Atena i novi ultimatum za ulazak Makedonije u NATO

Makedonija NATO
34 komentara

Čak i nakon preimenovanja bivše jugoslavenske Republike Makedonije u Republiku Sjeverna Makedonija zemlja neće postati članica NATO pakta, upozorio je grčki ministar obrane Panos Kammenos.

“Oni mogu dobivati pozivnice i fotografirati se, ali oni neće ući u NATO sve dok koriste riječ Makedonija u bilo kojem obliku”, rekao je  Panos Kammenos.

Na marginama summita NATO pakta je grčki ministar rekao “kako sporazum između Atene i Skopja ionako ne može biti ostvaren”.

Kammenos smatra kako stanovnici Makedonije neće podržati sporazum na referendumu, a makedonski parlament neće usvojiti potrebne ustavne promjene.

Panos Kammenos je član konzervativne stranke “Neovisni Grci”, koja je dio grčke vladajuće koalicije.

Nakon formalnog sporazuma između premijera Alexisa Tsiprasa i Zorana Zaeva o promjeni imena Makedonije u Sjeverna Makedonija, NATO je žurno Skopju uputio poziv za početak pregovora o ulasku u savez.

Naime, 17. lipnja su grčki i makedonski ministri vanjskih poslova potpisali su sporazum o novom nazivu zemlje. Makedonski parlament je podržao sporazum, ali ga je predsjednik zemlje Đorđe Ivanov odbio potpisati.

Usprkos nejasnoj situaciji, Sjevernoatlantski savez je uputio pozivnicu Makedoniji, koja bi mogla postati članica saveza kada se definitivno potvrdi promjena imena zemlje koja je dogovorena s Grčkom.

“Vrata NATO-a ostaju otvorena. Dogovorili smo se da pozovemo vladu u Skopju da započnemo pregovore o pristupanju kada se dovrše svi nacionalni postupci za primjenu dogovora o imenu”, rekao je glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg.

Panos Kammenos je sada postavio novi zahtjev i traži da se susjedna zemlja ne može koristiti ni imenom Sjeverna Makedonija ili bilo kojim drugim u kojem se spominje istoimena sjeverna grčka pokrajina.

Makedonija pod svaku cijenu i bilo kojem scenariju mora biti ugurana u NATO

AtinaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miki
5 godine prije

Grci ko Grci, zaslužili Turke!

Son of Alerik
5 godine prije

Makedonija se uz Srbiju nalazi unutar trbuha EU kao nečlanica. Albanija, Kosovo, Crna Gora su odavno riješene. Kad će zadobiti mrkvu članstva i u EU, pitanje je tajminga. BiH je na daljinskom upravljaču CIA-e koja je ostavlja upravo ovakvom kakva jest da bi mogli ucjenjivati izdaleka EU, bilo preko Saudijske Arabije, bilo preko Turske. Grčko protivljenje imenu Makedonija možda ima nekakvih emocionalnih poriva, ali oni nisu primarni. U pitanju je grčko iznuđivanje bilo kakvih financijskih povlastica, s obzirom na svoje unutarnje prilike i dug kojeg su nagomilavali skoro sto godina. Zasad NATO stratezi idu jeftinijom varijantom – potkupljivanjem pojedinaca. Skuplja je potkupljivanjem država. Dok se ne dođe do situacije u kojoj se država (Grćka najprije) može ucjenjivati(što također košta, ali profit ide u zemlje podržavateljice ucjena). Makedonija u tim scenarijima nema što birati i odlučivati. Preko albanske manjine (pitanje je vremena kad će postati većina), NATO-vci imaju polugu za izazivanje… Čitaj više »

TauCeti_Mk
5 godine prije

Ovo je dokaz da su grčki ultranacionalisti naši najači saveznici.
Uz njihovu nesebičnu pomoć Republika Makedonija će očuvati ustavni poredak i neovisnost
od zapadnog imperijalizma. 🙂

PDVNK bre
5 godine prije

Pojedini delovi Makedonije su deo Srbije dobijeni posle WWI. Makedonci su najblizi po genetici Srbima. Aleksandar Makedonski je bio iz plemena kao sto su i Srbi. Grci nemaju pravo na to ime jer to oni nisu. Zao mi je ih kao rodjenog brata. Ali sta su trazili to su i dobili. Zaev je samo jos jedan degenerik ili ti korisna budala u sluzbi NWO i razbijanja pravoslavne vere.

viktor
5 godine prije

Da bi Makedonija bila primljena u NATO, treba da promeni ime ( ime, identitet, istorija itd, itd). Da bi promena bila validna treba referendum. Da bi referendum bio validan treba izlaznost od preko 50% + 1. Znaci, prema izbirackom spisku treba izlaznost od oko 900 000, od koih bi vishe od pola bilo ”za samoubistvo” t.e. za samoukidanje kao narod. Izborna komisija ne moze da se formira bez opozicije .I kad bi se odrzao referendum, velika vecina bi bojkotovala sam cin glasanja. Samo glasanje se obavlja potpisom onog koji glasa (ne mogu da laziraju toliki br. potpisa ako ima bojkot a i to je kaznjivo po zakonu min. 7-10 god.). Ratifikacija se vrshi u parlamentu i za to je potrebna 2/3 vecina koju ova kamarila nema.I kad bi sve to ”progurali onako svercerski” treba i Grci da ratifikuju sporazum a nece 100% . Znaci, NE U NATO!

Miller
5 godine prije

Ako se ukine ime Makedonije ukida se i makedonski identitet. Dakle tada bi Albanci i Bugari uzeli vise od pola te drzave, kako god da se zove. To nije rjesenje

DLM
5 godine prije

Uzalud vam trud sviraci! (kad nema ko da slusa – nemam nameru pistai o stvarima koje nikog ne interesuju, ljudi su vec placeni da plasiraju sto treba) Ovo je odgovor na sve komentare koji vide samo ono sto njima pase ali ne i ono sto je zaista moguce. pa jedni ce kao Arnauti ce resiti Makedoniju, drugi, ce grcko protivljenje imenu Makedonija je… e taj se pravi lud 100% jer obican nacizam i svojevidni sovinizam karakterise protivlenjem. To mu dodje nekako kao konceptualni balet, dok neko misli na te ti se s drugim radis! Ono sto je tocno je da vi samo iznosite svoje vidjenje koje je kreirano putem masmedija u vasim … i onda to ovde plasirate, ali mogli bi bar ponekad prikriti sovinizam i nacizam, ipak smo u 21 veku! Recim autor teksta cak se i ne trudi navode staviti onako kako spada nego prenosi kako mu se… Čitaj više »

Ivan
5 godine prije

Grci su smeće, Makedonci su OK.

Mate
5 godine prije

I ti Grkljani previše se*u.

Weteran
5 godine prije

Današnji prostor BJRM je ključan za rešavanje problema ovog dela Evrope i Proširenog Bliskog Istoka!
Sintetičke i polusintetičke nacije imaju problem.
Oni Koji donose Odluke još se dogovaraju unutar sebe?!
Raskomadati ili ostaviti BJRM?

King
5 godine prije

Za kojeg vraga makedonci uopce pregovaraju sa grckim supcima ,bolje da se dogovore sa rusijom i udju u njihov pakt i zadrze svoje povjesno ime

Barbarogenij
5 godine prije

Kako su se današnji Makedonci (slaveni iz današnje BJRM) zvali (kako su ih zvali i kako su sami sebe zvali) prije osnivanja SR Makedonije? I zna li netko kako današnji Grci zovu Makedonce iz ove naše Makedonije? I šta uopće kažu kad trebaju spomenuti tu republiku, kad već ne mogu prevaliti to Makedonija preko jezika?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI