fbpx

Europa na povijesnoj prekretnici – Ostati američki vazal ili odabrati neovisnost?

Europski balon

Jučer je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na sastanku u Sofiji pozvao članice Europske unije na jedinstvo i rekao “kako EU treba biti zahvalna američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji joj je svojim potezima Europljanima pomogao da se riješe svih iluzija”. Podsjetimo kako ova izjava dolazi od strane visokog europskog dužnosnika koji je sve do jučer bio gorljivi zagovornik čvrstog saveza svih zemalja Europske unije sa Sjedinjenim Državama, posebno u vojnom i energetskom sektoru, kako bi se što bolje oduprli “ruskoj agresiji”.

“Gledajući posljednje odluke predsjednika Trumpa, netko bi čak mogao pomisliti kako s ovakvim prijateljima tko još treba neprijatelje? Iskreno govoreći, Europa treba biti zahvalna predsjedniku Trumpu, jer smo se zahvaljujući njemu riješili svih iluzija”, izjavio je Tusk uoči neformalnog sastanka 28 čelnika Europske unije u Sofiji.

Za danas je zakazana rasprava o sudbini Zapadnog Balkana i perspektivi ulaska ostatka zemalja u EU, dok je sinoć održana večera na kojoj se razgovaralo o europskom odgovoru na posljednje poteze američke administracije i povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom, kao i uvođenju carina na uvoz aluminija i čelika u SAD.

Donald Tusk je dao izjavu koja je donedavno bila nezamisliva. Prema njegovim riječima je EU suočena s novim fenomenom, “kapricioznom i nasrtljivom američkom administracijom”.

Ipak je dodao kako Europa treba učiniti sve što može kako bi očuvala dobre transatlantske veze, ali mora biti spremna za sve scenarije.

“Imamo dovoljno potencijala da se suočimo s tim izazovom. Ali treba nam više političkog jedinstva i odlučnosti”, rekao je Donald Tusk.

Jučer su agencije objavile vijest kako se Bruxelles složio da se Europska unija u izračunima za isplatu iranske nafte s dolara prebaciti na euro, da će Europska investicijska banka kreditne linije za ulaganja u Islamskoj Republici također denominirati u euru, a zemlje s unosnim ugovorima će učiniti sve da zaobiđu američke sankcije ponovno nametnute Iranu.

Čini se da je Europa odlučila braniti svoju neovisnost – Može li se oduprijeti američkom pritisku?

Čini se da je Europa odlučila obraniti svoju neovisnost. Priopćila je kako neće razmatrati reviziju postojećeg sporazuma s Iranom i neće poštivati američke sankcije nametnute Islamskoj Republici. Raskid nuklearnog sporazuma s Iranom od strane Washingtona kao da je bila posljednja kap koja je prelila čašu strpljenja Europske unije. Činjenica je da daljnja podređenost atlantskom diktatu čitav europski projekt čini besmislenim, iako je on izvorno bio ideja američkih okupacijskih snaga nakon Drugog svjetskog rata. Hoće li svibanj 2018. biti prekretnica u povijesti i početak raskola između Sjedinjenih Država i europskih saveznika? Sve ovo su pitanja koja traže odgovor, iako sve ovisi o činjenici može li  EU izdržati američki pritisak?

Čelnici europskih zemalja i čelnici Europske unije koji su se jučer okupili u Sofiji su formalno raspravljali o pitanjima odnosa s balkanskim zemljama i njihovom mogućem ulasku u EU. Ali kako se može govoriti o širenju EU ako Bruxelles ne može zaštititi interese ni postojećih članica i divova poput Njemačke u Francuske? Zato se na neformalnoj večeri u Sofiji više pažnje posvetilo odnosima sa Sjedinjenim Državama s kojima je Europa ne samo na granici trgovinskog rata, već i pravog geopolitičkog sukoba.

Međutim, što su Sjedinjene Države za Europu? Viši partner, saveznik, vladar ili konkurencija? U geopolitičkom smislu su  Sjedinjene Države o odnosu na Europu superiornije, jer su u okviru ujedinjenog Zapada i NATO pakta američki atlantisti uvijek bili ti koje se slušalo. Nakon Drugog svjetskog rata su Sjedinjene Države kroz različite oblike kontrole pokorile Njemačku, Italiju, Francusku i druge zemlje Zapada, kasnije i zemlje istoka Europe.

Njihov partner u kontroli Europe je bila Velika Britanija i bez obzira na razlike između dva kontinenta, Europa je čak i kao Europska unija ostala vazal Sjedinjenih Država.

No, kako je europski integracijski projekt dobivao zamah, među Europljanima se sve više budila želja za punom neovisnošću. Do sada su angloameričke elite uvijek držali situaciju pod kontrolom.

Prava nezavisnost Njemačke i njezino očigledno približavanje Rusiji je očito proturječilo interesima atlantista. Podsjetimo samo na razdoblje kancelara Gerharda Schrödera, čak i vladavinu Angele Merkel, koja ni po koju cijenu ne želi odustati od plinovoda “Sjeverni tok 2”, koji jeste komercijalni projekt, ali s dubokom geopolitičkom pozadinom.

Prije nekoliko godina, uvjerena u stvarnost “ruske prijetnje“, Europa se pridružila antiruskim sankcijama.

“Ukrajina je već bila vaša, a Putin vam nije dopuštao da je preuzmete u okrilje Europske unije”, bila je tadašnja poruka Washingtona europskim kancelarijama. Otprilike na isti način su govorili i pohlepni europski političare na početku geopolitičkog sukoba s Rusijom.

Međutim, većina europskih političkih snaga je ubrzo shvatila da je za EU profitabilno imati bliske veze s Rusijom. Čak i uz produljenje sankcija, uvijek je tražila priliku za okončanje sukoba s Moskvom. Nedavno je, radi očuvanja rusofobnog ozračja, London čak morao organizirati provokaciju sa Sergejom i Julijom Skripal, samo kako bi se zadržala razina napetosti u odnosima između Rusije i Europe. Sada je tu priču konačno sahranio njemački istraživački tim novinara, koji je za Der Spiegel otkrio kako je Njemačka još od početka ’90-ih posjedovala nervni agens kojim su navodno otrovani Skripali i da su uzorke dali NATO saveznicima.

Činilo se da će u nadolazećim mjesecima sve proći glatko. Europa je samo trebala čekati da se završi borbu za vlast u Sjedinjenim Državama i onda se pokušati prilagoditi i Trumpu i atlantističkoj eliti. Međutim, nedavne odluke Washingtona su otvorile “Pandorinu kutiju“.

Sada Europa jednostavno ne može prihvatiti američke zahtjeve, jer riskira da potpuno izgubiti obraz.

Trump je trebao prekid iranskog sporazuma, uglavnom zbog domaćih političkih prilika, ali i zbog velike želje Izraela i svog zeta Jareda Kushnera. Međutim, ova odluka za SAD ne znači ništa i svu će štetu snositi Europska unija. Prema Trumpovim planovima, SAD i EU bi se na kraju trebali dogovoriti, Europske zemlje bi se pridružile Washingtonu i zajedno bi prisilili Iran na novi ugovor, kojeg bi Trump u Americi  mogao predstaviti kao njegovu veliku pobjedu.

Stav Rusije i Kine, koje se protive bilo kakvoj izmjeni postojećeg sporazuma, Trump ne uzima u obzir, očito inspiriran imaginarnim uspjeh svog korejskog proboja, uvjeren da je razbio jedinstvo Kine i Sjeverne Koreje.

U iranskoj politici je Europskoj uniji zaprijetio sankcijama, ali je Europa donijela odluku da će sačuvati poslove i odnose s Iranom.

Sada će zbog iranskog sporazuma američki pritisak na Europsku uniju biti daleko veći od običnog nesporazuma među saveznicima.

“Gledajući posljednje odluke predsjednika Trumpa, netko bi čak mogao pomisliti kako s ovakvim prijateljima tko još treba neprijatelje? Iskreno govoreći, Europa treba biti zahvalna predsjedniku Trumpu, jer smo se zahvaljujući njemu riješili svih iluzija”, da ponovimo riječi Donalda Tuska koje su u Washingtonu odjeknule kao najveća hereza.

Čelnik Europske komisije, de facto vlade Europske unije, Jean-Claude Juncker je prošlog tjedna izjavio da bi EU trebala preuzeti vodeću ulogu na globalnoj razini, jer odluka Trumpa da raskine  dogovor s Iranom znači da je plan Sjedinjenih Država da više ne surađuju s drugim državama i ne poštivati ni prijateljske odnose sa saveznicima. Stoga europske zemlje jednostavno trebaju spasiti sporazum s Iranom.

“Moramo zamijeniti Sjedinjene Države koje su kao međunarodni lider izgubile moć, a time dugoročno i utjecaj”, rekao je Jean-Claude Juncker.

Naime, čini se da Europa nije samo spremna preuzeti odgovornost za svoju budućnost, kao što govori Angela Merkel, nego se i sama brinuti za vlastitu sigurnost. Međutim, je li spremna zamijeniti SAD kao vodeći svjetski lider ili je sve pogrešno protumačeno?

Čini se da ne, jer su u europskim kancelarijama o tome počeli pričati odmah nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima. Dakle već više od godinu i pol dana. Čak i tada je bilo jasno kako Trump želi da Amerika brine o sebi, a ne o izgradnji jednog atlantskog svijeta i da će zbog punjenja američke države riznice dobro pritisnuti sve partnere, neprijatelje i saveznike.

Europljani, naviknuti na činjenicu da je njihov suverenitet ograničen samo u pitanjima rata i mira, iznenadili su se kada su čuli da moraju platiti američku zaštitu. Istu su poruku dobile i bogate zaljevske petromonarhije, što samo dokazuje jedinstven stav Trumpove uprave o ovom pitanju u cijelom svijetu.

Jedinstvo Zapada je napuklo, iako atlantističke elite s obje strane oceana žive u nadi da je Trump samo loš san i da će se 2020. sve vratiti u normalu. Međutim, više ne postoje realne šanse za  vraćanje jedinstva Zapada kakvo smo poznavali. Amerika će mijenjati svoju vanjsku politiku uz slogan “biti opet velika”, bez obzira na to vodi li je Trump ili ne. Hegemonija je ugrožena zbog činjenice da su nacionalno orijentirane američke elite u vlasti prevladale aktere kojima je cilj da SAD igraju ulogu svjetskog policajca.

Što ostaje atlantistima? Mogu priznati poraz ili pokušati prebaciti središte “zapadnog svijeta” u Europu. Kao privremenu mjeru do povratka na vlast u Washingtonu, ili kao trajnu. Ali postoje li u Europi političari sposobnih da budu vođe? Merkel i Juncker? Teško, dok na Emmanuela Macrona ne vrijedi trošiti riječi. Stoga ne postoji ni rješenje za ovaj problem. Odnosi na Zapadu se pretvaraju u ono što je Trump želio, borbu između nacionalnih država.

To također izaziva otpor Europske unije, iako nedovršene, danas već jedinstvene države sastavljene od europskih nacionalnih entiteta. Ovaj neprirodni proces koče i opiru mu se političari poput Viktora Orbana i političke snage koje su u oporbi, iako bi im se uskoro mogla pridružiti vlada Italije, zemlje utemeljiteljice EU, što znači ulazak u krizu projekta europskih integracija.

Trump EU kao cjelinu vidi kao konkurenciju Americi i želi je oslabiti.

U iranskoj epizodi, gdje Njemačka i Francuska imaju velike gospodarske planove, važno je što SAD Europi jednostavno naređuju da zaboravi na zaštitu svojih interesa. Štoviše, pod apsolutno besmislenim izgovorom,  jer za razliku od uvođenja antiruskih sankcija u slučaju Irana nema ni formalnih razloga za kršenje nuklearnog sporazuma.

“Europa se ne može složiti s tim. To bi bio samoubojstvo za EU kao takvu. S pristankom na nečuveni američki diktat, hoće li Europljani ikada moći vratiti svoju nezavisnost? Ovo je test istine za politički aspekt EU. Ako Europska unija poklekne pred Trumpom, izgubit će sve razloge svog postojanja”, za Le Figaro piše ugledni francuski novinar i kolumnist Renaud Girard.

Sada isto govore i oni koji su posljednjih nekoliko godina Europu prisiljavali da se uskladi s američkim pritiskom i sankcijama protiv Rusije, Donald Tusk među prvima.

“Ovo nije ništa manje od masovnog udara na suverenitet europskih zemalja i Europske unije. Izgubile su pravo donositi odluke o svojoj politici i njihovim akcijama u vezi s grubim diktatom navodno prijateljske zemlje. To je posve neprihvatljivo s europskog stajališta i proturječi samim pričama Trumpa. Europu se tjera na poštivanje i provedbu politike s kojom se duboko ne slaže”, za The Washington Postu je izjavio bivši švedski premijer Carl Bildt.

Europa ne može pristati na ovakav američki pritisak. Ali ako mu se odupre, svejedno se ne može pretvarati da je svjetski lider. EU zapravo samo želi više neovisnosti, što je najviše što može ostvariti u sadašnjoj situaciji. Zbog toga Europa prije velikih i važnih koraka mora stvoriti ravnotežu snaga i interesa koji će za nju biti povoljniji. U ovim uvjetima i traženju odgovora je prirodno da gleda u Moskvu. Nije slučajno da će tijekom sljedećeg tjedna čelnici vrlo utjecajnih  svjetskih zemalja posjetiti Rusiju. Dolaze vođe Njemačke, Francuske, Japana i Indije. U početku će Angela Merkel i Emmanuel Macron ići razgovarati s Vladimirom Putinom o različitim temama, od Sirije i Ukrajine do trgovine. Međutim, glavna tema razgovora će biti Iran, što više nije samo ime važne zemlje, nego označava povijesnu prekretnicu i izbor kojeg Europa mora učiniti.

Povezani članci:
EU će iransku naftu kupovati za eure i iz izračuna izbacuje “petrodolar
Ajatolah Hamnei: Bez apsolutnog jamstva EU Iran ne mora ostati u nuklearnom sporazumu
Europa se distancira od Sjedinjenih Država – Početak nove ere ili mali čin prkosa?

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
64 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
vazal sam majkoooooooooo.....
Gost
vazal sam majkoooooooooo.....
2 godine prije

stvarno taj vazalni zivot je tezak, moram vozit jaguar xe-s, sto bi tek bilo da nisam vazal. vozio bi savrsenstvo auto industrije, juga 45, ko u slobodnoj nesvrstanoj jugoslaviji.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Nije Yugo bio jedino auto u Jugoslavji;cinicno i ne inteligentno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ma pusti dijelu. Po toj logici i Švabe voze mercedese zato što su okupirani de facto od 45. Eto Francuzi nisu i bili su pobjednici, bez obzira na razinu učešća u borbama. Pa su za vrijeme De Gaullea shvatili da im ne treba takav odnos s Washingtonom.

Churko
Gost
Churko
2 godine prije

De Gol je bio mudar francuski predsjednik poslije njega sve ostalo nis koristi. Pogledajmo samo kreaturu i karikaturu od predsjednika koji se zove Makaraon.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Churko

Baš. On je kreatura i karikatura stvorena za promociju tzv. “međugeneracijskih (spolnih) odnosa”. Sada svaki pedofil može reći svojoj žrtvi onako za smirenje: “Ako budeš surađivao, možeš postati predsjednik kao Emmanuel Macron”.

Uhljebistani
Gost
Uhljebistani
2 godine prije
Reply to  Churko

koja sprdacina za jednu Francusku

Alan Ford
Gost
Alan Ford
2 godine prije
Reply to  Churko

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada!

Churko
Gost
Churko
2 godine prije
Reply to  Siniša

Imali smo i proizvodnju; ficem stojadina i R4, pa i Golfa cak

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Churko

Audi jaje,R5 isto.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Siniša

Opel IDA

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Je, svi su iz Yuga upali u Jaguara, ali sve manje ih ima love za registtaciju i benzinu, nevidljiva ruka već polako uvodi nevidljivi par nepar.
Sad triba bacit u škovace i Jaguare pa prić na električna auta za čiju bateriju triba dvogodišnja plaća.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Sve su to lizalice za malu dicu dok god i zadnja neeuropska vojna čizma ne napusti tlo Europe.

minore
Gost
minore
2 godine prije

Kako je biti q**c od ovce?

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

@vazal , zanimljivo je to, kako se rob uvijek boji da nece mozeti zivjeti bez gospodara

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

voziš jaguar na kredu a živiš ko qurac………
PS
Jaguara moš kupit za 1000 eurona, ali ga ne moš vozit noću…………………zato kaj noću nisu sve benzinske otvorene 🙂

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Druže,u slobodnoj nesvrstanoj Jugoslaviji se vozio i folksvagen proizveden u toj istoj Jugi.Danas vazalne državice proizvode dobro brendiranu ćunu.U obje verzije,sa i bez.Čovječe fiat proizvodi fiata,a Srbija im plaća podsticaje.
Više se ni traktori ne proizvode,IMT su prodali Indijcu.O tenku m84 da ne pričamo.

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

Ma nema frke vazal, samo dobro maži vazelin, biće sve dobro.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

mozes ti voziti sto hoces. samo stavis kucu i didovu zemlju pod hipoteku i vozi miskooo.
imas sto jer tvoj did je ustedio jer je vozio bicikl.
tvoj unuk ce kao did. voziti bicikl minus kuca i zemlja.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ima i ovo….. “”..Francuski predsednik i globalista Emanuel Makron je najavio stvaranje “svetske vojske” od 10 nacija koja će početi sa radom sledećeg meseca, ispunjavajući tako proročanstvo iz Knjige Otkrivenja. Nestrpljiv sa nemačkim odugovlačenjem po pitanju odbrane, francuski predsednik Emanuel Makron će sledećeg meseca okupiti koaliciju od 10 nacija dizajniranu da pripremi evropske oružane snage da preduzmu akciju zajednički u vanrednim situacijama, i da vežu Britaniju u vojnoj saradnji jer ona napušta Evropsku uniju. Ministri odbrane Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Španije, Holandije, Belgije, Portugala, Danske i Estonije potpisali su pismo o zajedničkoj nameri u junu u Parizu, obećavajući da… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Siniša

@Sinisa:Napisi nesto vise o Knjizi Otkrivenja da mogu bolje da se pokrijem.Dobio sam je ali su mi u listopadu otpali svi listovi iz knjige(bjelogorica?).

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Haxahaxahaxa….ma mani se toga.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Ipak nesto iz knjige,udžbenik za lijecenje šizofrenije…kako prepoznati nekrofila pomocu šizofrene posledice usled zaraze sifilisom:”…Makron je naveo i da Francuska neće voditi sankcioni rat protiv SAD zbog Irana i neće uvoditi kontrasankcije američkim kompanijama, jer to nema nikakvog smisla…””.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Siniša

Da ste rekli da nacije okuplja Angela Merkel (“Stasijeva omladinka”), još bi čovjek u to položio neku nadu. No ako je riječ o projektu Emmanuela Macrona koji nema autoritet ni nad vlastitim psom (ovaj mu piški po “ovalnom uredu” kako se sjeti), teško da će taj biti u stanju predvoditi “svjetsku vojsku”. Nema od toga ništa.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Kora

Kora kakva crna nada u nesto,pa ovi iz jbn EU su retardirani idioti u odnosu na USA.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ma to sam mislila u smislu da nikada ne treba podcijeniti Stasijevu školu, a ne da postoji nada u “svjetsku vojsku” Emmanuela Macrona.

hohoho
Gost
hohoho
2 godine prije

“Izgubile su pravo donositi odluke o svojoj politici i njihovim akcijama u vezi s grubim diktatom navodno prijateljske zemlje….Europu se tjera na poštivanje i provedbu politike s kojom se duboko ne slaže” , a to isto kaze Madarska i Poljska za EU kad odbijaju invaziju miliona ljudi treceg svijeta ili diktaturu sorosevih udruga. Nazalost, sama EU je ponistila vladavinu prava i uvela zakon jaceg sa divljeg zapada, pa ce sad to i EU korporacije osjetiti. Gazda je onaj tko ima vise raketa i nukesa, a to nije EU.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  hohoho

Bas….hoxohoxo…

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  hohoho

@hohoho Bravo, to je to! Davno sam pisao da EU se ne može dogovoriti koje je boje go.no npr.! Zlatko Dizdarević je rekao jučer da će “veliki brat” fizički odvojiti Francusku i Njemačku sa Rusijom jer Latvija, Litva, Poljska, Madžarska, Slovačka i Hrvatska će uraditi po direktivi “velikog brata” sve! Što li će Nijemci uraditi kada shvate da su Hrvati promijenili stranu i što nije više “Danke Deutschland-Sanja Trumbić”? Iskreno drago mi je zbog EU, čitaj Njemačka, jer frau Merkel istresa ga.e nad nama Balkancima a pred Donaldom puže kao kujica i poklanja mu sliku kraja odakle je Donaldovo podrijetlo… Pročitaj više »

Churko
Gost
Churko
2 godine prije

SAD nikada nikome nije pomogla a da prethodno nije zastitila svoje interese. Evropa stalno istice zahvalnost SAD da je odbranila od nacizma, ali rijetko ili nikada ne istice Rusku (sovijetsku) zaslugu u tome. Koja je sigurno veca nego li zasluga SAD-a. Ali uz bitnu razliku SAD je taj posao naplatio sa kamatama, i nplatili su sve pa i svaki metak. Naprimjer UK je tu pomoc otplacivala sa kamatama 60 godina, koga vise zanima neka pogleda link http://www.politics.co.uk/news/2006/12/29/britain-finally-pays-off-wwii-debt. No Theresa May i UK ocekuju tijesnu suradnju sa SAD nakon Brexita, mada vecina gradjana UK ne zeli suradnju sa SAD-om. Ali neka… Pročitaj više »

Hogar
Gost
Hogar
2 godine prije

Seća li se neko serije “Alo, Alo”, kad kapetan Bertoreli priča sa vojnicima pre iskakanja iz aviona?
Kapetan Bertoreli: “Jeste li vi ljudi ili ste miševi?”
Vojnici: “Mi smo miševi!”
Kapetan Bertoreli: “E pa onda ćete biti *leteći* miševi!”, i otvori poklopac za bombe.
To i Evropu čeka: da budu miševi sada, ili da budu izbačeni iz aviona kasnije. Bez padobrana.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Hogar

VODOVOD I KANALIZACIJA I VOJNA AVIJACIJA:
F-35 nece da poleti i pored ogromnih financijskih ulaganja,pa ameri ispituju kako se borci ISIL-a prilikom izlaska iz tunela dizu u zrak bez motora i sa minimalnim troskovima?

xbe
Gost
xbe
2 godine prije

Kako god da se okrene, a posebno u kontekstu globalnih kretanja za Europu kakvu se željelo i nadalo – više nema nade. Namirisani to je leš, trulež koja vonja ugodno.

valentin
Gost
valentin
2 godine prije

Čovjek ne treba imati visoko obrazovanje da bi znao tko vlada Amerikom i što je Amerika, ali mora imati malo karaktera i mozga.Kriminalci europske masonske kaljuže nemaju niti jedno niti drugo i u takovu svinjariju još uvijek mame i druge

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Nevjerovatno u kako zanimljivim vremenima zivimo…..

Zakuhava se….

Naravno sto je evropa odlucnija.u svojim namjerama.to ce usa vise preko nezadovoljnih clanica raditi na raspadu iste….

U svakom smjeru kakp okrenes ide belaj…

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Alen

To smo znali odavno ali sada znamo da su rokovi “tesni”. Malo optimizma: nije samo Evropa “na tapetu” ili kako su to rekli optimista i pesimista –
Pesimista: “crno je da crnje ne može biti”.
Optimista: “može, može”.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Ovo je ona ” jos samo mala mentol cokolodica gospodine ” iz monti pajtona..

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac:
OGREZAO SAV U LAZI,
LEZI JUNKCER PJAN NA PLAZI.
CVILI LI GA,CVILI,BOZE MILI.
SA TEPIHA LETECEGA(F_35),
AL PODVALI,NAS VELIKI VEZIR,
POKAZUJE PREZIR!

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

@ Umpah
Hehehe – dobar.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
2 godine prije

Jutarnji piše da su francuski Total, njemački Allianz i danski Maersk već započeli s povlačenjem iz Irana. S tim da Total ima ugovor od desetak milijardi Eura na plinskom polju Fars. Uostalom, da Evropa išta može učiniti ne bi toliko cvilila zbog Trumpovih ucjena nego bi u tišini nastavila po svom. Ta sveopća kuknjava evropskih birokrata ne ulijeva ni najmanje povjerenja.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  HEKPCT

Opstat će Iran, ne brinite. Isto kao što je opstao i Katar. Nije lako biti pod blokadom, ali još je gore ući u sužanjstvo. Njima je to jasno i zato se lavovski bore. Stoga, unatoč svim “preventivnim mjerama” europskih kompanija, sigurna sam da će prije krahirati Europska Unija nego Iran.

Novica
Gost
Novica
2 godine prije
Reply to  Kora

Opstala je i Kuba (pod zaštitom tadašnjeg Sovjetskog Saveza)

Zadranin
Member
Zadranin
2 godine prije
Reply to  HEKPCT

Kinezi jedva čekaju da se europske firme povuku iz Irana, te da pokupe “vrhnje” nakon njih. Posebno čekaju da Total ode, jer imaju spremnu ponudu za plinska polja koja će ovi napustiti. Šah i mat, od Trumpa Europi.

Pljuc.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  HEKPCT

Junker je odlučno zaprijetio da će ako USA uvede carine na čelik i aluminij, EU odgovoriti.
I odgovorila je.
Ako USA ukine carine EU će kupovati više američkog LNG plina. Pa ti vidi što je pravi odgovor na ucjenu.
Inače te carine bi pogađale samo Njemačku i Nizozemsku, a pokvaren kakav jesam, mislim da će taj skuplji plin kupovati neki drugi Europljani.
E pa sretno do nove ucjene.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Na svaki potez amerike kina,rusija,iran imaju spreman kvalitetan odgovor… Ispametice ih…

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

Opasno se nešto kuha. I ja sam naletio na nešto u vezi Totala. Crno im se piše a vjerujem i ostalima.
SAD se još ne izjašnjavaju na izjave iz EU i mislim da se sprema velika šamarčina kako im ne bi više palo na pamet da se koprcaju. Naravno, moguće je i da je Trump skužio da se izletio pa će sutra povući odluku tj. malo sutra.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Tomica

Total se boji da ce ostati bes cash flowa ali unija je odlucila da ce podrzati total ..

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Ona je kao takva formirana, da bude vazal. Ne može drugačije.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Zvrk

EU i treba da ostane vazal.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Siniša

EU se treba rasformirati i svatko svojoj kući.

Toso
Gost
Toso
2 godine prije

Kakvi komentari, samo da su kola standard pa imate ta kola gdje da parkirate…..na zapadu imaju kola jeftina ali nemaju gdje parkirati i parking platz moraju platoti…za razmislak…

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Jevvropa je kao i čemerika stvorena od istog entiteta, ona će i dalje raditi samo za njegov interes i ničiji drugi.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

The European Union will activate legislation banning the bloc’s companies from complying with US sanctions against Iran as soon as Friday, according to European Commission President Jean-Claude Juncker.
The law also does not recognize any court rulings enforcing penalties, which could be potentially introduced by the White House against European corporations doing business in the Islamic Republic.

Churko
Gost
Churko
2 godine prije

Nastavak Ruska ideja o Euroazijskoj uniji (EU, Rusija, Kina, Indija i male Azijske drzavice) koju zagovaraju i nude Rusi na ravnopravnim odnosima, stvorila bi takvu koncentraciju ekonomske, znanstvene, vojne i svake druge moci, da bi kompletan SAD cionisticki kapital pao u duboku sjenu i nebi mogao doci do izrazaja. No postoji problem Evropa po nijednim mjerilima nebi mogla biti centar te Euroazijske Unije jer je; prvo geografski na rubu, drugo nebi mogla biti dominatna sila ni po broju stanovnika ni po prirodnim resursima. A to je problem koji vide EU politicari jer bi njihove zvijezdice bez pokrica izgubile dio sjaja.… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

EU treba nestati…40000 vojnika NATO rasporedjuje na granici sa Rusijom;zasto su u sukobu sa USA zbog Irana a sa Rrusijom idu u rat,zar nije to van logike ili Oran zabada noz u ledja pa EUu daje sta Rusija ne da. Evropa opet bira cudne saveznike,izgleda da Tramp nesto zna cim direktno ide na EU….zelim mu svu srecu u rasturanju EU rajha.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Siniša

Trump ih rastura, između ostaloga, jer zna što su Obamina i Merkeličina “administracija” napravile Katoličkoj Crkvi. Zna to jako dobro i Putin. Zato i jedan i drugi imaju u šaci EU, koja više nema nikakvog izbora. Niti smije protiv Trumpa, niti smije protiv Putina. Time je EU zapravo izbačena iz igre, a dok “veliki igrači” privedu igru kraju, EU će se taman i formalno raspasti. Na kraju će se europske državice i njihove kompanije morati prikloniti onome igraču koji je u igri odnio pobjedu. Simple as that!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Kora

Pravdoljubiv sam ali neko kao EU i treba da nestane,idioti su fenomenalnu idenu zvana EU pretvorili u zlo i naopako;EU standard je postao sprdačina i sve se pretvorilo na puko izrabljavanje i silu velikih clanica EU i podpuno se izgubio onaj smisao EU koji je davao univerzalne nade….EUom vlada idiotizam,Kramp i Neopalko trebaju tu nakazu ili obuzdati ili unistiti,GERmani treba definitivno lisiti svake pomisli vaznosti,ofucane pijetlove FRA treba lisiti kolonijalnih prihoda,GBR treba lisiti nosa da ne paraju oblake njime….Rusija i Amerika neka ponovo sjednu na Jalti i podijele ove žohare.

Nagard
Gost
Nagard
2 godine prije

Prvi tim mogerini juncker Plenković tusk pa nemojte nasmijavat narod Europa je vazal i bit Ce jos godinama pa nema snage rjesit nemire u jednom francuskom gradu od svake migranata a da kaze ne Americi pa stvarno ovi clanci postaju sve smjesniji jedino Rusija moze reci ne a zasto super vojna nuklearna sila a Evropa sastavljena od gay vodja i sarlatana moze jos veci sluuga biti i na kraju povjest kaze ovako imas silu glavni si frajer nemas sluga si

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

Bilo bi lijepo kad bi ove izjave Donalda Tuska pocele da se sprovode u djelo. Napokon su shvatili sto su oni za USA i da se godinama bore za bolje sutra Amerike a ne Evrope! Samo bojim se da ce sve ostati i stati na ovih nekoliko izjava i da ce se za par dana opet vazalski smjeskati i klimati glavom amerima. Ipak svi su oni i dovedeni na svoje sadasnje funkcije voljom “velikog brata”. Malo svjetlo u tami tunela u kojem se nalazimo je Njemacka. Sad imaju ozbiljan problem sa amerima zbog sjevernog toka 2 i kad bi kojeim… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Malo svjetlo Njemacka;zbilja od svih jedino postujem Austrijance i Nijemce ali tvoja tvrdnja je odraz ne znanja! To svjetlo je na Grckok ktizi ZARADILO 100 milijardi eura,zabranilo Juzni tok a zastitilo Sjeverni 2,stiti naciste u Ukrajini,dokazane zlocince i trgovce organima na Kosovu,trziste je nasla ucijenom i unistavanjem recimo nas…ima jos ali je dovoljno.
Izmedju njih i ISA bira USA,ne zato sto ih volim vec zato sto ne zelim novog i goreg robovlasnika a na kraju Ameri su zabavniji.

Nagard
Gost
Nagard
2 godine prije
Reply to  Siniša

Komentar na mjestu nema nekih nacija koje su svjetlo nego one koje mogu izrabljivati druge dajte Nijemcima silu americku opet veze imati ss grupe nema tu ljubavi neko nekog voli svak gleda svoj interes

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije

gdje je ovaj imbecil izvrtio jugo 45 mogao je komotno uprediti i auto od franje ferdinanda u sarajevu najvjerovatnije je skoda i salje nam poruku kako je velika britanija vodeci proizvodac automobila nista odvratnije ob njihovog dizajna valjda mu se svida ime jaguar ili mr bean limuzina

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  luni lunovic

@luni:Pise se januar,a franjo je upucan od gavrila zbog kradje automobila?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Idioti iz Evrope dobili odgovor…:”…”Izgubili smo 151 milijardu dolara u razmeni s Evropskom unijom. Tako da mogu da me nazivaju svakakvim imenima, a da sam na njihovim mestu i ja bih sebe nazivao takvim imenima, jer se to više neće dešavati”, kazao je predsednik SAD. “.

Lala
Gost
Lala
2 godine prije

Toliko obrazovanih ljudi, a nikako da shvate da je za Ameriku najbolja ona Evropa od 1945. godine, razrušena, jadna, gladna, koja je trpila i pristajala na sve.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik