Izbori u SAD – Hillary vs Trump

0
0

Predsednički izbori u SAD 2016, zakazani za utorak, 8. novembra 2016. godine, biće to 58. četvorogodišnji američki predsednički izbori. Birači će birati novog predsednika i potpredsednika kroz Izborni kolegijum. 22. amandman u Ustavu SAD sprečava akuelnog predsednika Baraka Obamu da se kandiduje za treći mandat.

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton, koja je služila u Senatu i bila 42. Prva dama Sjedinjenih Država, postala je prvi veliki demokrata koji je objavio kandidaturu za predsednika 12. aprila 2015. godine putem video poruke. Kandidat je ispred Demokratske stranke. Demokratska stranka u Sjedinjenim Američkim Državama je jedna od dve najveće političke partije u SAD, zajedno sa Republikanskom strankom. U poređenju s republikancima, Demokratska stranka važi za manje konzervativnu stranku, više orijentisanu na socijalni liberalizam. Socijalni liberalizam tvrdi da društvo mora da štiti slobode i jednake šanse za sve građane i ohrabruje međusobne saradnje između državnih i tržišnih institucija kroz liberalni sistem.

Dana 16. juna 2015. godine, Tramp je najavio svoju kandidaturu za predsednika Sjedinjenih Američkih Država u Tramp Kuli, u Njujorku. Kandidovao se kao član Republikanske stranke čija je ideologija konzervativizam, u smislu političke filozofije podržava tradicionalne vrednosti i uglavnom postojeće društveno uređenje.

Tramp sebe opisuje kao zdravo-razumnog konzervativca. Ovakav je po fiskalnim i verskim pitanjima, te istpolonim brakovima i pitanju abortusa. Neki politički analitičari su Trampa okarakterisali kao umerenog konzervativca s obzirom na neuobičajen konzervativan pristup politici uz kontriranje tradicionalno konzervativnim kandidatima. Tramp veruje da su za visoku stopu silovanja, ubistava i kriminala sa drogom u Americi zaslužni ilegalni imigranti, većinom iz Meksika. Iz tog razloga smatra da je neophodno osigurati južnu granicu SAD u cilju regulacije imigranata, kao i deportovati sve ilegalne imigrante nazad u otadžbinu.

Nadmetanje između ove dve stranke je privuklo značajnu nacionalnu pažnju, a kampanje obeju strana bile su dobro finansirane. Do kraja kampanje, demokratkinja Hilari Klinton i republikanci sa Trampom zajedno su potrošili oko 250 miliona dolara*.

*New York Times

demokratehilaripredsednikrepublikancisukovtramp
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI