Slijedi me

Policija-slijedi-me-
31 komentar

Pročitah danas na jednom portalu da će od sutra na putevima u BiH presretači s ugrađenim radarskim sustavom loviti vozače koji prebrzo voze.

Ispod naslova je i ilustracija, fotografija jednog presretača na kom pozadi, svjetlećim slovima, piše: „Slijedi me“. Da, treba obuzdati bahate vozače koji su opasnost po druge sudionike u prometu, pa i po same sebe, ali meni misao ode na sasvim drugu stranu. Da prvo kažem čega sam se to sjetio, a onda da se vratimo presretačima.

Čini mi se da sam to pročitao u Andrićevim „Znakovima pored puta“, mada nisam siguran je li baš u toj knjizi ovaj veliki pisac ovo svoje zapažanje zabilježio. Kaže da je sjedio u jednom beogradskom hotelu i gledao natpise pored vrata na četiri jezika – tri strana, za turiste, i na našem, za domaću raju. Na engleskom, francuskom i njemačkom je pisalo, kad se prevede: „Molim, zatvarajte vrata!“, a na našem: „Zatvaraj vrata!“ Veliki pisac se pita je li lijepa riječ „molim“ samo za strance, zašto se ne bi odnosila i na domaće goste? Zar se uljudno treba razgovarati samo na stranim jezicima, sa stranim ljudima?

Eto, to mi je palo na pamet kad sam vidio ono „Slijedi me“. Nije li, možda, trebalo napisati: „Molim Vas, slijedite me!“, ili nešto slično? Ali opet razmišljam – drugo je hotel, tamo su uglavnom pristojni ljudi koji su tu svojom voljom došli. Oni od kojih zavisi promet u hotelu; oni kojima se gleda ugoditi. Oni zaslužuju da se tetoše, da se oko njih potrudi, da im se i laska ako treba. A na putu se uglavnom zaustavljaju oni koji su pogriješili, kojima odmah treba pokazati gdje im je mjesto i ne trošiti vrijeme na fine manire. Možda s njima treba i oštrije? „Slijedi me, magarče!“, možda bi tako trebalo napisati? Ima onih koji bi to i zaslužili, a ima i onih koji čak ni toliko ne zaslužuju.

Ali, šalu na stranu, stvarno sam u dilemi i nisam siguran za koju bih verziju bio, za onu koja već postoji, „Slijedi me“, ili „Molim Vas, slijedite me“? Ima mi dobrih i loših strana i jedna i druga varijanta. Ili postoji treće rješenje? Šta vi mislite, dragi čitatelji?

Priča
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Poliglot
4 godine prije

kako god, samo da piše na bošnjačkom, hrvatskom i srpskom makar i na tri displeja

Holandez
4 godine prije

UK…. IRL…. NL….Belgija…. Nemačka
nema toga molim te… Samo strogo…
Follow me ili…… Volgen….. Folgen…

benty20
4 godine prije

U konkretnom slučaju policija daje naredbu. Ne vidim razloga da u naredbi stoji riječ “molim”. Ali ono s magarcem i nije loša ideja! Ili kad vidim naslagane aute ispred samog ulaza u trgovački centar… Tu bi trebao stajati znak “Ovdje parkira samo STOKA”

Histrion
4 godine prije

U ove vruće dane palo mi na pamet da nosim majicu s natpisom
“sledi me”, pa me možda netko malo i ohladi…

Moreno
4 godine prije

Nebi tribalo pisat “molim vas” jer nema izbora pa nema logike ni u zamolbi.
To “molim vas” se odnosi kad ta zamolba ovisi o onime kojega se moli i koji ima izbor udovoljit ili ne bez eventualnih sankcija sa treće strane.
Kod policije izbora nema. A nije ni ona izreka “sila boga ne moli” bez veze.

preseren3
4 godine prije

Samo vi slijedite….
Malo smo bacili na sto računicu.
Hrvatska, jedna od najjačih turističkih destinacija u Europi, nabavila je stotine novih radara….
Več ionako košta odmor za familiju oko 3000 Eura…
Sada još kazne…. Jer, nema vozača, koji ne potera makinu, jer autoputeve su izgradili. Fine…
E, za pola tih para imaš danas avion, all inclusive, ljubaznost i fantastičan odmor….
U Egiptu, Turskoj, Bugarskoj, Tuniziji…….
Eto, “Slijedi me”…..

Guest
4 godine prije

U Njemačkoj piše “Bitte folgen” što bi značilo “Molim slijedi” u bukvalnom prijevodu, slijedio i platio…

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Sad će nama Siniša da objasni. 😁😁😁

Gasmajstor
4 godine prije

to je policija, ako te policija zaustavlja onda to nije molba već naredba iza koje stoji opravdan razlog,to je zahtjev kojeg su dužni ispoštovati svi građani zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika u prometu to je svrha postojanja policije, prema tome molim je nepotrebno i može stvoriti dojam da nisi potreban poštivati pravila ponašanja u prometu

otpisani
4 godine prije

Druže Ivo, Nema puno koristi od hinjene ljubaznosti, uostalom, naredba nije molba!
Ako si bio toliko drzak da preko mjere kršiš propis ili zakon i svojom drskošću još i dovodiš u opasnost ostale sudionike u prometu, onda bi vrhunac drskosti bio da očekuješ nekakvu ljubaznost od onih koji su zaduženi za osiguranje poštivanja propisa i zakona. Također. presretači ne djeluju na malim prekoračenjima dozvoljene brzine, već na daleko većim brzinama, pa bi bilo kakva naredba ispisana sa više slova i riječi od nužnog, predstavljala dodatnu ugrozu sigurnosti u prometu.
Dakle, vozi kako piše, ili samo MALO više, pa ako te i tada tjeraju da ih slijediš – moli ti njih da ti oproste nesmotrenost i obećaj im da to nećeš više ponoviti;)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI