Erdogan „podsjeća“ Europu na više od 3 milijuna sirijskih izbjeglica u Turskoj

Recep Tayyip Erdogan
15 komentara

U nedavnoj izjavi je turski predsjednik Recap Tayyip Erdogan izrazio nezadovoljstvo što Turska ne prima dovoljno novca od zemalja Europske unije za pomoć u smještaju sirijskih izbjeglica.

Prema Erdoganu, Turska je potrošila oko 40 milijardi eura u razne programe pomoći sirijskim izbjeglicama, uključujući „sigurnu zonu“ koju održava na sjeverozapadu Sirije, dok su države EU Ankari za te potrebe dale oko 3 milijarde eura.

„Sigurna zona“ na koju se pozivao Erdogan postala je nacionalna opsesija u Turskoj, nešto kao osobni projekt Erdogana i njegove političke stranke.

Unutar Turske, nazočnost milijuna sirijskih izbjeglica koji su se teško asimilirali u zemlju dovela je do određenog stupnja nemira javnosti. Zbog situacije su zabilježeni i nasilni incidenti, prosvjedi i medijske kritike.

S predstojećim nacionalnim izborima, Erdogan je mobilizirao policijski stroj da se sakupe i prisilno deportiraju muške sirijske izbjeglice iz Turske i prebace ih na područja Sirije koja kontroliraju islamističke milicije.

Kako bi se olakšao posao policiji, vladini izvori su otkrili da Ankara razmatra odluku o ukidanju statusa privremene zaštite za sirijske izbjeglice i dodijele tim ljudima statusa turističkog boravka, bez obzira imali važeću putovnicu ili ne.

Broj Sirijaca u Turskoj je oko 3 630 767 ljudi, prema statističkim podacima. Zbog kršenja nekih zakona, Turska je određeni broj prisilno deportirala u Idlib, a ostali su ili u procesu stjecanja turskog državljanstva ili čekaju mogućnost odlaska u treće zemlje, prije svega u EU.

U Siriji, nedavna ofenziva vlade, koju turske promatračke snage nisu uspjele spriječiti, kao i zbog potpunog zatvaranja granice Turske, koja je spriječila ulazak tisuća Sirijaca koji su pokušali pobjeći, rezultirali su masovnim anti-turskim prosvjedima razočarane islamističke mladeži u gradovima blizu granice.

Osim toga, otprilike u isto vrijeme su se Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin častili sladoledom na zrakoplovnoj izložbi u blizini Moskve, dok je turski vođa pregledao najnoviji ruski borbeni zrakoplov. Sve ovo je samo pogoršalo nezadovoljstvo protiv Erdogana, kod kuće i u Siriji pogorša.

Erdogan je u teškoj poziciji. Tisuće islamista iz Sirije zahtijevaju da ih ili zaštiti od operacija sirijske vojske ili da ih pusti u Tursku, a istovremeno milijuni Turaka ne žele da njihova zemlja udomi sirijske izbjeglice.

S tim u vezi, turski predsjednik smatra da je sirijska „sigurna zona“ najbolja opcija. Jedini problem je skupo održavanje, za što Ankara treba desetine, a to je cijena koju Erdogan sigurno neće sam platiti.

Logično je da je druga opcija otvaranje sjeverozapadnih granica Turske i organiziranje izbjegličkog vala prema Grčkoj i Bugarskoj i dalje prema zemljama Europske unije. Bruxelles ne treba gajiti iluzije da Recap Tayyip Erdogan to neće učiniti. U trenutku kada osjeti da je unutarnji pritisak velik i da zbog sirijskih izbjeglica gubi podršku biračkog tijela, Erdogan će dio izbjeglica protjerati u Siriji, a dio poslati u EU. U takvo „rješenje“ u Bruxellesu i europskim prijestolnicama uopće ne trebaju sumnjati.

Izbjeglice
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvrk
4 godine prije

I s tim brojkama se manipulira. Još od 2013. se spominje ta brojka, prvo je bilo 2-2.5 milijuna do 2015e i odonda samo 3. Što oni, tamo samo stoju na mjestu? Ne migriraju? Hoće li njihovi potomci postat pravi turski agee?

Red Dog
4 godine prije

Posalji ih, druze Erdogane.
Ako su dva milionceta uzdrmala Uniju, tri ce je dokrajciti. Da se ne muci vise.
USA i Evropa su im sjebali zemlje. I nece prestati dok to ne pogada njih.
„Ali obican narod…“. Da je obicnom narodu stalo bi se bunio protiv napada na njih. Demokratija je. Sad ce valjda stati i obicnom narodu.

Laki Topalović
4 godine prije

3,6 milijuna. Lijepa brojka za tražiti što hoće. Dio će naseliti u Tursku, dio potjerati natrag, a dio svakako ide za EU. Hoće li izvući novac? Tko zna, kad su svi kokuzi. Njemačka nema, Francuska također, Italija pogotovo, sjevernjaci, boli ih ona stvar, kao Španjolce i Portugalce. Sve u svemu, situacija je tmurna.

samo tako
4 godine prije

I što taj nezasitan stvor očekuje ? A da zamoli usrance da vrate naftna polja njegovim pulenima i da im rusi dopuste slobodan šverc ?

Borac2
4 godine prije

Dobro je rekao jedan sirijski politicar. Kada slusas te vanjske lazove dobijes utisak da je iz sirije pobjeglo kompletno stanovnistvo i vise nitko ne zivi u siriji. I u Jordanu ih ima kao neznam kolko milijuna. U turskoj je max oko mio izbjeglica, ukljucujuci nekolicina onih koji zive “normalan” zivot u gradovima i nisu naseljeni u kampove duz granice.

Mile
4 godine prije

Zašto ne pita za pomoć svoje saveznike: KSA, Katar, USA i Izrael? Dok su se borili zajednički protiv režima u Siriji nije imao problem spašavati napaćeni sirijski narod od teroriste Assada!!

Ana
4 godine prije

Pacovi Brisela jako su sposobni. Ali saml za jednu stvar su sposobni -zderati svaki mjesec sve visr milijuna.Erdogan ce sigurno pustiti migrante prema Europi. Na to ce nasi pacovi odgovoriti sposobno kao i uvijek-ma to su1 ekoloski migranti. Migranara ce sve vise biti i1 tu ne mozemo nista, Salvini je fasista i ksenofob,Orban je fasista i ksenofob, patrioti su nacisti, zadnjislucaj afgan koji je rasporio mladog francuza nije terorista pa nema veze sto ga je ubio….i guliti raju istim tempom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI