Skandal u Njemačkoj – Prodaja azila čak i osobama s oznakom “sigurnosne prijetnje”

izbjeglice
31 komentar

Nakon navoda o korupciji u njegovom regionalnom uredu u gradu Bremenu, Njemački savezni ured za izbjeglice i migracije (BAMF) će provesti reviziju nad više od 25 000 odluka dodijeli azila.

Za neke od onih koji su dobili azil se na kraju ispostavilo da su potencijalni sigurnosni rizici, navodi magazin Der Spiegel. Među njima su uključuju sirijski obavještajni operativci, krijumčari ljudi i drugi kriminalci, te mogući pripadnici Islamske države.

BAMF trenutno odbacuje gotovo sve zahtjeve za azil obraćenika s islama na kršćanstvo, tvrdi Thomas Schirrmacher, predsjednik Međunarodnog društva za ljudska prava.

Rekao je da se BAMF, kada provodi “testove religije”, često oslanja na muslimanske prevoditelje koji namjerno prevode na štetu kršćana ili obraćenika.

Njemački savezni ured za izbjeglice i migracije (BAMF) će provesti reviziju nad više 25 000 odluka o azilu. Razlog je  navodna korupciji u regionalnom uredu u Bremenu.

Ministar Horst Seehofer je najavio reviziju nakon što je ustanovljeno da je bivši dužnosnik u BAMF-a u ovom odjelu Bremena navodno primio mito, te uzimao novac u zamjenu za dodjeljivanje azila za najmanje 1200 izbjeglica koji nisu ispunili potrebne kriterije. Pet drugih osumnjičenika, uključujući tri odvjetnika, tumača i posrednika, također su pod istragom.

Trojica odvjetnika su navodno primali isplate u gotovini od “izbjeglica” diljem Njemačke i podnosili njihove zahtjeve za azil u ured u Bremenu.

Prevoditelj je “tumačio” intervjue o azilu tako da odgovori izbjeglica udovoljavaju zahtjevima za primanje azila, bez obzira što su oni govorili na materinjem jeziku. Tumač je od svakog tražitelja azila za dobro odrađeni posao dobivao 500 eura.

Salafisti - @Badische Zeitung
FOTO:Salafisti IZVOR:@Badische Zeitung

U jednom je slučaju BAMF u Bremenu odobrio zahtjev za azil Mohammadu A. koji je putem korumpiranog tumača tvrdio da je izbjeglica iz Sirije i da mu je sestra ustrijeljena od snaga sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada. Dvije godine kasnije se saznalo da je Mohamad A. lagao. Njegovo ime je zapravo Milad H. i dolazi iz Rumunjske.

Neki od onih koji su dobili azil su njemačke vlasti kasnije označili kao potencijalne sigurnosne rizike, navodi magazin Der Spiegel.

Ravnateljica Njemačkog saveznog ureda za izbjeglice i migracije Jutta Cordt je izjavila kako će tim od 70 revizora preispitati 18 000 odluka o azilu izdanih od 2000. godine u bremenskoj podružnici.

Osim toga, BAMF će preispitati još 8500 pozitivnih odluka koje su 2017. izdane od strane deset drugih regionalnih ureda, prenosi Die Welt. Ove podružnice su se našle pod povećalom zbog vidljivih razlika u broju odobrenih i odbijenih zahtjeva za azil u usporedbi s drugim uredima.

Unutarnja internetska prepiska BAMF-a koju je dobio i objavio Süddeutsche Zeitung pokazuje da su Jutta Cordt i ostali visoki dužnosnici BAMF-a već u veljači 2017. godine imali informacije o “sumnjivim slučajevima” u uredu u Bremenu, ali su informacije bile prikrivane sve do njemačkih izbora u rujnu 2017. godine.

Tek je 26. listopada 2017. godine, mjesec dana nakon saveznih izbora,  BAMF je tiho pokrenuo internu reviziju. Imigracijska politika je bila ključno pitanje na izborima, kojoj su se protivili konzervativci Alternativne za Njemačku (AfD), koja je postala treća najveća stranka u Bundestagu, ali i ljevičari stranke Die Linke, koji o ovom pitanju imaju sličan stav kao AfD.

Skandal nije bio poznat javnosti sve do 20. travnja ove godine, kada je tužiteljski ured Bremena priopćio da je bivši dužnosnik BAMF-a u Bremenu bio pod istragom, zajedno s gore navedenim osobama, te da je policija provela pretres kuća svih osumnjičenih.

Trenutno oko 5800 prevoditelja, od kojih su mnogi sami migranti i ne poznaju dobro njemački, rade za BAMF na 472 jezika, navodi Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Većina je angažirana bez provjere, kada su bili prijeko potrebni tijekom najveće imigracijske krize 2015. godine, kada je kancelarka Merkel dopustila da u zemlju uđe više od milijun migranata iz Afrike, Azije i Bliskog istoka. Samo 620 od 5800 prevoditelja ima službene potvrde za ovaj posao, piše Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Skandal pri dobivanju azila je značajno narušio povjerenje javnosti u BAMF. Istraživanje tvrtke Civey, kojeg je 21. svibnja objavio Die Welt, navodi kako 79,7% Nijemaca izjavljuje da imaju “prilično malo” ili “vrlo malo” povjerenja u odluke o azilu BAMF-a. Samo 8,9% je reklo da je njihova razina povjerenja u BAMF bila “vrlo velika” ili “prilično velika”.

Nedostatak povjerenja u BAMF dijele birači svih političkih stranaka. Agenciji ne vjeruje 97,9 posto onih koji podržavaju Alternativu za Njemačku (AfD). Među Slobodnim demokratima uredu ne vjeruje 87,1 biračkog tijela, 80,8% demokršćana Angele Merkel i bloka CDU/CSU ne vjeruje BAMF-u, Die Linke 66,5%, SPD (64,5%) i Zeleni (62,4%).

Kakav bi bio ishod izbora da je državni tužitelj objavio svoja saznanja  kriminalnim aktivnostima odvjetnika, tumača i bivšeg djelatnika Njemačkog saveznog ureda za izbjeglice i migracije u Bremenu, možemo samo nagađati. Međutim, ovako visoka razina korupcije u među agencijama i osobljem koje odlučuje o dodijeli azila imigrantima koji su uspjeli ući u Njemačku bi sigurno bio veliki udarac za aktualnu vladajuću koaliciju.

AFDazilBAMFBremen
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Goran Bare
5 godine prije

Islamizacija Europe polako započinje dug al siguran proces

tuf
5 godine prije

“Trenutno oko 5800 prevoditelja, od kojih su mnogi sami migranti i ne poznaju dobro njemački…” – hahahah, pa Nijemci onda zasluzuju Darwinovu nagradu za samoubojstvo. Nitko im nije kriv. Ako ne pazis sto jedes – umres.

Riddick
5 godine prije

Baš fino ovo vam je dobra reklama za proširenje EU.

Ana
5 godine prije

Koliko li su mi puta samo rekli da muslimanski prevoditelji prevode na stetu krscana, koliko li sam put upozoravala da se ne boje pobuniti, traziti drugoga, reci na barem na engleskom da nije istina to sto kazu (jer velika je razlika razumjeti nesto na nekom jeziku i moci se izraziti).!!!!! A kad su vec poceli ceprkati, njemcima bi bolje bilo da revidireju bas sve zahtjeve ( i dob navodnih maloljetnika)-sigurno ce biti jeftinije od 93 milijarde koliko ih je ona spodoba kostala tj im uzima za uzdrzavati “sansu za Europu”. Isto tako, bilo bi zanimljivo napraviti neku vrstu statistike, pa istraziti tko je to napravio za novac a tko iz bolesnih uvjerenja. Pa malo proceprkati lijecnike ima li ih (kao-nema!) zbog cega su i za koliko potpisivali medicinska uvjerenja, kako bi ovi dobili papire na osnovu toga sto su “bolesni a u svojoj zemlji ne mogu dobiti tretman”. Nakon svega,… Čitaj više »

hogar strašni
5 godine prije

Zar i tamo ima korumpiranih?

hogar strašni
5 godine prije

Kako bi rekli naši susjedi PARA VRTI DI BURGIJA NEĆE

eu kolonija
5 godine prije

afd i die linke su moralni pobjednici izbora a ako vladajući imaju i malo morala i poštenja trebali bi se povući radi ovoga skandala

Segota
5 godine prije

Citam konentare, i stekao sam dojam da svi zaboravljate da Njemačkoj treba 4.000.000
radnika…. tako da u krajnjoj fazi Njemačku vladu boli ona stvar…. migranti i izbjeglice će ostati čak sumnjam da Njemačka vlada namjerno potpiruje krizu na bliskom istoku samo da ostanu u Njemačkoj…
To je samo moje mišljenje , moguće je da griješim….

fbslo
5 godine prije

vilkomen, naturlih

Siniša
5 godine prije

“..U centru skandala stoji Ulrike B., sada već bivša šefica podružnice Saveznog ureda za migracije i izbeglice u gradu-pokrajini Bremen.

Državno tužilaštvo istražuje delovanje ove žene i njenu misterioznu vezu sa advokatom Irfanom C., koji je u većini slučajeva zastupao azilante. Insajderi tvrde da su njih dvoje bili u prisnim odnosima, često izlazili u restorane ili zajedno džogirali. Žovijalni odnos su primetili i zaposleni u Uredu u Bremenu koji tvrde da je Irfan C. često svraćao donoseći kolače za sve i lično preuzimao pozitivne odluke o zahtevima za azil njegovih klijenata.

Jedan Kurd je ispričao medijima da mu je Irfan C. pomogao da dobije azil preko Bremena za 1.000 evra isplaćenih na ruke. Nije poznato koliko je novca advokat na ovaj način protivpravno stekao niti da li su i koliko profitirali službenici iz Bremena. “”
DW..opet ?

Maus
5 godine prije

Zapadni tip demokracije, zateknes pri rutinskoj kintroli.imugranta nema dokumenta I sve pet, a domaceg koji ima zdravstvenu vozacku ali nema osobnu kaznis maltretiras ma sprdacina, isto za prelazak granicnog prelaza jedan nema ni a od papira, a zovjeku istekne osobna lijepa demokracija I pravicna drzava naplati 5000kn kazne.

Bruno
5 godine prije

Azil je danas prava industrija u Njemačkoj. Golemi državni novac se sliva u tu industriju. Mnogi imaju svoj interes u tome.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI