Iran: “Ako ćemo gubiti vrijeme, nećemo pregovarati s Europljanima”

Karta Irana
15 komentara

Jedno od gorućih potanja koje je podijelilo SAD i zemlje Europske unije je izlazak američke strane iz nuklearnog sporazuma s Iranom, kojeg Europa želi spasiti.

Viši iranski nuklearni pregovarač je izjavio “kako Iran neće nastaviti pregovore s europskim zemlja potpisnicama sporazuma, ako vidi da Islamska Republika u pregovorima s Europljanima samo gubi vrijeme”.

“Nastavit ćemo pregovore s Europom sve dok osjećamo da se kreću u pravom smjeru i pazit ćemo na vrijeme koje Iran ima na raspolaganju“, izjavio je novinarima u nedjelju iranski zamjenik ministra vanjskih poslova za politička pitanja Abbas Araqchi.

Dodao je kako će iransko Ministarstvo vanjskih poslova svakako obratiti pozornost na interese iranskog naroda i prekinuti daljnje pregovore s Europljanima, ako vidi da se njima samo gubi vrijeme i ne daju nikakve rezultate.

Američki predsjednik Donald Trump je 8. svibnja priopćio kako Washington izlazi iz nuklearnog sporazuma, koji je postignut između Irana i pet stalnih članova Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda – Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Rusije i Kine, plus Njemačke.

Trump je također rekao kako će vratiti američke sankcije Iranu i na “najvišu razinu” podići ekonomski embargo Islamskoj Republici.

Vrhovi vođa Irana, ajatolah Sayyed Ali Hamnei je u srijedu izjavio kako je američko neprijateljstvo prema Iranu oduvijek bilo duboko, ali je istaknuo kako su sve američke zavjere protiv zemlje nakon Islamske revolucije iz 1979. godine propale.

Tijekom sastanka s visokim državnim vrhom, Ali Hamnei se osvrnuo na “temeljno, duboko i stalno neprijateljstvo  Sjedinjenih Država prema Islamskoj Republici”, dodajući kako će Iran definitivno poraziti SAD ako iranski dužnosnici budu ispunjavali svoje dužnosti.

Sayyed Ali Hamnei
FOTO: Sayyed Ali Hamnei

Europske zemlje u ovoj situaciji pokušavaju osigurati da Iran dobije dovoljno ekonomske koristi kako bi se uvjerilo Teheran da ostane u sporazumu.

Iranski dužnosnik je u petak izjavio kako Iran od europskih vlasti očekuje da do kraja ovog mjeseca podnese paket gospodarskih mjera kojima bi se nadoknadila šteta od povlačenja Washingtona.

“Očekujemo da će nam paket biti uručen do kraja svibnja. Žao mi je što kažem da još nismo vidjeli “Plan B”. Čini se da njega još treba izraditi”, rekao je Abbas Araqchi.

Na pitanje o iranskoj odluci hoće li ostati ili napustiti nuklearni sporazum, Araqchi je rekao: “Islamska Republika još nije donijela konačnu odluku hoće li ostati u sporazumu ili ne.”

“Svaka odluka Irana će ovisiti o pregovorima u idućih nekoliko tjedana”, dodao je.

Iranski viši pregovarač je također podsjetio na nedavne pregovore s preostalim strankama sporazuma u Beču, ističući kako je Iran pozvao europske zemlje da ispune svoje obveze u okviru sporazuma i nakon izlaska Washingtona, te da svoje prijedloge i praktična rješenja prezentiraju s potrebnim jamstvima.

Nakon povlačenja Donalda Trumpa iz sporazuma, preostalih pet potpisnika i Iran su se 25. svibnja sastali u Beču na zahtjev Teherana i istaknuli važnost zajedničkog rada kako bi pronašli način za spašavanje sporazuma. To je nakon američke odluke bio prvi susret između Kine, Rusije, Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Irana o ovom pitanju.

Europa na povijesnoj prekretnici – Ostati američki vazal ili odabrati neovisnost?

SankcijeSayyed Ali Hamnei
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lindita
5 godine prije

Bez obzira sto će Europljani gubiti ako ne budu poštivali sporazume s Irancima oni će se na kraju morati potčiniti velikom bratu pa Perzijancima nema druge nego napraviti UGOVOR s istima kako bi zaštitili svoje interese (da naši Europljani na to pristanu i dokažu da nisu u igri s zlom preko bare) jer su ni krivi ni dužni dovedeni u takvu situaciju pa ako ništa ne bude od garancija onda praviti nuklearnu bombu da se osiguraju kako ih zlo ne bi napalo …

Tupko Glupko
5 godine prije

.ebe se EU za Iran.
Njima je samo da ugovoreni poslovi sa Iranom nakon skidanja sankcija u ogromnim iznosima ne propadnu.
Lijepo im je Iran dao do znanja da neće pristati da EU glumi dobrog policajca, a izuzetni lošeg policajca.
Dali im ultimatum i vrlo kratki rok.

Na žalost, znamo kako će EU odreagirati.
Poslove će već sutra u Iranu preuzeti Rusi i Kinezi.

PDVNK bre
5 godine prije

Pozivam Iran da nastavi sa razvojem nuklearne energije u ”mirnodopske svrhe” jer je to pravo svih. Kada moze pakistan, SA, Izrael, USA mogu i oni.
Imate primer Severne Koreje i ugledaj te se na njih.

Laki Topalović
5 godine prije

Zna Iran što govori i što radi, da ne zna ne bi postojao bar 3 -4 tisuće godina.

Mate
5 godine prije

Iran je tvrd, pretvrd orah. Na Iranu bi lako netko mogao polomiti zube.

Zadranin
5 godine prije

EU.. haha ?, grupa američkih uguza. ko ih hebe.

Kinezi, Rusi, Indijci itd. čekaju u redu.

ameri i EU, samo vi sankcije dijelite.. ima ona: “puca je sam sebi u nogu.”

Eto ga.

Pljuc.

Zadranin
5 godine prije

Eno i ona neka njemačka EU budaletna, neki Oet nešto, reka Talijanima da će ih tržište naučiti za koga treba glasati (u prijevodu, da su glasali za krive).

Talijanima nije dobro sjela ta opaska, posebno od Njemca.

Eto ga. EU puca sama sebi u nogu.

Pljuc.

Globalista
5 godine prije

Nebudite naivní,te price o nukleárním oruzju imaju drugaciji karakter a dá se nepíše o realnim stvarima, globalisti su preko Trumpa medijima plasirali tu fóru,koju vecina medija i Logicno puse.Cilj globalistai,to istocnog krila dá na prostoru Evropě formiraju muslimansku drzavu a pokrovitelj té drzave bití ce Iran koji ce ujedno bití vladař svim muslimanima u svijetu.Krece potpuna islaminizacija Evropě Ali to samo slijepi nevide ,islaminizacija koja ima za cilj unistiti krscanstvo i judizam.Zato, zapadnog krilo globalisti ima za cilj přenos vatikana do Arménie i zidova kóji ce zajedno sa Rusijom sacuvati krscanstvo od holhausta kao i zidova.To su planovi kóji se plánují Jos od 13 stoljeca Kada su egipcani izgubili u ratu proti Izraela u Kadusi.Velike su to igre gdje ce vecina evropljana platiti glavom,misleci dá ce ih Nato záštitu,malo sútra,igra je pocela i krajem ove godine i iduce godine milioni izbjeglica ce zaplaviti Evropu.

Tomica
5 godine prije

Dogovaranje sa EU je sigurno gubitak vremena.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI