Francuska iselila ljude iz izbjegličkog kampa u Calaisu

Francuska izbjeglice
0
0

Oko 9 hiljada migranata se suočava sa neizvjesnom budućnošću dok se buldožeri sravnjavaju izbjegliči kamp u blizini francuskog grada Calais.

Ovo je početak rušenja takozvane “džungle”, izbjegličkog kampa napravljenog od straćara, a koji je nastao kao privremeni dom za nekoliko hiljada izbjeglica i migranata s područja Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Izbjeglički kamp, Calais, Francuska
Izbjeglički kamp, Calais, Francuska

Francuska rušenje kampa naziva “neophodnom humanitarnom” operacijom. Zvaničnici su podijelili letke na kojima je opisano kako će izbjeglice i migranti biti tretirani, a u nadi da će svi pristupiti dobrovoljno ovom procesu. Buldožeri bi trebalo da započnu rušenje kampa u utorak.

Tokom vikenda je bilo i sukoba između nekolicine stanovnika kampa i francuske policije, koja je koristila suzavac da rastjera mase.

Francuski predsjednik François Hollande je najavio odluku o rušenju kampa u septembru. Francuska je i ranije pokušavala srušiti migrantska naselja blizu Calaisa. Kamp vođen od strane Crvenog krsta u selu Sangatte je zatvoren 2002. godine, a bio je dom za preko 2000 ljudi.

Francuska izbjeglice vatra
Francuska izbjeglice vatra

Ljudi koji ovdje borave mogu jasno vidjeti obalu Velike Britanije i uglavnom se nadaju da pređu u grad Dover, kako bi tamo pokušali naći zaposlenje ili bilo kakvu drugu pomoć.

Plan francuske vlade u ovom momentu, nakon rušenja izbjegličkog kampa, jeste ponuditi svima mogućnost preseljenja na drugu lokaciju gdje bi mogli tražiti azil, a ako bi, kojim slučajem, bili odbijeni ili odlučili da ne traže azil, bili bi deportovani u svoje matične zemlje.

Izbjeglicekamp
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI