Haaretz: Moskva je odlučila ograničiti slobodu izraelskih “manevara” na sirijskom nebu

F-15 boeing 707
33 komentara

Nakon incidenta s ruskim zrakoplovom na sirijskom nebu jRusija je zauzela “čvršći stav” glede aktivnosti izraelskog ratnog zrakoplovstva u Siriji, piše dnevni list Haaretz. Promjena ravnoteže snaga u regiji će vjerojatno dovesti  do toga da će izraelske zrakoplovne snage biti opreznije oko odabira ciljeva za napad, jer su u zrakoplovstvu shvatili da više nema “ruskog dopuštanja”, navodi izraelski list.

U posljednjih nekoliko tjedana Rusija je zauzela “čvrst stav” u vezi s aktivnosti izraelskog ratnog zrakoplovstva u Siriji. Ruske vlasti zahtijevaju daljnju koordinaciju s izraelskim snagama putem telefonske linije koja je uspostavljena kako bi se spriječilo da se dvije strane sudare u zraku. Osim toga, bilo je već nekoliko slučajeva kada su ruski radari u Siriji bili aktivirani zbog aktivnosti izraelskog zrakoplovstva na sjeveru zemlje, nastavlja Haaretz.

Prema pisanju izraelskog lista, u Izraelu se ponašanje Rusije smatra odgovorom na incident s ruskim  zrakoplovom Il-20, koji je oboren 17. rujna. Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Avigdor Liebermann izjavili su prošlog tjedna “kako će Izrael nastaviti vojne operacije u Siriji kako bi spriječio jačanje Hezbollaha”.

Iz Rusije su zauzvrat izvijestili da su u Siriju poslani poboljšani modeli raketnih sustava S-300 s velikom mogućnošću otkrivanja meta. Osim toga, rečeno je kako će u sustavima u početnoj fazi upravljati ruski stručnjaci. Kako navodi Haaretz, zbog prisutnosti ruske vojske će za Izrael biti teže napasti raketne sustave, čak i ako iz njih na izraelske zrakoplove budu lansirani projektili.

Međutim, osim isporuke novih oružja Siriji, Rusija poduzima važne korake u javnom i diplomatskom polju, piše Haaretz u članku:  “Moskva šalje signal Izraelu da namjerava ograničiti slobodu njegovih manevara na sirskom nebu”.

Prema Haaretzu, nakon incidenta s ruskim zrakoplovom Il-20, Rusija je “bez entuzijazma” reagirala na prijedlog izraelske strane da se dogovori summit kako bi razmotrio što se dogodilo. Moskva se ograničila na prihvaćanje izaslanstva izraelske vojske pod vodstvom generala Amikama Norkina, zapovjednika izraelskog ratnog zrakoplovstva.

F-16 IDF
FOTO: izraelski F-16

Kako se navodi u članku, ovaj sastanak nije pomogao u rješavanju nesuglasica. Rusija je odbila verziju događaja koju je predstavio Izrael i predočila svoju, radikalno drugačiju od verzije druge strane. Prema autoru članka, “predstavnici Izraela vjeruju da je Rusija krivotvorila slike radara samo kako bi krivnju za incident prebacila na Tel Aviv”.

“Iako koraci koje je poduzela Rusija neće zaustaviti izraelsko bombardiranje u Siriji, promjene će vjerojatno će prisiliti Tel Aviv da preispita politiku koju provodi posljednjih nekoliko godina”, sugerira autor.

“Niz uspjeha obavještajnih službi i izraelskog zrakoplovstva su pridonijeli tome da u vladi prevagne razmišljanje da Izrael u Siriji može činiti gotovo sve što želi”, navodi Haaretz.

Prema autoru, do incidenta s ruskim zrakoplovom Izrael kao da nije shvatio promjene u raspoloženju Moskve i Damaska, koje su se dogodile nakon važnih pobjeda sirijske vlade na jugu zemlje.

Prema izraelskoj vojsci, napad na Latakiju, tijekom kojeg je oboren ruski zrakoplov, poduzet je, između ostalog, kako bi se spriječio ilegalni prijenos vojne opreme Hezbollahu, koju je iz Sirije u Libanon slala Iranska revolucionarna garda.

“Međutim, danas se možemo zapitati je li ovaj cilj opravdavao bombardiranje u samom srcu ruske sfere utjecaja, blizu zračne baze Hmeymim i pomorske luke Tartus“, pita se autor Amos Harel.

“Izrael i dalje izražava zabrinutost zbog ilegalne opskrbe opreme i oružja Hezbollahovih snagama u Libanonu. Kako je Fox News izvijestio prošlog tjedna navodeći kao izvore zapadne obavještajne službe, čime se često služi kao eufemizmom kada ne želi spomenuti Izrael, odnedavno Iran sve više koristi civilne letove za Bejrut, kako bi slao opremu snagama libanonskog Hezbollaha. U međuvremenu su se, tijekom prošlog mjeseca, isporuke kroz sirijski teritorij znatno su se smanjile”, piše Amos Harel.

“Te promjene mogu biti odraz pokušaja Moskve da uspostave nova pravila igre u Siriji i smanje napetosti između Izraela i Irana, čime se želi pomoći jačanju Assadove vlasti”, zaključuje izraelski list.

Haaretz

Avigdor LiebermannNetanyahuS-300
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
5 godine prije

Alo izrael.. a da prestanete biti agresor na druge države? Možda vas onda nitko neće više dirati..

Laki Topalović
5 godine prije

Ima dva tjedna da je Netanyahu najavio da će ići u Moskvu, nekako ga nema. Bio je prošlog tjedna u Tel Avivu neki iz ruskog MVP, ali deseti po rangu, nije čak ni prvi zamjenik Lavrova, ni Bogdanov, zadužen za Bliski istok. Malo ih Moskva kao ignorira. Dobro, srest će se Putin i Netanyahu, to je sigurno, ali je najgore što se peku na tihoj vatri i kontaju što su Rusi u stanju ili nisu u stanju još napraviti.

fudo
5 godine prije

neka nova ravnoteža,a i veliki tata šuti,možda bi i moglo’ do mira-idlib ko vukovar,a kurdi-neka pametni budu.

nije bitno tko
5 godine prije

Trebaju Rusi još jače udariti po stolu. Izrael i SAD razumejo i poštuju samo jezik sile.

Borac2
5 godine prije

Za sada sve mirno.

Trubadur
5 godine prije

Ovaj put izgleda , da su Rusi ozbilniji…. Pored toga što je napisao Laki, još je interesantnije, da Rusi u Siriju nisu poslali komerciualno-izvozni model S-300 PMU 2, nega sistem, S-300 PM2, koji je namjenjen samo Ruskoj vojsci i koji je sasvim drugi par opanaka, nego izvozni model … Načičete vijest na Russia Beyond a link neču stavit, pošto onda admin melje skoro pa jedan dan…

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Dva ruska Su-34, naoružani raketama zrak – zrak, koje su pokazali pri presretanju u libanonskom zračnom prostoru, krajem devetog mjeseca, natjerali su izraelske F-16 da se vrate u bazu. Na prvu, izraelski piloti su bili iznenađeni da su ih presreli naoružani, lovci-bombarderi SU-34, ali su se okrenuli nazad, kući. Navodno je bilo još nekih ”susreta” tako da je to zabrinulo zajedničko izraelsko – američko zapovjedno središte za PZO i PRO, koje je diglo i jedan F-22.
Inače, prije toga, negdje sredinom devetog mjeseca, Izraelci su napali zračnu luku pored Damaska i vrlo precizno uništili teret koji je dovezao iranski Boeing-747. Pri tome je i 747 bio lakše oštećen.
Rusija je očito uvela nova pravila igre i nekim dečkima će trebati vremena da se prilagode.

Ante
5 godine prije

Izrael ima jako dobru špijunsku vezu u Siriji to bi trebalo prvo riješiti. Jer samo pokazivanje mišića nije dovoljno, neka špijuni malo stradaju.

Šule
5 godine prije

Polako rusofili nemojte mislit da Izrael neće ništa učinit u Siriji neboje se oni Rusa i Asada trenutno se planovi prave za uništenje protuzračnih sustava i pista zračnih baza.Nemojte mislit da će Izrael dozvolit Hezbolahu i Iranu da učvrstuju svoje baze u Siriji i dostavljaju oružije u Libanon.Rusi su se ohladili od Idliba makar su svi rokovi prošli,nitko se nije povukao niti sklonio teško oružije..samo kmeče i traže izgovore.

DAWOR
5 godine prije

ILI KAKO BI MATTEO SALVINI U ITALIJI REKAO….”LA PACCHIA E’ FINITA”…ILI U SLOBODNOM PRIJEVODU “DOSTA JE BILO ZAJEBANCIJE”…ILI TAKOĐER SE MOŽE PREVESTI KAO “IGRANJE (ILI GLUPIRANJE) JE ZAVRŠENO !!!!!!

bbbb
5 godine prije

E sad, dobro reće Weteran, jel nosferatu došao da omogući stvaranje velike Palestine ili sprijeći, ishod ovog dolje će dati odgovor, pozorno pratite…………….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI