Nakon odluke Njemačke održana hitna sjednica o izgradnji južnog plinovoda TANAP

sporazum

Jučer je u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, održan četvrti sastanak Savjetodavnog vijeća “Južnog plinskog koridora”. Sudionici sastanka potpisali su zajedničku deklaraciju.

Štoviše, namjeru o suradnji su potpisali kompanija SOCAR Balkans iz Azerbejdžana i albanska tvrtka Albgaz. Pismo namjere su potpisale tvrtke Plinacro iz Hrvatske, Albgaz, BH Gas i Montenegro Bonus.

“Južni plinski koridor” jedan je od prioritetnih projekata za EU i osigurava transport 10 milijardi kubnih metara azerbejdžanskog plina iz Kaspijskog mora preko Gruzije i Turske u Europu, priopćeno je nakon sastanka, iako se odavno traži odgovor na pitanje koliko uopće ima plina u azerskih poljima “Shah Deniz “.

U početnoj fazi bi se plin proizvodio u sklopu druge faze razvoja azerbejdžanskog polja “Shah Deniz”, koji je smatran glavnim izvorom projekata Južnog plinskog koridora.

Drugi se izvori također mogu povezati s ovim projektom, ali u kasnijoj fazi. Međutim, kasnije je dokazano da su rezerve u azerskim ležištima višestruko manje od onih kako se procjenjivalo i da će biti nužno povezati se s dobavljačima iz Turkmenistana.

U svakom slučaju, dogovoreno je da će se ovaj plin izvoziti u Tursku i na europska tržišta preko Južnog Kavkaza i izgradnjom plinovoda TANAP preko Turske i “Transjadranskog plinovoda ” (TAP).

sporazum gas

FOTO: Sjednica o izgradnji TAP-a

Kao što se vidi, sastanak je održan pod pokroviteljstvom EU i Sjedinjenih Država, a na njemu su sudjelovali predstavnici Azerbejdžana, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Rumunjske, povjerenik za energetiku Europske komisije i predstavnici Turkmenistana, zemlje koja bi se u naknadnoj fazi razvoja trebala pridružiti projektu.

Znakovito je da je sastanak održan dan poslije neopozive odluke njemačkih plinskih operatera o izgradnji plinovoda “Eugal”, koji bi plin iz “Sjevernog toka 2” trebao isporučiti na granicu s Češkom, te dalje u srednju u južnu Europu.

Azerbajdžan, Gruzija i Turska su se kao zemlje složile da nastave raditi na provedbi regionalnog projekta Južni plinski koridor, a dokumenti o namjeri nastavka suradnje su potpisani u Bakuu, izvijestila je služba za tisak Ministarstva gospodarstva Gruzije.

U deklaraciji je navedeno da se na sastanku na ministarskoj razini  naglašava posebna ulogu Gruzije, Azerbejdžana i Turske u ovom projektu, kao i važnost projekta za zemlje članice Energetske zajednice, koja uključuje i balkanske zemlje i Gruziju, koja je članica Energetske zajednice postala 2016.

Osim toga, sudionici su na ministarskoj razini potvrdili spremnost za provedbu svih aspekata projekta, kao i zaštite okoliša, smanjenja stakleničkih plinova, diversifikacije izvora energije, provedbe europske energetske sigurnosti, i tako dalje. Također je dana politička potpora drugoj fazi razvoja plinskog polja “Shah Deniz”.

“Ovaj je projekt posebno važan za razvoj gospodarstva i energetsku sigurnost Gruzije”, izjavio je čelnik gruzijske delegacije, ministar gospodarstva i Gruzije Dmitrij Kumsišvili.

Azerbejdžan, Turska i Gruzija su također primijetili važnost produbljivanja strateških odnosa i potrebe za regionalnom suradnjom.

“Sudionici su zabilježili napredak koji je već postignut u tom smjeru i još jednom je izjavili da će projekt biti završen na vrijeme, a Europa će dobiti dodatni azerbejdžanski plin 2020. godine”, rekli su u gruzijskom Ministarstvu gospodarstva.

“Južni plinski koridor” je nastavak plinovoda “Južni Kavkaz” koji povezuje Azerbejdžan, Gruziju i Tursku i uključuje izgradnju plinovoda TANAP u Turskoj i dalje prema Europi kroz plinovod TAP.

Rumunjska želi sudjelovati u projektu

Gasovod, turski tok, cijevi, ventili

Rumunjska je zainteresirana za povezivanje s “Južnim plinskim koridorom”, koji je alternativa ruskim plinovodima, izjavio je potpredsjednik Europske komisije za energetiku Maroš Šefčovič.

“Za projekt su zainteresirane mnoge zemlje, posebice Rumunjska, koja je izrazila interes za sudjelovanje u ovom projektu”, rekao je europski povjerenik.

Maroš Šefčovič, koji je također supredsjedatelj Savjetodavnog vijeća projekta “Južni plinski koridor”, izjavio je kako Europska unija sada proučava mogućnost transporta turkmenskog plina kroz ovaj plinovod.

Istaknuo je kako će ova godina biti posebna za ovaj projekt, a 2020. godine bi azerbejdžanski plin trebao doći u Europu. Prema Šefčoviču, “Južni plinski koridor” je strateški projekt koji će unaprijediti energetsku sigurnost Europe.

Podsjetio je da je prije nekoliko godina formiran mandat za pregovore o izgradnji “Transkaspijskog plinovoda”, a sada se istražuju mogućnosti transporta turkmenskog plina kroz “Južni plinski koridor”.

Ranije je rečeno da bi Rumunjska mogla sudjelovati u “Turskom toku”, no kasnije je odlučeno da se trasa plinovoda ne širi kroz tu zemlju, već kroz Bugarsku, Srbiju i Mađarsku, koje zbog toga vjerojatno ne sudjeluju u ovim razgovorima.

U listopadu je Poljska dala jasnu potporu izgradnji “Južnog plinskog koridora”, koji će osigurati plin jugoistočnoj Europi, ali on neće biti ruski.

“Južni plinski koridor” je jedan od prioritetnih projekata za EU i osigurava transport azerbejdžanskog plina iz kaspijske regije preko Gruzije i Turske u Europu, stav je Poljske, zemalja sudionica u projektu, EU i Sjedinjenih Država, iako još nema naznaka kako će se plin iz Turkmenistana isporučivati Gruziji i dalje preko Azerbejdžana i Turske u EU.

Ovo bi u konačnici mogao biti dodatni poticaj Njemačkoj da ubrza svoj projekt, obzirom da su cijevi za plinovod “Eugal” već isporučena u skladišta u Lubminu, Dregeheideu i Prenzlau.

Njemačka je stavila točku na „i“ –„Sjeverni tok 2“ i „Eugal“ se grade i nema rasprave

42
Ostavite komentar

avatar
10000
 
14 Grupirani komentari
28 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
29 Komentatori
KekoGostHelenaMajk Majersradijacija2000 Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Sara
Gost
Sara

Hahahah, jaki partneri.
Piši kući: propala stvar.

Дале
Gost
Дале

Вала баш, Грузија, Босна, Хрватска…

Čađo
Gost
Čađo

Zaboravi albaniju junače…

basso
Gost
basso

Sastanak je naravno odrzan pod pokroviteljstvom amerike.

Issa
Gost
Issa

Basso,Amerika već dugo radi Evropi a i drugima o glavi.Čudno da ta “pismena”Evropa to ne razumije?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Predstavnici Azerbejdžana, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Rumunjske,Turkmenistana, mogu potpisati jedino deklaraciju o punjenu americkih Zippo upaljaca , jer za drzave sa posebnim potrebama valja naci i odgovarajuce projekte a amerikanci su u tome majstori .

Željko
Gost
Željko

Neka Srbija može nešto više, može sutra, ali malo sutra ili kako vaš predsjednik nekada veli “malo morgen”!!

Citac
Gost
Citac

Imenjace, zluradost je vrlo losa odlika karaktera.

Helena
Gost
Helena

Jel Srbija tema u ovom tekstu? Šta skačeš uvek ko opaljen? Bog sa tobom, tvojim frustracijama, kompleksima i stavovima, čoveče.

Antimon
Gost
Antimon

Pa, čini se da su sjebali Ruse na jugu. Sad pod znak pitanja dolazi ovaj naftovod sto iz Katra i Irana ide za Europu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ne znam je li razumiješ što znači potpisati “Sporazum o namjeri”? Od toga, do memoranduma o razumijevanju, do međuvladine komisije, do , ajd na preskočimo bar 5 stavki, do konačnog de facto sporazuma o poslu, može proći desetljeće dva, a Švabe su rekle prvi krak je gotovo 2019. a drugi 2020. Gazprom i Turci su već gotovi s poslom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ups, zaboravih, ….. na sastanku je “bilo govora” o naknadnoj eventualnoj povezivosti na turkmenske plinovode, kojih nema. A Indija upravo najavljuje sve veće potrebe za energentima. Sad će Turkmeinistan eksperimentirati s EU birokracijom, ili će otići u New Delhi i s Modijem potpisati ugovor i kreće se s radovima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Katar + Iran je pod ruskom nadležnošću, odnosno u dogovoru, jer podrazumijeva izgradnju “Bratskog plinovoda” Iran-Irak-Sirija-Hezbollah, …pardon, Libanon

Oko
Gost
Oko

Tacno tako. Ostaje im laksi deo da preuzmu Nagoro Karabah I Abhaziju I sitnca da izgrade gasovod. Ali su svakako zajebali Rusiju potpisivanjem sporazuma o nameri jer Rusi pojma nemaju da ovi nameravaju I zele izbaciti Rusiju iz igre

mmne
Gost
mmne

a taj gas ce je li moci da obskrbi …mozda cg i aljbaniju (nikako onu veliku)…

Sinisa
Gost
Sinisa

Ali Ameri su mirodjija svakoj corbi!

Adriana
Gost
Adriana

Tih 10 milijardi kubika u odnosu na potrošnju u Europi i pad vlastite proizvodnje u EU, djeluju baš patetično, kao i zastave balkanskih “stanova” iza leđa potpisnika. Nad pridruživanjem Turkmenistana sa osiguranim tržištem na Istoku visi veliki upitnik. S obzirom da kane cijevi protjerati kroz Tursku, nema turske zastave na slici. Ili se Turke uopće ne pita?

Ivo
Gost
Ivo

Čim je lijepa naša upletena, u pitanju je neki propali projekt,kao I obično. Jedina utjeha je da se išlo po naređenju iz Buzina,naši vjerovatno nemaju pojma što tamo rade.

neko ime
Gost
neko ime

Bar su dnevnice dobre pale

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Lipe dnevnice, lip grad. Di ces bolje 🙂

Weteran
Gost
Weteran

Svaki gasovod, Istok-Zapad, je nemoguć bez Moskve!

Trubadur
Gost
Trubadur

A šta tek ja.. Pošto sam Slovenac, bolje, da nestanem…Da se mi koji zrakomlat ne uplete u moje skromno poznavanje jezika…I bog.. Idem sad na redovno prebrojavanje krvnih zrnaca…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Dragomire
Portal nije hrvatski, a nije ni tvoj pa da određuješ pravila. Ljudi pišu svojim jezikom, neki pišu i svojim pismom i nikomu ne smeta kako piše, sporimo se uglavnom oko toga što piše. I sasvim je ok biti Srbin, biti Hrvat, biti bilo tko.

Sinisa
Gost
Sinisa

Драгомире…живци збор.

Weteran
Gost
Weteran

Ne mogu da verujem ?!
Kako si maestralno prozreo da sam Lužički Srbin ?

Fidel
Gost
Fidel

Kada su Brčko priključili HR, nisam nešto upoznat….

Sinisa
Gost
Sinisa

Prc Milojka…
“”„Do danas je izgrađeno 1.520 kilometara. To su dve trećine ukupne dužine gasovoda od Čajadinskog izvorišta. I sledeće godine, 20. decembra, počeće isporučivanje cevovodnog gasa na najdinamičnije gasno tržište na svetu – na tržište Kine“, rekao je Miler.

„Gasprom“ i kineska kompanija CNPC potpisali su u maju 2014. godine Sporazum o isporučivanju ruskog gasa Kini istočnom maršrutom.

Sporazum je zaključen na 30 godina i podrazumeva godišnju isporuku od 38 milijardi kubnih metara ruskog gasa Kini gasovodom „Snaga Sibira“. Isporuke gasa treba da počnu 20. decembra 2019. godine. “”

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Kad nam dođe milijarda kubika plin od Gazproma preko Prvog plinarskog društva, pa onda nekoliko tankera s američkim plinom na Krk, pa ININ plin iz Sjevernog Jadrana, pa sad i plin iz Gruzije, možemo se samo bojati da tko ne upali šibicu jer odosmo u p.m

Issa
Gost
Issa

Bravo,hvala na upozorenju!

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Kad smo vec kod ove teme ,a nazalost pamtim kao slon , nedavno je bila zucna rasprava da li svicarski gradjani zive od nacistickog zlata ili od svog rada i znanja ,vecina komentara je bila u stilu da sjede pod alpskom palmom i uzivaju u nacistickom zlatu , medjutim stvarnost je upravo suprotna kao sto dokazuje i ovaj primjer koji cu navesti a tice se tehnickih rjesenja i sposobnosti svicarskih inzinjera i radnika da ovladaju ovako kompleksnim tehnoloskim procesima i izazovima .
“Ruski plinski div Gazprom izabrao je za radove polaganja cijevi u izgradnji plinovoda ‘Turski tok’ Švicarsku tvrtku Allseas Group.
Oni će polagati cijevi u dubokovodnim dijelovima Crnog mora, što predstavlja dužu dionicu sveukupne trase jer se dubina Crnog mora spušta ispod 1000 metara već na 40 kilometara od obale i proteže se gotovo do same Turske.”

Sinisa
Gost
Sinisa

Zuki dosadan si sa tim,mogu poloziti mione kilometara kablova ne mogu opravdati taj zivotni standard na konto fizike….jesu vrijedan narod,izuzetno discipinovan ali molim te prestani vise kada citav svijet zna da su leglo zelenastva i nacisticki sef

Ivo
Gost
Ivo

Pohvalno. Ne zaboravimo ni zidne satove sa kukavicama, imam fetiš na to..:)

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Kad je u šibenskom TLM-u izgorio valjački stan V22, onda je valjalo stroj reparirati. Najosjetljiviji dio stroja, valjak za valjanje lima je na obradu poslan u švicarski Zug. Jedino mjesto na svijetu gdje je mogao biti obnovljen:)

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Georgij Žukov
Allseas Group su izgradili monstruma od polagaca cijevi, tj visenamjenski brod, tocnije katamaran od priko 400 m duzine (Pioneer Spirit-prvobitnog imena po nacistu Pieter Schelte, ocu trenutnog vlasnika) koji, nakon plinovoda u Crnom moru ide na polaganje cijevi na Nord stream II-a siguran san da ce i nakon “dvojke” bit posla za iste. Izgradjen je u Koreji, 2014-e godine. Mislin da je vlasnik Allseas (inace osoba sa jakim vezama, navodno) vrlo dobro zna da ce se radit ovi cjevovodi te da ce upravo on dobit posal. Jer takvog monstruma u protivnom nebi narucija. Malo, jako malo sami Svicarci imaju sa tim.
Pozdrav

Sinisa
Gost
Sinisa

Voleo bih znati u cemu je fora to sa administratorom?

Sinisa
Gost
Sinisa

Ma ne srdim se dede mi; kontam ima neka fora pa da obratim paznju pa sam se poceo prwispitivati u cemu grijesim…
Hvala LP…

DDobrica
Gost
DDobrica

Siniša algo ritam ima više riječi nego kineska abeceda to ti je to

Keko
Gost
Keko

Možete li i mene nekako “otkočit'”? Hva-la.

Ups…radiiiii, thank’s anyway!

ime
Gost
ime

plin?
pa to je demode. pitajte ove koje su izj***li u zdrav mozak sa direktivom o turbo bojlerima.
alternativa? navodno su neke infracrvene ploče/filmovi koj zagrijavaju objekte u prostorijama (nisam siguran da li je zdravo za ljudski organizam s obzirom da zagrijavaju i tijelo ali bis e dalo riješiti stavljanjem senzora pokreta koji isključuju sustav ako je osoba u prostoriji a u međuvremenu griju zidove podove namještaj…) zatim postoji impulsno strujno grijanje (rusko) i na kraju “čudo membrana” (u yutub da vidite kak radi) koja štedi i do 67% drva uz veću temperaturu.

radijacija2000
Gost
radijacija2000

Ma sve te tehnologije su divne, ali nemoj zaboraviti da za ugrijati te infracrvene ploče i to impulsno strujno grijanje je potreban izvor energije, koja danas svejoš bez premca su fosilna goriva.

Gost
Gost
Gost

haha budala pa srbe se pita u bosni nema bez srba dogovora a oni nece pristati na to.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik