budala sustav novca na dug se nebi prominija, a kad bi se Trump iša neśto petljat u dolar finija bi ka Lincoln ili Kennedy.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Moreno

Kome će onda prodati 78 milijardi novog duga? Ma uostalom, baš me briga, važno je da Europa ne kupuje taj papir, a kupujemo… Samo Irska ima 300 milijardi američkih obveznica.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Laki Globalni monetarno financijski sustav je kompleksan. Nije samo stvar u dugu nego u dolaru ka svijetskoj rezervnoj valuti di se sad na primjer događa da su europske banke, naročito španjlske i francuske dijelom u dolarima financirale Tursku koja je upala u krizu dijelom i zato šta je FED počeja dizat kamate i Tirska sve teže otplaćuje dug koji je uglavnom nominiran u dolarima.
Dedolarizacijom dijela velikih svijetskih tržišta raste pritisak na “saveznike” da i dalje trguju u dolaru šta je za “saveznike” danas nepovoljnije nego prij. Tu su i trgovinski sporazumi koji u stvari ograničavaju trgovinu, a predstavljaju se ka da promiču slobodnu trgovinu.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

sustav euro-atlanskog partnerstva je osmišljen tako da sve što amerikanci načine štete europa sanira. podsjećanja radi najbolje se osvrnuti na hipotekarnu krizu u americi iz 2008. godine iz koje se europa još nije iščupala. dakle američke banke su dijelile hipotekarne kredite I šakom I kapom. da bi se zaštitile američke banke su onda štampale neke vrijednosne papire za te hipotekarne kredite I te papire prodavali europskim bankama. I što se desilo. kada su amerikanci prestali plaćati rate za te kredite jedini koji su bili oštećeni su bili europljani. dakle amerikanci su dobili hipotekarne kredite, američke banke su dobile novce od prodaje vrijednosnih papira (ti vrijednosni papiri su imali pokriće u rizičnim američkih hipotekarnim kreditima) europskim bankama. europski poreski obveznici su na kraju platili nekoliko tisuća milijardi eura a kako nebi propale europske banke koje su otkupljivale te rizične vrijednosne papire od američkih banaka. tako funkcionira koncept euro-atlanskog partnerstva. to je koncept u kojem će europski porezni obveznici financirat standard amerikanaca.

ps. o ovome se šuti u medijima jer amerika “štiti” europu od “zlih” rusa (da se vlasi ne dosjete). evo ja predlažem da se europa okrene rusiji I da ubuduće rusi štite europu (jer to mogu I imaju s čim) od zlih amerikanaca

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Odlican komentar koji kratko i jasno prikazuje stvarni odnos (citaj:stetu) koji Europa trpi naspram SAD-a. Mogli bismo reci da je SAD najveci europski neprijatelj, iako je percepcija javnosti suprotna.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  tuf

hvala. slažem se. preko medija nam nameću njihov pogled na svijet a koji je generalno gledajući na našu štetu

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Za sve je zasluzan trgovinski rat ” s kinom…Objasnio sam vec kako to funkcionira i kakve efekte ce imati (kratkorocno) na usa ekonomiju… Iz supljeg u prazno…

Ratoborna Gljiva
Gost
Ratoborna Gljiva
2 godine prije

“”Zbog posljednjeg izbora stanara Bijele kuće govorimo o Donaldu Trumpu, iako bi na njegovom mjestu mogla biti i “seoska budala”, bilo bi isto.”‘

Ova rečenica sve govori…….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Iz intonacije teksta bi se dalo zaključiti kako je SAD monetarno suverena zemlja, a u EU nema suvereniteta nad monetarnom politikom.
Pa ovako, SAD nije monetarno suverena država. Trump, Kongres, niti Vlada, niti netko četvrti nema na telefonskoj vezi FED, niti odlučuje o kreaciji novca. O tomu odlučuju isključivo vlasnici FED-a te vlasnici komercijalnih banaka (uglavnom je riječ o istim vlasnicima). U ECB-u o kreaciji novca odlučuju također vlasnici (a to su središnje banke država članica ECB, od kojih su neke privatne). Svi spomenuti vlasnici vode računa o tomu da im se ovisnici o njihovoj robi ne predoziraju (jer eto inflacije i njihovog gubitka) ili da padnu u apstinencijsku krizu (nedostatak novca).
Niže poreze sebi mogu priuštiti gospodarstva koja stvaraju visoke profite, čije države nisu preskupe, ali ne baš i države s izraženom socijalnom politikom, s pretežno starim stanovništvom. Američka politika koju promovira Trump donosi rezultate kako god iščitavali statističke podatke. Koliko je to pametna politika je drugo pitanje. To će se vidjeti kasnije, kad porastu kamate na dug. Koliko god kritizirali politiku ECB-a, ona je pametnija od one koju provodi FED. Možda zato što je ne podržavaju nuklearne bombe, a možda zato jer Europa želi ostati Europa još koje stoljeće (bogata).
Da je porezna politika čarobni štapić, onda bi se s njom rješavali svi problemi. Međutim, to porezna politika nije, ona je instrument. Vidimo to i u hrvatskom pokušaju poreznih promjena. Manji porezi – manji prihodi za državne izdatke (mirovine, zdravstvo, administraciju). Veći porezi i upitno veći prihodi proračuna. Državi preostaje rezanje troškova kako bi smanjili poreze i pustili gospodarstvo da se razvija što u konačnici, zbog većih prihoda i većih profita dovodi do većih proračunskih prihoda. Trumpu je to jasno, ne i Plenkoviću.
Jedina sigurno monetarno suverena država danas je Venezuela. Kako im ide sa suverenošću, znaju oni sami.
Novac samo po sebi nije garant neovisnosti, niti gospodarskog razvoja. Što god mislili o kreaciji novca kao dug – očito nismo kao vrsta zreli za drugačiju proizvodnju novca. Možda se nešto promijeni s kriptovalutama. I to kad i ako klekne dolar i dolarski sustav.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Suverena je da nam prodaje svoje papire,

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Ne svoje, nego vlasnika FED-a. Zanimljivo je kako svi antiamerički nastrojeni propagandisti previđaju činjenicu o kineskom uspjehu. Kina je unatoč dolaru izdanom kao dug, unatoč dolaru kao rezervnoj svjetskoj valuti, uspjela razviti gospodarstvo i državu, stvoriti zavidne devizne pričuve i postati zamalo svjetski broj jedan. A drugi u istim uvjetima (dolara) grcaju i netko drugi im je kriv za sve, svi drugi, samo ne oni sami i njihove nepametne, antidomoljubne politike.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Uglavnom je tako kako pišeš međutim tvoja ocjena socijalne države je prebanalna. Ono šta većini, a čini se i tebi nije jasno je to kako proračun, a time i socijakna politika ne ovisi isključivo o potrošnji nego ovisi kako politika tretira strukturu proračunskih prihoda. Nezamislivo je ukazivat samo, jedino i isključivo na uhljebe ka jedini izvor problema. Uhljebi definitivno jesu problem, ali upravo oni u svakoj državi služe isključivo za održavanje statusa quo jer su uhljebi multiplikator glasačke mašinerije. Bitnije od uhljeba za proračun pa tako i socijalnu politiku je raspolaganje prirodnim i monopolskim resursima. Svaka država ima različitu strukturu prirodnih resursa koji su uz monetarno financijsku politiku osnova za razvoj i ekonomski prosperitet.
Pogledaj Norvešku koja s naftom i plinom ima jednu od najizdašnijih socijalnih država. Singapur to ima na osnovu zemljopisnoga položaja, jer da je Singapur smješten između Mongolije i Rusije ništa od njega. Mali Island ima dovoljno ribe za vozit ekonomiju od po miljuna građana, da ih je 50 miljuni bila bi to skroz druga priča . . . itd.
Di je tu Hrvatska i ostale ex YU državice . . . nekad se koristija termin “komparativne prednosti” kojega je zaminila parola “misli globalno, djeluj lokalno” . . .
Resursi su ključna stvar koja se sistematski skriva i uopće ne spominje kad se priča o proračunu, dugu . . . isto ka šta se sistematski skriva termin monetarna politika kad je rič o produktivnosti jer glavni alati za povećanje produktivnosti su oni monetarni.
Evo najbanalniji primjer u Hrvatskoj je monopolist HEP koji ima dobit miljardu ipo kuna i kojega sve vlade vrebaju privatizirat ka šta lija vreba kokoš.
I nakon privatizacije za siću koja će se potrošit i prij nego lova od prodaje dođe u proračun ti isti proračun ostaje bez tih miljardu ipo kuna zauvik koje bi odlazile tamo negdi daleko i onda je opet ista priča odakle za mirovine, odakle za zdravstvo . . . umisto da se ti isti HEP optimalizira, rješi uhljeba i dobit dođe na dvi ipo miljarde kuna . . .

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno
Norveška nije socijalistička država, nego liberalna i to je razlog njene uspješnosti. Što se tiče njenih resursa, prema njima se odnose kao Indijanci prema Zemlji – nisu ih dobili od predaka, nego posudili od vlastite djece pa je norveški fond koji se puni od nafte i plina sad težak oko 1000 milijarda dolara. Uglavnom ulažu u dionice. Njihova socijalna država proizlazi iz uspješnosti ekonomije (kapitalizma, da bude jasnije jer socijalnu državu može imati samo kapitalistička država) koja može trpjeti visoke poreze. Vjerojatno imaju i drugačiji odnos radnika i umirovljenika i vjerojatno umirovljenički prosječni radni staž nije 30 godina kao kod nas.
Imaš i primjer Rusije. Također resursi na sve strane, a socijalna država? Je li blizu norveške?
Slažem se da u državne resurse spadaju i tvrtke u državnom vlasništvu. Smatram suludim prodaju Croatia osiguranja, Zračne luke Zagreb, HT-a…kao i dopuštanje mađarske pljačke kroz INU i neplaćanje koncesija na domaću naftu i plin, kao i prodaju plina Talijanima, kao i …

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije

Ili bolje rečeno čita blesimetar iza kamere.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Po običaju,soa piše kilometarske komentare s kojima ne kaže ništa smisleno.

Poanta ovog teksta je da je tzv. liberalizam obična ušminkana pljačka. Uska elita putem dogovorenih mehanizama pljačka većinu stanovništva, a te mehanizme pljačke nazivaju ekonomskim zakonitostima.

Krajnji cilj je uvijek isti: ukinuti ljudima sva prava, kako bi ih se natjeralo da za njih rade i služe bogatoj pljačkaškoj eliti. To je suština tzv. liberalnog kapitalizma.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Ivo

Pa recimo da je moglo biti i kraće, da…. sve staviti rečenicu Minirajmo sustav Bretton Woods i idemo ispočetka, kako Bog zapovijeda.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Kad je (pripita)ekipa na okupu, onda se drže zajedno (valjda da ne padnu). Liberalizam=Norveška=socijalna država. Socijalizam=Venezuela=glad. Pa birajte.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son ,reci tati Aleriku da ti plati kakvo pristojno skolovanje da se ne blamiras više…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Ivo

Tako je Ivo majstore , jasno kao dan sve receno….

3rex
Gost
3rex
2 godine prije

Kao Ameri su losi…sve drzave, kao i pojedinci iskoristavaju situacije u kojima mogu profitirati bez obzira na to koliko stete ce imati neko drugi…otomanci su sisali krv iz Balkana toliko godina, samo zlo cinili, nista izgradili, a evo sada ima ogroman broj ljudi na tom istom Balkanu koji bi ruku dali da se vrate otomanci…takvi primjeri govore da nema potrebe biti obziran…jer “ako ja to ne ucinim, ucinice neko drugi”… naprijed Ameri, naprijed Rusi…Evropa je fuj, a posebno mi se gade balkanski dupeljupci njemacko-britanskih smrdljivih guzica…eto ljubite ih i naravno one najsmrdljivije turske…Yuga vam je bila zatvor…e sad ste slobodni

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije

“Talijanska ekonomija je općenito u katastrofalnom stanju i situacija je gora od one u Hrvatskoj”, kaže autor L. R.
Odakle takav zaključak, pitam ga. Kako nečija ekonomija može biti gora od nikakve ekonomije? Mi smo postali zemlja konobara i posteljara i više ni nemamo nešto što bi se zvalo “ekonomija”, Ona je nula. Ne proizvodi se ništa, Možda nešto salate i blitve. U matematici je besmisleno dijeliti neki broj s nulom pa je tako besmisleno uspoređivati talijansku (lošu) ekonomiju s (nultom) hrvatskom.
Inače, s ostalim dijelovima članka se slažem.

grunf
Gost
grunf
2 godine prije
Reply to  Spartak

Samo matematički komentar:Dijeljenjem s nulom dobiva se beskonačni broj.Množenjem s nulom,dobiva se nula…Mislim da ovo drugo bi bilo prihvatljivije,zar ne…?
S poštovanjem,i plus od mene ..

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  grunf

Pusti matematiku matematicarima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik