fbpx

Logično je “antisemitski portal” u istoj mjeri kao što je bio Albert Einstein

Albert Einstein i Izrael

U komentarima o članku o Izraelu i izraelskoj vojsci, koja trenutno izgleda kao paralizirana vojna sila, prije svega zbog kaosa u Bijeloj kući, netko od čitatelja je ovaj portal optužio za antisemitizam. Ne ulazeći u rasprave o razlikama između antisemitizma i anticionizma, što bi bilo bespredmetno, one koju tako misle upućujemo na internetsku stranicu Zaklade Mulla Sadra iz Bosne i Hercegovine, gdje se može pronaći vrlo zanimljiv tekst o Albertu Einsteinu i njegov razgovor s Palestincem Ebu’l-Fadlom, koji je s njim razgovarao nakon što je poznati znanstvenik odbio mjesto predsjednika židovske države. Razgovor je u svojoj knjizi “Islam i Poslanik u očima drugih” na arapskom objavio Ahmed Hamid, a prijevod je objavljen na stranici spomenute zaklade.

Albert Einstein je, bez sumnje, jedan od najpoznatijih znanstvenika XX stoljeća. Rođen je u Ulmu, Njemačka, 1879. godine, a umro u Princetonu u Sjedinjenim Državama 1955. u dobi od sedamdeset i šest godina.

Gledano u uskim okvirima, mnogi su zbunjeni oko njegove nacionalnosti. Po rođenju je Nijemac, porijeklom Židov i na kraju američki državljanin. Tko je i umro, stoga ga SAD smatraju svojim “vlasništvom”. Međutim, Einstein je “vlasništvo” cijelog svijeta i čovječanstva, budući da je čovjek uvijek bio u središtu njegove misli i njegovog obrazovanja.

Njegova obitelj se iz Ulma preselila u Zürich, a on je u tom gradu 1886. godine upisao Tehnički fakultet i studij matematike i fizike. 1909. postao je profesor na Sveučilištu u Zürichu, a 1913. profesor na Sveučilištu u Berlinu. Godine 1921. dobio je Nobelovu nagradu za znanstvena ostvarenja u fizici, a 1934. godine se dobrovoljno preselio u Ameriku, gdje je radio kao profesor na nekoliko američkih sveučilišta, da bi se konačno skrasio u Princetonu. Američko državljanstvo je dobio 1941. godine.

Einstein je odbio ponudu da bude predsjednik države Izrael, nakon smrti Chaima Weizmanna, prvog izraelskog predsjednika. Unatoč činjenici da je porijeklom Židov i kao takvom mu je ponuđeno da bude predsjednik Izraela, njegova ideološka orijentacija je isključivo humanistička, koja će nadmašiti ostavštinu pripadnosti judaizmu i izdići se iznad područja gdje je rođen i njegovog američkog državljanstva, kojeg je uzeo samo kako bi mogao preživjeti i svijetu širiti svoje ideje, darovati znanje koje posjeduje i koje radikalno transformira postojeće stanje stvari.

Prezirao je nasilno ponašanje koje mnogi vide u vođama židovske države i nije trpio “netrpeljive Židove” koji su sretni zbog njihove upornosti u provođenju nasilja.

Zbog svoje humanističke misli je na sebe navukao mržnju mnogih cionista, iako je i sam bio Židov. Protivio se nasilju koje su cionisti provodili u nastojanju da sebi stvore državu u srcu arapskog svijeta. Tražio je da Židovi slijede pravi put, tako da mogu opstati u obećanoj zemlji, za kojom tako žude, što potvrđuju i dokumenti iz drugog izvora u dnu teksta, ako se cijenjenom čitatelju ne sviđa proiranski portal, koji s toliko poštovanja govori o Einsteinu.

Budući da je dobio američko državljanstvo, do svoje smrti je Einstein živio u velikim napetostima. U stvari, čim je stekao američko državljanstvo odmah se sukobio s pripadnicima židovske zajednice koji su imali stavove drugačije od njegovih.

Njegovo odbijanje da bude predsjednik Izraela bio je neočekivani udarac koji je snažno uzdrmao Židove nastanjene u Izraelu, Americi i diljem svijeta. Einstein je odbio da cionistička tvorevina manipulira njegovim imenom, znanstvenim ugledom i njegovom  svjetskom slavom.

Einstein u Palestini i Izraelu – Prorok mira

 Albert Einstein and "leaders of the World Zionist Organization" published in the USA in 1921. Also pictured are Chaim Weizmann, Menachem Ussishkin and Ben-Zion Mossinson (headmaster of the Herzliya Hebrew Gymnasium) onboard SS Rotterdam (1908)
FOTO: Albert Einstein i “lideri Svjetske cionističke organizacije” 1921. s lijeva nadesno Chaim Weizmann, Menachem Ussishkin iBen-Zion Mossinson (direktor gimnazije Herzliya Hebrew )

To se moglo i naslutiti, jer je prema  američkim izvorima, koji su u objedinjenom članku objavljeni na stranici The Hypertexts, 17. travnja 1938. godine na Nacionalnom odboru za rad, za Palestinu rekao: “Od stvaranja židovske države, bolje bi bilo vidjeti razuman dogovor s Arapima na temelju zajedničkog života u miru. Moja razmišljanja, moja svijest o prirodi judaizma odupire se ideji židovske države s granicama, vojskom i moći, bez obzira na to koliko bila skromna. Bojim se unutarnjeg nagrizanja judaizma, posebice zbog razvoja uskogrudnog nacionalizma unutar naših redova, protiv kojih smo se morali boriti bez židovske države.”

Gledajući životne uvjete Palestinaca u Gazi, Zapadnoj obali i izbjegličkim kampovima diljem Bliskog istoka, tko ga može opovrgnuti?

U siječnju 1946. je u odgovoru na pitanje jesu li židovska izbjeglička naselje u Palestini zaslužila židovsku državu, Einstein je rekao angloameričkom Odboru za ispitivanje rekao: “Državna ideja nije u skladu s mojim srcem. Ne razumijem zašto je to potrebno. Povezano je s uskim mislima i ekonomskim preprekama. Vjerujem da je to loše. Uvijek sam bio protiv toga.”

Ostatak Einsteinovih misli i izjava u izvornom članku na engleskom jeziku možete pročitati otvorivši link u dnu teksta, a sada se vratimo Zakladi Mulla Sadra, koja je objavila prijevod razgovora Alberta Einsteina s Palestincem Ebu’l-Fadlom.

Jedan Palestinac, po imenu Ebu’l-Fadl, odmah po njegovom odbijanju da se postane predsjednik Izraela, poslao mu je telegram sljedećeg sadržaja: ” Ja sam Palestinac koji se mnogo družio sa Židovima. Želio bih se s Vama susresti, kako bih Vam zahvalio i s Vama porazgovarao – Molim Vas da mi odredite termin u kojem bih Vas mogao posjetiti u Vašoj kući.”

Međutim, njegova sestra je sakrila telegram, a kada ga je on slučajno pronašao, blago ju je ukorio što mu ga nije pokazala, piše u svojoj knjizi Ahmed Hamid. Ona se nije mogla suzdržati i je samo je rekla: “Oni su tako htjeli.”

Einsteinu se nije dopala svojevrsna opsada u kojoj je živio pa je Ebu’l-Fadlu poslao telegram i naznačio mu vrijeme i mjesto, kada i gdje želi popričati s njim. Ebu’l-Fadl je došao Einsteinu kući u zakazano vrijeme, prema dogovorenim uvjetima. Uslijedio je ovakav razgovor između znanstvenika koji je odbio biti predsjednik Izraela i Palestinca Ebu’l-Fadla.

A. Einstein: Nisam znao da me želiš pohvaliti za spokoj kojeg uživam ovdje, na ovom mjestu u kojem bih volio proživjeti ostatak života?!

Ebu’l-Fadl: Ovo je mjesto zaista prekrasno i ono bi kasnije trebalo biti muzej! Ali, htio bih izraziti svoju duboku zahvalnost što ste odbili biti predsjednikom Izraela, osobito zato što on pogrešno djeluje, i u pogrešnom pravcu!

A. Einstein: Ti si Palestinac, sigurno si protjeran iz svoje zemlje, a obradovala te je činjenica da sam odbio biti predsjednikom Izraela, to je, dakle, ono što te ponukalo da mi izraziš zahvalnost, naime, okolnost da nisam počinio pogrešku?!

Ebu’l-Fadl: Ta država zaista ide u pogrešnom smjeru i htjela je tu svoju grešku krunisati najčuvenijim znanstvenikom XX stoljeća i preko Vas i Vašeg ugleda pridobiti srca, umove i ljude dubokih džepova.

Einstein se na to glasno nasmijao, a onda pogledao prema Ebu’l-Fadlu, na čijem licu se vidjelo veliko čuđenje.

A. Einstein: Rijetko me spopadne glasan smijeh. Ali, moje odbijanje da stanem na čelo Izraela je potaknuto humanističkim razlozima, jer ja sam za to živio i za to želim živjeti i dalje. Zbog toga sam i došao živjeti ovdje u Americi, odbacujući put nasilja kojim Židovi idu kako bi sebi osigurali državu. Bilo bi im bolje da idu uređenijim načinom, ali se čini da ih vaša ljubav prema domovini tjera na sve žešće i žešće nasilje, koje oni nose u svojim umovima i svojim srcima koja su upila i iskusila nasilje iz samih njegovih izvora, od mnogih ruku.

Ebu’l-Fadl: Nadao sam se da Vi za nasilje o kojem je riječ imate rješenje kojim bi se ovo složeno pitanje moglo rasplesti prije nego se sasvim zaplete, budući da Vam je poznata borbenost u njenom nasilnom obliku, ali čini se da ste Vi samo odbili biti vođa novog fašizma?!

A. Einstein: Vidim da govorite pristrano i s nacionalnim nabojem koji se ispoljava u onome što govorite o Židovima. Ali ja Vam, budući da potječete iz te zemlje koju branite ovdje preda mnom, kao da sam ja odgovoran za ono što se dogodilo i što se još uvijek tu i tamo događa, kažem: Stvar je ovakva. Židovi, kakvi su sada, imat će svoju državu koju će jednoga dana priznati i njihovi najbliži susjedi, ali to neće biti nikakva država ako ne budu išli putem razumijevanja s vama, tako da svako ima svoju domovinu.

Ebu’l-Fadl: Htjeli su da im Vi budete predsjednik kako bi skratili put, držeći Vas poslanikom ovoga stoljeća!

A. Einstein: Današnji Židovi se razlikuju od onih Mojsijevih, koji su ga bili doveli u situaciju da traži iskupljenje za ono što su uradili. Uistinu, kako bih ja mogao biti njihov poslanik u ovom vremenu, lišenom poslanika, premda sam njihov, jer i otac i majka su mi Židovi!? Ja ipak ne bih volio biti židovski poslanik. A kada biste se vi Palestinci odnosili prema Židovima onako kako se oni odnose, vi biste njih imali u svojim rukama, umjesto što oni imaju vas. Koliko znam, poslanik Muhammed je uspio osujetiti njihova svekolika nastojanja protiv njega mudrošću s kojom se odnosio prema svim ljudima. Jevreji tako, pred tim njegovim ljudskim i jednostavnim odnosom, a istovremeno svjetskom mišlju, nisu mogli učiniti ništa drugo, već mu se podčiniti. Tako su bili u njegovoj ruci, a neki od njih su i povjerovali u njegovu objavu i svrstali se u red onih koji su vjerovali u sve ono s čime im je Muhammed dolazio. Štoviše, zajedno s njim su se suprotstavljali otvorenim i prikrivenim židovskim neprijateljskim postupcima protiv islama. Da je sada Muhammed živ, vjerujem da u Vašoj zemlji ne bi bilo teškoća, pa zašto vi, njegovi sljedbenici, ne slijedite put svoga poslanika. Tako biste, mislim, uspjeli riješiti sporove koji vremenom postaju sve zamršeniji.

Transkripta i snimke ovog razgovora nema i moguće je da su neki dijelovi dodani, ali sve sugerira da je Ahmed Hamid u svojoj knjizi Islam i Poslanik u očima drugih pogodio većinu onoga što je prenio kao sadržaj razgovora Palestinca Ebu’l-Fadla i Alberta Einsteina, a obilje materijala o tome možete pronaći u linku dolje, kao i prijevod razgovora kojeg je objavila Zaklada Mulla Sadra.

The Hypertexts / Mulla Sadra

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
94 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Kod mene se kaže:
Odakle si – Odakle ti je žena !
Znači, Albert je Novosađan 🙂

Sovonarola
Gost
Sovonarola
2 godine prije
Reply to  Weteran

Mileva Einstein je iz Titela.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Weteran

u stvari je albert bio i prevarant, jer iza njegovog ” nobela” stajala je njegova zena. ona je bila glavni mozak. zato joj je on poslije ekstra zahvalio. druzio se sa top fizicarima tog doba, pa je i tu nesto ” pobrao”.po meni, najveci genije tog doba bio je nikola… Pročitaj više »

Bluebird
Gost
Bluebird
2 godine prije
Reply to  Maja

Einstein nikad nije dobio Nobelovu nagradu za teoriju relativiteta, nego za fotoelektrični efekt na metalu s čime je potvrdio postojanje “quanta”. Možda mu je pomogla Mileva, jer je tražila pola ali nikad nije dobila.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Bluebird

Sigurno pomogla. Bila je prva žena primljena na studij matematike u Švicarskoj, mislim. Ako fiziku ne dokažeš matemagikom, lako se pretvori u …što- šta. Dokaz: relativno lagan. Što je točno napravio nakon rastave, mislim, značaj, novi prodor?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  kiki

@kiki
Pomogao je patentiranje nekoliko dizajna za frižidere.
Nisu bili uspješni.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Weteran

”Sve je to relativno, moj Alberte”.
Govorio mu je punac.

Frane
Gost
Frane
2 godine prije

Anstajn je eksplicite tražio od F. Roosevelta da napravi atomsku bombu. On je prvi tvorac oružja .za masovno uništenje čovječanstva i nije nikakav mirotvorac

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Frane

zapravo, jedan od hitlerovih inzenjera, madjar, vidio je naci- planove za atomsku bombu. prebjegao je u usa. kako nije znao kako to javiti roosveltu, sklopio je kontakt sa einsteinom i zamolio ga, da te planove prenese predsjedniku. albert se nije osobno bavio tom bombom.

novo doba
Gost
novo doba
2 godine prije
Reply to  Maja

projekat Menhetn

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Nasilje na Bliskom Istoku prouzrokuje reakciju citalaca. Nas region je prosao kroz rat i proziveo je patnje, ljudi se uvek saosecaju sa slabijim. Stanovnici Izraela su vise ugrozeni od onih koji ih vode, nego od svog okruzenja.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Točno tako! Nemamo ništa protiv židova ali smo jako protiv cionizma i zločina koji rade.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije

Interesantno je da ste ovaj tekst objavili baš danas? Danas su svi MSM mediji (u vlasništvu “jevreja”) izjavu Rohanija gdje poziva sve muslimane da se ujedine protiv amerike i još je nešto pljuvao protiv Izraela. Neobično jel da? Mediji u vlasništvu “jevreja” sve rade da unište Izrael i da oslabe… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

@ Iza-horizonta Nevezano za priču, jel mi možeš reći koliko milijardi US daje godišnje Izraelu i zašto? Što ne bi bilo bolje da se nahrane gladni u Africi ili 40 milijuna Amera koji su na bonovima za hranu? I samo kratji odgovor na tvoje jedno normalno pitanje – da, brinu… Pročitaj više »

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije
Reply to  Mercury

@Mercury – dobro razmišljenje. Sva ta priča nije baš jednostavna. Ali ukratko. Jevreji kroz istoriju su morali da budu organizovani da bi opstali. Vremenom se to pretvorilo u organizaciju koja je od prvobitne namjene opstanka naroda, prerasla u nešto što liči na mafijaško udruživanje i koje pravi štetu manje organizovanim… Pročitaj više »

novo doba
Gost
novo doba
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

jedna grupa jevreja, otpadnika od Mojsija, oni koji su “judaizirali” neka plemena na tradiciji Kabale i Talmudskih učenja, su ustvari današnji Hazari, pripadnici 13 najmoćnijih familija koje “vladaju” svijetom.

Pikač
Gost
Pikač
2 godine prije

U svakom slučaju,s obzirom da već dugo pišete protiv Izraela,a tek sada ste dobili optužbu za antisemitizam.. to je zapravo i dobro. U “razvijenim zemljama zapadne demokracije” s tim optužbama biste se susreli mnogo ranije.

Frane
Gost
Frane
2 godine prije
Reply to  Pikač

Portal je pro ruski i pro jugoslavenski, u obadva slučaja ekstreman.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Frane

@ Frane

Ekstremnost se ne broji po člancima nego po onome što unutra piše.

Inače, daj mi reci/predloži bilo koji naslov gospodarsko/političke teme koji bi bio pozitivan kada se radi o Amerima ili Izraelcima?

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  Mercury

Mercury, mogu li ja umjesto Frane…? “Danas, na najvišoj razini dviju vlada , usa-izrael, dogovorena je dugoročna suradnja na proizvodnji ratova i genocida , di god je pogodno”. Ostaje jdino sitnica kako će to gledati glavni gazda iz kremlja. Za svaki slučaj, njihov vjerni suradnik i vazal eu, otvara na… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Frane

Ja zbilja nisam ovdje vidjela niti jedan članak o bivšoj državi.
Parafrazirat ću Lavrova (ah, ti utjecaji…)..’nemožemo nikome zabraniti da pokazuje inteligenciju.

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  Frane

JE, dragi Frane, ali ako staviš znak jednakosti između riječi ekstreman i istinit! Znači, ekstreman=iskren. Izgleda da ti i Pikač pripadate istom leglu ciona. Nitko pametan i senzilizibiran s Palestinom ne stigmatizira i proziva običan židovski narod, već cionističku vladu. Prevedeno, da možeš lakše shvatiti, cion ti je cionistička perverzija… Pročitaj više »

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Kako objasniti ljudima da sa ratovima neće postići mir? Kako objasniti ljudima da ako koriste vlastite žrtve za ostvarivanje vlastitih ciljeva neće neće biti mira. Kako objasniti Palestincima i Židovima da ih njihovi političari koriste kao sredstvo za promicanje i postizanje vlastiti ciljeva. Židovi će me prozvati antisemitistom, Palestinci će… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Ante

Ma sta obnjasnjavati? Rat je biznis najjaci na svijetu,koji Jeveri,Srbi,Njemci,Englezi,i svi ostali narodi na svijetu,ma tko ih sta pita,profit nema naciju ni ljudsko lice,ma ne samo ljudsko svih bica i ptica.

Stipan Rogic
Gost
Stipan Rogic
2 godine prije

Moja apsolutna podrska ovom portalu .
Prava istina o Albertu Ajnstajnu je drugacija , doslovno su ga “stvorili” ( svaka poveznica sa Makronom je apsolutno opravdana ! ) zato da bi diskreditovali rad Nikole Tesle , energija vakuuma postoji , teorija relativiteta je pogresna , koga interesuje nek’ istrazi .

Stipan Rogic
Gost
Stipan Rogic
2 godine prije
Reply to  Stipan Rogic

Evo i video , koga interesuje : https://www.youtube.com/watch?v=PIuMICiFqmE

Stipan Rogic
Gost
Stipan Rogic
2 godine prije
Reply to  Stipan Rogic

Professor Eric Dollard – “Theory of Anti-Relativity” , potrazite na “YouTube” .
Crnogorski naucnik Dragan Hajdukovic koji radi u “CERN” ima vrlo zanimljivu teoriju , opet Ajnstajn 0 , prava nauka 1 .

Bluebird
Gost
Bluebird
2 godine prije

Antisemitizam ništa ne znači Semiti su svi stanovnici nekadašnje domovine Sema, današnje Palestine a Židovi su okupatori. To je bila potreba kolonijalnoj Engleskoj i Francuskoj, a danas Americi za kontrolu Arapa. Židovi su većinom ashkenazi koji potječu iz Khazarije (današnja Ukrajina i oko Crnog mora) i nemaju veze s Abrahamom.… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

Ne, ovaj portal nije antisemitistički što se ne bi moglo reći za dosta komentatora. Ovaj je portal (izrazito) anticionistički po tekstovima i toleriranju anticionističkih komentara. Ja bih se, skromno, uvrstio u grupu onih koji protiv Židova nema ništa. Koji Židove ne dijeli po tome od kuda potječu ili jesu li… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Piretis

Točno, Piretis. Sjećam se banalnog (?) slučaja , kada sam, spontano komentirala kako je ona Izraelska ministrica – slatka. Bez ikakvih primisli. Što žena i jest. I dobila 17 minusa. I onda navela onaj video ‘ Jevs and Arab dancing’ – mene to uvjek razveseli, kad vidim ta dva debeljka…… Pročitaj više »

Kihot
Gost
Kihot
2 godine prije
Reply to  kiki

kikica, Adolf Šiklgruber ti je starog Rotišilda unuk. Pa bez Hiće i njegovog rada ne bi bilo I od Izraela. Pa obićnim židovima, narodu se nije dalo selit u pustinju. hopa cupa, malo logora, puno propagande, i eto narod hrli u pustinju. Inače u tome su najbolji. Glumi, jeli, hićo… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Kihot

Oho, na komentatima ovog članka i onog o jeziku, radi se i u 3 ujutro… Možda ima nešto u tome…vjerovat ću genetsim dokazima. Ali bome je i činjenica da neke zemlje nisu dozvoljavale Židovima povratak nakon drugog svjetskog rata…znači ….otjerani su u pustinju? Btw, kako nas ovi političari i kojekakve… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Kihot

@Kihot- Ima nešto u tome da koliko god Palestinu smatrali svojom pradomovinom većini se nije išlo u pustinju. Dokaz tome su američki Židovi. Nije im padalo na pamet mijenjati udobnost (i kakvu takvu klimu) za pakleni kamen. Ali jedno im se mora priznati. I takav negostoljubivi kraj su uspjeli, što… Pročitaj više »

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
2 godine prije

Antisemitizam je samo još jedna židovska zavjera kojom se ostalim narodima nabija na nos svako kritikovanje zločina koje čine upravo ti židovi na kraju krajeva šta je sporno u tome što je neko antisemita i ako pokušavaš da ukažeš na stvari koje nemaju veze sa zdravom pameću !

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

Onome koji reče da je ovaj portal antisemitski, ne uzbuđujte se mnogo zbog toga. To vam je neki instant-intelektualac koji djeluje po principu “… čula žaba da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu…”
Danas izjaviš nešto tako i imaš Warholovih “15 minuta slave”…

Baba
Gost
Baba
2 godine prije
Reply to  čitalac

Hehe instant-intelektualac, bravo čitalac +++

Damir
Gost
Damir
2 godine prije

Legenda kaže da su jednom pitali Einsteina kako je biti najpametniji čovjek na svijetu. Odgovorio je: “ne znam, pitajte Teslu”. ?

makro
Gost
makro
2 godine prije
Reply to  Damir

E tu Albert nije bio posve iskren, jer je znao, da nema pametnijeg od Nikole, koji je njegove “teorije” postavio u zagradu. Znam, da to nitko ne vjeruje, i u pravu ste, nije Nikola netko ome treba vjerovati, Nikola je neko koga treba polako studirati (e to je teško s… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Antisemitizam je samo etiketa skovana od netočnih činjenica u skladu s narodom koji ima najlažniju povijest. Semiti su Arapi, veliki narod i njih zaista ima svakakvih ali u ovom slučaju najveći antisemiti su Izraelci (ime države ukrali od starog kraljevstva Izrael) koji se iživljavaju nad semitskim Palestincima, mješavini starosjedilaca i… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Perun

Imao si u drevnoj arabiji židovsku državu. Čudi me kako to rijetko netko povezuje dok su im svima puna usta ili tipke famozne Kazarije.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Zvrk

@Zvrk, svi ti pustinjski Habiri, Hebreji ili koja god su imena koristili nemaju nikakve veze s današnjim Židovima i današnjim Izraelom ako želiš objektivno istraživati povijest. Veća je veza Bijele Hrvatske u Poljskoj (Biala Chorwacja) i današnje Hrvatske jer tu se radi o zajedničkom porijeklu samo što danas u Krakowu… Pročitaj više »

Janko
Gost
Janko
2 godine prije
Reply to  Perun

@Perun Od kuda tebi podatak da današnji Židovi nemaju nikakve veze sa povijesnim židovima, kada povijesne činjenice opovrgavaju kvazi teorije da su Izraelci kao narod izumrli, a da su svi današnji Izraelci nekakvi doseljenici sa Kavkaza. Istražena genetska DNK “mapa” Židova iz različitih dijelova svijeta pokazuje da svi vuču isto… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Janko

@Jankec ma naravno da si u pravu, nije danas lako biti šestokraki i razotkriven kao energetski parazit. Ima li veće mizerije od hranjenja emocionalnom energijom ljudskih bića? Židovi su Izabrani Narod birokrata Jahve i tu su još prije dinosaura tj. sami su sebe izabrali. Nije bitno otkud meni podaci. Možda… Pročitaj više »

Janko
Gost
Janko
2 godine prije
Reply to  Perun

@Perun

Uzela te New age prevara. Kada god čovjek zatvori srce za istinu prije ili kasnije prihvati djelotvornu zabludu……..

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Janko

@Jankec, ja sam radio u obavještajnom podzemlju što znači da smo razbili vašu infiltraciju iako si ti običnjak, nisi čak ni agentić. Sada sam Free Agent. Dakle niti New Age niti kršćanstvo ni islam ni zen budizam me ne zanimaju jer mi znamo da je to alat za kontrolu masa.… Pročitaj više »

Janko
Gost
Janko
2 godine prije
Reply to  Perun

@Perun

Nisi ti svjestan da si pod uplivom new age duha kao što ni šizofrena osoba nije svjesna svoga stanja. Rađe se obrati od svojih pustih tlapnji i zavapi Isusu Kristu.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Janko

@Jankec, ja volim, volim, volim, volim žene pa neću vapiti Isuseku nego njegovoj ženi Mariji Magdaleni. U tim danima bijaše poligamija. Ubogi stolar mogao je hraniti samo jednu ženu ali bila je komad i po. Propali revolucionar ima ukusa, mora se priznati. Eto vapijem supruzi Isusovoj predivnoj Miryam Magdali da… Pročitaj više »

Kihot
Gost
Kihot
2 godine prije
Reply to  Janko

hahahahah, koje podvale si ti popušio, ma beži jankec, cug ti bu pobegel, ne buš videl beli Cion grad…hihi

Bluebird
Gost
Bluebird
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Današnja židovska država nema veze s tom državom o kojoj pišeš. Svi predsjednici Izraela su Khazari koji ne dolaze iz tih krajeva. Židovi imaju svoj jezik koji nije jidiš iako im je vjera jako slična. Evropski židovi su ashkenazi a sjevernoafrički su sefaradi.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Bluebird

Aškenazi je naziv za Židove u Istočnoj E., a Sefardi su Španjolski Židovi.

Bluebird
Gost
Bluebird
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Oslobodi se mainstream informacije. Prouči povijest SSSR-a i khazara Lenjina.

Janko
Gost
Janko
2 godine prije
Reply to  Bluebird

@Bluebird Predhodni odgovor Perunu vrijedi i za tebe. “Danas se razlikuju tri glavne skupine Židova; Aškenazi, koji su u srednjem vijeku iz Njemačke (hebrejski Aškenaz: Njemačka) došli u druge krajeve; Sefardi, prognanici iz Španjolske (hebrejski S‘farad: Španjolska); tzv. istočne zajednice (‘edot ha-mizraḥ), koje su podrijetlom iz različitih zemalja Afrike i… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Janko

prema bibliji od 33. g naseg racunanja vremena, od duhova zidovi- vise nisu izabrani narod. 10 dana nakon kristova odlaska u nebeske sfere, dobilo je ca 120 ucenika i apostola obecani sveti duh ( ne mariju kao vodilju i utjehu, vec duh sveti, bozansku snagu), i poceli su djelo misioniranja.… Pročitaj više »

Janko
Gost
Janko
2 godine prije
Reply to  Maja

@Maja Budući da sam pročitao Bibliju, te da je i dalje čitam, slobodan sam ti reći da to što navodiš ne piše nigdje u Bibliji. Slobodna si da mi navedeš gdje si u Bibliji čitala o tome ili si pak čula i čitala negdje drugdje. Sa druge strane ja tebi… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Janko

u novom zavjetu imas objasnjenja, govori se o duhovnom ne doslovnom izraelu, stvarni prijestol bozji je na nebu, ne u jeruzalemu, ili bili gdje na zemlji, pisma ap. pavla i otkrivenje objasnjavaju te stvari. taj grad je samo bio simbol bozje prisutnosti na zemlji. stvaranje nacije izraela je imalo svoju… Pročitaj više »

Janko
Gost
Janko
2 godine prije
Reply to  Maja

@Maja Nemoj objašnjavati nešto što ne razumiješ i što nigdje u Bibliji nisi mogla ni pročitati pa naravno da mi ne možeš navesti ni jedan stih. Pusti YouTube objašnjenja ljudi koji zapravo nikada nisu ni čitali Bibliju i rađe si uzmi bar Novi zavjet i počni čitati. Ne toliko radi… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Janko

ukratko, posto imam goste i moram kuhati. ispravno si napisao, da oni koji prihvate krista, postaju dio duhovnog izraela. pa o tome se i radi. kakve veze onda s tim ima doslovna drzava izrael? mojsijevi zakoni, zrtve, posebno pasah, ukazivale su na krista. starim vjernim partrijarsima bilo je obecano, da… Pročitaj više »

Janko
Gost
Janko
2 godine prije
Reply to  Maja

@Maja Ima veze s time doslovna država Izrael jer sam Bog na mnogim mjestima objavljuje da će je iznova obnoviti i da će Izrael kao narod vratiti sebi u Isusu Kristu. Uzmi Bibliju, moli Boga da ti otkriva i pročitaj cijelo 11 poglavlje Poslanice Rimljanima. Na mnogim mjestima se u… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Maja

@Maja- Nemoj govoriti da su Isusa ubili Židovi jer to jednostavno nije povijesna istina. Da, oni su ga (i to samo radikalna skupina Farizeja) tužakali Rimljanima koji su odradili sve ostalo, mučenje, ponižavanje i na kraju raspeće. Ima još jedna bitna stvar. Tu se mnogi laici zalijeću. Biblija jeste jedinstvena… Pročitaj više »

Bluebird
Gost
Bluebird
2 godine prije
Reply to  Perun

Priča o khazarima je dobro bila skrivana dosad, ali polako se sve dozna. Dosad je informacija bila kontrolirana od istih ashkenaza-khazara. Deep state je u agoniji.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Perun

Koliko ja znam, Perunov komentar je najbliži istini… Kazari ili Hazari su ime koje su za sebe izmislili oni koji se tako nazivaju. Prema starim podacima (5 god.?) 65% Židova ima ‘židovske gene’. Semitski narod i semitski jezik. Šezdesetih (?), pojavio se rad kojeg su sami Židovi opovrgli, nešto o… Pročitaj više »

Janko
Gost
Janko
2 godine prije
Reply to  kiki

@kiki

Kako god ih vi zvali, većina građana današnjeg Izraela su potomci povijesnih izraelaca, što im priznaju i sami okolini narodi. Ono što im ne priznaju je da imaju pravo i na svoju povijesnu domovinu.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Janko

Janko u pravu si … Imaju veliku slicnost sa povjesnim izraelcima samo iz odredjenog dijela njihove povjesti.. Te poveznice su oholost , bahatost , umisljenost , osjecaj uzvisenosti , itd , dakle sve ono kakvim su bili tik prije kud koji mili moji !! I ja im priznam to prijeklo…… Pročitaj više »

Janko
Gost
Janko
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alen Kakva god bila njihova krivnja Gospod će im suditi i po mom vjerovanju oni će se naposlijetku odreć svoga bezakonja vraćajući se u poslušnost Bogu…… Na meni je da ih blagoslivljam….. Moj Gospodin Isus Krist je rekao; “Ljubite svoje neprijatelje i molite za one koji vas progone…” i još… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Janko

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu, što znači; neka je na vas mir, Allahov Rahmet (milost ) i Bereket (zadovoljstvo )..
Laka noć..

Don K
Gost
Don K
2 godine prije
Reply to  Alen

Alene, Janko manite se zla koje predstavljaju sve izmišljene religeije. duhovnost počiva u svakom od nas pojedinačno i onaj istinski mir nalazimo jedino kroz spoznaju unutar samih sebe. Bez tog umjetnog, vanjskog faktora Nažalost većina nije sposobna naći taj mir sama od sebe pa ga traže kroz neki tender, posrednika.… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Janko

cinjenica jest, da ono malo semitskih zidova u izraelu ne priznaju ovu drzavnu zastavu, nije njihov simbol, ne idu u vojsku, zive po svom. izrael je dakle podijeljen ideoloski bas zbog tih kazara, dok toj eliti (chabad lubawitsch), zapravo nije niti stalo do drzave izrael, kao niti do ijedne drzave.… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Maja

Nekako si spojila svjetovno i eshatolosko i izvukla zakljucak… Moras ili svjetovno ili eshatoloski izvesti zakljucak … Iako je sam zakljucak ispravan bitno je nacin do kojeg se doslo i on nije bas ispravan..Mozda malo eshatoloski da se to sagleda jer ce biti daleko jasnije a i lakse za sazvakati… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Alen

aha, i ti cekas…to vrijeme je vec tu…

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
2 godine prije

Največa antisemitska država je Izrael, koji svakodnevno pobija palestinske semite.

Rokokoko
Gost
Rokokoko
2 godine prije

Uvijek raditi razliku izmedju pravih Zidova Semita i onih koji to nisu,a upravo su posljednji ti koji su krivi za losu stigmu svih Zidova.Mislim na Askhenazi Kazare,turkmensku sektu koja je negdje u 7 stoljecu konvertirala na zidovstvo.Pozivanje na antisemitizam je samo jedna od brojnih obmana koje koriste.Prije,cini mi se nekoliko… Pročitaj više »

Rokokoko
Gost
Rokokoko
2 godine prije
Reply to  Rokokoko

Nije 500 000,nego oko 50000.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
2 godine prije

Cionisti su u stvari antisemiti. To su najbolje dokazali u doba, kad su svestrano financirali i pomagali hitlerov nacizam. To je kasnije rezultiralo genocidom nad evropskim židovima, slavenima i romima.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  nije bitno tko

bilo je negdje diskusije, zasto su ta masa zidova tako pokorno, bez ikakva bunta isla u unistenje. jer su znali, da ih je izdalo njihovo predstavnistvo, njihovo vodstvo, pa su to tako prihvatili, kao sramotu. uzas!

Balad
Gost
Balad
2 godine prije

“Logično je “antisemitski portal” u istoj mjeri kao što je bio Albert Einstein”

Je, samo antikojisistemski? I, Einstein nije bio portal!

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

List of Irgun operations…….wikipedia

Janko
Gost
Janko
2 godine prije

Osobno ne smatram da je problem ovog portala antisemitizam, već nedostatak dosljednosti kod pojedinih autora da se prikažu obje strane medalje. Nije problem prikazeti pogreške i nepravdu kod države Izrael jer ih ima mnogo, ali ako već izvještavate o određenom sukobu i njegovim akterima, trebali biste također biti dužni prenijeti… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Janko

Po dekretu Nepostojećih u ratu protiv Izraela ne može biti počinjen ratni zločin koji bi bio terećen s one strane Smrti tako da ni Hamas ni Saddam niti itko drugi ne može počiniti ratni zločin u toj borbi jer kao cilj je postavljeno uništenje Izraela što Hamas i ima u… Pročitaj više »

Janko
Gost
Janko
2 godine prije
Reply to  Perun

@Perun

Zna biti opasno slušati “glasove” u glavi jer ne znaš tko ti zapravo govori. Prevaren si jer odbijaš istinu…..

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Janko

@Jankec, ja baš ne stignem slušati glasove jer ih kreiram u slobodno vrijeme. Istina me isto previše ne zanima jer sam u ekipi koja vama kreira verziju za javnost dok su rezultati opsežne istrage obavijeni velom tajne. I nikad, doslovno nikad to neće doći u širu javnost jer uvijek je… Pročitaj više »

Janko
Gost
Janko
2 godine prije
Reply to  Perun

@Perun

Isprazno blebetanje……

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Janko

@Jankec, udri, izlodavaj, cuclaj energiju ako se čelik može cuclati. Bude te Isusek spasil. Parazita moraš dovesti u kolaps, fora starija od te tvoje Biblije. Čitao sam ja to i Crvenkapicu i Snjeguljicu s patuljcima i Pepeljugu a volim i stripove. Blek Stena je sve ono što vi niste i… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Janko

pa i to se zna: ti mene kamenom, ja tebe puskom. imamo izvjestaje izraelskih vojnika, kakve naredbe su imali za gazu. imali smo dokumentarce, sto se zbiva napr. u hebronu, i drugim gradovima, kakav je u stvari ” suzivot” da li i kako se uopce dodje do lijecnika ako je… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

I vi ste sa portala neke komentatore nazivali antisemitima i brisali komentare ( neopravdano!!!).
Rugao se lonac loncu…..

makro
Gost
makro
2 godine prije

E, kako je tek Hannah Arendt poslije objave “Eichmanna u Jerusalimu” bila optuživana za sve pa i “antisemitizam”..jebeno je, kad odlučite misliti bez milosti, pa nek košta šta košta, jebeno teško, gdje god se traži, da se ne misli, bez milosti.

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  makro

@ makro Gdje da nabavim ‘Hannah Arendt – Eichmann u Jeruzalemu’ Hitno mi treba

anti-sistem
Gost
anti-sistem
2 godine prije

Cionizam nema budućnosti, ljudi iz cijelog svijeta (i Izraelci) su saznali za cionističke zločine i okupaciju. Za 20-30 godina Palestina će ponovo biti slobodna.

Marko S.
Gost
Marko S.
2 godine prije

Da je pojam anticionizma isto sto i antisemitizam, jeste u činjenici da oni koji koriste te termine žele uništenje Židova i Izraela. Anstajnov um je pak bio dobar za nauku, ali je velika naivčina kad je mislio da se Zidovi mogu dogovoriti sa Arapima. Pa evo dogovaraju se zadnjih 25… Pročitaj više »

citatelj
Gost
citatelj
2 godine prije

Portal je proruski i vjerojatno izdavaci primaju neku lovu od ruske ambasade,ali ipak za razliku od drugih bar kritizira “Zapad” .

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

kada sam vidio ovaj naslov, ja mislio, Index ili Jutarnji ili netko drugi iz plejade plaćeničkih korporativnih medija optužio ovaj portal za “antisemitizam”, kad tamo neki čitatelj. Ne znam zašto se uopće obazirate na to, kada je taj čitatelj vjerojatno Sorosev trol antisemitizam je izmišljotina, riječ-batina koja ima ulogu da… Pročitaj više »

Moje mišljenje
Gost
Moje mišljenje
2 godine prije

Redom, albert je obični plagijator, sve radove je radila bivša supruga Mileva iz Novog Sada rodom, nakon rastave od nje i ženidbe sa židovkom niti jedan rad nije više nikad napisao. Šta se tiče anti-semitiznma mogu reči da je od njega gori samo semitizam. Admine, zadnja opomena obrišeš li mi… Pročitaj više »

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije

Test test….ton ide!
?????

POVEZANE VIJESTI

Izbornik