Slijedi me

Policija-slijedi-me-

Pročitah danas na jednom portalu da će od sutra na putevima u BiH presretači s ugrađenim radarskim sustavom loviti vozače koji prebrzo voze.

Ispod naslova je i ilustracija, fotografija jednog presretača na kom pozadi, svjetlećim slovima, piše: „Slijedi me“. Da, treba obuzdati bahate vozače koji su opasnost po druge sudionike u prometu, pa i po same sebe, ali meni misao ode na sasvim drugu stranu. Da prvo kažem čega sam se to sjetio, a onda da se vratimo presretačima.

Čini mi se da sam to pročitao u Andrićevim „Znakovima pored puta“, mada nisam siguran je li baš u toj knjizi ovaj veliki pisac ovo svoje zapažanje zabilježio. Kaže da je sjedio u jednom beogradskom hotelu i gledao natpise pored vrata na četiri jezika – tri strana, za turiste, i na našem, za domaću raju. Na engleskom, francuskom i njemačkom je pisalo, kad se prevede: „Molim, zatvarajte vrata!“, a na našem: „Zatvaraj vrata!“ Veliki pisac se pita je li lijepa riječ „molim“ samo za strance, zašto se ne bi odnosila i na domaće goste? Zar se uljudno treba razgovarati samo na stranim jezicima, sa stranim ljudima?

Eto, to mi je palo na pamet kad sam vidio ono „Slijedi me“. Nije li, možda, trebalo napisati: „Molim Vas, slijedite me!“, ili nešto slično? Ali opet razmišljam – drugo je hotel, tamo su uglavnom pristojni ljudi koji su tu svojom voljom došli. Oni od kojih zavisi promet u hotelu; oni kojima se gleda ugoditi. Oni zaslužuju da se tetoše, da se oko njih potrudi, da im se i laska ako treba. A na putu se uglavnom zaustavljaju oni koji su pogriješili, kojima odmah treba pokazati gdje im je mjesto i ne trošiti vrijeme na fine manire. Možda s njima treba i oštrije? „Slijedi me, magarče!“, možda bi tako trebalo napisati? Ima onih koji bi to i zaslužili, a ima i onih koji čak ni toliko ne zaslužuju.

Ali, šalu na stranu, stvarno sam u dilemi i nisam siguran za koju bih verziju bio, za onu koja već postoji, „Slijedi me“, ili „Molim Vas, slijedite me“? Ima mi dobrih i loših strana i jedna i druga varijanta. Ili postoji treće rješenje? Šta vi mislite, dragi čitatelji?

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Poliglot
Gost
Poliglot

kako god, samo da piše na bošnjačkom, hrvatskom i srpskom makar i na tri displeja

Alen
Gost
Alen

Hahaha , pa jos cirilicno i latinicno ..
Izgleda da će nasa muruja morati imati 55 ” display zavezan na gepek da sve to stane…
Jbg uvjek se neko moze vaditi da ne razumuje sta pise..

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Šleper presretač,jedino on ima mjesta za tako veliki displej.Dok ne lovi može nabaciti neku reklamu i dodatno zaraditi.Isto tako kao dodatni vid zarade može biti prikazivanje filmova ili nekih sportskih događaja na odmorištima.

Baba
Gost
Baba

Poliglot/Alen/Jezevakucica, bravo ekipa upravo takve vas volim! Jedan od glavnih razloga zašto sam redovno ovdje. 😀 Daleko duhovitije i pozitivnije nego neki od komentatora zadnjih par dana, posebno S….a.

Siniša
Gost
Siniša

Baš vam je taj S….a metnuo šaku muva pod rep.

Baba
Gost
Baba

Bez uvrede Siniša ali iskreno rečeno gnjavuckaš ponekad malo sa svojim nepotrebnim cijepidlačenjem i nerijetko sa time gurneš diskusiju u besmislenost.

Siniša
Gost
Siniša

Naravno…mada bih rekao da u glavnom odgovaram na prepiske.

otpisani
Gost
otpisani

Siniša
I to sve radiš besplatno??

Siniša
Gost
Siniša

Jok….debelo sam plaćen.

Davor
Gost
Davor

Možda može i na arapskom, turskom. 😀

preseren3
Gost
preseren3

Samo vi slijedite….
Malo smo bacili na sto računicu.
Hrvatska, jedna od najjačih turističkih destinacija u Europi, nabavila je stotine novih radara….
Več ionako košta odmor za familiju oko 3000 Eura…
Sada još kazne…. Jer, nema vozača, koji ne potera makinu, jer autoputeve su izgradili. Fine…
E, za pola tih para imaš danas avion, all inclusive, ljubaznost i fantastičan odmor….
U Egiptu, Turskoj, Bugarskoj, Tuniziji…….
Eto, “Slijedi me”…..

Turizam
Gost
Turizam

Pa odi ti slobodno u te zemlje gdje ti Život ne vrijedi ni 2 dinara i dignu te vazduh još kojekakvo bratstvo. Imas za badava te iskasape.

Piretis
Gost
Piretis

@preseren3- Na stranu turisti i njihova nekultura na cesti ali nešto moramo učiniti da barem smanjimo nesreće. Prije nekog vremena na zagrebačkoj obilaznici u pravcu zapada po noći i velikoj kiši kraj mene je projurilo 5 vozila poljskih registracija. Nisam neki u procjenama ali vozili su minimalno 180-200km/h, moguće i puno više jer mi se učinilo da stojim u mjestu a vozio sam oko 100.
Budale treba opaliti po džepu, jedino to ih može opametiti. A radari ne snimaju one koji voze do 10km/h preko ograničenja. Pa sad, kad znam da su kod nas postavljeni pred škole, frekventne pješačke prijelaze, isto kao što znam da ima “heroja” i tatinih sinova koji na tim mjestima voze 90 onda stvarno nemam ništa protiv radara. Npr. u Australiji nikome ne pada na pamet da krši propise i ograničenja jer su kazne drakonske a radari su doslovno na svakom koraku. Pa kad “hrabrima” stigne zbirka kazni u iznosu od 2-3000 AUD onda im nije smiješno. I ne treba im biti.

Histrion
Gost
Histrion

U ove vruće dane palo mi na pamet da nosim majicu s natpisom
“sledi me”, pa me možda netko malo i ohladi…

Baba
Gost
Baba

😂

benty20
Gost
benty20

U konkretnom slučaju policija daje naredbu. Ne vidim razloga da u naredbi stoji riječ “molim”. Ali ono s magarcem i nije loša ideja! Ili kad vidim naslagane aute ispred samog ulaza u trgovački centar… Tu bi trebao stajati znak “Ovdje parkira samo STOKA”

Moreno
Gost
Moreno

Nebi tribalo pisat “molim vas” jer nema izbora pa nema logike ni u zamolbi.
To “molim vas” se odnosi kad ta zamolba ovisi o onime kojega se moli i koji ima izbor udovoljit ili ne bez eventualnih sankcija sa treće strane.
Kod policije izbora nema. A nije ni ona izreka “sila boga ne moli” bez veze.

Guest
Gost
Guest

U Njemačkoj piše “Bitte folgen” što bi značilo “Molim slijedi” u bukvalnom prijevodu, slijedio i platio…

bulog
Gost
bulog

Šta god piše u Njemačkoj ili nekoj drugoj zemlji sigurno ne piše na Hrvatskom jeziku, ali budeš shvatio i ne budeš filozofiro kao neki ovdje

otpisani
Gost
otpisani

Druže Ivo, Nema puno koristi od hinjene ljubaznosti, uostalom, naredba nije molba!
Ako si bio toliko drzak da preko mjere kršiš propis ili zakon i svojom drskošću još i dovodiš u opasnost ostale sudionike u prometu, onda bi vrhunac drskosti bio da očekuješ nekakvu ljubaznost od onih koji su zaduženi za osiguranje poštivanja propisa i zakona. Također. presretači ne djeluju na malim prekoračenjima dozvoljene brzine, već na daleko većim brzinama, pa bi bilo kakva naredba ispisana sa više slova i riječi od nužnog, predstavljala dodatnu ugrozu sigurnosti u prometu.
Dakle, vozi kako piše, ili samo MALO više, pa ako te i tada tjeraju da ih slijediš – moli ti njih da ti oproste nesmotrenost i obećaj im da to nećeš više ponoviti;)

Holandez
Gost
Holandez

UK…. IRL…. NL….Belgija…. Nemačka
nema toga molim te… Samo strogo…
Follow me ili…… Volgen….. Folgen…

Miki
Gost
Miki

Za Njemačku to nije istina! Piše uvijek “Bitte folgen”.

Gasmajstor
Gost
Gasmajstor

to je policija, ako te policija zaustavlja onda to nije molba već naredba iza koje stoji opravdan razlog,to je zahtjev kojeg su dužni ispoštovati svi građani zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika u prometu to je svrha postojanja policije, prema tome molim je nepotrebno i može stvoriti dojam da nisi potreban poštivati pravila ponašanja u prometu

Siniša
Gost
Siniša

Jasno, Policija jeste represivan organ međutim kako oni priželjkuju da se građani prema njima odnose korektno i sa razumijevanjem onda je i od njih za očekivati barem minimum poštovanja nečijeg integriteta.

bulog
Gost
bulog

Znači i na tablici stop treba pisati policija vas moli da stanete, a na znaku stop treba pisati molimo vas da kod ovog znaka stanete

Siniša
Gost
Siniša

Ima logike, izričita naredba.

Sibenik
Gost
Sibenik

Koliko puta sam zaustavljen zbog niceg i kaze rutinska kontrola cak i od strane presretaca. Bilo bi lijepo vidjeti malo ljubaznosti s njihove strane

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Sad će nama Siniša da objasni. 😁😁😁

Siniša
Gost
Siniša

Šta ti nije jasno!?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Slijedi me😂

Siniša
Gost
Siniša

Za slijepcem ne idem 🖕

POVEZANE VIJESTI

Izbornik