Sankcije i trgovinski ratovi ubrzavaju proces dedolarizacije

U Boga vjerujemo - SAD - novaci
47 komentara

Bez obzira željele to neke zemlje ili ne, sustav koji su SAD stvarale desetljećima osigurava Washingtonu da putem sankcija vrši politički utjecaj na inozemne vlade i prisiljava ih na odluke koje inače ne bi donosile.

Zbog toga se povećava broj zemalja koje u trgovinskoj razmjeni koriste nacionalne valute i tako izbjegavaju pritisak Washingtona koji dolar pokušava koristiti kao oružje u trgovinskom ratu.

Budući da je prošlog tjedna američki predsjednik Donald Trump ponovno aktivirao prvi krug sankcija protiv Irana, vezanih za navodni nuklearni program  Islamske Republike, te zaprijetio sankcioniranjem svih tvrtki koje u poslovima s Iranom koriste američki, taj trend utječe i na gospodarski rast među zemljama koje osuđuju tu mjeru.

S obzirom na to, ministar vanjskih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlüt Çavusoglu, priopćili su u utorak kako će u bilateralnoj trgovini, umjesto američkog dolara, podržati korištenje nacionalnih valuta.

Ruski ministar vanjskih poslova je izjavio da Moskva neko vrijeme proučava mogućnost korištenja odgovarajućih nacionalnih valuta umjesto američkog dolara u trgovini između Rusije i Turske, Irana i Kine.

“Ne samo s Turskom i Iranom, također organiziramo i provodimo plaćanja u nacionalnim valutama s Narodnom Republikom Kinom”, dodao je Lavrov.

Iran i Turska već koriste nacionalne valute, nakon sporazuma potpisanog u listopadu 2017. godine, sličan onome koji na snazi između Irana i Indije.

Nakon što su dogovorili trgovinsku transakciju vrijednu 2,5 milijarde dolara, prošlog mjeseca je Narodna banka Nigerije na svojoj prvoj aukciji prodavala juane.

Kina je sličan trogodišnji sporazum vrijedan 4,8 milijardi dolara potpisala i s Južnom Afrikom, te s ostalim tržištima u nastajanju, od kojih su neki napravljeni izravno u kineskoj valuti.

Američki investitor Jim Rogers je tijekom izlaganja prošlog svibnja na Međunarodnom ekonomskom forumu u St. Petersburg (SPIEF) u Rusiji, naglasio kako dolar svoj status glavne rezervne valute može izgubiti puno prije od 2030. godine.

Čak i prije pokretanja trgovinskog rata s Kinom i nametanja sankcija, prvo cijelom svijetu na čelik i aluminij, a potom sankcije američkim “neprijateljima”, najviše Rusiji, Iranu i Venezueli, Jim Rogers je rekao da će dolar status svjetske valute izgubiti zato što se američki dug i dalje povećava, a “zeleni papir” se tiska takvom brzinom da se taj dug pokrije, zbog čega postaje sve manje privlačan ulagačima.

“Dolaru će porasti vrijednost zbog uznemirenosti. Zatim će to biti preskup i ljudi će gledati okolo i reći: Sjedinjene Države imaju najveći dug u povijesti svijeta. Tiskaju novac što je brže moguće”, rekao je Rogers.

Alternativa, prema investitoru, leži u Brazilu, Rusiji, Kini, Indiji, Iranu i drugim zemljama u razvoju koje imaju dovoljno snage da se natječu s dolarom.

Rogers je rekao da organizacije poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke “nikad nisu bile u pravu ničemu” i trebale bi biti ukinute jer su desetljećima politički ovisne o Sjedinjenim Državama.

U izjavi novinarima je rekao da su sankcije i trgovinski ratovi najveća prijetnja globalnoj ekonomskoj stabilnosti.

“Svijet je kroz povijest naučio da zatvaranje u ovom smislu nikako nije dobro”, kazao je.

Ruski ministar financija Anton Siluanov je tada predložio da u robnoj razmjeni Rusije i Europske unije euro vrlo lako može zamijeniti dolar, samo ako se Bruxelles usprotivi najnovijim sankcijama Washingtona protiv Moskve.

Za sada Bruxelles nije očitovao i nije podržao najnovije sankcije Washingtona protiv Moskve izrečene u “slučaju Skripal”. EU je produžila sankcije vezane za ujedinjenje Krima i situaciju na istoku Ukrajine, ali najnovije drakonske sankcije, kako ih ne nazvao Trump, ciljaju gotovo sve sektore ruskog gospodarstva i podrška Bruxellesa ovoj mjeri će biti veliki test za zemlje Europske unije.

Predviđajući ovakav scenarij, Jim Rogers je također rekao da kineski juan, indijska rupija i ruska rublja također mogu igrati važnu ulogu u međunarodnoj trgovini i da bi američki dolar svoj status glavne rezerve valute mogao izgubiti davno prije 2030. godine.

Dedolarizacija – Od Muammara Gaddafija do prodaje nafte u juanima u Šangaju

DedolarizacijaDolarSPIEF
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
scorpio1959
5 godine prije

Banda američka. Zlo na zemlji

Perica
5 godine prije

Sada se mi k’o male đokice trebamo navući na priču da amer ne vidi šta radi i srlja u propast

Aragorn
5 godine prije

istina sve sto Rogers kaze,ipak je i sam otiso u Singapur pocetkom 2000ih i tamo zaradivat,samo treba tu sve te drzave sto je on nabrojo da se ujedine protiv dolara

Alen
5 godine prije

Dolar nije najveci problem danasnjice nego dug koji je dosegao 300% svjetskog bdp-a..Kod zemalja u razvoju prosjek je 80%..Dolar je samo sredstvo putem kojeg je taj dug ostvaren..Dakle pisi propalo ..Jednostavno treba biti svjestan da se taj dug ne moze vratiti i da se samo povecava sto ce neminovno dovesti do kraha danasnje ekonomije bilo s dolarom ili bez ili mozda bolje receno svjetska ekonomija je vec propala samo nam nisu to jos objavili…

Ivan
5 godine prije

Nije mi jasno kako državnik Putin ima strpljenja prema onim umno retardiranim majmunima Poljacima, kao da Putin treba njih, a ne oni njega

max
5 godine prije

Nikome ne odgovara brza zamjena ili nedaj bože uništenje dolara. USA još uvijek pokušava na silu osigurati svoje interese koristeći dolar, na žalost sadašnje garniture(trampa ne računam) njihov utjecaj više nije toliki da mogu da se metaforički izrazim pomicati planine. Ubrzo će to i izuzetni u većini shvatiti, onda će se dogoditi par većih financijskih balona koji će usisati višak dolara nastalih tiskanjem i povlačenjem iz inozemstva jer ga drugi više ne žele. Slijedeći korak će biti devalvacija onoga što im je ostalo za nekih 20-30% i ekonomija će se vratiti u realne okvire.
USA više neće biti najveća već jedna od velikih..a što se tiče duga, nešto će se morati i otpisati da bi sustav mogao prodisati, s tim da će se vjerujem dogoditi nešto slično kao i sa INA-om, manji dug ali veća upravljačka prava.

shumadinac
5 godine prije

Čudi me da niko nije primetio kako je u “sporu sa Turskom” dolar ojačao prema svim ostalim valutama. Šta više i plemeniti metali su “potonuli” u odnosu na dolar uprkos ratnim bubnjevima koji se čuju na sve strane (a tek što su tu zeznuli Ruse i Kineze 😉

SAD očajnički pokušava da zadrži dominantnu poziciju dolara kao i državnih papira od vrednisti. Ne bira sretstva koja su za sada ekonomska i politička ali moć tih sretstava je sve manja tako da je upotreba “onih drugih” neizbežna. Ovaj komentar je dopuna onom u članku o oporavku turske valute.

Guest
5 godine prije

Bila na nekoj televiziji neka statistika iznosa američkog duga prije WW1, prije WW2 i sadašnji prije . . 3
(današnji pik tog duga je najveći od prijašnja dva kad se podijeli sa kupovnom vrijednosti)
Da li je to neko gledao, ako je istina moram priznati da me je strah…

Galus 92
5 godine prije

Bez obzira što se piše i govori o nekoj sve bržoj i široj dedolarizaciji, Dolar postaje sve traženija “roba” još pogorovo tamo, gdje se protiv njega najviše bore i gdje se neki svim silama trude, da bi izkorijenili upotrijebu Dolara kao platnog sredstva i uveli plaćanje ncionalnim valutama, pa vlade tih država pozivaju svoje građane, da iz patriotskih pobuda rasprodaju Dolare i tako pomognu stabilizaciji domaće valute, kako je to od građana Turske nedavno tražio Tayip Erdogan Turski predsjednik, ali vjerovatno je učinak njegovih vapaja polučio sasvim drugačiji učinak tj. kontraefekt, i vjerovatno je većina tih, koji bi trebali prodati dolare, pojačala napore, da što prije svoju propadajuću valutu zamjeni u Dolare i tako spasi svoju uštedu! Taj proces tzv. “dedolarizacije se nagovješta već dugo vremena i ako bi bilo suditi po tadašnjim najavama, Dolar bi do sada trebao biti “povijest” a kineski Juan sadašnjost i morao bi biti naj… Čitaj više »

bbbb
5 godine prije

Do dedolarizacije dolazi samo onda kad stvor-itelji te bretonvudske hidre odluče ju upokojiti. Divan početak za rođenje rozmarine bebe bi bio krešendo u nukleusu sjeverne polulopte kojeg će pokrenuti prethodni sveopći ekonomsko financijski kaos od strane stvor-itelja.

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Naslov kaze: Sankcije i trgovinski ratovi ubrzavaju proces dedolarizacije Ovo je samo pod jednim uvjetom tacno! A taj uvjet je da velika vecina drzava prestane koristiti petrodolar kao sredstvo placanja. Problem je sto velika vecina nema ni ekonomske a ni vojne snage da se izvuce iz vazalsko ropske situacije. Dok got znacajan dio svjeta mora izvoziti svoja dobra,proizvode,resurse znanje i jos puno toga da sad ne nabrajam da bi nabavila dolar da moze kupiti naftu ovaj sistem je nepobjediv i uvjek ce imati snage i sredstava da ratuje naokolo i da dijeli sankcije. Oni ne mogu izgubiti sve dok njihova stamparija stampa dolare uz trosak samo tinte i papira a za uzvrat ostali da bi nabavili taj odstampani papir moraju davati stvarna dobra i resurse uz svoj rad. Oni na ovaj nacin mogu funkcionirati jos decenijama kaznjavajuci jzemlje koje ih ne slusaju. Jedina sansa da se svi iscupamo je da… Čitaj više »

tedi
5 godine prije

FED,duboka drzva je dolarom vladala svijetskom ekonomijom.Posto je bila privilegovana zaduzivala se do mile volje,a raznim ratovima, i ubistvima Predsjednika drzava ili svrgavanje sa vlasti,obojenim revolucijama,dovodile na vlast svoje ljude,zaduzivala druge drzave i osiguravala dugove njihovim resursima, njihovim bogatstvom,a sama je sebe oslobodila od toga tj.banke koje su propadale u Americi porezom gradana dug se otplatio,2008g.Cak su ti bankari dobili visoke premije.Ima film “BIO SAM EKONOMSKI UBICA”. Zato su se velike drzave udruzile, BRIKS,vidjevsi semu,da uniste dolar,satro,da uniste FED bankare i njihovu robu dolar,ILI MI ILI ONI. To je to, i taj rat traje svim sredstvima,ek pritiscima-sankcijama i vojnim sredstvima,sve je izmjesano,malo sankcije,malo ubistva,malo ratovi.Ali svi dobro vode racuna da se taj rat ne prelije u svijetski vec da se protivnici bace na koljena bez rata,jer kako kaze Putin ,zasto da postoji svijet ako Rusija nece postojati,nekada bila jedna najveca drzava na svijetu zvala se Rusija,tu on misli na rasparcavanje… Čitaj više »

Aurora
5 godine prije

Ako urušavanjem $ poraste Juan kineska roba će biti manje konkurentna na svijetskom tržištu

Djuraz
5 godine prije

Nazalost, rusenje ovog monstruma doci ce samo od njihovog stanovnistva. Kada ????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI