NATO cenzori zaposleni u Facebooku

facebook
23 komentara

Četveročlani tim NATO pakta pomaže Facebooku da prepozna i izbriše navodnu “propagandu”.

U posljednje su vrijeme nekim poznatim osobama zabranjeno da objavljuju na  Facebooku, Twitteru, You Tubeu i drugim internetskim platformama, kao što su Alex Jones ili Ron Paul, bivši američki kongresmen kojem je ugašen račun na Twitteru.

Ron Paul je izjavio kako su divovi društvenih medija Silicijske doline, poput Facebooka i Twittera, cenzurirali i zabranili iznošenje suprotnih mišljenja jer su ove tehnološke tvrtke zapravo produžena ruka američke vlade.

Ron Paul je ismijavao “Twitter čistku” prošlog tjedna i napad tehnoloških divova na takozvani “govor mržnje” koji je u konačnici doveo do gašenja njegovog računa, ali izvršnog ravnatelja “Instituta Ron Paul”, Daniela McAdamsa, te nekoliko drugih osoba koje su iznosile “nepoćudne” stavove. Svima su bili suspendirani računi na društvenim medijima. Dugogodišnji republikanski kongresmen je rekao kako mreže društvenih medija pod kontrolom Googlea, Applea, Twittera i Facebooka rade s američkom vladom kako bi utišale glasove neslaganja.

Njima i Alexu Jonesu računi nisu ugašeni zato što su prekršili bilo koji zakon, već jednostavno zato što se njihovo mišljenje ne sviđa ili šteti interesima transatlantske elite. U slučaju Facebooka se čistka dogodila zato što Atlantsko vijeće blisko surađuje s tvrtkom.

Atlantsko vijeće je “think tank” kojeg, među ostalima, financiraju zapadne vlade, autokratske zaljevske monarhije, NATO, Pentagon, američki vojno-industrijski kompleks, Rockefelleri, George Soros i Facebook .

Ovaj “think tank” je također osigurao četveročlanu ekipu koja Facebooku pomaže da pronađe i izbriše navodnu propagandu. Osim toga, četveročlanu  ekipu Digital Forensic Research Lab (DFR Lab) Atlantskog vijeća vodi Graham Brookie, bivši savjetnik Vijeća za nacionalnu sigurnost administracije Baracka Obame.

Očigledno je tim već pomogao Facebooku da djeluje protiv više od dvadeset “sumnjivih stranica mogućih stranih aktera poput Rusije”, prenosi Reuters.

“Facebook koristi ovaj tim kako bi  poboljšao istrage o stranim uplitanjima. Tvrtka je prošli tjedan objavila da je ugasila 32 sumnjive internetske stranice i račune navodnih ljevičara i manjinskih aktivista. Dok su neki američki dužnosnici rekli kako je to sigurno djelo ruskih agenata, Facebook je rekao kako  nije siguran u to”, prenosi Reuters.

Ovo je doista šokantna i ključna fraza u izvješću: “Facebook je rekao kako nije siguran”, ali su računi ipak jednostavno uklonjeni. Dakle, Ron Paul je u pravu. To je vrlo lako učiniti. Ako Atlantsko vijeće to naredi, ne treba nikakav dokaz, već samo mišljenje koje daje četveročlani tim DFR Lab ovog think tanka i više vas nema na društvenim medijima koje kontroliraju američka vlada i NATO.

DFR Lab – Atlantic Council / Reuters

Aktivna cenzura kao specifičan oblik informacijskog rata

Cenzuragovor mržnjeGraham BrookieNATOPropaganda
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirović
5 godine prije

Ne koristim više to sr*nje..

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Neka vala.
I cenzori moraju negdje raditi. Da ne vise na birou.
Nego, gdje ima škola za cenzore?
Kakav im je kurikulum?
Samo pitam……….onako……

28.juni
5 godine prije

Nista novo! Vec vidjeno.Nikada nisam oformila profil niti namjeravam.

Riddick
5 godine prije

Ako , samo budite još žešći kada je u pitanju kršenje privatnosti i slobode govora , da se što pre više ljudi skine sa facebooka i twittera

Ana
5 godine prije

vkontakte, real.video, rutube

Aragorn
5 godine prije

sta je FB nego spy organisation…samo budala misli da je “drustvena mreza”

Troglavski
5 godine prije

Sve to je malo ozbiljnije nego sto izgleda: zabranili Alex Jonesa.

Alex je imao platformu, koju nije stvorio za jedan dan, a koristili su je republikanci – i sad toga nema vise.

I sam Trump je 2015 nazvao Alexa i imao intervju na njegovom kanalu, zato sto je znao vaznost te platforme. U tom razgovoru Trump je rekao Alexu: “I will not let you down” tj Necu te izdati.

Troglavski
5 godine prije

Rusija je pocela izgradnju alternativnog Interneta, ne na papiru, vec u stvarnosti. Zasto im to treba i kako ce raditi analiziracemo u ovom clanku: Rusija je pocela rad na kreaciji globalnog satelitskog Interneta koji ce se zvati “Sfera” (Sphere). Projekat ukljucuje lansiranje 640 malih satelita, koji ce obezbijediti integrisanu komunikaciju, navigaciju i remote sensing preko cijelog svijeta. Ovaj komplikovani, ali izvodljiv projekat omogucice Rusiji da ima sopstveni nacionalni sistem pristupa Internetu i mobilnim uredjajima, nezavisno od bilo koje zemlje. Medjutim, ovaj projekat je samo dio sire strategije informaticke suverenosti Rusije. Trenutno se razvija sopstveni sistem DNS servera, nezavisan od ICANN, koji generalno upravlja operacijom globalnog Internet adresiranja, a poznato je da je ICANN u potpunoj kontroli Sjedinjenih Drzava. Baziran je na kineskoj ideji o izgradnji firewall-a, koji omogucava razlicitim zemljama da komuniciraju zaobilazeci DNS servere u Sjedinjenim Dzavama. Odavno je Internet postao dio nasih zivota i njegova vaznost svakom danom… Čitaj više »

slagerpjevac
5 godine prije

Kakva slučajnost! Zuckerberg je neki dan popušio brdo para na burzi.

TomRy
5 godine prije

I najnovije azuriranje W 10 ima nekih novosti po pitanju osobnosti korisnika, ali imas opciju da i ne,, prihvatiti ili odbiti. Spy radi punom parom.

Ante
5 godine prije

Borba protiv ” Ruske ” propagande pretvorila se u borbu protiv slobode govora. To je kao onaj rat protiv terorizma pa je isplao da podupiru terorizam.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI