Krvavi trag vehabijskih klerika: Uhićen Saudijac koji je bio veza za napade u Šri Lanki

Teroristi u Iraku
28 komentara

Prema izvješćima i poruci saudijskog ministra vanjskih poslova veleposlaniku kraljevstva u Šri Lanki se saznaje da je Saudijska Arabija imala veze s uskršnjim terorističkim napadima i da je Rijad vjerojatno bio svjestan planova selafijske terorističke skupine u zemlji.

Nakon niza terorističkih napada na nekoliko kršćanskih crkava, hotela i rezidencijalno područje na uskršnju nedjelju u Šri Lanki u kojima je poginulo više od 250 ljudi, a više od 500 ih je ranjeno, premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe je istog dana rekao da su sigurnosne vlasti zemlje uvjerene da se veze u inozemstvu mogle spriječiti napade ili narediti da se oni provedu.

Nekoliko dana nakon napada je policija Šri Lanke pronašla zastavu takozvane “Islamske države” u kući u kojoj je bila skupina terorista. Vojna obavještajna služba je potvrdila da je navodni glavni organizator napada Mohammed Zahran Hashim, vođa terorističke islamske skupine bliske ISIL-u. U videozapisu kojeg je objavio ISIL se vide Mohammed Zahran Hashim i sedam drugih ekstremista kako se zaklinju na odanost “kalifatu” i njegovom vođi Al-Bagdadiju. Vlasti u Šri Lanki također su otkrile veze između Zahrana Hashima i Saudijske Arabije, koje upućuju na odgovornost zaljevske monarhije, kao i na nedavna izvješća o sumnjivom diplomatskom dopisu.

Prošlog vikenda su vlasti Šri Lanke uhapsile saudijskog “znanstvenika” Mohammeda Alijara (60) zbog njegovih navodnih veza sa Zahranom Hashimom i mogućoj umiješanosti u napade.

Saudijac Mohammed Alijar je osnivač Centra za islamske smjernice, koji ima džamiju, vjersku školu i knjižnicu u rodnom gradu Zahrana Hashima, Kattankudyu, gradu na istočnoj obali Šri Lanke s većinskim muslimanskim stanovništvom, izvijestio je Reuters. Prema istrazi, Alijar je bio uključen u obuku odgovornih za uskršnje napade bombaša samoubojica. Osim toga, prema izjavi koju je izdala policija Šri Lanke o Zahranu Hashimu, navodno je obavio saudijski “znanstvenik” je obavio potrebne financijske transakcije za napade.

Reuters je citirao izjave lokalnih muslimana koji su poznavali Zahrana i opisali su njegovu radikalizaciju kroz ultrakonzervativne tekstove selafijskog vehabizma, koje je pokupio u knjižnici saudijskog Centra za islamske smjernice. Prema njima, sve do 2016. godine on nije imao takve stavove.

Iako Šri Lanka do sada nije bila meta radikalnih islamističkih napada, čini se da je utjecaj selafijsko-vehabijskog islama na muslimane na otoku jači nego što se pretpostavljalo.

Zahran Hashim je ranije osnovao konzervativnu skupinu pod nazivom “Darul Athar”, a oko 2014. godine je osnovao tvrdolinijašku skupinu Thowheed Jamath, koju su vlasti u početku optužile za napade.

Selafijska tumačenja islama, povezana sa saudijskim arapskim vehabizmom, često su kritizirana kao ideologija radikalnih islamista. Mohammed Alijar je centar osnovao ubrzo nakon što je diplomirao na Islamskom sveučilištu “Imam Muhammed ibn Saud” u Rijadu 1990. godine. Centar u Šri Lanki su djelomično financirali saudijski i kuvajtski izvori. South China Morning Post među donatorima navodi i bivše kolege Alijara sa studija u Rijadu.

Libanonski internetski dnevni list Alahed News je objavio diplomatski memorandum  Saudijske Arabije u kojem se navodi da su vlati u Rijadu znale za napade koji će se provesti na Uskrs. Memorandum nosi pečat Saudijske Arabije, kao i drugi saudijski diplomatski dopisi ima dva vodena žiga i opisan je kao “hitan” i “strogo tajan”. Datum je 11. kolovoza 1440. islamskog kalendara ili odgovara 17. travnja 2019. po gregorijanskom kalendaru.

Saudijski ambasador u Šri Lanki je Abdul Nasser bin Hussein Al-Harethi, a saudijski ministar vanjskih poslova Ibrahim bin Abdul Aziz al-Assaf.

Tri uputstva prevedena s arapskog nose oznaku najveće hitnosti:

“Prvo trebate izbrisati sve dokumente, računalne podatke i najnoviju korespondenciju s domaćim i stranim članovima i grupama, te nametnuti policijski sat osoblju veleposlanstva, osim ako nije potrebno putovanje.

Drugo, oni bi trebali obavijestiti sve one koji rade za Kraljevinu Saudijsku Arabiju, uključujući savjetnike, sigurnosne snage i obavještajne službe, da tijekom tri naredna dana, osobito na kršćanski Uskrs, izbjegnu prisutnost na javnim i prenapučenim mjestima i crkvama.

Treće, ovom ministarstvu treba povremeno slati pisane poruke o vlastima u Šri Lanki i njihovim stavovima.”

Kopija dopisa saudijskog ministra vanjskih poslova veleposlaniku kraljevstva u Šri Lanki
FOTO – Kopija dopisa saudijskog ministra vanjskih poslova veleposlaniku kraljevstva u Šri Lanki

Alijarove veze s bogatim saudijskim izvorima i različita izvješća sugeriraju da je koordinirani niz napada morao biti detaljno planiran, budući da su za provedbu bile potrebne sigurne kuće, dobra mreža planera i nadzornika, stručnost u izradi bombi i značajna financijska sredstva. Saudijski učenjak je mogao djelovati kao veza između financijera iz zaljevske monarhije i ubojica u Šri Lanki.

BBC navodi kako su vlasti u Šri Lanki u početku, nakon napada, imale poteškoća objasniti kako je Hashimov Thowheed Jamath imao potrebna sredstva za provođenje takvih akcija.

Hashimova sestra je neposredno prije napada imala veliku sumu od dva milijuna rupija Šri Lanke, što je oko 12 000 američkih dolara, a novac je Zahran  vjerojatno dobio iz inozemstva.

Odavno je poznato da se privatnim saudijskim donacijama financiraju ISIL i druge terorističke skupine. Također se zna da je američka vlada godinama znala da su Saudijska Arabija i Katar među najvažnijim financijerima terorista Islamske države i drugih.

Na zahtjev Reutersa, vladini uredi iz Rijada nisu dali nikakav odgovor ni komentar.

Terorizam i ISIL u Šri Lanki – Trag do naručitelja vodi u Washington

Zbrka oko odgovornosti za masakr u Šri Lanki i prikladno rješenje: Kriv je ISIL

Šri Lanka protjerala 200 stranih imama koji su u zemlji širili ekstremizam

Šri LankaTeroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brave new world
4 godine prije

I onda su po američkim mjerilima Iran i Sjeverna Koreja “osovina zla”, a saudijska arabija i katar valjda a contrario “osovina dobra”.
Kad plivaš u novcu onda ti se nestašluci ne uzimaju zaozbiljno.

bulog
4 godine prije

Ma ne mogu vjerovati. Saudijci. Najdemokratskija zemlja uz SAD i Izrael i njihovi saveznici. Iz koje su ono zemlje bili većina pilota kad su napadnuti SAD, a tko je pretrpio odmazdu.

Siniša
4 godine prije

Saladin…..čudi me da se niko od Hrišćana nije sjetio proglasiti ga Svetim/Blaženim Sultanom.

Žile
4 godine prije

Pa nemoguče da ima ovakva demokratija što je savdska barabija bilo šta sa ovim napadom!!!!!Ma nemoguče ovo su sigurno assasini Iranci uradili tako kažu u centru zla koji se zove washington

Lucija
4 godine prije

Abrahamske religije su plodno tlo za manipulacije…

Isplati se pogledati na wiki eng o nastanku Saudijske Arabije.

Uz sve to, zajedno s onim ‘pilotima koji su napali wtc’, ovi sad dokazi su lijepo ‘sapunjanje daske za Saude’, a na tome se radi još od Kašogijevog ubojstva, koje samo što nije emitirano u izravnom prijenosu.

nekoime
4 godine prije

Pod hitno napasti Iran da se ne ponovi Sri Lanka. I izumiranje mastodonata.

Slavonac
4 godine prije

Evo ja dobijo informaciju,daje terorista iz NZelanda bijo susjed teroristu koji je u Hrvatskoj u zatvoru.Nije li cudno i logicno koga je velicao i pjesme slusao.Samo istina moze pomirit ove narode.Crvena bagra je isprala mozak dokraja.

Miki maus
4 godine prije

Dobar je onaj dio u textu di se kaze da je US godinama znala da Katar i KSA financiraju terorizam?! Jeli to neka sala?? Pa, ni Katar, ni KSA nerade nista drugo nego sto US trazi od njih! Svidjalo im se ili ne, moraju uciniti sve sto US trazi, inace nece postojati, a i tako ce postojati dok to odgovara US. Cisto sumnjam da ce US propustiti priliku da ocerupa te dvije debele guske prije unistenja.

neko ime
4 godine prije

ometanje svilenog puta u nastajanju, na ključnim točkama istoga, uz oprobane metode konstrukcije sukoba na vjerskim osnovama…usput možda posvadit Indijce s Pakistancima, Kinezima ili sve skupa sa Sri Lankom…budiste sa hidusima, kršćane s muslimanima…
naravno, izvođači i podizvođači “od prije poznati policiji”, što bi rekli u novinama…

alan ford
4 godine prije

ciovehabijska dinastija Saud, koja ima hazarsko podrijetlo, stoji iza svih teroristickih grupa u svijetu, sa islamskim predznakom. S. Arabija jedna od 6 cionistickih drzava, ima ulogu da obavlja prljave poslove za ciohazrsku mafiju iz SAD i Izraela
medjutim, najgore je to, sto to mnogi muslimani (suniti) ne shvataju, pa misle da su Al Kaida, ISIL, Boko Haram i ostali nekakvi borci za slobodu, protiv zapadnih imperijalista ili tako nesto. ali dovoljno im ej da vide, da su S. Arabija i ostali najveci prijatelji sa “sejtanom”- SAD-om.

samo tako
4 godine prije

Svi putevi vode u Rijad
A čije je ono predgrađe ? ?

Max
4 godine prije

Sad čekam da da SAD nametnu sankcije KSA I da iskrcaju marince tamo.

ANTINWO.HR
4 godine prije

Arapski musavci odjebite!

Cvicoka
4 godine prije

USrana+S. Arabija +Katar+Izrael= TERORISTI kako god se zvali i gdje god bili!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI