Izrael gura SAD na vojnu akciju protiv Irana

Aviv Kochavi
6 komentara

Načelnik štaba izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Aviv Kochavi pozvao je Sjedinjene Države da razviju nove “operativne planove” za borbu protiv iranske vojske, pozivajući najviše američke obrambene i obavještajne službenike da “ubrzaju”  zajedničke napore u borbi protiv Islamske Republike.

Kochavi je održao niz sastanaka s predsjedavajućim Združenog generalštaba Markom Milleyem, savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom i direktorom CIA-e Williamom Burnsom, navodi se u saopštenju IDF-a u utorak, uz napomenu da je razgovarao o “iranskoj prijetnji” sa svakim od zvaničnici sa kojima je razgovarao od sletanja u SAD u nedelju ujutro.

“Nalazimo se u kritičnoj tački vremena koja zahtijeva ubrzanje operativnih planova i saradnju protiv Irana i njegovih zastupnika u regionu”, rekao je Kochavi nakon sastanaka. “S jedne strane, Iran je pod mnogim ekonomskim, vojnim i unutrašnjim pritiscima, a s druge strane nastavlja da unapređuje nuklearni projekat.”

Tokom sastanka s generalom Milleyem, dvojica zvaničnika su navodno razgovarali o “jačanju saradnje između [američke i izraelske] vojske protiv prijetnji u regionu, među kojima je glavna iranska nuklearna prijetnja”, prema IDF-u.

Prema američkom čitanju Kohavijevog sastanka sa Sullivanom, strane su  “naglasile svoju zajedničku odlučnost da se pozabave sigurnosnim izazovima”,  dok je Bijela kuća ponovo potvrdila svoju  “opredijeljenost osiguravanju da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje”.

Dok je Izrael ponudio malo dokaza koji podržavaju postojanje iranskog programa nuklearnog oružja, zvaničnici su desetljećima tvrdili da je Teheran na korak od razvoja vlastite bombe. Islamska Republika je odbacila bilo kakve planove za izgradnju nuklearnog oružja – s vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamenejem koji je 2003. godine izdao fetvu (vjerski dekret) protiv svih oružja za masovno uništenje – i prošla je brojne inspekcije UN-ovog nuklearnog nadzornika prema velikom sporazumu potpisanom sa svijetom ovlašćenja u 2015.

Međutim, nakon što se Washington jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma pod predsjednikom Donaldom Trumpom, Teheran je stalno smanjivao svoju usklađenost, povećavajući svoje obogaćivanje uranijuma i gradeći nove napredne centrifuge, istovremeno zahtijevajući ukidanje američkih sankcija. Iran je ipak insistirao da takvi koraci ne ukazuju na to da traži nuklearno oružje, uprkos stalnim optužbama Sjedinjenih Država i Izraela.

Aviv KochaviiranIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bruegel the elder
1 godina prije

Juče vidio kako Židovi u IZR viču na uvezene crne Židove iz Etiopije”Vratite se doma”….
Mislim da to ne spada u kategoriju “rasizam”,bratske razmirice.Nitko nije vikao n***r. 🙂

bruegel the elder
1 godina prije

Irance mogu povući za surlu,kao i Hezbolah.Jedino što im preostaje,je da se nastave
iživljavati na Palestincima,uz podršku “demokratskog i slobodnog Zapada”,što
čine cca od 1931 pojavom Irguna i ostalih bandi.

bruegel the elder
1 godina prije

Ispravak….više su to bratske razmirice.

Max
1 godina prije

Iran je sposoban odbiti svaki napad koji bi pokrenuo SAD ili Izrael.

Lucija, prva
1 godina prije

“Američki politolog, Dimitri Simes (Hm…)

“Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg aktivno pokušava da uvuče Vašington u sukobe u Evropi. To se manifestuje na primer, u njegovim rečima o nemogućnosti vođenja pregovora sa Rusijom

„I kao da je taj interes toliko fundamentalan da zarad njega, zarad toga da NATO ima šta da radi, da Alijansa postoji i da se širi, čak možete rizikovati i svetski rat“, rekao je predsednik Centra za Nacionalni interesi navedeni u programu „Velika igra“.

Opklada na NATO je postala kritična pogrešna procena Bele kuće. Koketiranje sa evropskim saveznicima podriva prvi i osnovni princip američke spoljne politike, koji je postavio prvi predsednik SAD Džordž Vašington.

On je upozorio na bilo kakvo učešće u evropskim sukobima, jer su oni veoma udaljeni. Takođe, Vašington je bio siguran da SAD ne treba da učestvuju u stalnim savezima, jer se na taj način neki narodi demonizuju, drugi veličaju.”

Homer
1 godina prije

Nikad SAD nece napast iran

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI