Erdoganova lavina optužbi na račun Sjedinjenih Država i Izraela

Erdogan prijeti
48 komentara

Izraelski udari na iranske vojne ciljeve u Siriji i američka vojna pomoć kurdskim jedinicama u Siriji su prijetnja miru na Bliskom istoku, rekao je jučer turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u intervjuu za arapsko izdanje BBC-a.

Izrael je prošlog tjedna proveo udare na desetke iranskih i sirijskih vojnih ciljeva u Siriji, navodno kao odgovor na raketni napad iranskih snaga. Odnosi između Turske i Sjedinjenih Država su u krizi zbog američke podrške sirijskim Kurdima i njihovim YPG milicijama. Ankara YPG snage smatra za terorističku skupinu povezanu s Kurdistanskim radničkim strankom (PKK) zabranjenom u Turskoj, dok Washington svoje postupke objašnjava borbom protiv terorista “Islamske države”.

Izrael je proveo više od 50 raketnih udara na Siriju i izaziva novi rat u regiji. Dati pozitivnu ocjenu takvim akcijama je nemoguće. Zašto su ispaljene te rakete? Koji im je bio cilj? Ne možemo potvrditi činjenicu da je Izrael prethodno napadnut sa sirijskog teritorija, što je bio povod za raketni napad Izraela na Siriju”, izjavio je turski predsjednik Erdogan.

Turski predsjednik je otvoreno optužio Izrael za nepotrebnu agresiju na Siriju i okrivio Tel Aviv da cijelu regiju gura u sveopći rat.

U jučerašnjem intervjuu za BBC Arabic je Erdogan rekao “kako Izrael zbog straha cijelu regiju Bliskog istoka gura u rat”.

Turski čelnik je izraelski napad na Siriju nazvao “napadom na suverenitet nacije koja je u sedmoj godini građanskog rata”.

Netanyahu godinama optužuje Erdogana za “bombardiranje civilnog stanovništva”.

Benjamin Netanyahu
FOTO: Benjamin Netanyahu

Govoreći pred pristašama u pokrajini Adana je Erdogan izraelskom premijeru poručio kokao vodi “terorističku državu”.

“Turska se bavi teroristima, ali vi zbog toga niste zabrinuti, jer ste teroristička država”, izjavu Erdogana prenosi turski list Hürriyet.

Erdogan je o svemu razgovarao s iranskim predsjednikom Hassanom Rohanijem.

“Ovi procesi po Bliski istok ne slute na dobro. Potrebno je hitno poduzeti mjere kako bi se osigurao mir u regiji. Sjedinjene Države su u Siriju poslale 5 tisuća  kamiona s oružjem. U Siriju je sletjelo 2 tisuće zrakoplova punih oružja. Čemu toliko oružja? Sjedinjene Države vode utrku naoružanja u regiji. Naravno, američke akcije su za Tursku razočaravajuće i smatramo ih opasnim koracima koji ugrožavaju mir u regiji, stoga je pristup Washingtona situaciji u regiji neprihvatljiv”, naglasio je Erdogan.

Zajednički koraci koje poduzimaju Turska, Rusija i Iran doprinose miru u Siriji, dok Ankara iste mjere nije mogla poduzeti s državama Zapada.

“Na primjer, za vrijeme operacije u Raqqi su SAD djelovale u dogovoru s teroristima. Ankara je poručila Washingtonu da odustane od toga, ali bez uspjeha. Tada smo poduzeli korake zajedno s Rusijom, koja je izrazila spremnost za zajedničku borbu protiv terorizma. U ovom trenutku se turske operacije u sjevernoj Siriji provode u suradnji s ruskom stranom”, zaključio je Erdogan.

Turski predsjednik je osudio SAD i zbog premještanja američkog veleposlanstva u Jeruzalem.

Recep Tayyip Erdogan je danas izjavio da su SAD zbog preseljenja svog veleposlanstva u Izraelu u Jeruzalem izgubile svoju ulogu posrednika na Bliskom istoku.

“Sa svojim najnovijim korakom su Sjedinjene Države odlučile biti dio problema, a ne rješenja i izgubile su svoju ulogu posrednika u mirovnom procesu”, rekao je Erdogan u govoru u britanskom think tanku “Chatham House”.

Sjedinjene Države su rekle kako će danas službeno premjestiti svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, što je potez koji je oduševio izraelski režim, ali je razljutio Palestince.

Turski predsjednik je dosljedno kritizirao nedavne akcije Washingtona i Tel Aviva. Prošli je tjedan za CNN rekao da je preseljenje američkog veleposlanstva u Jeruzalem “ogromna pogreška” i ponovio stav da je “Istočni Jeruzalem glavni grad Palestine” i kada se uspostaviti palestinska država “tamo će se otvoriti tursko veleposlanstvo”.

bliski istokNATOPKKYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miller
5 godine prije

Ovo hoce dovesti do problema koji ce eskalirati…pa jedan atentat je 1914 doveo do pocetka rata. Ovdje vise nije problem inicijacije vec da li su i u kojoj mjeri suprostavljene strane spremne za direktni sukob.

igi
5 godine prije

ludilo…živimo u doba židovskog interkontinentalnog carstva…turska i iran ako uspiju podignuti na noge muslimanski svijet mogu cionističkoj zmiji stati na glavu ali prije toga ono smeće vehabijski princ treba biti maknut ili smaknut s vlasti.

eu kolonija
5 godine prije

rusija, iran i turska bi trebale žurno osnovati vojne formacije i poslati ih na teritoriju palestine a kako bi služile kao tampon zona između zaraćenih strana s jedne strane palestinaca a s druge strane amerike, izraela i saudijske arabije. također te snage bi mogle poslužiti i kao zaštita amerikancima, izraelu i saudijskoj arabiji od agresije i genocida palestinaca

haryan
5 godine prije

koliko samo raketa bombi ispucaju na susjede a nemaju za moderne uniforme nego nose ove po modi iz iransko-iračkoga rata

ture bure valja
5 godine prije

erdogan bi jeruzalem a neče ni sanduk pušaka da im dobaci a ne da ginu sa pračkom u ruci

bbbb
5 godine prije

Ovo su fraze jednog hazara da izmanipulira naivne turke i ostale goje koji puše ove kazališne spinove.

Lindita
5 godine prije

Turci ovo samo maglu prodaju zbog muslimanskog svijeta a u biti NULA BODOVA oko pomoći Palestincima … pa oni su još u savezu kojiem je cionističko zlo saveznik

Gjurgjica Mimica Bezjak
5 godine prije

Erdogana je tesko razumjeti. Malo za Zapad a protiv Asada, a onda obrnuto. Ali situacija je zaista vrlo ozbiljna.

ŠULE
5 godine prije

Osmane Erdo samo ti kmeči kad je Izrael u pitanju lako je bilo Asada napadat,krast naftu i sl..sad nesmiješ ni metak poslat Palestincima jado huškački…svaki tjedan 10 mrtvih Palestinaca a ti samo propaganda zatucanom narodu u Turskoj…

mmm
5 godine prije

A jbg mora covjek pobjedit na izborima za koji dan pa prica ono sta zatucani turci vole cuti.nakon izbora krece prisvajanje jos par djelova sirije

Siniša
5 godine prije

Erdogane…fukso stara,a sta cemo sa Aja Sofijom i Konstantinopoljem?

Valter
5 godine prije

Ja ovom tipu ništa ne vjerujem. On više nije ni dvoličan, nego valjda troličan, četveroličan ili treba za njega izmisliti neku novu riječ ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI