Ministar obrane Finske i vegetarijanska prehrana: Koja vojska ratuje s čorbom od leće?

Jussi Niinistö
82 komentara

Ministar obrane Finske Jussi Niinistö je priznao da je bio neugodno iznenađen uvođenjem vegetarijanskog dana u vojsci. Ova inicijativa će stupiti na snagu u jesen, a već se provodi prijam vegetarijanske hrane za vojsku, objašnjava ERR. Odluka se pravda da je korištenje biljne hrane zdravo za organizam, ali i da se time smanjuje negativan utjecaj uzgoja stoke po okoliš i ublažit će se utjecaj od proizvodnje mesa na klimatske promjene.

Od jeseni će finske oružane snage jedan dan u tjednu imati vegetarijanski dan. Na jelovniku neće imati čak ni ribu, ali će se vojnicima smjeti ponuditi mlijeko i kokošja jaja, priopćili su finski mediji, a odluka je izazvala velike rasprave u javnosti.

Pojašnjava se kako je “dan ” vegetarijanske prehrane zapravo podijeljen u dva dijela. Jedan dan će vegetarijanski biti samo ručak, a drugi dan u tjednu večera.

U finskim školama se već neko vrijeme provodi ova praksa, a proširenje na vojsku se pravda činjenicom da je biljna hrana zdrava, kao i da njena proizvodnja ima negativnan utjecaj na okoliš i klimatske promjene.

U norveškoj vojsci vegetarijanski dan postoji od 2013. godine.

Inicijativa da se ovakav jelovnik proširi na vojsku je izazvala je živu raspravu koja traje već više od dva tjedna, a mišljenja su podijeljena, prenosi finski Yle.
Ministar obrane Finske Jussi Niinistö je rekao da je vegetarijanski dan iznenađenje za njega i da on ne podržava nametanje vegetarijanske hrane vojnicima.

“Niti jedna vojska na svijetu se ne može boriti uz čorbu od leće i juhu od cvjetače”, rekao je Jussi Niinistö.

Finski ministar je podsjetio kako tijekom Drugog svjetskog rata nije bilo dovoljno hrane, ali se finskoj vojsci meso davalo tri puta tjedno kako se izbjegle kritične  posljedice po borbenu sposobnost vojnika.

Štoviše, rekao je kako su vojnici podvrgnuti “prisilnom režimu prehrane”.

Jussi Niinistö je ostao je zbunjen odlukom, jer nije za nju znao prije objave u medijima.

“Ovo prisilno hranjenje izgleda kao ideološka odluka. Kao što kaže stara izreka, vojska maršira trbuhom”, rekao je ministar.

“Jeste li čuli za bjelančevine? Jeste li čuli za ugljikohidrate?  Vojnici i ročnici ih trebaju. Nema potrebe nametati ideologije ročnicima. Dobro je ako menze poslužuju špinat i jaja, ali ne i da svi budu prisiljeni jesti istu hranu”, zaključio je ministar i dodao kako će vojnici nepotrebno trošiti novac na pizzu i slično, ako ne dobiju meso u menzi.

Pitao je vojsku za izvješće koje objašnjava kako je donesena ova odluka. Finska vojska za medijima nije htjela komentirati cijeli slučaj.

ishranaNATOveganVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
82 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Joj…u ratu kolega se dočepao onog američkog SDOa,dijelili nekim izbjeglicama i konj uzme;kikiriki puter mi se nije svideo ali sve je nekako ok međutim bilo neko kuvanje sa lećom,to sam probao i u roku od 20 minuta sam završio u stacionaru na konjskoj injekciji protiv proliva……us.ao sam se kao grlica.

Majk Majers
5 godine prije

Srca ti onoga….veđiji su se isto dali na fašističku stranu, bojin se i pomislit kakve ideje će još izać iz “zelenih” možđana

Staljin
5 godine prije

tange još nisu uvedene?

zoran
5 godine prije

a sta cete ljudskoj gluposti nigde kraja.najgore je to sto pojedini sedne na udobnoj fotelji,cackaju nos i nesto se sete i misle da su izmislili ameriku,i odmah traze da im se dodeli nobelova nagrada za izum.

Son of Alerik
5 godine prije

Dosad smo saznali da je dedolarizacija svijeta pitanje trenutka (možda se dogodi prije kraja ove zagrade), da su SAD propale, da ih vodi glupan, da je EU u raspadu, da je Kina najpoštenija država s 4 milijuna (dolarskih ) milijunaša i da donosi dobro kud god prođe, da je Marks najjači ideolog u povijesti, da je prisilna jednakost ideal svih nesposobnih i samo što nije izbila revolucija, da je u Macron glupan i američki sluga (sluga još glupljeg od sebe), da su Švedska, Njemačka na rubu građanskog rata, da je Orban, Sorosev stipendist ujedno i najjači suverenist (uz Pernara i Madura) na kugli zemaljskoj…skoro da ne postoji ni jedna vijest sa Zapada, a da je pozitivna.
Evo i glupih Finaca koji bi ratovali kao vegeterijanci. Svašta.
Zar ne znaju da je islam budućnost svijeta. I socijalizam. I da će opet slika Marksa, Lenjina i Staljina krasiti svaku pozornicu!?

Ante
5 godine prije

Ovi vegetarijanci postaju iritantni. Jučer na radiju slušam kako pokret vegetarijanca želi u škole uvesti takvu hranu. Prisiljavaju djecu koja su tek u razvoju da jedu samo jednu vrstu hrane. Umjesto da se uvede raznolika prehrana koja je potrebna djeci.

Crodaemon
5 godine prije

Gluposti, nece nikome skodit 2 obroka bez mesa u tjednu, Finska nije u ratu pa da se vojnici troše, prije da lade jaja pod klimom.

Riddick
5 godine prije

Jednom sam razmisljao kada bi se delili bodovi za ugrozenost maksimum bodova kod ovih neoliberala bi bio : crnkinja gej migrant ateista vegan , takva osoba bi mogla bilo gde da se zaposli i nebi smeo da nista da joj kazes da te ne optuze za mrznju.

Kajzer Soze
5 godine prije

Ja se držim krilatice ,,U se, na se i poda se´´ i do sada mi ništa nije falilo a ko hoće da jede travu od volje mu ko ciganu post al samo znam da će loše završiti.

Laki Topalović
5 godine prije

A zašto bi ja, na primjer, jeo čorbu od leće, ako neću? Ako nema, izgorilo skladište, bacili Rusi atomsku i sve kontaminirali i bombardirali luke, ok,… nema se. Ovako neću silom da budem vegetarijanac. Ko hoće, neka bude. Dobro, ovaj je ministar iz neke stranke Blue Reform – Economic liberalism, National conservatism, Soft Euroscepticism, dakle na razini , ne znam koga. Kakav je to ekonomski liberalizam s nacionalnim konzervativizmom? To sam čuo da ima u SAD-u, neokonzervativci, ali za Finsku još ne.

Jon Sneg
5 godine prije

Nemam ništa protiv juhe od leče, kao ništa protiv čorbe od graha , no kod nas u Sloveniji se kaže, da su te čorbe najbolje ako u njih kroči prase:). Šalu na stranu, ok razumijem da prežderavanje mesom nije najviše zdravo al šta če uraditi finski redov, kojem če se tog “bezmesnoga dana” jesti meso? Iči če u kantinu ili u prodavnicu po sendvič ili če negdje nači neku mesnu konzervu. Pa i ja sam pre kraj vojske, uvijek kad se mi SDO popeo na vrh glave otiš’o u kantinu po sviježe pecivo, malo kulena i sir. Govorim naravno za mirnodobno stanje. I još jedna zanimljivost iz povijesti,…, na početku prvog svjetskog rata dnevni normativ toplog obroka Austro Ugarskog vojnika bilo je: -98 grama kavne konzerve; -400 grama mesa; -100 grama ostalog (krumpir, riža); -400 grama kruha i -18 grama duhana. Za primjer, kada nije bilo moguče djeliti toplog obroka,… Čitaj više »

Zadranin
5 godine prije

Dodate im svaki dan vegeterijanski obrok uz meso, i eto ga. Raznovrsna prehrana.

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Nikome sigurno nece faliti nista ako jedan dan u sedmici jede vegetarijansku hranu. Mogu samo reci da za vrijeme rata su bar 80% mojih obroka bili leca i riza. To je bilo uglavnom bez mesa i bez ikakvih drugih dodataka. Vrlo rijetko bi se u vecu kolicinu toga stavila konzerva mesa. Duze od dvije godine ja nisam pojeo komad pecenog mesa(vrlo malekolicine mesa iz konzerve sam ponekad dobijao). To isto vrijeme nisam pojeo ni jaje,mlijeko i jos masu drugih stvari. Zna vecina onih koji su proveli rat u Sarajevu o cemu pricam. Cijelo to vrijeme sam dobro funkcionisao mada je bilo ljudi koji su se rusili zbog slabe prehrane. Smrsao sam oko 15 kg ali sam i te kako funkcionirao i u zivotu a i kao vojnik. Neko od komentatora je spomenuo americke vojne lunch pakete. Dva puta sam dobio po jedan taj paket. Tri dana sam zivio od jednog… Čitaj više »

neven
5 godine prije

Pa ne ratuje se više sabljama i sjekirama.
I ovo mi je prvi put da čujem da je Finska ratovala u drugom svjetskom ratu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI