fbpx

ANALIZA: Trump je raskinuo nuklearni sporazum s Iranom – Što dalje?

Donald Trump - Iran

Donald Trump je na kraju ipak učinio što je najavljivao u predizbornoj kampanji. Američki predsjednik je sinoć priopćio kako se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Tijekom svog govora u Bijeloj kući je Trump također spomenuo da će ponovno uvesti sankcije protiv iranskog naftnog sektora, koje su ukinute kao dio sporazuma.

Razlozi Donalda Trumpa za izlazak iz sporazuma su zapravo razlozi Izraela

O objavi o izlasku Sjedinjenih Država iz sporazuma je stanar Bijele kuće ponovio brojne neutemeljene optužbe protiv Islamske Republike. Kao argument da Iran i dalje radi na proizvodnji nuklearnog i drugog oružja koje može destabilizirati regiju je ponovio riječi izraelskog premijera Netanyahua s nedavnog igrokaza tijekom prezentacije “dokaza iranskih nuklearnih aktivnosti”. Jedine dvije zemlje koje su odmah pozdravile ovu odluku su Izrael i Saudijska Arbija.

“Iran je vodeći globalni sponzor terorizma, oni proizvode projektile, podržavaju teroriste i milicije uključujući Hezbolah, Hamas, talibane i Al-Qaedu. Tijekom godina su Iran i njegovi suradnici bombardirali američka veleposlanstva, ubili stotine naših vojnika, oteli, zatvorili i zlostavljali naše građane, otimali su bogatstvo vlastitom narodu, a povrh svega su pokušali proizvesti nuklearno oružje”, rekao je na početku Trump i nastavio govor o nuklearnom sporazumu svjetskih sila i Irana iz 2015.

“U teoriji je sporazum trebao zaštititi SAD i saveznike od ludosti kao što je iranska nuklearna bomba, ali je zapravo dao Iranu više vremena za proizvodnju atomske bombe, obzirom da je osiguravao opstanak teokratskog režima u Teheranu, kojemu su ukinute sankcije bez obveze da smanje svoje druge zlokobne aktivnosti. Ovaj katastrofalni sporazum je terorističkom režimu dao milijarde dolara, dio u gotovini. Kao američki građanin se sramim tog sporazuma i trebaju ga se sramiti svi građani Sjedinjenih Država”, dodao je stanar Bijele kuće.

“U samoj srži sporazuma je velika fikcija da ubojiti iranski režim nuklearni program želi samo u mirne svrhe, ali danas imamo definitivan dokaz da je to bila laž. Prošli je tjedan Izrael pokazao da Iran laže i da ima povijest pokušaja proizvodnje nuklearnog oružja. Ovaj sporazum nikada nije smio biti potpisan, nije donio mir i nikada neće donijeti mir”, izjavio je Trump i naglasio “kako je Iran nakon ukidanja sankcija krenuo s proizvodnjom projektila”.

Međutim, balistički program Teherana nikada nije bio sporan i nema veze s nepostojećim. Iranska vojska razvija projektile kratkog, srednjeg i dugog dometa, kao sve svjetske i regionalne sile na planeti, ali se tome protive samo Izrael, Saudijska Arabija i SAD.

“Dozvolim li da ovaj sporazum ostane na snazi, počet će regionalna utrka u naoružanju, jer u njega nisu ugrađeni nikakvi mehanizmi za otkrivanje moguće iranske prijevare i kažnjavanje takvog mogućeg postupanja. Sporazum ne ograničava iranske destabilizirajuće aktivnosti u regiji ni njegovu podršku terorizmu, dapače, njihove su krvave ambicije samo porasle”, dodao je Trump.

“Sve zemlje koji budu pomagale Iranu u njegovim nuklearnim ambicijama će biti sankcionirane”

“Struktura ovog sporazuma je trula i defektna u svojoj srži. Amerika će se povući iz iranskog sporazuma, a za nekoliko trenutaka potpisat ću memorandum o vraćanju najstrožih sankcija iranskom režimu. Svaka nacija koja im pomogne u nuklearnim ambicijama, također će se naći pod sankcijama. Amerika neće biti talac nuklearne ucjene, nećemo dopustiti da nam prijete uništenjem i dati im pristup najsmrtonosnijem oružju. Moćne sankcije protiv iranskog režima stupaju na snagu, a nastave li svojim putem, suočit će se s najžešćim posljedicama”, zaprijetio je Trump, navodeći “kako Amerika stoji uz iranski narod za koji tvrdi da je talac diktatorskog režima”.

“Iranski lideri će reći kako odbijaju pregovarati. To je ok. Ja bih na njihovom mjestu vjerojatno rekao isto, ali činjenica je da će oni prije ili poslije htjeti postići novi i trajan sporazum, a kada budu spremni za razgovore, spreman sam i ja. Velike se stvari mogu dogoditi za Iran i za mir i stabilnost koju svi želimo na Bliskom istoku. Dosta je bilo patnje, neka se prekine odmah vjerojatno rekao isto”, ovim je riječima Trump zaključio svoje obraćanje, nakon kojega je potpisao memorandum o uvođenju sankcija.

Činjenice protiv Trumpa

Ovaj sporazum uopće nije bio “truo”, kako je rekao Trump, jer svi dokazi relevantnih međunarodnih organizacija i Međunarodne agencije za atomsku energiju sugeriraju da se Teheran strogo pridržavao uvjetima iz ugovora. Konkretno, zamrznuo je većinu svog nuklearnog programa, a međunarodni promatrači, koji su imali slobodu nadzora u Iranu, rekli su kako je Teheran daleko od stvaranja nuklearnog oružja nego prije sklapanja sporazuma.

Ipak, povlačenje Washingtona iz sporazuma ne mora nužno značiti i njegovu trenutnu smrt. Sporazum s Iranom su potpisali SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka. To znači da američki izlaz iz ugovora ne znači i njegov kraj. U slučaju da preostale stranke u sporazumu ne nametnu sankcije Iranu, vlasti Islamske Republike slobodno mogu nastaviti djelovati u skladu s dogovorom, unatoč američkom povlačenju.

Kina potvrdila punu potporu nuklearnom sporazumu s Iranom

Rusija je to učinila ranije, a nakon Moskve je to učinila i Kina. Veleposlanik i stalni predstavnik Kine u Ujedinjenim narodima u Beču i sjedištu Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, Shi Zhongjun,  potvrdio je punu potporu njegove zemlje nuklearnom sporazumu s Iranom, rekavši kako američko povlačenje iz zajedničkog ugovora nije dobar signal za međunarodnu zajednicu.

“Američka odluka o nuklearnom sporazumu s Iranom je još uvijek nejasna, ali mi ćemo se truditi da zadržimo Sveobuhvatan zajednički akcijski plan”, rekao je u Shi Zhongjun u ekskluzivnom intervjuu za iransku novinsku agenciju IRNA.

“Još ne znamo što će se dogoditi sa Zajedničkim akcijskim planom, ali se nadamo da ćemo uspjeti spasiti nuklearni sporazum”, kazao je Shi Zhongjun.

Za Peking je nuklearni sporazum dobar primjer uspješnog rada i napora međunarodne zajednice u rješavanju globalnih problema i može primjer za rješavanje drugih pitanja vezanih za neproliferaciju nuklearnog oružja.

Kineski veleposlanik u UN-u je naglasio kako će kršenje ovog sporazuma neizbježno imati negativan utjecaj na pitanja neširenja nuklearnog oružja u cijelom svijetu.

Veliki test za odnose između Sjedinjenih Država i Europe

Dio analitičara smatra da bi Iran mogao ponovno pokrenuti program proizvodnje nuklearnog oružja, obzirom da je ranije u Teheranu bilo izjava kako će se to dogoditi, ako Donald Trump donese odluku koju je objavio sinoć.

Međutim, nitko zapravo ne zna što će učiniti Iranci. Postoji visoka vjerojatnost da se sporazum promijeni u format “Iran plus petorka”, bez Sjedinjenih Država, ali to ovisi o američkim saveznicima u Europi.

Nema sumnje da će američke sankcije izazvati ozbiljnu krizu između Sjedinjenih Država i Europe, obzirom da neke sankcije mogu utjecati na europske kompanije koje posluju u Iranu.

U slučaju da prevlada tvrdolinijaška struja u Islamskoj Republici i da se ponovno pokrenu aktivnosti proizvodnje nuklearnog oružja, stvorila bi se vruća geopolitička točka, koja bi se lako mogla rasplamsati u opći rat. Bliski istok je i bez radikalnih poteza Irana upravo dobio novu krizu, a ona je u cijelosti isplanirana u Izraelu, Washingtonu i Saudijskoj Arabiji. Ne zaboravimo da je u ožujku ove godine krunski princ saudijskog režima Mohammad bin Salman proveo tri tjedna radnoj posjeti Sjedinjenim Državama.

Sankcije koje su ponovno uvedene iranskom naftnom sektoru ne utječu izravno na Iran, ali se odnose na međunarodne banke koje se bave naftnim sektorom u zemlji. Sada su strane zemlje prisiljene birati između uvoza iranske nafte i trgovine energentima sa Sjedinjenim Državama.

Ipak, sporazum još nije mrtav, sve dok se ostatak zemalja ne pridruži američkim sankcijama protiv Irana.

Iran će i dalje imati širi pristup međunarodnim tržištima i stoga može odlučiti da ostane u sporazumu, što bi bila želja i iranskih saveznika, Rusije i Kine.

Sada je glavno pitanje što slijedi? Malo je vjerojatno da će Europa nametnuti sankcije Iranu, jer u europski potpisnici sporazuma vjeruju da posao funkcionira.

U ovom trenutku izgleda da je jedinstvo puklo i da su Macron, Merkel i Theresa May izdali Trumpa u ratu protiv Irana.

Politički analitičar Ivan Danilov tvrdi kako se Donald Trump svojom odlukom vratio u planu mogućeg izbijanja velikog bliskoistočnog rata, izravnim ili neizravnim sudjelovanjem ostalih  geopolitičkih aktera u svijetu.

“Međutim, prva žrtva ovog sukoba je takozvana “transatlantska solidarnost”, a čak i mediji odani Washingtonu pišu kako bi se Trump u međunarodnoj areni mogao naći usamljen”, piše Danilov.

SAD su ranije uvijek uspijevale europske zemlje uvlačiti u svoje geopolitičke avanture, ali sada stvari izgledaju drugačije. Ako Washington ne slomi London, Berlin i Pariz, ostat će sam s Izraelom i Saudijskom Arabijom. Na drugoj strani će se stvoriti blok Kine, Rusije, Europe i Irana, a ovom popisu gotovo sigurno možemo dodati Japan, Indiju, Australiju i Kanadu.

Emmanuel Macron, pa čak i Angela Merkel su nedavno posjetili Trumpa s istim ciljem, spasiti sporazum s Iranom. Oboje su se iz Sjedinjenih Država vratili neobavljena posla, bolje rečeno praznih ruku.

Iako tamo sve ovisi o Pekingu, Donald Trump se u sličnoj situaciji i sukobu zbog  nuklearnog programa sa Sjevernom Korejom pokušava predstaviti kao “mirotvorac”, u slučaju Irana Trump ne samo da ne želi kompromis, već je i spreman za izravan sukob s europskim saveznicima, samo kako bi  postigao svije ciljeve.

Međutim, da ostvari svoj naum SAD u nužnost sankcioniranja Irana trebaju uvjeriti Europsku uniju, Kinu i Indiju, glavne kupce iranske nafte i gospodarske partnere Irana.

Podsjetimo da čak i za vrijeme sankcija Ujedinjenih naroda Obamina administracija nije uspjela spriječiti Japan, Južnu Koreju, Indiju i Kinu da ograniče uvoz iranske nafte. Obzirom da se ključne vođe Europske unije protive odluci Trumpove administracije, povratak sankcija EU protiv Irana izgleda malo vjerojatan. Mogući pokušaji američkog Ministarstva financija nametanja u ograničenja i kazni europskim naftnim tvrtkama i bankama koje i dalje budu surađivale ​​s Iranom će dovesti do pogoršanja sukoba između Europske unije i Sjedinjenih Država, kao i mogućih reakcija EU protiv američkih kompanija.

Kada su SAD zaprijetile uvođenjem kaznenih mjera protiv europskih tvrtki koje su uključene u financiranje i izgradnju “Sjevernog toka 2”, njemačka vlada je zaprijetila da će se osvetiti. Ako europske banke i naftne kompanije budu podvrgnute američkim sankcijama, reakcija može biti slična, možda čak i teža. Nevoljkost europskih čelnika da vrše pritisak na Iran je uvjetovana interesima europskog biznisa i domaćim političkim okolnostima.

Financial Times je napisao “kako zbog podređenosti Washingtonu europske političke elite mogu platiti ozbiljnu domaću cijenu” i kao primjer navodi pad Macronovog rejtinga nakon pokušaja da tijekom njegovog posjeta Washingtonu “oduševi” Trumpa.

Naravno, ne možemo isključiti ni scenarij u kojem će se uprava Trumpa usredotočiti na nametanje sankcija, ali još brže prijeći na fazu vojnog sukoba.

U međuvremenu, dok se još uvijek čekaju konačne odluke čelnika europskih zemalja i Bruxellesa, situacija je za neke zemlje povoljna, prije svega za Rusiju, Venezuelu, čak i sam Iran i Angolu i druge velike izvoznike nafte. Cijene nafte rastu i barel Brenta se danas prodaje za 77 dolara. Osim toga,  uz geopolitičke napetosti raste potražnja za ruskom i kineskom diplomatskom podrškom. Čak i Europa sve više traži da se ovako velikim problemima pristupa zdravim razumom i sporazumom s pouzdanim partnerima u geopolitičkom dijalogu. Za Rusiju je transformacija trenutnih okolnosti u konkretne materijalne i političke prednosti stvar rutine i Vladimir Putin se sigurno može nositi s tim.

Jedina nepoznanica u svemu je hoće li vodeće europske zemlje ostati pri svom stavu kako sporazum treba očuvati zato što zaista jamči mir i neproliferaciju nuklearnog oružja ili će se slomiti pod pritiskom Washingtona i ponovno uvesti sankcije Iranu. Nakon ogromnih i potpuno nepotrebnih gubitaka u ratu sankcijama protiv Rusije, za Europu bi gubici u obećavajućoj ekonomskoj suradnji s Iranom bili previše. SAD bi se zaista na kraju mogle naći same u društvu izraelskog i saudijskog režima.

No, pričekajmo s iznošenjem konačnog zaključka, jer su europske zemlje ranije uvijek odluke donosile kao američki vazali, ne kao suverene države, tako da izjave Londona, Pariza i Berlina dane danas se već sutra mogu promijeniti, najčešće da se usklade s politikom najvećeg “saveznika”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
38 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
taKi
Gost
taKi
2 godine prije

E sad ce hazrael bombardirat siriju i eto ga.Kad skinu kojeg hazraelca oni ce plakat i trazit kauboja da reaguje. I eto ga

Hogar
Gost
Hogar
2 godine prije

Citat “… da su Macron, Merkel i Theresa May #izdali# Trumpa u ratu protiv Irana,” Pre bih rekao da im je prekipelo američko ponašanje poput bika u staklari, jer je čak i njima (podrepcima) jasno da potčinjavanjem američkim zahtevima samo ohrabruju Trampovu administraciju da ispostave nove zahteve. Drugo, atomske centrale imaju 33 drževe, sa ukupno 450 reaktora; https://www.euronuclear.org/info/encyclopedia/n/nuclear-power-plant-world-wide.htm Treće, balističke projektile ima 31 država. Nisam brojao tipove projektila, koga zanima nek poseti: https://www.armscontrol.org/factsheets/missiles Dakle, gomila država ima atomske centrale, a slična gomila ima balističke projektile, a samo je Iran problem? Biće da je nešto drugo u pitanju. Dalje, zapadni političari… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Hogar

Niti su Merkel, Macron i May “izdali Trumpa”, niti im je “prekipjelo američko ponašanje”, nego su sebe i EU doveli u situaciju da nemaju izbora. Voda je došla do grla i njima samima (baš kao i “Papi Franji”), pa spašavaju ponajprije vlastitu glavu, a onda i ono što se da spasiti od EU. Sve jasno kao dan!

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

Bojim se da je skidanje gaća već počelo sam ih je malo sram pa se kriju. Mislim da SAD ima još puno poluga s kojima može pritisnuti Europu. Dovoljan će biti ekomski pritisak ali u pričuvi su ter*rističke akcije i osobni napadi. Svaki pokušaj Europe da se odupre je neslavno završio pa vjerujem da će tako i sada biti.

Branko
Gost
Branko
2 godine prije

Taj čovjek pretvorit će se u prah i njegovo tijelo postat će hrana za zmije i mrave,a Islamska Republika će i dalje postojati.” Vrhovni voda Hamenei o Trumpu

Globalista
Gost
Globalista
2 godine prije

Nista se nece dogoditi znacajno,jednostavno otpis americké drzavne elite sa globalne scéně i Bliskog istoka i polako otpis Petro dolara.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Globalista

Iako su razlozi stvaranja kaosa “beznačajni” kao što su cionistička oligarhija, nafta i petrodolar, postoje itekako značajne društvene, vjerske i kulturološke posljedice koje je na stanovništvo Europe, Bliskog Istoka i Afrike nesumnjivo ostavilo cijelo stoljeće sulude globalne politike. Upravo je šokantno koliko ste izbanalizirali ovu priču, no s druge strane Vaš upis otkriva iz koje društvenopolitičke sfere dolazite i do čega (jedino) držite.

taKi
Gost
taKi
2 godine prije
Reply to  Globalista

Globalisto kako nece kad se vec dogadja? Preko noci nesto veliko da sirija kapitulira i slicno ne.Ali politicki se mnogo desava iza zatvorenih vrata.I koliko mi govorili da je ovaj ili onaj glup,ti isti ne bi tu bili da je tako.Nisu rat samo granate. Previse citas o zavjerama i nasjedas.I faraoni su bili zavjera kao i rimsko ili osmansko carstvo,napoleon i hico a tek Dinosaurier… Nema tu nicega osim borbe za jeftinom energijom i zarada…

Miljenko
Gost
Miljenko
2 godine prije

Zapadna demokuratija je kada se klovn koji se prikazuje narodu redovno menja svakih nekoliko godina dok iz mraka komanduju zle sile zeljne tudje krvi

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Sve je poprilicno jednostavno Iranski utjecaj u Iraku je ogroman i ako su Amerikanci tamo jos prisutni Iracki Kurdistan je pod njihovom direktnom kontrolom utjecaj Irana u Siriji raste i ako su Amerikanci uz pomoc Kurda i tamo otkinuli dobrih 25% Sirije i na kraju pobjeda Hezbollaha na izborima u Libanu je kap koja je prelila casu i Izrael i Amerika su odlucili da djeluju. Nazalost Izrael ce vjerovatno napasti Liban i svakodnevno raketirati Iranske polozaje po Siriji u konacnici vrlo moguca invazija na Iran ( kako god to nemoguce izgledalo). Mislim da se krece i na Tursku indirektno treba… Pročitaj više »

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije
Reply to  fenix

Invazija na Iran od kuda? Iz Turske? Teško. Iz Pakistana? Isto teško. Iraka? Još teže. Šta ostaje? Afganistan, Azerbejdžan, pomorska invazija u stilu dana D.Ništa od toga. Možda nekakvo raketiranje ali invazija sa kopnenim snagama nema šanse.

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

Invazija hm.
Pa tu bi trebalo jenkijima oko 500 000 vojnika barem za prvu ruku.
I sa tim da Irancani masu rukicama tankerima jenkija, koji plove pred njihovim nosom za USA ili EU.
I na kraju krajeva da Putim nekim cudom ustane i padne na glavu i skrsti suke a Kinezi odustanu od nafte Iranske i zaborave ono sve sto su ulagali kod njih.
Pa odaklen jenkijima zlato da se upuste u taj rat. Dolar im sigurno nece biti od pomoci niti FED.? Prosla su ta vremena.
Ko je lud da reskira, naftu za 150 dolara po barelu.

fenix
Gost
fenix
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

Hm mozda rekao sam hipoteticki nikada netreba potcijenjivati vojnu moc USA uz odredjeno sredjivanje stvari unutar USA imace ogromnu tehnolosku moc(djelom je i sad imaju). Odakle napasti pa recimo masovno dopremanje vojske u Iracki Kurdistan djelimicno i Afganistan ali najvece stacioniranje trupa bi bilo u U.A.E i S. Arabiji u Zalivskom ratu 1991 Amerikanci su barem po Wikipediji imali 900 000 vojnika od toga 750 000 Americkih nesto bi slicno mozda moglu ponoviti i sad(uz toliku vojnu grupaciju koju bi oni namjerno postavili eventualno bi sprjecili reakciju Rusije). Ipak je Iran jako slabo naoruzana drzava 40 godina sankcija su ucinili… Pročitaj više »

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  fenix

To Rusija i Kina ne smiju dozvoliti, jer “ovima” nije cilj Iran, već Rusija i Kina. Tu ne smije biti kompromisa od strane Kine i Rusije, po svaku cijenu…a što se tiče Evrope, najveći investitori u Iranu su Njemačka i Francuska…U slučaju općeg napada od srane USA, nije situacija kao sa “Sadamom”, već reakcija Kine, Rusije, a i Evrope mora biti nedvosmisle NE! Americi. Također susjedi Irana npr. Pakistan, a također i Indija nemaju interes u invaziji na Iran. Obaranjem Irana otvara se meki, južni “trbuh” Rusije i ona se u Iranu mora braniti.

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  fenix

Pa to i jest jedan od strateskih ciljeva slomiti Rusiju.Napasti Iran i prebacici glavosijece dalje u stomak Rusije.Ovoo nije hipoteticki vec plan. malo su se preracunali u Siriji jenki ali ne odustaju dalje.Svaki udarac jenkija na Iran je udarac na Rusiju koja poslje nekog vremena nece postojati. Ja sam licno ubijedjen da bi Putko isao do kraja i sa a-bombom ili ili. Sto se tice naoruzanja Iranskog imaju najbolje oruzije Hormurski tijesnac. Koji onda jenkijev tanker moze tuda setati sa 100% sigurnoscu. U svakom slucaju Sirija je zakocila ili odlozila na neodredjeno porobljavanje Irana, Rusi su dobili na vremenu,razumijeli sve… Pročitaj više »

Globalista
Gost
Globalista
2 godine prije

Nikakvog napadá na Iran nece bití sada nití u budoucnosti,taj ugovor ima sasvim drugi karskter,koji karakter,to je nepoznanica za méně naivca i neznalicu

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije
Reply to  fenix

E sad ako je amerima ’91 za sadamov Irak trebalo 900 000 vojnika koliko bi im sad trebalo za Iran? Irak je tad imao oko 4× manje stanovnika nego što sad ima Iran, a i površina mu je oko 4× manja. Plus što je Iran puno brdovitija zemlja i ne može se samo tako vozati tenkom po pustinji ko u Iraku. Znači trebalo bi im preko 2 000 000 vojnika, a nemaju (više) mogućnosti za takvo što. Ono što im preostaje su napadi na proiranske snage u Libanonu i Siriji, pokušaji neke obojene revolucije u Iranu te eventualno nekakva raketiranja… Pročitaj više »

Aragon
Gost
Aragon
2 godine prije

sve je to planski,da se pogura saudijska arabija jer su u dugu do grla,baci kost,zavadi dodatno bliski istok i poskupi naftu koja arabiji trenutno ocajno treba sto naravno i ostalima odgovara koliko god oni govorili suprotno

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Aragon

Po tom sto si napisao sve odgovara Putinu i njegovom buldozderu. Usput Kina gusi i stiska iz dana u dan SA da predju na jaun ili nece kupovati od njih vise naftu. Ko ce im onda kupovati ?Grcevita je to igra. I uspijesce Kinezi za dve tri godine i kraj price zelembacu.Sto se tice naftnih kompanija u USA to im i nije razdosna vijest da skace nafta-barel, posto im zemembac odma gubi vrednost.

Aragon
Gost
Aragon
2 godine prije

pa logicno da odgovara i putinu i americi,najvise gubi EU. svi su u win-win situaciji osim EU

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Aragon

Ako odgovara Amerima onda bi zlato trebalo da pada/unca.Dolar jaca i bude cvrst.Svako poskupljenje drasticno crnog zlata dava dobru prehladu pluca zelembacu.A moguce i upola pluca.Ne diktira dolar nafti vec nafta dolaru (vrednost).Pokusali su igru sa Rusima i jbga-podvili rep. Sad je oko 75 barel zelembaca..

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije

Iz mog kuta gledanja ovo je očekivani potez “deep state-a” izgovoren kroz usta ovog blago rečeno “antipatičnog klauna” sa “pareza facialnog” izraza lica. Čitaocima ovog portala ukazujem na bolesni facijalni izraz lica, koji nedvosmisleno ukazuje na prilično teško psihičko sanje tog čovjeka. Također ukazujem čitaocima na snimke njegovog potpisivanja, kojeg možemo vrlo česti vidjeti na malim ekranima, ukazuju neupitno na tipičan pokazatelj teške psihoze kod ovog nestabilnog čovjeka na vrlo opasnoj poziciji predsjednika države, koja nije nacionalna država, već milijunski skup amorfne mase od cca 320 milijuna ljudi, kojima upravlja tipična masonska skupina od same deklaracije nezavisnost. (Zbog takvog vođenja… Pročitaj više »

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Evropa vise ne pstoji niti njene vrednosti za koje se toboze borila.
Ocit ti je dokaz migranti , nekoliko milona bez zenA (?)
Ako je sta ostalo od od tih jevropskih vrenosti i civilizacije jos se moze naci u Rusiji.Dvije mame ili tate koje odgajaju dijete, pa to je strano jevropi prijasnjoj.
Satelit obicni cionisticki EU.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije

U Theresi May, Merkelici, Emmanuelu Macronu, u našim premjerima , mažda nema tih pozitivnih vrijednosti, ali Святославич 966 možda u tebi i meni ima i znamo što su vrijednosti. Vjeruj mi, ponešto sam imao prilike putovati Evropom…i primijetio sam u “zapadnoj Evropi” mnogo ljudi koji imaju pozitivan osjećaj prema nećemu našem zajedničkom u Evropi, gdje svakako i neupitno spada i Rusija. Na takva mišljenja naišao sam i u Rusiji…..i pozitivno me iznenadilo da napr. između običnih Nijemaca i običnih Rusa nema animoziteta. Amerika je ta koja potstiče i oživljava stare Evropske animozitete, uglavnom nacionalističke i vjerske. Amerikanci uspješno koriste onu… Pročitaj više »

Duki
Gost
Duki
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Stari ,dobri…..vrhunska analiza, bravo !
Mislim da ovo ponašanje proizlazi iz činjenice da je on ipak ipak SAM potpuno Sam !nitko ga u biti ne želi u svojoj blizini ,čak ni vlastita žena!
I onda ide strah , paranoja .njegov je način zdravog ponašanja ostao zatvoren na 35 katu
Trump-nebodera u N.Y.C.
Aovo je nešto drugo !tamo je vladao i bio gospodar svih podređenih a ovdje mu suradnici
Odlaze i dolaze sve gori(stratezi, analitičari eksperti i.t.d.)koji će otići bez truna savjesti što su neku državu i li narod bacili u srednji vijek
To su dosezi” američkog sna”

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Duki

Slažemo se i mnogo ljudi to na isti način vidi.

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Duki

Good Old Rebel @ Toliko mi se svidila zastava jevropskih vrednosti sto su je Rusi izbacili da sam se tad namucio da je kupim. “strejt ponosa”
Drago mi je da smo na istim talasima.
Taj duh se mora unistiti posto poto.I dobro znas od koga. Poslje toga smo lake zrtivice ko kokica lisici .
Ali zilav smo mi narod i prgav zar ne.

Globalista
Gost
Globalista
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Za tvoji informaciju,Trump ima od globalista ulogu dá od amerike napraví isti scenarij kao Gorbačov u SSSR.1990 godine.Onaj tko své to razumije,svi ugovori potezi idu ktomu,samo mnogi od vás to nevidíte.Globalisti vrse preformaciju Amerike a bití ce Jos tu raznih poteza,za mnoge nerazumnih a konacnim cilj je sto sám napisao

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Globalista

Moguće, ali po meni Američki “deep state” je srce globalističkog vodstva i Amerika kao takva, od relativno malih kolonija na sjeveroistoku od tzv Zajednic” Plymouth” “nadograđuje Zajednicu Jamestown, Ratom protiv Francuske i uništenjem Francuske Luizijane, prelazi Mississippi i počinje graničiti sa Texasom, te naseljavanje nehispanskog stanovništva, preko Johna Hustona dobija u ratu sa Mexikom Texas, Arizonu, New Mexici, Californiu, te “kupnjom” Aljaske postaje vrlo velika i moćna. Naseljavanje nije obustavljeno, te “deep state” sa novim doseljenicima drži cijelu Ameriku, stanovništvo, u položaju nesigurnosti i stanju žestoke borbe za preživljavanje. “Deep state” uz pomoć cionista, spletkama u Evropi pravi presudne ratove,… Pročitaj više »

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

Lijepo je definirana brazda u euroatlantskim odnosima, sada ostaju vremenske prognoze akcija sive eminencije iliti deep state-a kako bi se vlak vratio na tračnice. Predmnijevam da SAD-u slijedi veliki teroristički napad, sličan rangu 11.09.2001, za kojeg će biti optužen Iran. Za izvedbu će se vjerojatno poslužiti iranskim plaćenicima koje trenutno uzgajaju u Albaniji, a biti će predočeni javnosti kao pripadnici iranske garde s direktnim naredbama iz Teherana. Jedino tako se može izvesti homogenizacija euroatlantskih saveznika, jer doktrina šoka ostaje još uvijek efikasno oruđe a svi ostali faktori (ekonomski, financijski, politički) u ovom slučaju nemaju potisnu snagu za povratak europskih saveznik… Pročitaj više »

Globalista
Gost
Globalista
2 godine prije

Postavljam pitanje novinařina Logicno:koju igru igra Trump u americi osim sto se zove predsjednik.Da vas cujem.Da objasnite komentatorima na portálu i dá ja kao naivac kojí nista neznám infotmirate mě dá nebudem neznalica oko svega toga.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  Globalista

Da Trump ne provodi politiku svojih nadređenih, ne bi više bio živ. Što znamo do sada o njemu temeljem donesenih političkih odluka? Svojom politikom provodi stvaranje anti-američkog raspoloženja u čitavom svijetu i izoliranje Amerike od svih. Od svjetskog policajca radi regionalnog igrača. Na srednje i duge staze jača svojim političkim odlukama svoje rivale vojno, gospodarski i politički, usput ih prisiljavajući na vojne/ekonomske saveze. Radi na slomu globalnog financijskog slobodnog tržišta. Radi na slomu svjetske agende o zagađenju okoliša sa CO2. Treba znati da je jedna trećina američkog BDP-a vojska, druga je socijala, a treća je sve ostalo, i to sve… Pročitaj više »

Ivi tz
Gost
Ivi tz
2 godine prije

Ovaj narandžasti dikobraz je samo pijun na šahovskoj tabli…

obicnosamocitam
Gost
obicnosamocitam
2 godine prije

Vec sam zadnjih dana u dvije teme o Iranu opisao sto ce se sad dogoditi i kako ce ameri da krenu na Iran pa se necu ovdje ponavljati. Ovdje cu se dohvatiti prvenstveno Evropskih drzava i novonastale situacije. Dolazi nam nova ekonomska kriza u Evropu prvenstveno zahvaljuci “nasem vrlom savezniku” USA. Cijene energenata ce drasticno porasti cim pocnu letiti prve rakete na Iran. A one ce poceti letiti ove godine skoro sigurno. To u stvari nema veze sa Donaldom jer je jos davno prije njega odluceno da se u Iranu mora promjeniti vlast. Cilj je dvojak. Iako klasicna kopnena invazija… Pročitaj više »

taKi
Gost
taKi
2 godine prije

Mracan ali moguc scenario. Kauboji na silu guraju svijet u krizu jer zive od pljacke raznim spekulacijama.Nadam se pametnijem ishodu ali tesko jer kauboji gute sve vise obraz kojeg nikada nisu ni imali i dolazi situacija gdje #moraju # nesto pravit….

Neko ime
Member
Neko ime
2 godine prije

Sve stoji, samo takav je rat puno laksi na papiru nego u stvarnosti. Osim toga, pitanje tehnoloske nadmoci ( ne samo u vojnoj tehnici!) je izgleda nepovratno preslo na Istok, pa bi takav rat mogao zavrsiti vrlo nepovoljno za napadace…
I u tom ratu milioni pjesaka mislim da ne bi znacili nista u usporedbi s ww2. A i u pjesacima mislim da Istok “vodi”…dakle, tko misli da je pozvan i da treba i da ne manje moze, zastave u ruke, pa put staljingrada…

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

Scenarij izgleda logičan u svemu osim u onome na čemu ga temeljite, a to je da će Kurdi izazvati ovaj “domino efekt”. To bi značilo da Kurdi jedini ne vide što se oko njih ustvari događa te da na osnovu svoga prethodnog iskustva u Iraku i Siriji nisu uspjeli ama baš ništa naučiti, odnosno da i dalje slijepo vjeruju Amerikancima i Izraelcima koji su ih ne jednom dosada izigrali na osnovu obećanja o stvaranju Kurdistana. Ako je Hrvatima i Palestincima jasno što su njihovi “zapadni saveznici” radili s njihovim narodom i teritorijem na kojem su ovi živjeli stoljećima, a sve… Pročitaj više »

Balad
Gost
Balad
2 godine prije

Židovi su praktički tisućljećima izloženi (neopravdanom) pritisku antisemitizma. Njihove vlade rade na tome da neopravdanost pretvore u opravdani gnjev. Kad rulja podivlja, ne razlikuje vine od nevinih. Poslije ne pomažu vađenja tipa koji koriste hrvatske vlade, o “zločinima” nad zločincima. Ma i najbrojnije žrtve bile nevine, može li se to reći za one koji trpe takvu politiku i biraju njene provoditelje! 🙂 🙂 🙂

Jednako vrijede i za njihove mišićave saveznike koji im pomažu da se od žrtvi pretvore u napasnike!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik