Evropa postaje najveći američki potrošač nafte

Nafta
31 komentar

Evropa je postala glavni uvoznik američke nafte usred ograničenja EU na rusku naftu, objavio je u petak Bloomberg pozivajući se na podatke američkog Biroa za popis stanovništva.

Prema izvještaju, od januara do maja ove godine, Evropa je uvezla oko 213,1 milion barela sirove nafte. To je omogućilo regionu da nadmaši Aziju kao najveći američki uvoznik nafte u istom petomjesečnom periodu, prvi put od 2016. Podaci pokazuju da je Azija u to vrijeme od SAD dobila samo 191,1 milion barela.

Preusmjeravanje toka nafte dolazi usred teških sankcija ruskoj nafti koje su uvele SAD, EU i druge zemlje kao odgovor na ofanzivu u Ukrajini. U cilju smanjenja profita ruske nafte i, nakon toga, oduzimanja mogućnosti Moskvi da finansira svoju vojnu operaciju u Ukrajini, EU je nedavno uvela djelimični embargo na rusku naftu i smanjila uvoz.

SAD su u međuvremenu predložile gornju granicu cijena, a njeni predstavnici trenutno pokušavaju prikupiti podršku za tu inicijativu, prije svega iz Kine i Indije. Dvije zemlje su nedavno pojačale kupovinu ruske nafte, željne da iskoriste velike popuste koje Moskva nudi u nastojanju da preusmjeri izvoz.

EvropaNaftaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Europa je okupirana puno gore nego Ukrajina.

hiber
1 godina prije

Nafta se prevozi tankerima pa je sve to preljevanje iz šupljeg u prazno sa vjerojatnih 25% ruske nafte. Ruski bijednici dobiju 50-60 dolara za barel, ostalo dobiju dileri. Problem je plin, jer ovisi o intravenoznim cjevovodima koje su frau Merkel i Schreder ugurali Njemačkoj od Rusije, pa im ga je Putler ugurao do balčaka. Iako taksist vjeruju da time ucijenjuje Europu, zapravo ce u konačnici njegovi prijatelji završiti na vješalima. Jer ako visi Pedro, nema što nece proči u konačnici.

Mölltaler
1 godina prije

Problem je samo u tome što američka tzv. laka nafta nije pogodna za proizvodnju dizela tako da i oni sami moraju uvoziti naftu iz Venecuele, Rusije ili arapskih zemalja.
S druge strane dizelaše su ionako počeli zabranjivati po Evropi (vjerojatno upravo zbog toga) tako da su taj problem djelomično već riješili. Na sve misle unaprijed.

Jedino im je ostao problem u vezi kamiona, traktora, brodova i kojekakvih radnih strojeva, ali poznavajući dobru staru kabalu smisliti će oni nešto i u vezi toga 🙂

mrdo
1 godina prije

Kauboji kupuju od Rusa, pa preprodaju tupim Evropljanima. Rusima dobro, kaubojima dobro, a evropljani ga dudlaju, hahahahhaha!
Tako to bude kad si sluga i rob kaubojima. Na niske grane je pala Evropa. Sramotno.

Max
1 godina prije

Danas mi je rođandan. A Europa je i htjela biti pudlica .

MKD
1 godina prije

Evropa , stara ku*vetina i veciti poltron usa manijaka i bezdusnika satnska.

Jednostavno receno
1 godina prije

Znači samo se tržište zamijenilo

123
1 godina prije

Nije Amerika uvela sankcije Rusiji nego nama.

Weteran
1 godina prije

Odakle Amerima tolika nafta ??
Naravno, iz Sibira !!

Voleo bi da papiri “Američka nafta” idu preko neke kancelarije u Beogradu 🙂

Fallout Boy
1 godina prije

Pa zato su Ameri isprovocirali rat, da bi Europa kupovala njihove skupe energente, ukapljeni plin preko LNG terminala, a ne više jeftin ruski zbog sankcija i embarga. Sve je to biznis za moćnike dok obični ljudi, sirotinja gine na jednoj i drugoj strani.

Blablaaa
1 godina prije

Ne samo to nego su vec poceli unistavanje poljoprivrede kako bi uvozili gejcovo plasticno meso i gmo

crodaemon1
1 godina prije

Molim popravite malo naslov. Hvala

FATIH
1 godina prije

ISKRCAVANJEM ANGLO SASA U MORMANDIJU EVROPA JE POKORENA,SAMO TO ONI NE ZNAJU.

Mölltaler
1 godina prije

@Fallout Boy
U vezi američkog LNG-a postoji više problema.
Prvo evropljani nemaju dovoljno terminala (Njemačka pogotovo) gdje bi mogli primiti količine koje im trebaju.
Drugo Amerikanci nemaju dovoljne količine za evropske potrebe
Treće kao što si napisao američki lng je puno skuplji od ruskog iz cjevovoda.
Njemačka za razliku od azijskih zemalja, koje konkurentnost baziraju na jeftinoj radnoj snazi, svoju konkurentnost bazira na jeftinim (ruskim) energentima. Najveći svjetski kemijski koncern BASF je pred kolapsom, a i čeličanama se crno piše. Mogu ameri slati plin brodovima koliko hoće ako zbog njegove visoke cijene industrija nije konkurentna. Visoke peći koje rade desetljećima (ne smiju se nikad gasiti inače su za otpad) moraju se ugasiti ,a sa njima i Njemačka industrija.

Bobolenko
1 godina prije

Koja pljacka EU od strane USA. Prvo su uletili sa pcr, maskama, pfizerom i punim monopolom. Opljackali su EU uz pomoc korumpiranih EU politicara u protekle 2 godine. Ove godine su ih nahajcali na Ukrajinu i sankcije, da bi ih pljackali preko LNG plina i nafte. Tuse im 5x skuplje nego rusi, i to sve uz pomoc retardiranih i korumpiranih EU politicara. Sljedeci korak je hrana. USA je trenutno najveci neprijatelj Europi. Opasna okupacija kako farmaceutski, tako i energetski a uskoro i prehrambeni.

Robert
1 godina prije

Americka posla, izbaci Ili ubij konkurenta, Rusija, Libija, Venezuela, Iran, Irak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI