Mađarska upozorava na promjenu svjetskog poretka

Mađarska - premijer Viktor Orban
49 komentara

Sukob Rusije i Ukrajine mogao bi okončati dominaciju Zapada i promijeniti odnos snaga u svijetu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban. Rusija je pokrenula vojnu kampanju protiv susjedne zemlje krajem februara.

Orban je tvrdio da je odluka o uvođenju sankcija Moskvi i snabdijevanju Kijeva teškim naoružanjem de facto pretvorila zemlje članice EU i NATO-a u učesnike u sukobu, ali na kraju nije dala rezultate.

“Umjesto toga, danas sjedimo u automobilu sa probušenim gumama na sva četiri točka”, rekao je Orban u govoru u rumunskom gradu Baile Tusnad u subotu.

“Svijet ne samo da nije s nama, već demonstrativno nije s nama”, dodao je premijer, uz tvrdnju da bi Zapad, umjesto da razmišlja o preuzimanju prednosti na bojnom polju u Ukrajini, sada trebao da se fokusira na postizanje mira kroz pregovore.

Orban je također upozorio da bi sukob lako mogao staviti tačku na zapadnu nadmoć i “stvoriti multipolarni svjetski poredak”.

“Moramo pokušati da ubijedimo Zapad da razvije novu strategiju”, rekao je premijer. Kasnije je dodao da će sukob “prestati kada se Amerikanci i Rusi dogovore”.

Mađarska je odbila da pošalje oružje Ukrajini, dok je Orban ovog mjeseca rekao da je EU “pucala sebi u pluća” svojim nepromišljenim sankcijama. Mađarski zvaničnici takođe su kritizirali prijedlog Brisela o racionalizaciji gasa u pokušaju da se postupno ukinu isporuke iz Moskve.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto otputovao je u četvrtak u Moskvu kako bi pregovarao o kupovini dodatnih količina gasa kako bi se osiguralo da zemlja ima dovoljno rezervi za zimu. “Trenutno je jednostavno nemoguće kupiti ovoliku količinu prirodnog gasa u Evropi bez ruskih izvora”, rekao je Szijjarto novinarima.

mađarskaOrbanrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zoran
1 godina prije

Je al malo u k..cu. To je samo podjela “kolača” za utjecaj. Svi oni imaju istog gazdu.

Partizan
1 godina prije

Viktor Orban i Mađarska su jedino svijetlo u tunelu nazvanom Europska Unija!

Probuđeni
1 godina prije

Zadnji trenutak za madjare da se odreknu EU I udju u Ruski savez

Max
1 godina prije

Trijezno upozorenje.

Trta
1 godina prije

To se trebalo dogoditi i prije sadašnjom tehnologijom svijet je zastario države koje žive od izvoza fosilnih goriva se udružuju več odavno postoji tehnologija koja može poslati fosilnu energiju u povijest stari koncept država je pri kraju tehnologija je toliko približila svijet ljude da je samo pitanje kada če se dogoditi svjetska vlada . sadašnji srednjovjekovno obrazovani vođe se još bore da ostanu na vlasti

Schwarze Hunderte
1 godina prije

U jednom je u pravu .. Multipolarni svjet je vec u zavrsnoj fazi stvaranja , ostaje dogovor unutar BRICS a , KOJA ce valuta zamjenuti Dollar ?! Yuan ili Rouble ? Kada TAJ dogovor bude postignut ti je i zamjena za SWIFT i POCETAK —- NOVA DOBA !!! U drugom NIJE u pravu ! Kraj rata u nekoc Ukraine je i kraj experimenta — EUROPEAN UNION ali i kraj —- EURO ! O oba VEC POSTOJI Americko & Britansko & Rusko & Kineski konzenzus — SKORO – postignut 😉! Dakle .. ODLUCILI SU DA EUROPA PLATI UKRAINE ! Sto ce uzrokovat SILNIH turbulencija unutar , nekoc EU Zone , NESTANAK — 9 DRZAVA sa Europska continenta , dvije Kraljevske Kuce ce bit silno polljuljane …… A PRVI ce nogu izvuc …….. ITALIA !

1 godina prije

moze orban biti ovakav ili onakav,ali se zbilja trudi zastiti obitelj kao instituciju,u svojoj zemlji. odlican dokumentarac o tome https://youtu.be/LH4F4U5r2lo hvala.

Cigeb
1 godina prije

Kako složno rade na sprovodjenju agende,sve je u redu ako se budu postovali dogovori a izgleda da su slozni a ne kao mi stoka sitnog zuba,bace koščicu i mi smo u svadji, podjeli, navijanju,ratovanju ,kako sa nama glupanima pod peru bez imalo muke,mnogo mi se više mi gadimo nego ti silni manijaci

tihobl
1 godina prije

Sta taj Putin radi – kremiranje u Britaniji skocilo na 1000 funti po pokojniku. Britancima se vise ne isplati zivjeti, a ni umrijeti.

Otpornik
1 godina prije

Što god msm pisali o Orbanu, on je trenutno jedini državnik u Europi. Mađari ga vole jer brine o običnom čovjeku. Ne dere ljude s cijenama, a obične obitelji imaju hrpu subvencija. Nije sluga krupnog kapitala. U Mađarskoj bi još 50 godina mogao dobivati izbore. Na vanjsko političkom planu također je državnik. Brine o svojoj državi, ne slijedi suludu politiku bruxellskih id.iota.

Samuraj
1 godina prije

“Ovdje je riječ o sukobu nametnutom od oligarhije iz Washingtona koja je po mom mišljenju patološka, bez ikakve kulturne dimenzije, s obzirom na to što radi drugim narodima. Amerika je proteklih godina počela gubiti dominaciju u svijetu. Ona želi Europu zadržati za sebe, samo zato da bi joj prodavala svoju naftu i plin po deset puta višoj cijeni od one kakva je bila. U ovom sukobu Europa će jako stradati. Europski lideri nisu razumjeli bit tog sukoba. Vođe velikih naroda nisu planetarno zreli kada se sukobljavaju oružjem preko leđa trećih. Tu ukrajinski narod strada ni kriv, ni dužan. Taj narod nije javno informiran o tome tko protiv koga ratuje u Ukrajini. Ako netko govori da je Rusija »ničim izazvana« pokrenula agresiju na Ukrajinu, onda ga ja pitam kako to da je NATO svojim raketama došao na ruske granice i kako to da se dosad o tome šutjelo, uključujući i kod nas… Čitaj više »

Josip
1 godina prije

Kamo sreće da imamo Orbana za predsjednika vlade, a ne ovu korumpiranu HDZ gnjidu Plenkovića. Sada su mu svi drugi krivi za kaos koji je napravio Hrvatskoj samo ne on koji je nekoliko puta popušio karu Zelenskom i razbacivao se s našim oružjem. Dobio je poruku na Zagreb ali koliko mora biti glup kada ništa ne shvaća? I opet, sve se ponavlja kao kada smo avionima slali stotine tona oružja ISIL-u u Siriju a onda izgubili sirijske izvore nafte. Pa zar se mi ne možemo riješiti takvih parazita, štetočina i budala kakve su HDZ i SDP koje glup narod uporno dovodi na vlast nedemokratskim metodama? I onda stenje i cvili..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI