fbpx

Njemačka je stavila točku na “i” – “Sjeverni tok 2” i “Eugal” se grade i nema rasprave

Njemačka je stavila točku na "i" - "Sjeverni tok 2" i "Eugal" se grade i nema rasprave 1

Njemačka nacionalna udruga operatera plinskih sustava FNB Gas je usvojila plan razvoja njemačke plinske mreže za razdoblje od 2018. do 2028. koja uključuje plinovod “Eugal”, kroz koji će teći ruski plin iz plinovoda “Sjeverni tok 2” i opskrbljivati Europsku uniju, izvještava Neftegaz Info.

Plinovod “Eugal” će povezati plinovod “Sjeverni tok 2” s plinskim čvorištem Olbernhau, koje se nalazi na granici Njemačke i Češke.

Njemačka strana planira podnijeti sve prijedloge projekta do 2. ožujka 2018. U drugoj polovici ove godine planira se započeti izgradnju plinovoda do Češke Plinovod “Eugal” će biti dug 485 kilometara, a procjenjuje se da će koštati oko 7 milijardi eura.

Iako Reuters izvještava da Njemačka nacionalna udruga operatera plinskih sustava FNB Gas tek prikuplja ponude tvrtki za plinovod, na službenoj stranici projekta stoji da je ovo zajednički pothvat konzorcija  WIGA koji je u vlasništvu Gazproma i Wintershalla, podružnice diva BASF, koja će imati 50,05% udjela u plinovodu.

Stručnjaci ističu da će gradnja plinovoda “Eugal” naići na otpor u Europi i inozemstvu. Njemačka se zalaže za izgradnju projekta Sjeverni tok 2, koji će Berlinu dati unosnu šansu da postane tranzitna zemlja za prirodni plin. Problem za protivnike plinovoda je što projekt u svom izvornom ugovoru poštuje zakone Europske unije.

“Logično je da Njemačka ide naprijed s ovim projektom i drži se europskog zakonodavstva u kojem se navodi da je dobavljač obvezan određenu količinu plina dostaviti do određene točke u EU, a EU je dužna od tog mjesta projektirati i izgraditi plinovode”, komentirao je vijest analitičar Financijskog sveučilišta pod Vlade Ruske Federacije Igor Juškov.

Odlukom Berlina se završava sukob oko sudbine “Sjevernog toka 2” i protivnici plinovoda u Sjedinjenim Državama i Europi moraju shvatiti kako je odluka o izgradnji plinovoda konačna. Štoviše, prva pošiljka cijevi za plinovod je već isporučena u skladišta u Lubminu, Dregeheideu i Prenzlau.

Nijemci dobro znaju da će “Eugal” i “Sjeverni tok 2” ojačati položaj Njemačke na europskom tržištu plina i zemlju pretvoriti u ključni centar i fizički čvor za trgovanje plinom, što znači i veći utjecaj na formiranje cijene “plavog goriva”.

Izgradnja novog plinovoda će također ojačati ulogu na njemačkom tržištu GASCADE, koje je 50% u vlasništvu Gazproma, kao i kontrolu plinske infrastrukture u istočnoj Njemačkoj. Razvoj plinske mreže u regiji će omogućiti tranzit plina iz transbaltičke rute na jug i zapad Njemačke, ali i u Nizozemsku, srednju Europu, Ukrajinu, Balkan i Italiju.

Eugal

FOTO – Plinska mreža u Njemačkoj i trasa  plinovoda “Eugal”

Ranije nije bilo jasno u kojoj je mjeri projekt “Eugal” konzultiran s ostalim sudionicima i operaterima na njemačkom tržištu ili kako se uklapa u javnu raspravu o potrebi dodatnih isporuka ruskog plina na domaće njemačko tržište, ali je dokument kojeg je objavio FNB Gas otklonio ove sumnje.

Plinovod “Eugal” u maksimalnom planiranom kapacitetu može izdržati 87 milijardi kubnih metara, koji bi stizali kroz postojeći “Sjeverni tok” i njegov novi krak, koji je izazvao svađu i rasprave od prvog dana kada je priopćeno da će se graditi.

Plin bi se isporučivao na jugu, na granici Njemačke i Češke, odakle bi bio išao u južnu Njemačku, a većina u postojeće i infrastrukture u Češkoj, Slovačkoj te austrijsko plinsko čvorište, odakle bi dalje išao na balkansko i talijansko tržište, te u Ukrajinu, koja će “lijepom zaobilaznicom” u konačnici ipak kupovati ruski plin, ali ga neće kupovati izravno od “agresora”.

Također bi se moglo dostaviti i 11 milijardi kubika na poljsko tržište, preko veze Kienbaum-Mallnow. Srednja Europa bi tako postala ne samo izvozno tržište, već i važna veza za daljnju distribuciju ruskog plina kojeg bi Njemačka dobivala kroz Baltičko more.

Naravno, narasla bi i tranzitna važnost Češke Republike.

“Sjeverni tok 2” i “Eugal” će svakako marginalizirati tranzitnu ulogu Ukrajine, čija će se infrastruktura moći koristiti samo za tranzit plina u Moldaviju. Istovremeno, kombinacijom strategije obrane uloge Gazproma na tržištu plina u EU i većom fleksibilnošću cijena, ova dva plinovoda mijenjaju smjer protoka plina i oblik regionalne integracije u Srednjoj Europi, koja bi povećavala veze s njemačkim tržištem i njemačkim burzama u trgovini plinom.

Konkretno, jačanjem njemačkog koridora sjever-jug ograničava šanse za koridor u  kojem je tranzit preko Poljske trebao igrati veliku ulogu.

Koa što smo rekli, plinovod “Eugal”, ako netko ne slomi Njemačku i njemačke planove, bit će dug 485 kilometara, od mjesta Vierow blizu Greifswalda do Deutschneudorfa na češkoj granici.

Dodatna ulazna točka je Kienbaum u Brandenburgu, iz koje plinske veze kreću u Mallnow na njemačko-poljskoj granici i Oude Statenzijl na njemačko-nizozemskoj granici.

Ranije planirani kapacitet je bio najviše 51 milijardu kubnih metara godišnje, ali je povećan na 87 milijardi. Izvođači projekta su BASF/Wintershall i Gazprom  koji kroz grupu WIGA, koja također kontrolira njemačke plinovode “Nel” i “Opal”.

Procijenjeni datum dovršetka prvog kraka plinovoda “Eugal” je kraj 2019. godine, a drugog do 2020. godine.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
21 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Sada postaje jos jasnija njemacka smisljena igra oko Juznog toka. Why to get half if you can have it all ?

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije

Švabe ipak nisu Bugari pa da bi im neko oteo novce iz džepa. I to ne samo novce nego i moć da diktiraju uvjete svima s druge strane plinske cijevi na kojoj mogu zatvorit ventil. Iz ovog primjera bi naši bantustani mogli mnogo naučit kad bi ljudi koji ih vode bili sposobni učiti na bugarskom i njemačkom iskustvu…

Običan tip
Gost
Običan tip
3 godine prije
Reply to  Arkaj

Meni je još u sjećanju Družba-Adria!

Željko
Gost
Željko
3 godine prije

” Veliki brat ” je krenuo, neizravno pomoću Danske, u “boj”!
COPENHAGEN (Reuters) – Denmark passed a law on Thursday 15.02.2018. that could allow it to ban Russia’s Nord Stream 2 gas pipeline from going through its waters on grounds of security or foreign policy.

The measure amends Denmark’s regulatory framework to allow the authorities to cite security or foreign policy as reasons to block a pipeline. Previously these were not valid grounds for objection.

Denmark has been caught in a geopolitical conflict as Russia’s Gazprom and its European partners have sought to build Nord Stream 2, a giant pipeline to pump natural gas to Germany through the Baltic Sea, bypassing existing land routes over Ukraine, Poland and Belarus.

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije

“seelenspionage”…..i jedni i drugi znaju kako se to čini…ovo je logičan rezultat.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
3 godine prije

KRATKO: PA NARAVNO!!

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Nekako imam duboki poriv da kazem:”beeeeeee..beee.bee.be”!
Jbg…osisase nas na “nulu”.

Antonio Cagapulito
Gost
Antonio Cagapulito
3 godine prije

Za koji tjedan očekujte “nezgodu” na nekom njemačkom plinskom terminalu.

Adriana
Gost
Adriana
3 godine prije

Neki dan je spomenuta Madžarska, koja će navodno plin dobivati iz Rumunjske. Vjerojatno će Nijemci polomiti što treba kod Danaca i progurati svoje. Austrijanci su naravno uz Nijemce jer također žele obilnu i sigurnu opskrbu. Poljak je po definiciji persona koja će si ga radije odsjeći, nego leći s Ruskinjom, a to znači gradnju i plinovoda do Norveške, kojoj količinski, više ne cvjeta. A to znači da će Hrvati (bez definicije) uložiti novac države (ne vjerujem u komercijalni projekt i privatnike u ovom slučaju) u novi financijski i ekološki Obrovac na Krku plus plinovode, iz kojeg nitko neće potrebovati plin. Gazda će izvršitelje pomilovati po glavušici ili tap tap po leđima (Good boy, sit).

NSU
Gost
NSU
3 godine prije

Mi ćemo se i dalje svađati treba li plutajuči ili kopneni terminal, a u stvari ne treba ni jedan!

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  NSU

Umjesto nekakvih terminala za uvozni plin bolje da se pobrinemo kako iskoristiti vlastiti i da za domaće tržište bude još povoljniji, Hrvatska plina ima za izvoz, netko sigurno na njemu enormno zarađuje ali to se ne smije znati a još manje da bi plin bio dostupniji domaćinstvima i industriji u Hrvatskoj.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  NSU

@NSU, neko će već “predložiti” lebdeći terminal, doduše malo skuplji ali je super čista tehnologija, 🙂

fb slo
Gost
fb slo
3 godine prije

Ukrajinci mogu si priuštiti, da jim plinska infrastruktura dođe preko Tanzanije…
Samo, da je ruski.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Razvijene države uvijek sebe osiguraju jer se mogu suprostaviti “gazdi” i gledati svoje nacionalne interese. Zašto se koplja uvijek lome na slabijima?

Lisac
Gost
Lisac
3 godine prije

Zato jer su slabiji.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije

@čitatelj portala, nismo mi smješteni u EU parti da ispijamo šampanjac nego da slažemo kašete i peremo tanjure. Zajebanciju na stranu, lokacija,obala,zemljište ih interesira, ne mi i naša “budućnost”. Još HEP, autoceste, uskoro će moći komotno kupovati i poljoprivredno zemljište i to je manje više to. @Mikojan reče: “iskoristiti vlastiti plin” a talijani već godinama crpu isti uz naš potpis (dugogodišnja koncesija).

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Shok i nevjerica 🙂

A sto ce biti sa inicijativom tri mora ?

Hoce li KGK nakon ove vijesti lupiti sakom po stolu svoga ureda sa kojeg je bacila bistu druga Tita u smece ,nazvati ministra financija i narediti mu da aktivira 10 milijardi eura za projekt lng terminal Krk 🙂

Zar nisu ciljevi i obecanja prijecijednice (majke , zene i kraljice ) kroz inicijativu Jadran-Baltik-Crno more jacanje svekolike regionalne politicke, ekonomske, infrastrukturne, energetske, sigurnosne suradnje.
Poput opsluzivanja nato armade , ustupanje na koristenje vojnih poligona(Slunj) , slanje vojske na granice Rusije odnosno baltik , dozvoljavanje gradnje americko proturaketnog stita na vlastitom teritoriju kao u slucaju poljske i rumunjske itd.
Izmedju ostalog i izgradnja LNG terminala na Krku, koji ce se spojiti s vec izgradjenim terminalom u Poljskoj, a “pametno ” zamisljeno kao alternativa plinskoj osovini Moskva-Berlin na opskrbu prirodnim plinom.
Zar pada u vodu izgradnja LNG terminala na Krku koja bi dovela do diverzifikacije opskrbe energentima i predstavljala alternativu navedenom rusko-njemackom monopolu.???

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

P.S. Ili ce na slijedecem sastanku trilaterale pitati a koliki je moj dio 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=_lUjiun6XZw

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@ Druže Žukov, projekt lng na Krku će biti (s’obzirom na cijenu i zagađenje) projekt: “Krk u bulju” 🙂

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  EU dismr

Druze EU dismr, projekt lng na Krku je samo kontinuitet projekta “imamo rvacku” ili kako ga ti sa pravom nazivas Krk u bulju ili jos bolje proletersko prkno , koje je 1990 -te preko noci mislilo postati fina kapitalisticka burzoazija , aha mos mislit 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik