Logično je “antisemitski portal” u istoj mjeri kao što je bio Albert Einstein

Albert Einstein i Izrael
94 komentara

U komentarima o članku o Izraelu i izraelskoj vojsci, koja trenutno izgleda kao paralizirana vojna sila, prije svega zbog kaosa u Bijeloj kući, netko od čitatelja je ovaj portal optužio za antisemitizam. Ne ulazeći u rasprave o razlikama između antisemitizma i anticionizma, što bi bilo bespredmetno, one koju tako misle upućujemo na internetsku stranicu Zaklade Mulla Sadra iz Bosne i Hercegovine, gdje se može pronaći vrlo zanimljiv tekst o Albertu Einsteinu i njegov razgovor s Palestincem Ebu’l-Fadlom, koji je s njim razgovarao nakon što je poznati znanstvenik odbio mjesto predsjednika židovske države. Razgovor je u svojoj knjizi “Islam i Poslanik u očima drugih” na arapskom objavio Ahmed Hamid, a prijevod je objavljen na stranici spomenute zaklade.

Albert Einstein je, bez sumnje, jedan od najpoznatijih znanstvenika XX stoljeća. Rođen je u Ulmu, Njemačka, 1879. godine, a umro u Princetonu u Sjedinjenim Državama 1955. u dobi od sedamdeset i šest godina.

Gledano u uskim okvirima, mnogi su zbunjeni oko njegove nacionalnosti. Po rođenju je Nijemac, porijeklom Židov i na kraju američki državljanin. Tko je i umro, stoga ga SAD smatraju svojim “vlasništvom”. Međutim, Einstein je “vlasništvo” cijelog svijeta i čovječanstva, budući da je čovjek uvijek bio u središtu njegove misli i njegovog obrazovanja.

Njegova obitelj se iz Ulma preselila u Zürich, a on je u tom gradu 1886. godine upisao Tehnički fakultet i studij matematike i fizike. 1909. postao je profesor na Sveučilištu u Zürichu, a 1913. profesor na Sveučilištu u Berlinu. Godine 1921. dobio je Nobelovu nagradu za znanstvena ostvarenja u fizici, a 1934. godine se dobrovoljno preselio u Ameriku, gdje je radio kao profesor na nekoliko američkih sveučilišta, da bi se konačno skrasio u Princetonu. Američko državljanstvo je dobio 1941. godine.

Einstein je odbio ponudu da bude predsjednik države Izrael, nakon smrti Chaima Weizmanna, prvog izraelskog predsjednika. Unatoč činjenici da je porijeklom Židov i kao takvom mu je ponuđeno da bude predsjednik Izraela, njegova ideološka orijentacija je isključivo humanistička, koja će nadmašiti ostavštinu pripadnosti judaizmu i izdići se iznad područja gdje je rođen i njegovog američkog državljanstva, kojeg je uzeo samo kako bi mogao preživjeti i svijetu širiti svoje ideje, darovati znanje koje posjeduje i koje radikalno transformira postojeće stanje stvari.

Prezirao je nasilno ponašanje koje mnogi vide u vođama židovske države i nije trpio “netrpeljive Židove” koji su sretni zbog njihove upornosti u provođenju nasilja.

Zbog svoje humanističke misli je na sebe navukao mržnju mnogih cionista, iako je i sam bio Židov. Protivio se nasilju koje su cionisti provodili u nastojanju da sebi stvore državu u srcu arapskog svijeta. Tražio je da Židovi slijede pravi put, tako da mogu opstati u obećanoj zemlji, za kojom tako žude, što potvrđuju i dokumenti iz drugog izvora u dnu teksta, ako se cijenjenom čitatelju ne sviđa proiranski portal, koji s toliko poštovanja govori o Einsteinu.

Budući da je dobio američko državljanstvo, do svoje smrti je Einstein živio u velikim napetostima. U stvari, čim je stekao američko državljanstvo odmah se sukobio s pripadnicima židovske zajednice koji su imali stavove drugačije od njegovih.

Njegovo odbijanje da bude predsjednik Izraela bio je neočekivani udarac koji je snažno uzdrmao Židove nastanjene u Izraelu, Americi i diljem svijeta. Einstein je odbio da cionistička tvorevina manipulira njegovim imenom, znanstvenim ugledom i njegovom  svjetskom slavom.

Einstein u Palestini i Izraelu – Prorok mira

 Albert Einstein and "leaders of the World Zionist Organization" published in the USA in 1921. Also pictured are Chaim Weizmann, Menachem Ussishkin and Ben-Zion Mossinson (headmaster of the Herzliya Hebrew Gymnasium) onboard SS Rotterdam (1908)
FOTO: Albert Einstein i “lideri Svjetske cionističke organizacije” 1921. s lijeva nadesno Chaim Weizmann, Menachem Ussishkin iBen-Zion Mossinson (direktor gimnazije Herzliya Hebrew )

To se moglo i naslutiti, jer je prema  američkim izvorima, koji su u objedinjenom članku objavljeni na stranici The Hypertexts, 17. travnja 1938. godine na Nacionalnom odboru za rad, za Palestinu rekao: “Od stvaranja židovske države, bolje bi bilo vidjeti razuman dogovor s Arapima na temelju zajedničkog života u miru. Moja razmišljanja, moja svijest o prirodi judaizma odupire se ideji židovske države s granicama, vojskom i moći, bez obzira na to koliko bila skromna. Bojim se unutarnjeg nagrizanja judaizma, posebice zbog razvoja uskogrudnog nacionalizma unutar naših redova, protiv kojih smo se morali boriti bez židovske države.”

Gledajući životne uvjete Palestinaca u Gazi, Zapadnoj obali i izbjegličkim kampovima diljem Bliskog istoka, tko ga može opovrgnuti?

U siječnju 1946. je u odgovoru na pitanje jesu li židovska izbjeglička naselje u Palestini zaslužila židovsku državu, Einstein je rekao angloameričkom Odboru za ispitivanje rekao: “Državna ideja nije u skladu s mojim srcem. Ne razumijem zašto je to potrebno. Povezano je s uskim mislima i ekonomskim preprekama. Vjerujem da je to loše. Uvijek sam bio protiv toga.”

Ostatak Einsteinovih misli i izjava u izvornom članku na engleskom jeziku možete pročitati otvorivši link u dnu teksta, a sada se vratimo Zakladi Mulla Sadra, koja je objavila prijevod razgovora Alberta Einsteina s Palestincem Ebu’l-Fadlom.

Jedan Palestinac, po imenu Ebu’l-Fadl, odmah po njegovom odbijanju da se postane predsjednik Izraela, poslao mu je telegram sljedećeg sadržaja: ” Ja sam Palestinac koji se mnogo družio sa Židovima. Želio bih se s Vama susresti, kako bih Vam zahvalio i s Vama porazgovarao – Molim Vas da mi odredite termin u kojem bih Vas mogao posjetiti u Vašoj kući.”

Međutim, njegova sestra je sakrila telegram, a kada ga je on slučajno pronašao, blago ju je ukorio što mu ga nije pokazala, piše u svojoj knjizi Ahmed Hamid. Ona se nije mogla suzdržati i je samo je rekla: “Oni su tako htjeli.”

Einsteinu se nije dopala svojevrsna opsada u kojoj je živio pa je Ebu’l-Fadlu poslao telegram i naznačio mu vrijeme i mjesto, kada i gdje želi popričati s njim. Ebu’l-Fadl je došao Einsteinu kući u zakazano vrijeme, prema dogovorenim uvjetima. Uslijedio je ovakav razgovor između znanstvenika koji je odbio biti predsjednik Izraela i Palestinca Ebu’l-Fadla.

A. Einstein: Nisam znao da me želiš pohvaliti za spokoj kojeg uživam ovdje, na ovom mjestu u kojem bih volio proživjeti ostatak života?!

Ebu’l-Fadl: Ovo je mjesto zaista prekrasno i ono bi kasnije trebalo biti muzej! Ali, htio bih izraziti svoju duboku zahvalnost što ste odbili biti predsjednikom Izraela, osobito zato što on pogrešno djeluje, i u pogrešnom pravcu!

A. Einstein: Ti si Palestinac, sigurno si protjeran iz svoje zemlje, a obradovala te je činjenica da sam odbio biti predsjednikom Izraela, to je, dakle, ono što te ponukalo da mi izraziš zahvalnost, naime, okolnost da nisam počinio pogrešku?!

Ebu’l-Fadl: Ta država zaista ide u pogrešnom smjeru i htjela je tu svoju grešku krunisati najčuvenijim znanstvenikom XX stoljeća i preko Vas i Vašeg ugleda pridobiti srca, umove i ljude dubokih džepova.

Einstein se na to glasno nasmijao, a onda pogledao prema Ebu’l-Fadlu, na čijem licu se vidjelo veliko čuđenje.

A. Einstein: Rijetko me spopadne glasan smijeh. Ali, moje odbijanje da stanem na čelo Izraela je potaknuto humanističkim razlozima, jer ja sam za to živio i za to želim živjeti i dalje. Zbog toga sam i došao živjeti ovdje u Americi, odbacujući put nasilja kojim Židovi idu kako bi sebi osigurali državu. Bilo bi im bolje da idu uređenijim načinom, ali se čini da ih vaša ljubav prema domovini tjera na sve žešće i žešće nasilje, koje oni nose u svojim umovima i svojim srcima koja su upila i iskusila nasilje iz samih njegovih izvora, od mnogih ruku.

Ebu’l-Fadl: Nadao sam se da Vi za nasilje o kojem je riječ imate rješenje kojim bi se ovo složeno pitanje moglo rasplesti prije nego se sasvim zaplete, budući da Vam je poznata borbenost u njenom nasilnom obliku, ali čini se da ste Vi samo odbili biti vođa novog fašizma?!

A. Einstein: Vidim da govorite pristrano i s nacionalnim nabojem koji se ispoljava u onome što govorite o Židovima. Ali ja Vam, budući da potječete iz te zemlje koju branite ovdje preda mnom, kao da sam ja odgovoran za ono što se dogodilo i što se još uvijek tu i tamo događa, kažem: Stvar je ovakva. Židovi, kakvi su sada, imat će svoju državu koju će jednoga dana priznati i njihovi najbliži susjedi, ali to neće biti nikakva država ako ne budu išli putem razumijevanja s vama, tako da svako ima svoju domovinu.

Ebu’l-Fadl: Htjeli su da im Vi budete predsjednik kako bi skratili put, držeći Vas poslanikom ovoga stoljeća!

A. Einstein: Današnji Židovi se razlikuju od onih Mojsijevih, koji su ga bili doveli u situaciju da traži iskupljenje za ono što su uradili. Uistinu, kako bih ja mogao biti njihov poslanik u ovom vremenu, lišenom poslanika, premda sam njihov, jer i otac i majka su mi Židovi!? Ja ipak ne bih volio biti židovski poslanik. A kada biste se vi Palestinci odnosili prema Židovima onako kako se oni odnose, vi biste njih imali u svojim rukama, umjesto što oni imaju vas. Koliko znam, poslanik Muhammed je uspio osujetiti njihova svekolika nastojanja protiv njega mudrošću s kojom se odnosio prema svim ljudima. Jevreji tako, pred tim njegovim ljudskim i jednostavnim odnosom, a istovremeno svjetskom mišlju, nisu mogli učiniti ništa drugo, već mu se podčiniti. Tako su bili u njegovoj ruci, a neki od njih su i povjerovali u njegovu objavu i svrstali se u red onih koji su vjerovali u sve ono s čime im je Muhammed dolazio. Štoviše, zajedno s njim su se suprotstavljali otvorenim i prikrivenim židovskim neprijateljskim postupcima protiv islama. Da je sada Muhammed živ, vjerujem da u Vašoj zemlji ne bi bilo teškoća, pa zašto vi, njegovi sljedbenici, ne slijedite put svoga poslanika. Tako biste, mislim, uspjeli riješiti sporove koji vremenom postaju sve zamršeniji.

Transkripta i snimke ovog razgovora nema i moguće je da su neki dijelovi dodani, ali sve sugerira da je Ahmed Hamid u svojoj knjizi Islam i Poslanik u očima drugih pogodio većinu onoga što je prenio kao sadržaj razgovora Palestinca Ebu’l-Fadla i Alberta Einsteina, a obilje materijala o tome možete pronaći u linku dolje, kao i prijevod razgovora kojeg je objavila Zaklada Mulla Sadra.

The Hypertexts / Mulla Sadra

 

albert einsteinAntisemitizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
94 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
5 godine prije

Kod mene se kaže:
Odakle si – Odakle ti je žena !
Znači, Albert je Novosađan 🙂

giordano bruno
5 godine prije

Nasilje na Bliskom Istoku prouzrokuje reakciju citalaca. Nas region je prosao kroz rat i proziveo je patnje, ljudi se uvek saosecaju sa slabijim. Stanovnici Izraela su vise ugrozeni od onih koji ih vode, nego od svog okruzenja.

Iza_horizonta
5 godine prije

Interesantno je da ste ovaj tekst objavili baš danas? Danas su svi MSM mediji (u vlasništvu “jevreja”) izjavu Rohanija gdje poziva sve muslimane da se ujedine protiv amerike i još je nešto pljuvao protiv Izraela. Neobično jel da? Mediji u vlasništvu “jevreja” sve rade da unište Izrael i da oslabe ameriku (koju su izgubili)? Onda ide pozadinska psyop priča preko nekih “nezavisnih” medija kako Trampa kontroliše Bibi Netanjahu (što je glupost). Takođe ide priča da jevreji procentualno dominiraju svim bitnim svjetskim univerzitetima? Glavno pitanje je : “Koji jevreji?”. Kojoj grupaciji pripadaju? Brinu li se oni mnogo za Izrael? Da nisu u pitanju “jevreji” koji krađom tuđih ideja i medijskom propagandom stižu do “zvijezda”. I onda vi navodite “misli” jednog od njih kao nepobitnu “činjenicu”.

Pikač
5 godine prije

U svakom slučaju,s obzirom da već dugo pišete protiv Izraela,a tek sada ste dobili optužbu za antisemitizam.. to je zapravo i dobro. U “razvijenim zemljama zapadne demokracije” s tim optužbama biste se susreli mnogo ranije.

Ante
5 godine prije

Kako objasniti ljudima da sa ratovima neće postići mir? Kako objasniti ljudima da ako koriste vlastite žrtve za ostvarivanje vlastitih ciljeva neće neće biti mira. Kako objasniti Palestincima i Židovima da ih njihovi političari koriste kao sredstvo za promicanje i postizanje vlastiti ciljeva. Židovi će me prozvati antisemitistom, Palestinci će me proglasiti svojim neprijateljem.

Stipan Rogic
5 godine prije

Moja apsolutna podrska ovom portalu .
Prava istina o Albertu Ajnstajnu je drugacija , doslovno su ga “stvorili” ( svaka poveznica sa Makronom je apsolutno opravdana ! ) zato da bi diskreditovali rad Nikole Tesle , energija vakuuma postoji , teorija relativiteta je pogresna , koga interesuje nek’ istrazi .

Bluebird
5 godine prije

Antisemitizam ništa ne znači Semiti su svi stanovnici nekadašnje domovine Sema, današnje Palestine a Židovi su okupatori. To je bila potreba kolonijalnoj Engleskoj i Francuskoj, a danas Americi za kontrolu Arapa. Židovi su većinom ashkenazi koji potječu iz Khazarije (današnja Ukrajina i oko Crnog mora) i nemaju veze s Abrahamom. To bi više bili Sefaradi koji su živjeli u sjevernoj Africi i Španjolskoj, kojih ima oko 10 posto medju svim Židovima. Kad je netko antisioniste, nije antisemit. Einstein je ukrao teoriju relativiteta naučniku Poincarré.

Piretis
5 godine prije

Ne, ovaj portal nije antisemitistički što se ne bi moglo reći za dosta komentatora. Ovaj je portal (izrazito) anticionistički po tekstovima i toleriranju anticionističkih komentara.
Ja bih se, skromno, uvrstio u grupu onih koji protiv Židova nema ništa. Koji Židove ne dijeli po tome od kuda potječu ili jesu li autohtoni ili prozeliti. Nemam ništa ni protiv Izraela. To je država njihovih građana i neka ju sami uređuju. (Čvrsto vjerujem da će sadašnje greške doći na naplatu prije ili poslije)
A o A. Einstein-u osim što je bio vrhunski teoretičar fizike malo bi se moglo reći kao o moralnoj vertikali. (Vidjeti “Teorija tuge” S. Drakulić). Bio je čovjek koji je imao puno za reći o svemiru ali malo ili ništa o moralnom ponašanju.

Kajzer Soze
5 godine prije

Antisemitizam je samo još jedna židovska zavjera kojom se ostalim narodima nabija na nos svako kritikovanje zločina koje čine upravo ti židovi na kraju krajeva šta je sporno u tome što je neko antisemita i ako pokušavaš da ukažeš na stvari koje nemaju veze sa zdravom pameću !

čitalac
5 godine prije

Onome koji reče da je ovaj portal antisemitski, ne uzbuđujte se mnogo zbog toga. To vam je neki instant-intelektualac koji djeluje po principu “… čula žaba da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu…”
Danas izjaviš nešto tako i imaš Warholovih “15 minuta slave”…

Damir
5 godine prije

Legenda kaže da su jednom pitali Einsteina kako je biti najpametniji čovjek na svijetu. Odgovorio je: “ne znam, pitajte Teslu”. ?

Perun
5 godine prije

Antisemitizam je samo etiketa skovana od netočnih činjenica u skladu s narodom koji ima najlažniju povijest. Semiti su Arapi, veliki narod i njih zaista ima svakakvih ali u ovom slučaju najveći antisemiti su Izraelci (ime države ukrali od starog kraljevstva Izrael) koji se iživljavaju nad semitskim Palestincima, mješavini starosjedilaca i Arapa. Sami Židovi ili Jevreji, kako god se nazivaju potiču sa Kavkaza gdje im je pradomovina Kazarija (neki koriste termin Hazarija) koju je porazio ruski knez Svjatoslav i otada onaj dio Kazara koji su primili judaizam (Jahvin kult) počinje sa svojim lutanjima. Narod starog Izraela bio je arijevsko-hamitska mješavina koju su Rimljani zbog čestih pobuna većinom raselili i oni su asimilirani u svoje nove domovine. Oni koji su ostali stopili se u Palestince nakon arapske ekspanzije. Osim religije judaizma tj. Jahvinog kulta stari Izraelci ništa zajedničko nemaju s Kazarima koji su judaizam prepravili po svojim potrebama. To je slično kao… Čitaj više »

nije bitno tko
5 godine prije

Največa antisemitska država je Izrael, koji svakodnevno pobija palestinske semite.

Rokokoko
5 godine prije

Uvijek raditi razliku izmedju pravih Zidova Semita i onih koji to nisu,a upravo su posljednji ti koji su krivi za losu stigmu svih Zidova.Mislim na Askhenazi Kazare,turkmensku sektu koja je negdje u 7 stoljecu konvertirala na zidovstvo.Pozivanje na antisemitizam je samo jedna od brojnih obmana koje koriste.Prije,cini mi se nekoliko mjeseci clanak o zidovskoj manjini u Iranu,Mizrahima i kakva prava uzivaju.Netanyahu ih je sve,nesto preko 500000 pokusao iseliti u Izrael,nudeci im brda i doline.Nisu ga uopce uzeli za ozbiljno.

nije bitno tko
5 godine prije

Cionisti su u stvari antisemiti. To su najbolje dokazali u doba, kad su svestrano financirali i pomagali hitlerov nacizam. To je kasnije rezultiralo genocidom nad evropskim židovima, slavenima i romima.

Balad
5 godine prije

“Logično je “antisemitski portal” u istoj mjeri kao što je bio Albert Einstein”

Je, samo antikojisistemski? I, Einstein nije bio portal!

Kažun
5 godine prije

List of Irgun operations…….wikipedia

Janko
5 godine prije

Osobno ne smatram da je problem ovog portala antisemitizam, već nedostatak dosljednosti kod pojedinih autora da se prikažu obje strane medalje. Nije problem prikazeti pogreške i nepravdu kod države Izrael jer ih ima mnogo, ali ako već izvještavate o određenom sukobu i njegovim akterima, trebali biste također biti dužni prenijeti pogreške i nepravdu kod druge strane. Mnogo sam na ovom portalu čitao o zločinima Izraelske vojske, ali mi se čini da nisam pročitao još ni jednu vijest o zločinima Hamasa, a istini za volju ima ih; od neselektivnog granatiranja Izraelskih gradova, do tjeranja djece u kampove za obuku boraca, pa da ne nabrajam dalje. Ovako se stječe dojama da pogreške i nepravde s jedne strane opravdavaju isto ili još gore sa druge strane.

Majk Majers
5 godine prije

I vi ste sa portala neke komentatore nazivali antisemitima i brisali komentare ( neopravdano!!!).
Rugao se lonac loncu…..

makro
5 godine prije

E, kako je tek Hannah Arendt poslije objave “Eichmanna u Jerusalimu” bila optuživana za sve pa i “antisemitizam”..jebeno je, kad odlučite misliti bez milosti, pa nek košta šta košta, jebeno teško, gdje god se traži, da se ne misli, bez milosti.

anti-sistem
5 godine prije

Cionizam nema budućnosti, ljudi iz cijelog svijeta (i Izraelci) su saznali za cionističke zločine i okupaciju. Za 20-30 godina Palestina će ponovo biti slobodna.

Marko S.
5 godine prije

Da je pojam anticionizma isto sto i antisemitizam, jeste u činjenici da oni koji koriste te termine žele uništenje Židova i Izraela. Anstajnov um je pak bio dobar za nauku, ali je velika naivčina kad je mislio da se Zidovi mogu dogovoriti sa Arapima. Pa evo dogovaraju se zadnjih 25 godina, ali “takiya” ne dozvoljava da Arapi iskreno prihvate Izrael, pa makar u kakvim granicama, osim da vide Židove u Mediteranu.

citatelj
5 godine prije

Portal je proruski i vjerojatno izdavaci primaju neku lovu od ruske ambasade,ali ipak za razliku od drugih bar kritizira “Zapad” .

alan ford
5 godine prije

kada sam vidio ovaj naslov, ja mislio, Index ili Jutarnji ili netko drugi iz plejade plaćeničkih korporativnih medija optužio ovaj portal za “antisemitizam”, kad tamo neki čitatelj. Ne znam zašto se uopće obazirate na to, kada je taj čitatelj vjerojatno Sorosev trol antisemitizam je izmišljotina, riječ-batina koja ima ulogu da suzbije i u korjenu uguši svaku opravdanu kritiku na: 1) zločinačku i nelegalnu državu Izrael 2) na ideologiju cionizma, koja je najopasnija i najštetnija ideologija današnjice, u stvari osnovica za cijelu globalističku elitu i NWO 3) na financijsku mafiju… koja drži kompletni svjetski financijski sustav u svojim rukama: FED-BIS-MMF-Svjetska banka-ECB… a velika većina onih koji pripadaju toja mafiji su pripadnici “izabrnaig naroda”, što je naprosto činjenica, koja toliko bode u oči, da ju je nemoguće ignorirati. Da u toj svjetskoj financijskoj eliti ima toliko Rusa, ili Kineza, ili Arapa, ili.. muslimana.. to bi mainstream mediji naravno odmah istakli i to… Čitaj više »

Moje mišljenje
5 godine prije

Redom, albert je obični plagijator, sve radove je radila bivša supruga Mileva iz Novog Sada rodom, nakon rastave od nje i ženidbe sa židovkom niti jedan rad nije više nikad napisao.
Šta se tiče anti-semitiznma mogu reči da je od njega gori samo semitizam.
Admine, zadnja opomena obrišeš li mi post, rušit ću ti stranicu svaki dan, ovo mislim ozbiljno. Ne testiraj me!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI