Ajatolah Hamnei: Bez apsolutnog jamstva EU Iran ne mora ostati u nuklearnom sporazumu

Ajatolah Ali Hamnei
19 komentara

U svijetu se još uvijek vode žestoke rasprave nakon izlaska Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Stav Rusije i Kine je kako se radi o međunarodnom sporazumu, jednoglasno potvrđenom na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Moskva i Peking će ga se pridržavati sve dok Međunarodna agencija za atomsku energiju ne pronađe dokaze o njegovom kršenju od strane Islamske Republike, što do sada nije bio slučaj.

Francuska, Njemačka i Velika Britanija, kao i Europska unija u cjelini, također tvrde kako neće istupiti iz sporazuma i štitit će svoje kompanije od američkih sankcija. No, upitno je hoće li Europa ustrajati u svom stavu ili će popustiti pred pritiskom velikog saveznika?

Ono što do sada nismo čuli je jasan stav Teherana o ovom pitanju, a njega može izraziti samo vrhovni vođa, ajatolah  Sayyed Ali Hamnei, budući da o ovom pitanju on ima veće ovlasti od predsjednika Hassana Rohanija. U listopadu prošle godine, nakon Trumpove najave da više neće produživati sporazum, što se i dogodilo, ajatolah Hamnei je dao prilično oštru izjavu.

“Ne želim gubiti vrijeme odgovarajući na beskrajne tirade i lažljive izjave ovog grubijana. Glupost Trumpa ne bi smjela odvratiti našu pažnju od lažljive Amerike. Ako SAD raskine posao, izlazimo i mi”, rekao je tada ajatolah Hamnei.

Sada se vrhovni vođa Irana ponovo oglasio, iako je više pozornosti posvećeno izjavama Angele Merkel, Emmanuela Macrona i Therese May.

Ajatolah Ali Hamnei: Bez jamstva EU nećemo ostati u nuklearnom sporazumu

“Sinoć ste čuli da je američki predsjednik dao neke površne i nepristojne izjave. Rekao je nekoliko laži u svom govoru, prijeteći iranskoj vladi i ljudima. Odgovaram mu, kao predstavnik iranskog naroda, da ne može podignuti prst protiv nas. Znamo da je nuklearno pitanje samo izgovor!  Kada je otvoreno nuklearno pitanje, neki su iranski dužnosnici rekli su: “Zašto inzistiramo na održavanju nuklearnog programa? Možemo ga staviti na stranu.” Njihova reakcija nije bila prikladna, jer naša zemlja treba nuklearnu energiju, a prema stručnim studijama će Iran za nekoliko godina trebati 20000 megavata nuklearne elektrane”, pred velikim skupom prosvjetnih radnika na Sveučilištu Farhangian je 9. svibnja izjavio vrhovni vođa Islamske Republike, ne spominjući nuklearno oružje.

“Sada se sami možete uvjeriti da su moja predviđanja bila stvarnost. Prihvatili smo nuklearni sporazum, ali neprijateljstva protiv Irana nisu prestala. Danas je američka zabrinutost usmjerena na našu prisutnosti u našoj regiji i na naš raketni program. Čak i ako prihvatimo njihove uvjete, sukobi neće biti riješeni, samo će nastati još jedan problem”, rekao je vrhovni vođa Irana.

Pravi razlog za ovakvo ponašanje Sjedinjenih Država prema Iranu je činjenica da su prije Islamske revolucije SAD imale potpunu vlast nad našom zemljom, a nakon revolucije su morali otići. Američki dužnosnici žele vrstu vladara kao u drugim zemljama, koji im daju novac i kojima mogu naređivati. Američka vlada želi da ih može smijeniti kada god zaželi. Na primjer, kako su uklonili Rezu Khana s vlasti i postavili njegova sina ili kao što su to činili u nekim zemljama Perzijskog zaljeva, tretirajući njihove vođe kao robove Sjedinjenih Država”, rekao je ajatolah Ali Hamnei.

Uz druge probleme, pored problema koji Sjedinjene Države stvaraju Iranu, spomenuo je ulogu drugih zemalja oko poštivanja nuklearnog sporazuma.

“Prije nekoliko dana je Trump napisao pismo vođama određenih zemalja Perzijskog zaljeva kojima smo imali pristup. U pismu je naglasio kako je na te zemlje potrošio 7000 milijardi dolara i stoga moraju poštivati njegove zapovijedi. Pa, Trump je potrošio sav taj novac da dominira Sirijom i Irakom, ali nije uspio i s tim svojim porazima će otići u pakao”, rekao je iranski vođa.

Podsjetio je i na američku dominaciju nad nekim arapskim zemljama.

Ajatolah Ali Hamnei
FOTO: Ajatolah Ali Hamnei

“Trump im dijeli zapovjedi, navodeći kako trebaju raditi što on kaže. Također želi zapovijedati Irancima. No, iranski narod je neovisan i dostojanstven. Bivši vladari naše zemlje su lišili narod dostojanstva. Sada su se nametnule Islamska Republika i revolucija i SAD to  ne mogu tolerirati. Neki od naših dužnosnika su rekli su: “Zašto inzistiramo na suprotstavljanju Sjedinjenim Državama?” Neka im Bog oprosti ovu pogrešku”, rekao je Ali Hamnei i podsjetio publiku na prolaznost američkih predsjednika, dok je Islamska Republika bila i ostala jaka.

Trump će otići. Nestat će i njegovo tijelo će istrunuti, a Islamska Republika će nastavit će prosperirati. Ono što se dogodilo je primjer američkog lošeg ponašanja, ali to ne čudi. Ovaj stav su SAD imale i pod vlašću prethodnih predsjednika, što se događalo na jedan ili drugi način tijekom svakog predsjedništva. Međutim, iranska nacija čvrsto stoji na nogama. Bivši američki predsjednici su prošli i već su zaboravljeni, a Islamska Republika je još uvijek tu. Ista sudbina očekuje o ovog predsjednika, a kada dođe taj dan Iran će biti jednako jak”, govoreći na Sveučilištu Farhangian je prije tri dana poručio vrhovni vođa Islamske Republike.

“Od prvog sam dana ponavljao i govorio da Sjedinjene Države ne mogu biti pouzdane. Govorio sam to javno i privatno. Rekao sam da, ako želite potpisati sporazum, prvo provjerite postoje li potrebna jamstva. Jedan od uvjeta kojeg sam spomenuo bio je da ga potpiše i predsjednik Sjedinjenih Država. Čelnici pregovora su se teško trudili, ali nisu dobili takvo jamstvo”, rekao je Ali Hamnei.

Govoreći o nuklearnom sporazumu, ili Zajedničkom akcijskom planu djelovanja (JCPOA), dodao je: “Mi smo primjenjivali odredbe ovog sporazuma protekle dvije i pol godine, a sada taj grubijan kaže da ga ne prihvaća.”

O Zajedničkom akcijskom planu djelovanja, sa ili bez Sjedinjenih Država, ajatolah Hamnei je izjavio: “Uvjeti za nastavak provedbe nuklearnog sporazuma su da dobijemo potrebna jamstva od Europe, iako sumnjam u to, inače ni mi ne možemo ostati u sporazumu.”

“Naši dužnosnici su pred velikim testom. Hoće li se moći pobrinuti da ponos naroda bude zaštićen ili ne? Ponos i interesi nacije ozbiljno moraju biti zajamčeni”, ovim je riječima zaključio svoj govor ajatolah  Sayyed Ali Hamnei, čime je uputio visoke državne dužnosnike, prije svega predsjednika Rohanija i ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa da od Pariza, Berlina i Londona, kao i sjedišta Europske unije u Bruxellesu dobiju potrebna jamstva, a ako tako ne bude, Iran će smatrati ga ništa ne obvezuje da se pridržava uvjeta propisanih postojećim nuklearnim sporazumom.

ANALIZA: Trump je raskinuo nuklearni sporazum s Iranom – Što dalje?

Ako SAD izađu iz nuklearnog sporazuma, Rusija će još više jačati odnose s Iranom

Europa se distancira od Sjedinjenih Država – Početak nove ere ili mali čin prkosa?

JCPOANATONuklearni sporazumSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
5 godine prije

Nema šta… Svaka mu stoji…A i garancije EU nisu baš nešto, s obzirom, da je Evropa pod USrA okupacijom, pa barem ja ne vidim, da bi neku takvu garanciju EU i mogla, da izvršava…

Alen
5 godine prije

Odlican potez.. Ne izlaziti iz sprazuma, prebaciti vruc krompir na evropu…

palermo
5 godine prije

Ako ostanu u Sporazumu neće imati nuklearno oružje da se obrane od zio-nazi agresije. Na Rusiju i Kinu mogu zaboraviti da će u tom slučaju stati na njihovu stranu. Ako Iranci izađu iz Sporazuma zio-nazi hijene će imati izgovor za nuklearni napad. U međuvremenu IzraHELLu nitko ne postavlja nikakva pitanja o njihovom nuklearnom oružju, Sirija neće dobiti S-300, već Saudi i Turska, jer će ga oni platiti. A Rusiji trebaju “šoldi” jer sankcije ipak djeluju. Ali Putin je pobijedio jer zapadnajci ne žele napasti Krim. Kao da su ikad i htjeli. Pod “zapadnjake” ne mislim na kreature tipa Plenković i slične mariontete. Drobite ga i vi.

Čudo jedno
5 godine prije

Jedino Ajatolah i Vrhovni vođa mogu tako razgovarati sa izuzetnima. Jedino tako se i može sa takvim kriminalcima i stvarateljima kaosa. Amerika od svojeg postojanja samo nekih 20 godina nije ratovala. I sve naravno izvan svojih granica. Rat i kaos im je sve, kad znamo da prihodi vojne industrije su nekih 60% ukupnih prihoda države. Pametnom dosta. Iran je zadnji bastion otpora trulom zapadu i njenim imperijalističkim ambicijama.
Imao sam priliku 2 puta posjetiti iran, putovati po njemu, i samo mogu reći da ću opet posjetit tu divnu zemlju i još divnije ljude koje sam upoznao tamo, i preporučio bi toplo svima koji putuju kao slijedeću destinaciju!
Pozdrav svima

Mate
5 godine prije

Vodstvo Irana danas priznaje da su se malo z****ali. Kim Jong-un je izgurao do kraja i sad ima kakvo takvo nuklearno oružje, dovoljno da dovuče Narančastog za pregovarački stol. Da su u tom smjeru izgurali Iranci, malo sutra bi se Narančasti ovako ponašao. Ispali su naivni, danas to sami priznaju.

Laki Topalović
5 godine prije

Nekad stvarno mislim da je imati mudrog čovjeka, patriotu, bez poroka i bez želje za bogatstvom, ženama, zlatom i skupim stvarima, kao korektora državne politike vrlo dobra stvar. Iran jeste parlamentarna republika i nijedan ajatolah nije sporio izbore i odluke. Ali su uvijek tu, kao sjenke, a narod im vjeruje i voli ih.

Mucke
5 godine prije

I oni i rusi mogu biti kooperativni koliko god hoce svejedno ce ih napasti.Sto se tice stava EU,uskoro ce poceti fabriciranje dokaza (tipa klor u Siriji ili novicok ) nakon cega ce EU naglo promijeniti misljenje.
Nego napravit sto vecu toljagu pa kom opanci kom obojci.

damir zimšek
5 godine prije

na čelo prastare iranske civilizacije treba instalirati plenkovića ili vućića.
to bi riješilo sve američke frustracije.vidimo se u gvantanamu

haryan
5 godine prije

rodijache khameni eu je američki vazal čak štoviše cia je osnovala evropsku uniju ugljena i čelika ….srečom avioni su od aluminija …..

Siniša
5 godine prije

Ajatolah….fukaro,pametnije ti je da obratis paznju na ovakve stvari i ucinis nesto da se ovakve stvari ne desavaju u Islamu….
“Šef indonežanske policije Tito Karnavijan izjavio je danas da su bombaši-samoubice u napadu na tri crkve u toj zemlji, u kojima je ubijeno najmanje 11 ljudi i za koje je odgovornost preuzela Islamska država, bili članovi iste porodice — otac, majka i četvoro dece uzrasta od devet do 18 godina.
…otac aktivirao automobil-bombu, dvojica sinova od 18 i 16 godina su koristila motor prilikom napada, a majka je izvela napad zajedno sa dvoje dece uzrasta 12 i devet godina.””

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI