Sjedinjene Države Rusiji prijete preventivnim raketnim udarom

97 komentara

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država u NATO paktu, Kay Bailey Hutchison, zaprijetila je Rusiji preventivnim udarom.

Prema njezinim riječima, to će se dogoditi “ako Moskva ne zaustavi tajni razvoj projektila zabranjenih sporazumom”.

SAD će biti spremne uništiti ih sve prije prve uporabe, izjavu Kay Bailey Hutchison prenosi Reuters.

Washington smatra da Rusija razvija projektile čime krši sporazum iz 1987. o uklanjanju raketa srednjeg i kratkog dometa, izjavila je u utorak Hutchison.

Prema njezinim riječima, Washington je i dalje posvećen diplomatskom rješenju tog pitanja, ali je spreman razmotriti vojno rješenje, ako Rusija i dalje bude kršila neodređeni ugovor sklopljen između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza.

“U ovoj fazi razmotrit ćemo mogućnost uništavanja ruskih projektila koji  bi mogli pogoditi bilo koju od naših zemalja članica NATO saveza“, rekla je Kay Bailey Hutchison.

“U budućnosti može doći trenutak kada će Amerika odlučiti je li potrebno nastaviti fazu razvoja vlastitih projektila, koji sada, prema ovom sporazumu, nisu dopušteni”, izjavila je Hutchison.

Ranije u utorak je glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg izjavio kako su Sjedinjene Države zaključile da Ruska Federacija krši ugovor INF, počevši od postavljanja novog tipa projektila i podijele relevantne obavještajne suradnje s članicama NATO pakta.

Naglasio je da je NATO zabrinut zbog djelovanja Rusije, jer su ove ruske aktivnosti, prema njegovim riječima, “prijetnja ugovoru INF”.

Ruska strana je odbila ove optužbe. Naime, sporazum o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa su 1987. potpisali čelnici Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država. Dokument nalaže da obje strane ne mogu testirati i implementirati krstareće projektile, kao i kopnene balističke projektile dometa od 1000 do 5500 kilometara.

Moskva je ranije podsjetila Pentagon da je prvi prekršio sporazum iz 1987. Time što je u Rumunjskoj rasporedio sustav proturaketne obrane, čiji su lanseri Mk41 VLS dizajnirani tako da uz minimalne preinake postaju ofenzivno oružje, sposobno lansirati krstareće projektile.

VLS MK-41 rakete
FOTO: VLS MK-41

Lanseri Mk41 VLS, kao dio američkog raketnog štita u Europi, trenutno su operativni aktivirani u rumunjskom  Deveselu, a 2020. godine bi trebali biti u funkciji u poljskom Redzikowu. Zbog svojih karakteristika se nikako ne uklapaju  u stari sporazum INF o ograničavanju raketa kratkog i srednjeg dometa u Europi. Naravno, za Pentagon je to bično obrambeno oružje, a ruski vojni stručnjaci su svjesni da mogu biti dio nuklearnog borbenog sustava. Ključ svega je ugradnja u proturaketni štit okomitih lanserima za ispaljivanje raketa  Mk41 VLS, koji osim projektila SM-3 mogu ispaljivati i krstareće projektile BGM-109 “Tomahawk” s nuklearnim bojevim glavama dometa od oko 2500 kilometara.

Formalno se može reći da ugovor INF nije prekršen, ali je lanser Mk41 univerzalan, prethodno dizajniran za ugradnju na ratne brodove i može ispaljivati različite projektile. Pentagon tvrdi kako ga nikako ne želi koristiti kao ofezivno oružje, dok u Moskvi tvrde da je samo raspoređivanje u Rumunjskoj bilo kršenje ugovora ING od strane Sjedinjenih Država.

Raketni lanser Mk41 VLS je svojim karakteristikama jednostavno zaobišao odredbe INF sporazuma sklopljenog u vrijeme kada nije ni postojao, a sada gospođa Kay Bailey Hutchison Rusiji prijeti preventivnim udarom zbog kršenja odredbi sporazuma kojeg su SAD, koliko je poznato javnosti, prekršile 2016.

Mk41NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
97 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

Hvala Bogu(!) da je s druge strane Putin a ne Hruščov! Moje unuče ima šanse da poživi!!!

Alen
5 godine prije

ovakve budalastine imaju za cilj uvjeriti zapadni zivalj da je to samo formalnost a ne pitanje opstanka.. Kao da se radi o kakvoj banana drzavi…

Undertaker
5 godine prije

Glupa američka kuja!

Tomica
5 godine prije

Da li to znači da je opravdano da Rusija preventivno uništi bazu u Rumuniji?

Hašo
5 godine prije

Preventivno cjepljeni preventivno prijete,
a nemaju rakete !!!

nekoime
5 godine prije

Već davno bi Ameri udarili…kad bi mogli.

rodoljub
5 godine prije

Ima li ugovora, dogovora i sporazuma koje Amerikenjci nisu prekrsili ?

nbava kua
5 godine prije

Najpostenije bi bilo da sljedeci svj. rat bude izmedju politicara a da narod ostave na miru.Ko je zasrao neka i pocisti iza sebe.

Siniša
5 godine prije

Nista novo.

Maja
5 godine prije

pa tu prjetnju je objavio jos us – kongres posebnim zakonom odmah nakon cirkusa u ukrajini.

Sir Oliver
5 godine prije

Sporazum je potpisan dok jeNATO bio daleko , a danas su se približili i proširili.Tko je kriv za pokretanje nove krize.
Tko ima svoje prste u svimratovima poslije1945

zgvaca
5 godine prije

Putin triba da preda vlast. Napravia je puno za Rusiju ali njegova najveca greska je sta jos uvik sanja biti prihvacen na zapadu. Uvik govori o nasim zapadnim prijateljima. A ti takozvani prijatelji ga svaki dan dovodu u situaciju da kad tad ce morat reagirat. Obore mu Turci avion on spasi Erdogana Puca. Pobili mu Ameri Wagnerovce u Deir ez Zoiru on suti. Ameri mu isprid nosa uzeli naftna polja u Siriji on suti. Sad mu Izraelci oborili avion on i dalje suti. Znan sad ce svi ovdi na Forumu da kazu da je pametno reagira. Da je sad prijatelj sa Turcima, da je doveo S-300 Sirijcima… Ali da je odma nakon obaranja aviona doveo svoje brodove pred obalu. proglasija zatvoreno nebo i sve sta leti iznad Sirije oborija nebi danas Ameri drzali naftna polja niti Erdogan sanja Tursku sa Idlibon. Mora je dovest jos 50 aviona i citavu Siriju… Čitaj više »

Duki
5 godine prije

Pa ovo je smiješno !
Kojekakvi Usa likovi po svijetu seru stvari koje nemaju veze sa stvarnošću !jučer onaj majmun o blokadi ruskih morskih puteva danas ova bleka A o Heilly i Neuert ne triba trošiti riječi!! Sve u svemu kaos .
U USA administraciji svatko lupa što hoće i ostaje živ(mislim politički) demokratski -nema šta ???!
Zamislimo da neki Ruski ili Kineski vladin nižerangirani diplomat,ili general izjavi sličnu glupost. Odmah smjena ! Zato što se red mora poštovati!

Baba Vanga
5 godine prije

Ja samo znam da niko ziv iz EU ni neprica o tome a sviram po cjeloj Evropi i nisam cuo ni jednu osobu musku da bi rado isla u rat protiv bilo koga,tako da smatram da od toga nema nista?

opančar
5 godine prije

cionističko-masonsko-ilumintska posla, nebu vam ta laprdanja prošla kod baćuške.

Ivo
5 godine prije

Ovi liberalno-demonkratski idioti se stvarno ozbiljno gube. Sreća da su Rusi normalni. Još veća sreća da su u raketnoj i proturaketnoj tehnologiji superiorni u odnosu na poludjele cionističke pse.

Interesantno je da su ove sulude prijetnje došle neposredno nakon najave instaliranja sustava S-300 kraj konc-logora. Jedan preventivni udar po glavnim centrima čuvara konc-logora bi definitivno pročistio zrak na planetu i sasjekao u korijenu ove abnormalne izjave. Ništa pretjerano, 12 taktičkih tamo gdje je najpotrebnije, uz napomenu da bilo kakav uzvrat aktivira Bulave, do posljednje.

RAJKO
5 godine prije

MISLIM DA SE USA POLITICKA ELITA PONASA KO KASTER KOD LITL HORNA SAMO OVAJ PUT NE DAVAJU NI DEKE NI DINDJUVE VEC SAMO SU IM PUNA USTA DEMOKRATIJE KOJU BI ONI UVELI U RUSIJU NO NE DA POMOGNU VEC DA OTMU KO STO SU I OTELI NARAVNO PLJUC PLJUC

Hezbollah
5 godine prije

Čini mi se da je uz taj sporazum išlo američko “obećanje” da se OTAN neće širiti na istok. Kad su ih Rusi podsjetili na to, ovi su se vadili da su obećanje dali dužnosnicima SSSR-a. Mogli bi Rusi na to reći i da su dužnosnici SSSR-a potpisali sporazum a ne ruski.

EU dismr
5 godine prije

To bi bio zadnji (pokušaj) “udar” USrA u obliku u kome trenutno postoje. Nakon toga …

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Ameri, usprkos svoj sili pameti i analitike, ipak misle da Rusiju samo treba jako pritiskati i da će ona u jednom trenutku pokleknuti. Kay hrabri ,,saveznike”. Da izdrže. Do tog trenutka. ”Saveznici” se sve više vrpolje. Nešto im tišti grud. Stvara nemir. Nisu baš toliko glupi da ne vide kuda stvari idu. Znaju oni dobro da se rusko uzmicanje bliži kraju. Nema više prostora. Zid im je iza leđa. A onda će ”saveznici” postati potrošna roba. Topovsko meso. Finale će se odigrati na njihovom terenu. Opet. Jer u povijesti su se pokazali kao dobri domaćini. A bolje da selo izgori nego da nestanu običaji. Gunđaju. Mrmljaju nešto. Sebi u bradu. Nitko ih ne razumije. Možda bi i rekli nešto razgovjetno. Ali je strah od ”saveznika br.1” još uvijek jači. P.S. U Japanu su, u razdoblju Edo, bile popularne ”Borbe prdežima”. A da Kay i društvo uzmu od Japanaca licencu? Možda… Čitaj više »

Spartak
5 godine prije

Ovu luđakinju zavezat za vrh prvog Tomahawka, da otvori glavom vatromet koji toliko želi.

DAWOR
5 godine prije

Kay Bailey će osobno napasti Rusiju —– gađat će je upotrebljenim higijenskim ulošcima……..

nizzde
5 godine prije

Da i dođe na vlast toliki kreten u USA i da naredi da se napadne Rusija mislim da Američka vojska koliko god krvi na rukama imaju u zadnjih 70godina ne bi dozvolila napad jer dobro znaju da onda cijeli svijet ide u kameno doba

octopus
5 godine prije

Mogući Putinov odgovor: “Go ahead. Make my day.”

17 novembar
5 godine prije

pasivnost rusije je i dovela do ovakvog stanja . jos malo pa ce in amerikanci uvesti redukcije struje u moskvi

m.ivanisevic
5 godine prije

INF je prekršen onog trenutka kad je u Rumunjskoj postao operativan “Aegis ashore” s VLS Mk41 lanserima. Da ne pišem kako su se USA unilateralno povukle iz ABM sporazuma 2002.

bbbb
5 godine prije

Rekoh ja odavno da je trebalo sravnit sa zemljom Deveselo i mirna Bosna. Došlo je dotle sa im dvije šuše prijete blokadom i udarom, vidljivo je dizanje tenzija rusima da lakše sa njima zapoćnu rat. Da je Deveselo sravnjeno ova nebi prijetila već bi svi bili kuš!!! nosferatu nosferatu………….

Fatih
5 godine prije

EBIGA!! A JA KONTAO DA KRENEM NA KAMCATKU U RIBOLOV…………

bbbb
5 godine prije

Dakle svoje glavosjeće su naoružali uranijumom i plutinijumom, kad ćujem naši zapadni partneri………..

cicos
5 godine prije

Ove mindje u politici se bas qrche.
Mog’o bi neko dobiti po 3.14chci.

Gordan
5 godine prije

Eto, rascistili stvar… Rekla je da nije aludirala na preemptivni oruzani udar.

O cemu jest razmisljala, sami bog zna… Trumpovska posla: prvo ispucaj zvalje a onda kasnije objasnjavaj, kao, sto si time mislio reci.

Nego, nista o vrlom heroju majke Rusije, pukovniku Anatoliju Cepigi?

HEKPCT
5 godine prije

Ni u najluđim snovima nisam mislio da Amerika može ovako nisko pasti.

nije bitno tko
5 godine prije

Nema ništa od toga. Sve je običan američki blef za propagandu u smislu, da se USA prikaže kao velesila, koja može da postavlja Rusiji svakojake uslove.

caballero
5 godine prije

Hoće Rusi dovoziti s300, prvo su im ameri rekli da će blokirati izvoz energenata a sad već prijete napadom

Baba Vanga
5 godine prije

Glavni problem je da su Ameri vjerovali 89 da su ostvarili totalnu dominaciju i nisu ni razmisljali da razvijaju bilo koje oruzje i Sbi ih malo zabavili a Rusi sve snimali pa malo Irak pa Afgañistan i Ameri zadovoljni a Rusi sve to snimili i izbacili novo oruzje i sad ameri imaju veliki problem

Rustam
5 godine prije

Amerikanci su jednostrano raskinuli taj ugovor. Ali to zna samo 0,0001 amerikanaca. Za ostatak se plasira ova prica i stalo je nebitno.
Ja bi voleo da autori zauzmu puno cvrsci stav kada su ovakve javne prevare u pitanju.

Kurjaca
5 godine prije

Americka retorika sve vise podsjeca na hrabre izjave iz S.koreje ili Irana koje smo gledali zadnjih 20 godina tipa smlavit cemo ameriku.izrael.itd

Btv pas koji laje cijelu noc dok ne svane ne laje zato sto je mocan nego zato sto ga je strah

krivA
5 godine prije

..e..a…!

netman
5 godine prije

Svašta, jedno je pričat, a drugo napravit, ovo miriše na potez očajnika…

Satir und wasser
5 godine prije

Gospode Boze koje bi grozno mjesto planeta zemlja bila da ne postoji ravnoteza zlu koje je vec sprzilo dva japanska grada u par sekunda sa masu japanske djece, zena, starih i najmanje japanskih vojnika u njemu. Boze kako imaju obraza pricati bajke u koje vise nitko ne vjeruje. Isuse zasto sve ovo postoji?

Annabella
5 godine prije

Počeli su se amerikanci razbacivati direktnim prijetnjama Rusiji, što do sada nisu radili. Prvo Skripalji, pa pomorska blokada pa sada rakete.
Sve to zvuči besmisleno, ali se kroz priče može vidjeti da sada prvi puta šalju otvorene prijetnje. To su probni balončići iza kojih je plan, nisu ni Trump ni njegovi ljudi glupi, samo se prave, dok u pozadini guraju vrlo opasnu agendu
Uz put, kubanska kriza je počela nakon što je USA postavila rakete u Turskoj (sve je počelo kad mi je vratio)

Satir und wasser
5 godine prije

Zlatane ova miroljubljiva politika orla je od svoga pocetka u ratovima sa skoro svima. Gdje nestadoh indijanci? Kad wall street boys pricaju o demokraciji to je kao da ti kurva dodje i kaze ozeni me nevina sam ti.

tito
5 godine prije

mislim da bi nestali sa lica zemlje,rusi bi ih marendali

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI