Kineska vojska “došla” u Venezuelu, a onda je odjednom “nestala”

31 komentar

Od početka ovog tjedna traju polemike oko navodnog raspoređivanja kineskih vojnih stručnjaka u Venezueli, koji su prema više izvora u latinoameričku zemlju doputovali zajedno s prvim teretom od 65 tona humanitarne medicinke pomoći Caracasu.

U jučerašnjoj analizi smo objasnili zašto je logično da Kina pošalje svoje vojne stručnjake u Venezuelu. Peking mora zaštititi oko 65 milijardi dolara svojih ulaganja i vojsci Venezuele pomoći u rukovanju i modernizaciji oružja kojeg je Kina godinama prodavala Caracasu.

Podsjetimo da slanje kineske vojske u Venezuelu ne bi bila nikakva novost. Naime, krajem 2018. su u Venezueli, uz granicu s Kolumbijom, održane velike vojne vježbe u kojima je sudjelovalo 100 000 vojnika, pripadnika rodova kopnene vojske i zrakoplovstva oružanih snaga Rusije, Kine, Kube i Venezuele kao domaćina.

VIDEO – Velike združene vojne vježbe venezuele, Rusije, Kine i Kube u latinoameričkoj zemlji listopadu 2018.

Peking demantira vojnu nazočnost u Venezueli

I dok Rusija priznaje da je poslala vojne stručnjake u Venezuelu, Kina je službeno opovrgnula ovu informaciju. Peking je opovrgnuo izvješća da je poslao vojne snage u Venezuelu zajedno s pošiljkom humanitarne pomoći koja je u petak stigla u Caracas. Pošiljka od 65 tona lijekova i kirurških pomagala, koji su stigli iz Kine u Venezuelu, prva je od nekoliko pošiljki dogovorenih od obje zemlje.

Kada su se vijesti proširile, nepotvrđena izvješća su navela da je više od 120 vojnika kineske vojske pratilo let i da je s lijekovima i kirurškim pomagalima u latinoameričku zemlju poslana vojna oprema namijenjena oružanim snagama Venezuele i da se na taj način ojača vlada Nicolasa Madura koji se nosi s krizom kroz koju prolazi zemlja.

Vijest o prisutnosti kineske vojske u jednoj od vojarni u blizini Caracasa je prvi put objavljena nakon analize fotografije lokalnih i kineskih časnika koja se nikada ranije nije pojavila na internetu.

“Onima koji su objavili ovu informaciju ili su je proizveli u ne znam koje svrhe, poručujem: ono što su rekli jednostavno nije istina”, rekao je da je u utorak novinarima glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

Shuang je naglasio kako je stajalište Pekinga o situaciji u Venezueli “dobro definirano i dosljedno”.

“Kina se protivi uplitanju iz inozemstva u unutarnje poslove Venezuele i vjeruje da bi vlada i oporba zemlje trebali tražiti rješenje kroz mirni dijalog”, rekao je Geng Shuang.

“Rusija mora otići”

An-124 Venezuela
FOTO: An-124 u Venezueli

Izvješća o dolasku kineskih vojnih stručnjaka su se pojavila manje od dva tjedna nakon dolaska ruskog vojnog tima u latinoameričku zemlju, što je razljutilo Washington .

Američki predsjednik Donald Trump je 27. ožujka izjavio da “Rusija mora otići iz Venezuele” i naglasio “kako su za to sve opcije otvorene”.

Sa svoje strane, rusko ministarstvo vanjskih poslova je izvijestilo da su ruski vojni stručnjaci na teritoriju Venezuele u skladu s ugovorom o tehničko-vojnoj suradnji kojeg su obje zemlje potpisale 2001. godine.

Glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova je rekla je da “ni Rusija ni Venezuela nisu američke pokrajine” i dodala da “prije nego što sugeriraju nekome da ode s nekog mjesta, SAD moraju implementirati vlastiti koncept izlaska, posebno u Siriji”.

Vraćajući se na vijest o kineskim vojnim stručnjacima u Venezueli, oni su tamo već bili, ne samo na vježbama u listopadu, već i tijekom prezentacije novog kineskog oružja na vojnoj paradi u Angosturi u srpnju prošle godine.

Kao što smo ranije naveli, Peking neće službeno potvrditi vojnu suradnju s Venezuelom, iako ona traje skoro deset godina.

Zajednička fotografija časnika vojske Venezuele i Kine nije procurila slučajno, smatraju stručnjaci ruskog portala.

Kineska vojska u Venezueli
FOTO: Kineska vojska u Venezueli

“To je u medijima bilo podcijenjeno, ali na temelju naših unutarnjih izvora i pretraga za slikama, fotografija kineskih vojnika u Venezueli do 28. ožujka 2019. nije postojala. To je dio kineske politike širenja stavova i neslužbenih priča za zapadni tisak. Tako će kineski analitičari mjeriti odgovor zapadnih vlada, očekujući suprotna, ali i valjana mišljenja. Ukratko, ako zapadni aktivisti dobro reagiraju na tu ideju, onda će u Kini nastaviti s potvrdom vojne podrške, kao što se dogodilo u Siriji. Slučaj Venezuele je poruka donositeljima odluka u Kini koji su neodlučni i poticaj da odgovore na ta pitanja”, rekao je za ruski portal stručnjak Vladimir Gujaničić.

Ukratko, ovo nije prvi put da bilo koja strana slučajno objavi neku fotografiju, snimku ili da niži dužnosnik da izjavu o nekom važnom pitanju, a onda s više instance bude opovrgnuta.

Ova jedna jedina fotografija je objavljena prije dva dana i ranije na internetu nije korištena.

U dva dana je Kina donijela odluku o službenom stavu o ovom pitanju i predsjednik, vlada i vojni vrh su odlučili kako je najbolje opovrgnuti informaciju. No, sumnja je ostala, prije svega zbog najmanje 65 milijardi dolara kineskih ulaganja u Venezuelu, ali i zbog velike količine kineskog oružja od kojeg dio treba remont ili manje popravke. Naravno, prema Geng Shuang se ništa od toga ne događa. Barem ne službeno.

FOTO – Kineska oružja na paradi u Angosturi u Venezueli: Army Recognition

Slanje kineske vojske u krizno žariste u Venezuelu je znak nove ere svjetske politike

Nakon američke prijetnje i Kina poslala svoje vojnike u Venezuelu!

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fudo
5 godine prije

4000 godina iskustva u ratu, i miru,naspram 233 nije zanemarivo

Zagor
5 godine prije

Zašto pokušavate opravdati Babićevu analizu baziranu na “Fake News-u”?
I uz to brisati komentare koji su upućivali na grešku?
U što se je pretvorio ovaj portal?

Laki Topalović
5 godine prije

Logika je pustimo balon pa da vidimo kako će se stvari razvijati U međuvremenu ćemo službeno demantirati. Budimo ozbiljni, nije 65- 70 milijardi mačji kašalj i svi poslovi koji stoje zbog Gvida i Amerikanaca. Naravno da imaju vojne instruktore. I odakle su Kinezi otkrili odakle je proveden prvi hakerski napad na elektranu Guri. Iz Šangaja, ili su ipak u Venezueli? To što službeno demantiraju, ajoooj, neš ti važnosti. nemojmo se lagati. I Putin se namjanje tri puta kompletno povukao iz Sirije i ostavio samo čistačice i baštovane u bazi

preseren3
5 godine prije

Mali žuti imaju svoju agendu i jedan portal Logično neče je razbiti…
Mali žuti neče trpiti sankcije…
Oni broje dolarčke….
Neka se Rusi je** sa amerikancima….

Alen
5 godine prije

Ocekivana reakcija kineskog ministarstva iz jednostavnog razloga jer bi amerikance doveo u puno nezgodniji polozaj neho sada , u stvari polozaj je isti samo bi ih primorali na brzoplete reakcije i odgovor koji bi javnost ocekivala…
Zamislimo pompea i boltona i spisak mjera odmazde kini , nezamislivo jer ih kina drzi za jajca..
Ovako sve je dematirano , pompeo i bolton ne moraju se znojiti sta ce reci javnosti mimo čijih očiju se šamaranje nastavlja…
A puno lakse se svadjati kad je manje publike , lakse se i go.vno pojede…

Vjerovatno su i bolton i pompeo i tramp rekli hvala Xi sto nas ne sramotis vise nego sto mi sramotimo sami sebe..

Nato Bato
5 godine prije

nestala ? a onaj otok što se pojavio tik ispred portorika ? jeli vulkanski ili betonski ?

Laki Topalović
5 godine prije

Ovo su zapravo gluposti i kineski spin, kojeg je dobro opisao Alen. Kina i Venezuela su potpisale strateški dokument o vojno-tehničkoj suradnji početkom 2015. i obuhvaćao je znanost i tehnologiju, inovacije i proizvodnju za obranu obje zemlje. 19. 04. 2015. su se u Caracasu sastali ministar obrane Vladimir Padrino Lopez i kineski general Liu Yuejun i dogovorili proširenje ugovora na širenje vojne suradnje izvan tehničkog područja, uključujući obrazovanje i logistiku (Čl: China, Venezuela to bolster military, technical cooperation). Ove vježbe u 10 mjesecu 2018. (Venezuela, Rusija, Kina i Kuba) sa 100 000 vojnika su bile strava za Latinsku Ameriku. Čak ni NATO ne pravi često vježbe sa 100 000 vojnika. I mi sada raspravljamo ima li oko stotinjak kineskih vojnika u Venezueli? Ne ,….. nema.

perzija do trsta
5 godine prije

Na osnovu ove fotografije,na kojoj su 3 kineska vojnika u uniformama 3 roda vojske,mornarice,mornaričke pješadije i armije,i broju vojnika koji su došli u venecuelu,da se zaključiti da ovo nije nikakva specijalna postrojba,već niža delegacija 3 roda kineske armije,koji su donjeli venecueli humanitarnu pomoć i usput pokazali svoju podršku narodu i vladi venecuele.daleko je ovo još od bilo kakvog vojnog angažmana.

Splitexpress
5 godine prije

Bez obzira što je stvarno stanje,nitko neće vjerovati da ih nema,Ameri pogotovo?Znaš kakvi su,mali,sakriju se pod svaki kamen?

Ivo
5 godine prije

pričaj

Tupko Glupko
5 godine prije

Naravno da su u Venezueli, i to u većem broju nego što se spominje u tekstu.
Zar je uopće bitno koliko ih je tamo kada im je neprijatelj zajednički?
Došli su im kineski stručnjaci za cyber ratovanje, inžinjeri za remont vojne kineske opreme, instruktori.. Uglavnom visokokvalificrani kadar.

Rotor
5 godine prije

Kinezi kaubojima ozbiljno počeli razvlačiti pamet! Kako god okreneš Kineza u Venecueli ima. E sada jesu li u vojničkoj uniformi ili ne to je manje bitno. Što bi reko Deng Sjaoping „Nije važno da li je mačka crna ili bijela ako ona lovi miševe!”

sto se babi snilo.
5 godine prije

ahahahaaa, a kad sam ja jucer napisao da prestanu pisati u stilu sto se babi snilo meni obrisali komentar a ja jos stavio citat kineskog ministra koji je reko da nemaju niti su slali vojsku u venecuelu.

Tomica
5 godine prije

Još jučer sam naišao na vijest da Venezuelanci masovno (tisuće) prelaze u Kolumbiju da se dočepaju lijekova i drugih potrepština. Ne vjerujem dok ne pročitam na “Logično” ali ni danas nema osvrta na to. Ima li istine u tome? nema mi baš logike ali vidim da je baš teška situacija u Venezueli.

Kaktus
5 godine prije

Ja da sam uložio najmanje 65 milijardi dolara svojih ulaganja u Venezuelu, ja bih poslao pa bar 65.000 vojnika pa neka čuvaju investicije. To je za Kinesku vojsku ništa imaju 2 milje vojnika.

darko
5 godine prije

Svako “zašto ima svoje zato”.Širenje NATO.a na istok rezultira širenjem interesa šangajske skupine za suradnju prema Americi, svatko želi biti drugom “”za vratom za nedaj bože.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI