fbpx

State Department: “Sukob protiv Kine je civilizacijski sukob s nebijelom rasom”

zabranjeni grad kina

Sukob Sjedinjenih Država i Kine je rasni sukob. To nije stajalište neonacista, nego službena izjava visoke dužnosnice State Departmenta koja je izazvala skandal u Washingtonu i ljutitu reakciju u Pekingu. Kako objašnjavaju svoj stavu State Departmentu i zašto uspoređuju Kinu sa Sovjetskim Savezom i odakle im takva uvjerenja? Politički znanstvenici, novinari i znanstveni suradnici već nekoliko godina pokušavaju shvatiti što je to “doktrina Trump”, čiji se vrlo heterogeni pristup vanjskoj politici teško uklapa u uobičajeni okvir.

U tom kontekstu, trgovinski i informacijski rat između Kine i Sjedinjenih Država dopunio je novi aspekt – sukob civilizacija s rasističkim prizvukom.

Kiron Skinner, visoka dužnosnica Bijele kuće je dala komentar koji ne samo da je uzdrmao i politički korektne elite u Sjedinjenim Državama i međunarodne promatrače, već je omogućio da se preciznije shvati suština vanjskopolitičkog pristupa američke administracije.

Govoreći na marginama nedavno završenog “Sigurnosnog foruma budućnosti – 2019.” u Washingtonu), Skinner je opisala geopolitičko natjecanje Kine i Sjedinjenih Država kao “akutni sukob civilizacija”. Prema njezinim riječima, “Sjedinjene Države nikada prije nisu vodile takvu borbu”.

“Po prvi put je naš natjecatelj velika sila koja ne predstavlja bijelu rasu”, pojasnila je Kiron Skinner i jasno stavila do znanja što je glavni adut Trumpove administracije.

No, nekoliko njezinih fraza odmah se proširilo kao virus, otkrivajući svjetonazor sadašnjeg čelnika Bijele kuće i njegovih savjetnika za međunarodne odnose, prema kojima velike sile surađuju ili se sukobljavaju na temelju svoje kulture i rasnog identiteta.

Riječi visoke dužnosnice State Departmenta nisu slučajni istup marginalnog politologa, već najistaknutije članice Trumpova tima koja predvodi Odjel za političko planiranje. Doktorirala je na Sveučilištu Harvard i jedna je od vodećih stručnjaka za nasljeđe predsjednika Reagana, autorica nekoliko važnih znanstvenih publikacija. Zapravo, njezin je položaj jedan od najprestižnijih u američkoj saveznoj vladi, koji je do nje bio okupiran od strane istaknutih američkih aktera kao što su George Kennan i Walt Rostow.

Konzervativni autori i politolozi iz brojnih listova se odmah stali na stranu gospođe Skinner, od Washington Examinera do American Spectatora, Washington Free Beacona i drugih. Zajednički refren njihovih članaka i izjava je da Kiron Skinner obavlja važnu funkciju u mehanizmu ministarstva vanjskih poslova i radi s državnim tajnikom Mikeom Pompeom u stavljanju naglasaka vanjske politike predsjednika Trumpa. Ona je jednostavno izjavila ono što svi već dugo znaju. Za američku upravu Kina nije europska civilizacija i ima drugačiju ideologiju i stavove. Treba napomenuti da je većina američkog tiska i stručne zajednice osudila taj pristup.

Kineska ekonomije - zmaj

Službeni Peking nije mogao nego upotrijebiti neoprezne riječi američke dužnosnice. Kineski mediji su optužili Skinner da ne poštuje civilizacijske vrijednosti i donosi diskriminirajuće zaključke o suštini kinesko-američkih odnosa. Prema kineskoj strani, izjava Kiron Skinner znači da je za Washington borba Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država bio “sukob između predstavnika bijele rase”, a sukob između Kine i SAD-a je “borba nebijele i bijele rase, što je zapravo zastava američkih političara”.

Rasistička procjena prirode “kineske prijetnje” je uzdrmala čak i Australce, koji Kinu dugo smatraju potencijalno neprijateljskom silom. Prema priopćenju kojeg je izdala kuća Australian Broadcasting Corporation, nekoliko dužnosnika australske vlade koji su željeli ostati anonimni izrazili su zabrinutost zbog primjedbi gospođe Skinner.

“Ovo je retorika kineskih komunista i mi takav jezik nećemo koristiti ni pod kojim okolnostima”, rekli su australski dužnosnici za ABC.

Kiron Skinner u velikoj mjeri vodi napore u razvoju novog američkog pristupa kinesko-američkim odnosima.

Ona to čini u kontekstu poznatog članka “Podrijetlo sovjetskog ponašanja”, ili “Članak X” spomenutog Georgea Kennana, osmog američkog veleposlanika u SSSR-u, jednog od arhitekata Hladnog rata, koji je skicirao strategiju odvraćanja 1947. godine, koja je u poslijeratnom razdoblju postala kamen temeljac američkog pristupa odnosima sa Sovjetskim Savezom.

Tijekom govora na forumu, Skinner je spomenula “Članak X” i jasno je stavio do znanja da je njezin zadatak složeniji od Kennanova. Naime, sovjetska Rusija je ipak bila utemeljena na marksizmu i bila je sastavni dio zapadne civilizacije, što znači da su pozivi na zajedničke vrijednosti mogle utjecati na Moskvu. Na primjer, kao u području ljudskih prava, što je rezultiralo potpisivanjem Helsinške povelje 1975. godine. Ovaj put, umjesto Sovjetskog Saveza, Washington kao glavnu prijetnju vidi Kinu, smatrajući je nečim što nema veze sa zapadno kulturom i filozofijom, stoga jedinstvenom i neviđenom opasnošću zbog njene ideologije, povijesti i rase.

Xi'an Kina

FOTO: Xi’an Kina

“Ovo je doista borba s drugom civilizacijom i drugom ideologijom”, rekla je Kiron Skinner.

Kako je moguće da takvo što nastaje u glavama visokoobrazovanih američkih dužnosnika? Riječi o suprotstavljanju bijelih i nebijelih rasa zvuče osobito intrigantno zato što dolaze iz usta Afroamerikanke Skinner.

Godinama je referentna knjiga mnogih američkih političara i diplomata esej svjetski poznatog futurologa i sociologa Samuela Huntingtona, “Sukob civilizacija” iz 1996., čiji su izvorni postulati objavljeni nekoliko godina ranije u istoimenom članku u vodećem časopisu Foreign Affairs. Huntington je svoju knjigu posvetio konceptu etnokulturne podjele civilizacija.

Prema autoru, budući ratovi se neće voditi između zemalja, već između kultura. Huntington je smatrao da je rat u bivšoj Jugoslaviji, kao i nepopustljivost između Indije i Pakistana, bio “međucivilizacijski sukob”.

On je identificirao devet vrsta civilizacija: zapadnu, pravoslavnu, islamsku, hinduističku, kinesku, japansku, latinoameričku, afričku i budističku. Huntington je smatrao da će se predanost Zapada “univerzalnim vrijednostima” i demokraciji u najširem smislu susresti sa sve većim protivljenjem drugih civilizacija, prvenstveno kineske i islamske.

Njegovi su zaključci više puta kritizirani. Na primjer, lingvist i filozof Noam Chomsky je napomenuo da Huntingtonov koncept služi kao prikladan izgovor za agresivni hegemonizam Sjedinjenih Država nakon Hladnog rata, kada je s pozornice sišao Sovjetski Savez.

Kada je Kiron Skinner spomenula “akutni sukob civilizacija”, ona je citirala teoriju Samuela Huntingtona.

Kineski dužnosnici su rekli da se američki sukob s Kinom prikazuje kao rasni rat zato što Washington ne pruža uvjerljive argumente o svojoj moralnoj ispravnosti, već preferira proglasiti međucivilizacijski sukob. Kao slona u trgovini porculana, Sjedinjene Države međunarodna zajednica već dugo vremena vidi u nepovoljnom svjetlu, čime pruža dodatne adute Kinezima, koji su više puta trpjeli strane “gospodare” u vlastitoj zemlji.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih kineska politika pod kontrolom KP Kine može biti predmet prigovora stranih promatrača. No, proglasiti sukob zapadnog svijeta i kineske civilizacije samo zato što su oni u osnovi “drugačiji” je izdaja “zapadnih vrijednosti”, koje se uz pomoć napredne liberalne agende posljednjih desetljeća nameću diljem svijeta.

Trump - pregovori USA Kina

Čini se da će dužnosnici Trumpa uskoro početi govoriti o novoj “žutoj opasnosti”, koristeći se propagandnim klišeima s početka prošlog stoljeća kada se govorilo o kineskim imigrantima ili Japancima tijekom Drugog svjetskog rata.

Stoljeća prolaze, ali čini se da se u američkom odnosu prema ostatku svijeta ništa ne mijenja. Uzimajući u obzir činjenicu koliko je njihova civilizacija tada bila razvijena. George Washington je znao tvrditi da bi Kinezi trebali biti bijeli.

Mnogi u upravama predsjednika Dwighta Eisenhowera i Johna Kennedya nisu vjerovali Kinezima, čisto zbog njihove rasne predrasude prema Azijcima. Kada Hillary Clinton govori da su “Sjedinjene Države sjajne zato što su dobre”, a savjetnik Trumpa za nacionalnu sigurnost John Bolton najavljuje oživljavanje Doktrine Monroe za podjarmljivanje Latinske Amerike, vidimo različite manifestacije jednog te istog američkog imperijalističkog hegemonizma.

Trumpova doktrina je trgovinski rat s Kinom pretvorila u jednu od glavnih obveza sadašnje američke administracije. Ali ulaziti u sukob s Kinom iz rasne pozicije i pod krinkom “druge civilizacije” Trumpova doktrina se pretvara u nepotrebno rizičnu i agresivnu vanjsku politiku. Stav visokih američkih dužnosnika i stratega koji međunarodne odnose vide kao arenu u kojoj se sukobljavaju razni civilizacijski modeli u najgorem slučaju može ugroziti samu civilizaciju. Oni su uvjereni kako neće biti ugrožen “američki način života” i njihove “univerzalne vrijednosti”, ali ostali ne misle tako.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
91 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Did
Gost
Did
1 godina prije

Lako je bilo istrebiti crvenokosce..kina postoji 2000godina amerika samo 200godina

ribar
Gost
ribar
1 godina prije
Reply to  Did

sukob sa migrantima iz azije i afrike je sukob civilizacija
vidjeli smo kako su se obraćali švarcenegeru u africi

Fata
Gost
Fata
1 godina prije
Reply to  Did

Kinesko pismo 4000 g, do danas je ostalo samo malo izmijenjeno u kaligrafiji

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Did

I ovaj Tramp je baba. Nikako da napravi zid i sve kineze prebaci preko zida (zna on da su svi kinezi spijuni komunisticke vlade iz Pekinga). Hitler je imao jevreje, a on kineze. Samo nedostaje mu germanska efikasnost.

Pink
Gost
Pink
1 godina prije
Reply to  tihobl

Ima li Indijanaca?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Did

Kako poznato zvuče te riječi!!

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Staljinizam po kineski. Ili ti žrtvujmo sebe za buduće generacije. Mi nismo bili dovoljno snažni da izguramo taj koncept, Kinezi možda jesu.

cogo
Gost
cogo
1 godina prije
Reply to  Did

za par hiljad asi pogrešio ,,prva dinastija je postojala več prije 2600 .prije krista ,,

Fenix
Gost
Fenix
1 godina prije

Sto ova sto je to izjavila je Afroamerikanka niti Crnci nisu sto su nekad bili. Ovo sto je izjavila je potpuno stajaliste Amerike do sada tajno a SAD javno.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Fenix

Fenix, hoćeš kazati da je odala državnu tajnu, znači nije Trump jedini koji to radi.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Fenix

saboterka

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

..a sve je pocelo sukobom sa crvenom rasom …ovi nisu vise politicki nego klinicki slucaj…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Izraz ‘white’ ima i druga značenja u engleskom…dobar, čist

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Lucija

hvala na tako poučnoj informaciji.

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije

Da bi ZDA plačale za genocid nad Vietnamci, za uničenje Libije, Sirije, Iraka itd.

nena
Gost
nena
1 godina prije

Po svemu izgleda da su američki dužnosnici izgubili pamet! Čitam i ne vjerujem, pa ovo nije normalno!
Kako ovom stati na kraj?

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije
Reply to  nena

Samo sebe urušava vać dugo.Žalosno je samo što smo mi nasjeli i ušli sa njima u vojni savez.A mogli smo pšostati Švicarska NEUTRALNI.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  čoban Đuro

Kineza ce da zaboli qu… za Svajcarsku neutralnost. Ne budi naivan.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Dobro: sukob sa islamom, sukob sa Kinom… ali postoji sukob i sa Evropom – mislio sam da su ista civilizacija?

I ja se slažem da joj se nije “omaklo” ali se ne radi o “sukobu civilizacija” već se radi o raspirivanju nacionalizma i vidimo da su se Kinezi odmah “primili” – vidim da će biti dugačak komentar koga sam obećao u predhodnom članku.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ne budimo licemjeri, pa žena je samo nazvala stvari pravim imenom i nema tu nikakvog rasizma ni šovinizma jer su se Kinezi uistinu počeli ponašati kao nekakvi alieni, težeći, da na svaki način podrede čitav svijet, naj prije gospodarski, a poslije toga sigurno i vojno! Svaki koji to ne vidi i ne naslućuje, je malouman!

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

I Srbi?
I Iračani?
I Libijci, Iranci, Venecuelanci, Rusi, Severnokoreanci, Marsovci…

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Vietnamci, Indijanci in Južnoameriški ljudje

Xbe
Gost
Xbe
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Džugi legendo svaka ti je na mistu, ne samo malouman nego i mrzi sve sta je hrvatsko ali pusti sad to.Šta ti misliš,jeli Maduro izvadija kartu za Kubu,oče li je rusi čekirati.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Xbe

Ta stvar će biti predmet trgovine između Trumpa i Putina kad se uskoro sastanu, a Venezuela, Ukrajina, možda i BiH će vjerovatno biti nekakav sitniš za podkusurivanje! Pa ako se dogovore, da je venezuela u američkoj zoni utjecaja, Maduro sigurno odlazi svojim prijateljima na Kubu kako se ono kaže, pustit će ga Putin niz vodu!

Xbe
Gost
Xbe
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Dzugi,trebao bi znati da pokeraš protiv velemajstora nema nikakve šanse.To ce brzo svima biti jasno a ne samo nekima.

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Ne more. V tem primeru ga ubije Putin sam in reče, da ga je Guaidova tolpa. To prinese volilno zmago komunistom. Drugi, ki je na seznamu za fentanje je Bašar Assad. Fental ga bo Erdogan in rekel, da so ga Zdakurdiciamosadtrumpnetanjahu.

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije
Reply to  Xbe

Rusi bi ustrelili izdajalca. Dobro, da Guaido ni Rus.

servis
Gost
servis
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Na čemu si ti?

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Džugaševili, zašto bi Kina išla nekoga osvajati vojno ? Ima dolare koji još uvjek vrijede i treba ih brzo potrošiti, kupiti će sve što im se vidi korisno.

Joško
Gost
Joško
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

To je i Nostradamus predvidio

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Zašto bi vojna kampanja bila potrebna ,kada se nekoga osvoji ekonomski,ratovi se vode zbog tržišta ,sirovina ,kada to dobiješ trgujući ne moraš ratovati ,ALI NEMA PAMETI U NEKIH.

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije
Reply to  čoban Đuro

Ja ratujem radi krpe na sćapu pa tko bolje plati

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  čoban Đuro

Jedna kineska poslovica: Zašto pas liže jaja? Zato što može!! Ako netko postane toliko jak, da mu nitko više ništa ne može, počima se ponašati u skladu sa svojom snagom on hoće da svima demonstrira svoju snagu iz čistog zadovoljstva jer to može! Još nikada u povijesti svijeta nije bilo vojne sile, koja je bila jača od svih ostalih zemalja, a da nije projicirala svoju snagu na okolne zemlje. Zapitajmo se stoga, zašto se Kina toliko naoružava i širi svoju vojnu moć i na one djelove Južnokineskog mora, koji joj po nijednom kriteriju ne pripadaju, zato jer može, jer nikoga ne teba moliti za to i čak ignorira presudu suda koji je presudio u korist Filipina, Vijetnama i još nekih azijsko pacifičkih zemalja.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Kina je stara civilizacija sa velikom duhovnom snagom i nju se nikako ne može sveobuhvatno izmjeriti sa skučenim zapadnjačkim mjerilima.
Kina je svojevremeno bila najveća pomorska sila na svijetu pa ni tada svoju flotu nije koristila za osvajanja već za trgovinu.
Ne treba zaboraviti i na činjenicu da su se svi osvajači kine “utopili” u kini i vremenom postali kinezi.
U kini je uvijek cvjetalo 100 cvjetova osim u nekim razdobljima u bliskoj prošlosti i za razliku od zapada koji ima samo jednu te istu školi mišljenja kina ih ima na desetke a nijedna nije komplementarna sa zapadnjačkom školom kojoj se korikulum može kratko sažeti u rečenicu “Ubi, ukradi, poruši i poslije pričaj kako to nije istina”.
Prošla su vremena kad su kinezi opijeni opijumskim parama u rikšama vozili bijelu gospodu.
I neće se na žalost zapadnjaka više nikada ponoviti.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije
Reply to  Sardelino

Dali možemo reći kinezima: “Oprostite, mi ne želimo vaša ulaganja u Riječku luku ili 3 Maj”
Naravno da možemo i nebi na stigle nikakve loše posljedica.
Dali smo mogli reći amerikancima: “Oprostite, mi ne želimo izgraditi LNG terminal na Krku”
Naravno da nismo mogli jer bi….

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Sardelino

Kina je prikriveno zlo, koje će kad tad eskalirati i nanijeti svijetu mnogo patnje i sve što se sad događa ukazuje na to!

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Zlo so Američani in njihov Mabus. Potem se pa čudijo, ko mrtvi templjar zažge katedralo v Franciji.

Klaudio
Gost
Klaudio
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Slažem se, Njihov general je prije nekoliko godina izjavio da im treba još površina kao cijela europa, Mislim da se to odnosi na Sibir. Rusi trebaju čuvati leđa.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Sardelino

Sardelino, pusti ti sad tu svoju patetiku stara civilizacija sa velikom duhovnom snagom….. Kao da se u takvoj državi ne može događati najveće zlo, koje čovjek može zamisliti. Sjeti se starog Maocetunga i kulturne revolucije, kad su Maovi komunisti pobili na milijune ljudi i to ne prije tisuću godina, nego nedavno u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Da su Kinezi u to vrijeme bili gospodarski i vojno jaki kao sad, oni bi svoju agresivnost također usmjerili na druge okolne države, ali na sreću su bili slabi u tom pogledu i svoj bijes su iskalili na domaćem stanovništvu! Probali su napasti Vijetnam, ali ovi su bili vični ratovanju i dali su Kinezima lekciju, koju dugo nisu zaboravili!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

DŽUGAŠVILI, Kina je već u doba Mao ce Tunga bila i nuklearna i kozmička sila. Da nešto znaš, onda bi znao da je Kina peta po redu nuklearna sila, od 1964, te kozmička sila, sa svojim prvim satelitom u orbiti. Bilo je to 1970, pamtim taj događaj. Taj prvi kineski satelit, s akineskom raketom-nisačem, zvao se “Istok je crven”.
Nego ovako, a koliko je to milijuna pobio Mao? 10, 50, 100, 150, ili 500 milijuna? Te otrcane laži iz zapadnih kuhinja više su nego gadljive.
Jer, u doba Maoa, Kina doživljava demografski bum, nakon stoljeća i pol stagnacije stanovništva.
Da je nevolja bilo, bilo je, ali ne toliko i tako kako povijesni lažovi pričaju. Prouči malo demografska kretanja u Kini u tome razdoblju.
Jedno je sigurno. Kina nikada više neće biti u podređenom položaju kakva je bila od sredine 19-tog stoljeća, pa do sredine 20-tog. Neki za početak kineskog pada uzimaju 1854 godinu, kada su Britanci i druge sile toga vremena, Kini nametnuli nepravedne trgovačke ugovore. Pa su se u kineske poslove umiješali i Velika Britanija, SAD, Ruska Carevina, Francuska, Njemačka, čak i Austro-Ugarska. Pa tek Japan, kao tada mlada imperijalna sila. Kinezi ratuju sa Japancima od 1895 do 1945…..
Početak ponovnog uspona Kine uzima se 1949, odnosno pobjeda Mao Ce Tunga i kineskih komunista i uspostave Narodne Republike Kine. Dana 1.10.1949.

Toga dana Mao je rekao: DIV JE USTAO !!! Uopće nije pogriješio, te “proročke” riječi Maa, vidimo 70 godina kasnije. Ove godine moderna Kina slavi 70-desetu obljetnicu toga događaju. Jednog od niza događaja u jako dugoj povijesti te jako složene i bogate civilizacije. Kineska civilizacija jest čudo, to se svi slažu. Po svome kontinuitetu i po tome da je Kina manje-više, jedna zajednička država. Ne u ovom obliku i veličini, ali ona prava Hanovska Kina, je jedna već 2.200 gdn. Jedinstven slučaj u svjetskoj povijesti.
Kina zaista nije: jedan narod, jedan jezik, jedna kultura, jedna država…………to je mnogo svega nabrojenoga! Sam većinski kineski narod (Hanovci) zaista su jedan narod kao jedinstven slučaj u povijesti. To je otprilike, da se svi Slaveni ili svi Germani, recimo, uz sve različite jezike, osjećaju da su jedan narod. E, to se dogodilo u svjetskoj povijesti samo sa etničkim kineskim Hanovcima! A gdje su drugi narodi, kulture i civilizacije u današnjoj Kini?

Džugašvili, manje mrziti, više razumijevati.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  zlatan

Ti Zlatane kako izgleda još živiš u yugokomunističkoj paradigmi a isto tako, ona živi u tebi i nemoguće je da se ispetljaš iz takve pogubne kombinacije. Ustrajno braniš te komunističke zlotvore i negiraš notorne i mnogo puta dokazane ćinjenice, da su komunjare bili mnogo produktivniji i višestruko uspješniji u eliminiranju ljudi negoli fašizam i nacional socijalizam zajedno i da su tvoji uzori, Staljin, Mao, Pol Pot jednonogi šumski maršal i još neki pobili oko 110 mi. svaki svog naroda! Naime ima jedna zanimljiva činjenica, da su nacionalsocijalisti i fašisti obično ubijali pripaddnike drugih naroda i u manjoj mjeri svoje sunarodnjake, dok su komunisti i socijalisti internacionalisti ubijali svoje sunarodnjake. Ti osporavaš te notornje činjenice iako skoro svaki malo informiraniji čovjek zna, da je Staljin u svojim čistkama i u brojnim Gulazima ubio oko 4o mil većinom sovjetskih građana a i priličan broj onih koji su iz bilo kojeg razloga našli utočište u bivšem staljinovom SSSR-u i tu je bio i značajan broj tzv. jugoslavena koje je neodoljivo privlačio sovjetski socijalistički sistem, koji ih je na kraju pobio. A o Mao ce Tungu ne treba gubiti riječi on je po minimalnim izračunima lišio života oko 60 mil uglavnom Kineza i prvi je na listi mega zločinaca, slijedi Pol pot iz Kambodže sa 2.5 mil. ubijenih Kmera, pa Haile Marjam iz Etiopije, Jednonogi šumski maršal-lažni bravar s 570 tis smaknutih neprijatelja naroda itd. Zaboravio sam spomenuti tvog velikog uzornika sifilističnog Vladimira Uljanova Lenina, koji je umazao ruke sa oko 4 mil sovjetskih građana, as ti si mu išao hodočastiti u njegov mauzolej na crvenom trgu i on je za tebe svetac veći od svetog Duje!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

DŽUGI, da sam prost, napisao bi ti nešto u stilu. Ajd ne ……………. ! Na te tvoje svinjarije nemam namjeru ozbilno odgovarati, jer mi je ispod časti. Umjesto šta lupetaš te, od strane patoloških antikomunista te izmišljene brojke, lijepo uzmi kalkulator u ruke, pročačkaj malo kretanje stanovništva u tebi omrznutim zemljama i sistemima, pa računaj. Ne trebaš biti demograf za tako nešto.
Pa vidiš, taj Staljin vladao je malo više od 29 godina, kada sve njegove dane zbrojiš u minute, to je oko 15,311.000 minuta (stoljeće traje 36.525 dana, ili 876.600 sati ili ukupno 52,596.000 minuta). Ti tvrdiš da je Staljin smaknuo 40 milijuna, znači nekih 1,380.000 godišnje, ako pridodamo po tebi, Lenjina, plus 4 milijuna, pa tek Drugi svjetski rat, kojeg je SSSR platio sa 26 do 27 milijuna ljudi, hm, ispada da je od 1917 do 1953 taj SSSR imao oko 70 do 71 milijun mrtvih…….ahahahahahaa, a taj SSSR u tome vremenu porastao. Godine 1926 SSSR ima 147 milijuna stanovnika, 1953 u trenutku smrti Staljina, preko 190 milijuna, nemma sada volje provjeravati točne brojke). Koga ti i tebi slični za…bavate? Šta misliš da smo mi koji neki klinac znamo o životu, pali sa stabla?
Pa taj Mao, ma nemoj? U njegovo doba dolazi do demografske eksplozije stanovništva, kada je od 1949 do 1976, Kina porasla sa 600 i nešto, na oko 900 milijuna stanovnika. Tek su 1979 uveli ne tako strogu politiku jednog djeteta. Pametna odluka, ali tek nakon Maa.
Jest, dogodila se glad u “Velikom skoku”. Sami Kinezi priznaju da je od gladi po selima umrlo tada, 1958 nekih 7 do 10 milijuna ljudi. U Kulturnoj revoluciji, koju itekako pamtim, bila je od 1966 do 1969, stradalo je oko milijun ljudi. Ali onda na scenu stupaju zapadni povijesni prevaranti, pa te brojke povećaju jedno 15 puta.
No, u to doba dogodio se pomor komunista i njihovih simpazitera u Indoneziji, tako oko 1965 godine. Pobijeno je oko milijun ljudi, a tada je Indonezija imala oko 120 milijuna stanovnika. I danas je to u Indoneziji tabu-tema……..a Kina je nakon Maa otvoreno pričala o svojim teškoćama i dilemama, ili u SSSR-u je već tri godine nakon Staljina pokrenuta destaljinizacija. Danas se zna da je Hruščov dijelom neopravdano uveličao to u vezi Staljina.

A je li, Tito 570 tisuća? Ja mislio jedno pet milijuna…naime kada svi desničarski neofašisti diljem ex-yu, pobroje svoje nepostojeće žrtve, dođe do nekih 5 milijuna žrtava Tite.
I ako je bio toliki zločinac, kako mi je došla svjetska krema na pogreb? Još pamtim gospođu Thatcher sa onim crnim šeširom, tipično britanski štih.I da, ima na youtubei snimaka Titova sprovoda. Tako da nitko ne može lagati u vezi toga.

Nego, ako je tvoj Hitler bio tako dobrostiv, kako je u samo 6 godina rata u Evropi, izginulo preko 45 milijuna ljudi? Koliko bi bilo mrtvih da je dobio rat?
A općenito pročitaj malo o žrtvama Leopolda drugog, u Kongu i o tom da se broj stanovnika Konga za oko 40 godian smanjio duplo. Znaš li uopće tko je bio taj frajer?

Hebena neka ekstremno desničarska logika. U doba Maa, Staljjina i Tite, broj stan.,raste, gradi se na sve strane (ja prvi živim u socijalističkoj zgradi), a ti neki Leopoldi ili neki drugi, kolju, smanjuju broj stan. I o tome se mudro šuti. Hm, koja je to logika?

DŽIGI, a za koliko je žrtava odgovoran Pavelić?

Pa, da bio sam u posjeti Moskvi, i logično u sklopu turističkog aranžamana nismo samo gledali dvorce i muzeje, posjetili smo i Lenjinov mauzolej. Bio bi glup da nisam išao tamo. I nakon mauzoleja sam obišao sve one grobove iza samog mauzoleja. Recimo, i grob Jurija Gagarina. Znaš li tko je bio Jurij Gagarin? Znaš li da ima bista Gagarina u Zagrebu, i da su je srušili nakon samo nekoliko dana kada je postavljena. Ne znam kakva je sada situacija po tome pitanju, postoji li opet njegova bista.

Nego, taj sveti Duje, koji je to frajer, za što je zaslužan? I sveti Ćiril Aleksandrijski, je svetac, a nahušako je primitivno kršćansku rulju da spali aleksandrijsku biblioteku i da ubiju zadnju
onodobnu učenu ženu toga doba – Hipatju. Znaš li išta o tome?

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Indijci bodo zrasli. Potem bodo ZDA plačale za genocid nad Vietnamci in Indijanci.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Ee moj Zlatane, opet si promašio “ceo fudbal”! Pa tko još nije čuo za “holodomor” planski i svjesno izazvanu glad u Ukrajini sa katastrofalnim posljedicama i s nekoliko milijuna mrtvih ukrajinaca. Naravno Sovjetska i sada ruska povjest to namjerno zataškava i umanjuje broj žrtava, ali ti uvjek tražiš da se navede točan i konkretan broj i različiti izvori navode različite podatke od 2 mil, do 5 mil. ljudi.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

DŽUG, prvo svega to nije bila namjerno izazvana glad, to je jedna od neofašističčkih laži.. Broj žrtava gladi uvijek je teško procijeniti, ali se to može znati na temelju demografskih kretanja. Glad 1933 pogodila je prvenstveno: Ukrajinu, velike dijelove Rusije i Kazahstan, a npr., u kavkaskim republikama (Gruzija, Armenija, Azerbajdžan) uopće je nije bilo.
Ukrajina 1926 gdn ima 34 milijuna, a 1939 gdn 39 milijuna stanovnika. No, zato je Hitler od Ukrajine mislio napraviti Lebensraum za Nijemce, ali nije uspio. Ah, SSSR, prvenstveno Ruska SFSR, ga je omela u tome. No, ipak, umrlo je OSAM milijuna žitelja Ukrajine u ratu. Plus razaranja bibllijskih razmjera, od strane hitlerovaca i osatlih fašističkih okupatora. SSSR je od Ukrajine napravio razvijenu republiku. Proizvodili su od odličnog crnog kruha, do najvećeg aviona na Svijetu i do raketnih motora.
I ja sam iz Kijeva, iz Ukrajine, osamdesetih dobio lijek za peludnu alergiju (vilozen).

Irski otok 1847 ima 8,500.000 stan…strašna glad 1847 godine (bolest krumpira glavni, ne i jedini krivac za tu glad) i nakon toga masovno iseljavanje.
Sada Republika Irska ima oko 4,8 milijuna stanovnika, a Sjeverna Irska kao jedna od četiri zemlje Ujedinjenog Kraljevstva, ima oko 1,8 milijun ljudi. Ukupno irski otok ima, to je lako izračunati, oko 6.600.000 stanovnika. Još je lakše izračunati da ih sada još uvijek iam manje nego 1847 godine!
Od velike gladi prošlo je 172 godine, a otok još uvijek nije dosegao broj stan.od toga vremena. sada su na nekih 78% od tog demografskog maksimuma iz 1847.
Džugi, a koja je to logika? Irski otok nakon 172 godine još nema taj broj stan iz toga doba, a jedna Ukrajina raste, unatoč gladomoru.

Za kraj pitanje. Za koliko se smanjio broj stan., u samostalnoj Ukrajini (za oko14 do 15 %), u Hrvatskoj isto oko 14%, u BiH oko 20%, u Bugarskoj oko 20% ….čak i u Srbiji ima manje stanovnika, unatoč tome šta je od 1991 do 1996 u Srbiju doselilo oko 600 tisuća ljudi.

Džugašvili, matematika je neumoljiva.

Hugues de Payns
Gost
Hugues de Payns
1 godina prije
Reply to  shumadinac

“Naime, sovjetska Rusija je ipak bila utemeljena na marksizmu i bila je sastavni dio zapadne civilizacije, što znači da su pozivi na zajedničke vrijednosti mogle utjecati na Moskvu.”
Citat sam izvadio iz članka. Mi smo u vrijeme Juge učili o SSSR kao predvodniku Istočnog Bloka dok smo mi bili predvodnici Pokreta Nesvrstanih. Zatim je došao Jeljcin pa Putin ali nikada Rusija nije smatrana klasičnim Zapadom kao što su to USA, Velika Britanija, Njemačka, Francuska. I sad odjednom sovjetska Rusija dio zapadne civilizacije. Ona je svakako europska civilizacija (što nema nikakve veze s tvorevinom EU) bez obzira da li bila carska Rusija, u sklopu SSSR ili moderna Rusija ali baš klasični Zapad ti pridjevi bi prije išli europskim kolonijalnim silama i USA. Možda negdje griješim ali nikako se bilo kakva Rusija ne uklapa u pojam političkog Zapada što ne znači da nije bilo zajedničkih vrijednosti. Ima ih i sa Kinom samo što dnevnopolitička retorika to ne želi priznati. Komični element svega je što jedna potomkinja crnih robova stoji na braniku obrane bijele rase. Crna verzija White Power ali kod Amera me više ništa ne čudi.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

Gospon HUGUES…., Rusi jesu evropska, znači zapadna civilizacija. Mislim…Tolstoj, Dostojevski, Čajkovski, Kandinski…zar samo ta imena ne označavaju jesu li Rusi i ostali istočni Slaveni, Evropljani ili su sa Marsa?
No, Ruska Imperija se kroz 19-to stoljeće, osvajanjem proširila na dobar dio muslimanskog svijeta srednje Azije. Pa je npr.SSSR bio jedna od najvećih muslimanskih zemalja na Svijetu. Tada je bio peta ili šesta muslimanska zemlja Svijeta, gledano po broju pripadnika naroda islamske kulture. I to i sunitskog i šijitskog islama (Azerbajdžan šijiti, a ostali suniti Kazahstan, Tađikistan, Kirgistan, Turkmenistan i najveći Uzbekistan). U samoj Rusiji ima muslimana i sunita i šijita (Tatari, Baškiri, Dagestanci, Čečenci..)
Ruska Imperija 19-tog stoljeća, i kasniji SSSR, ali i sadašnja manja Rusija, dijelom je i budostička zemlja. Lamaističko-budistička, da se razumijemo.
Gospon Huges, znate li gdje živi jedini evropski autohtoni budistički (lamaistički) narod? Doduše, oni su tu došli negdje u 17-tom stoljeću. Znate li tko su Kalmici, gdje su?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Kaže neko ko će za par godina i u svojoj državi biti “manjina”.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Genocidni konglomerat opet pokazuje svoje pravo fašističko lice…..U tu Holywoodsku farsu vjeruju još samo oni do kraja zadojeni zombiji… A i njih je sve manje i manje…

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Eto malo (puno) razloga da se zamisle sve rase i nacije, a POSEBNO japanci, (južno)koreanci i ostali azijati, saveznici usa mahera …
Biti će vjerovatno još puuunooo zanimljivosti iz BIJELE KUĆE …??

hribar
Gost
hribar
1 godina prije

sukob civilizacija je neminovan

Prvosvibanjski_grah
Gost
Prvosvibanjski_grah
1 godina prije

Duboko se nadam da svi vi koji pisete hvalospjeve o Kini sto prije postanete radnik u jednoj od kineskih tvrtki, eto samo toliko.

denis
Gost
denis
1 godina prije

Sinko moj nakon Hratskog gazde kinezi su kamilica. Eto samo toliko.

bulog
Gost
bulog
1 godina prije

Ja bi htio biti radnik u Hrvatskoj ali zamisli nema posla. Još reci da sam nesposoban kao radnici Uljanika, rafinerija,željezare. ….

pingpong
Gost
pingpong
1 godina prije

LR&anarho
a zasto brisete, ili ste se I vi najeli fazola ……..

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

Gospon GRAH, možda bi se iznenadio, ali prosječna kineska plaća nije lošija nego naša….dapače. Uz napomenu, da im plaće i dalje rastu. I da vjerojatno nije tako skupo kao u nas.
te otrcane fraze kako su tamo radnici robovi, a gdje nisu? Uostalom, klasičnih radnika više nema nigdje. To je vrsta koja izumire.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  zlatan

Zlatane, ne trudi se toliko prikazivati Kinu i Kineze u ljepšem svjetlu nego što je stvarno stanje tamo. Poznato je, da mnogobrojni radnici sa sjevera Kine, koji nije baš previše razvijen, dolaze na posao u južne provincije gdje žive i rade u nemogućim uvjetima. Oni žive i rade u krugu svojih tvornica, nemaju slobodu kretanja, a na poslu nose pelene da ne moraju u WC dok rade. Svaki mjesec dobiju dozvolu, da odu kući u sjeverne provincije i moraju se pravovremeno vratiti natrag na radno mjesto! Plaća im je od 80 do 100 Eur. na mjesec i kad su tamo gdje rade i žive danonoćno im svaki korak prate mnbogobrojne kamere, i glavni problem je, da mnogi od njih podlegnu pritisku takvog načina života i rada i pokušavaju napraviti samoubojstvo. A u najnovije vrijeme su kineske vlasti širom Kine razmjestile oko 170 milijuna kamera, koje prate cijeli život kineskih ljudi! Kineske vlasti to prravdaju borbom protiv kriminala, ali to je više potreba komunističke vlasti, da nadziru ljude i svaki njihov korak i radnje i od toga kako se ljudi ponašaju, ovisi njihova sudbina, bivaju nagrađeni ili kažnjavani znači, tamo je uspostavljen totalitarni sistem, bez premca u povijesti svijeta i to je tek početak, a strah me je i pomisliti u što će se to izroditi u budućnosti i ne daj Bože, da svi mi postanem ovisni o njihovoj milosti, što zazivaju mnogi komentatori na ovom a i na drugim portalima!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

DŽUGI, nisam znao da je kineski sjever tako nerazvijen. Tamo je i Peking, gl.grad, a jesi li pročitao vijest, da se kod Pekinga gradi najveći aerodrom na Svijetu? Ili da će Peking kada ga dovrše, imati najduži metro-sistem na Svijetu. Planiraju oko 2.000 km metro linija pod Pekingom-:)!
Prosječna plaća u Kini je sasvim sigurno daleko veća, već je oko 700 do 800 eura, ili dolara, nevažno. U velikim gradovima je i veća, oko ili preko 1.000 dolara ili eura. Kinezi imaju godišnje kao i svi, i danas imaju najveću svjetsku mrežu super-brze željeznice. Kada sam zadnji put čitao, bilo je preko 23.000 km super-brzih željeznica, plus se tisuće i tisuće km grade i dalje. Lako im je onda šetati sa jednog na drugi kraj Kine, tim vlakovima (jure oko 300 km na sat, većinom su na nadvožnjacima, mostovima). Kina ima sama više km super-brze željeznice, nego sve ostale zemlje na Svijetu zajedno, koje uopće to imaju. Eto, od prije pola godine, ima i na afričkom kontinentu prva super-brza željeznica. U Maroku, od Kasablanke do Tandžera, dužina oko 600 km. Gradili Francuzi. Šta od toga imaju ex-yu države?
Inače najviše kamera na Svijetu ima baš na Zapadu, posebno u Britaniji, posebno u Londonu. Neka tih kamera, kriminalcima na znanje….ja se ne bojim.

DŽUGI, na kanalu National geografic-tv, prikazivali su emisije o uspjesima moderne Kine. Od tih vlakova, pa sve do najvećeg radio-teleskopa na Svijetu. Ovih dana ih opet repriziraju, pogledaj, ako uopće možeš gledati Natinal geografic-tv.
No, bojim se, mržnja , mržnja, prezir. Čovjek ne može racionalno ni razumno raspravljati ako ga izjedaju emocije, bilo pozitivne, bilo negativne.

Usput, živim na Jadranu, viđam kineske turiste. Preko sto, možda i 200 milijuna ljudi putuje izvan Kine svake godine. Uz opasku, Kina je toliko velika, da neki iz Ujgura koji dođe u Tonking ili iz Mandžurije koji dođe u Sečuan, je kao da putuje u inozemstvo. Ni većina Amrikanaca nikada nije bila izvan SAD-a, jer SAD su tako velike…Odeš par metara dalje od kuće na ex-yu, već si u inozemstvu. ahhahahahahahaaaaaaa

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“… proglasiti sukob zapadnog svijeta i kineske civilizacije samo zato što su oni u osnovi “drugačiji” je izdaja “zapadnih vrijednosti”
I jest izdaja ‘zapadnih vrijednosti’.
Ali, ako treba uvjeriti bijelce ili desničare ili – kao što vidimo – i crnce da ne kupuju Huawei – sve je dozvoljeno
Valjda se zna što je važno.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

A što bi bilo da joj je netko odgovorio:” Što zna crnče što je civilizacija ili civilizacije?’

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ovo nije priča o diskriminaciji (koja postoji) i o licemjerju koje postoji u vezi s tom diskriminacijom (koja postoji), ovo je priča: ‘mi’ protiv ‘njih’.
Dokaz: TKO priča? Nije WASP. Nije čak ni bijeli muškarac.
Btw, u doba segregacije, čini mi se, postojala je diskriminacija, čak su je prihvaćali kao nešto normalno, ali mislim da nije bilo ovoliko mržnje.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…Huntington je smatrao da je rat u bivšoj Jugoslaviji, kao i nepopustljivost između Indije i Pakistana, bio “međucivilizacijski sukob”.
O.K.
Može li mi netko reći koja bi to SAD bila civilizacija u Hrvatskoj? U tekstu imate neke nabrojane, ali neće vam pomoći…
I da li je razvijenija od prethodne? ?
Just a hint: podaci Eurosata za 2015. Od nezaposlenih u Zg., 8% se rodilo izvan eu, a 12% u eu…
Što ćeš, kad su drugi pametniji, obrazovaniji…?
I evo kako počinju neka razmimoilaženja…
(moguće odstupanje u % za 0.5?)

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija SAD=BiH.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Ratovi se vode zbog para i imovine. Nista ni rasa ni vjera nemaju s tim. Uostalom bijelci ce u americi postat manjina u sljedecih tridesetak godina. Ni zid ih vise ne moze spasit. Tako da je ova izjava malo vece sra*e

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Zax

ZAX, a šta je to bijela ili ne znam koja rasa? To je jedna zastarjela, netočna i odbačena glupost. Osim mnogima tu na Logičnome i negdje drugdje. Ima nas originalnih Hrvata ili Srba, sa tamnijom kožom i kosom, posebno u dinarskoj regiji. Onda odeš u Iran, Afganistan ili među narode na sjeveru Indijskog Potkontinenta, pa se iznenadiš koliko među njima ima plavookih ili više zelenookih! Za upućene, znaju da su to zapravo Indoevropski narodi.
Usput, etnički Kinezi uopće nisu žuti, a sjeverni Hanovci se upadljivo razlikuju od onih sa juga. Iz Tonkinga, recimo.
Nego, jeste li primijetili koliko svijetlu kožu imaju Japanci?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  zlatan

Da, ta svjetla koža u Japanaca je jedna malo svjetlija nijansa žute boje!

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Prema ovoj ziko,general Custer je pravo nevinašce.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

@Svodniče,a neki kod nas( RH ) svim silama žele upisati dijete na Harvard da mu malo uncle Samovi isperu mozak! Nije dosta što je mama prošla američki Brain-washing !
Sranje , evo kćeri za 20-25 godinica za predsjednicu!
Ne vjeruješ? Buš videl !

spartak
Gost
spartak
1 godina prije
Reply to  Duki

Duki,
znajući kakve smo glupe ovce, možda ti se prognoza o budućoj predsjednici Pile-lindi Harvardskoj i ostvare!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Duki

DUKI, znači li to da je Harvard neka vukojebina? Vidim da misliš da je tako.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  zlatan

Pa naravno, da Duki misli, da je Harvard vukojebina za razliku od moskovskog LomonosovaEvo jednog na tu temu!
Pita Mujo jednog svog poznanika poslije rata u Bosni. Jel” ba, đe si ti doček”o kraj rata? U Bubanj potoku, kaže mu ovaj. A đe je to pita Mujo! E ba, to ti je jedno 40 km od Sarajeva. A đe si ti bio? U Londonu, odgovori Mujo. A đe ti je to? To je jedno 2000 km od Sarajeva kaže mu Mujo. A ovaj će Aaaa neka Vukojebina!!!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

DŽUGI, zaista misliš da je Lomonosov vukojebina? Znaš li uopće tko je bio Lomonosov? I da, a kako su ti sovjetski komunisti uopće dali ime najvećem univerzitetu, po tamo nekom liku iz 18-tog stoljeća? I za vrijeme kraja Staljinove vlasti izgradili na Vrapčjim gorama u Moskvi tu impresivnu građevinu? Građena je od 1949 do 1953, jedna od sedam Staljinskih visotki, kako ih zovu u Moskvi. Sada je definitivno spomenik kulture. Inače trebalo je ukupno izgraditi 14 takvih visotki, ali je Staljin umro 1953, pa su nakon njegove smrti odustali od njih još sedam. Jer je krajem 1955 Vrhovni Sovjet SSSR-a, donio odluku da se ne pretjeruje u arhitekturi. Zato nije izgrađeno svih 14, nego tek njih sedam. U jednoj takvoj sam i spavao, to je bio hotel “Ukrajina”, preko puta Bijelog doma. Bijeli dom, izgrađen kasnije, kao Sovjet Ruske SFSR, danas je tu ruska Duma (parlament).
Džugi, samo ti mene pitaj, znam dosta toga o SSSR-u, Rusiji i Moskvi, kao da mi je to domovina. Mislim, znam bolje od mnogih Rusa. Nikakvo čudo. I kod nas ima tih primjera. Dođe lik iz velikog Svijeta u Split, da vidi Diolkecijanovu palaču, unaprijed zna sve o tome, a neki primitivac živi u Splitu i nema pojma gdje su joj granice.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Kao prvo, drago mi je sto kazu ono sta su smatrali oduvek.
Kao drugo, zaboravite Pegidu i Orbana. Drugovi i drugarice zabrinuti za budocnost „bele rase“ su dobili novog sampiona: Muriku.
Prvo mobilizacija hriscanske desnice sa „Crusade“, posle mobilizacija krezubih sa „Make America Great Again“, sada mobilizacija sviju sa fasistoidnim tendencijama protiv „najezde zutih hordi“. Svuda po „Belom Svetu“, i u Evropi.
Next level.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Ovi su stvarno nenormalni…ameri,KINESKOGA Zmaja možete samo povući za jaja.

Hugues de Payns
Gost
Hugues de Payns
1 godina prije

Ja ih iskreno ne volim previše ni jedne ni druge ali kod mene to nema veze sa rasom. Nema tu ničeg novog. U samoj USA rasizam je konstanta još dok su bili britanska kolonija. Malo je čudno da jedna crnkinja koristi WASP bijelačku rasističku retoriku ali ti Ameri su malo žešće ludi. Izgleda da sad i crnkinja može postati bijela rasistica pa možda je i prime u Ku Klux Klan. Moj prijatelj u USA ima problema zbog imena Krešimir što oni pišu Kresimir jer misle da je Rus. Ti problemi nisu sa poznatim osobama nego recimo kod nekih šalterskih službenika čim mu vide ime gledaju ga ispod oka. Ruski špijun. To je posljedica antiruske histerije. Inače dečko je rođen u Zagrebu i još za vrijeme SFRJ kao klinac roditelji odselili u USA na poziv djeda kojem je u to vrijeme dobro išlo. Uglavnom nikakve veze to nema s politikom. Ali danas ta imena sa -mir kao Vladimir, Krešimir (ili Kresimir po USA fonetici), Zvonimir njima zvuče sumnjivo. Iako je dosta ljudi ovdje navijački nastrojeno ja Kineze ne volim zbog tog bolesnog hibrida komunističkog kapitalizma gdje su prava običnog radnika zadnja rupa na svirali. Možda istina vrijeđa ali ja sam dosljedan. Nije sve kod Kineza loše, sviđa mi se strogost kod korupcije ali ipak u sadašnjem sistemu cijenu uspjeha plaćaju oni najslabiji i najranjiviji – obični radnici. Kod Amera nije potrebno naglašavati, oduvijek su imali kapitalizam i nakon stjecanja nezavisnosti krenuli s imperijalističkim težnjama što su prvi platili pravi vlasnici zemlje – crveni narodi (greškom prozvani Indijanci).

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

,,Bojno polje planeta zemlja” …Amerikancima polako postaje jasno da nikada nisu ni bili u poziciji velike sile ….Hegemon sa ogranicenim vijekom trajanja (citaj u procesu nestajanja ) …Citajte statistiku o natalitetu u USA ,porazna je ..U historiji je slicno prosao RIM kao hegemon…a USA je na putu bez povratka ….Kao ,,yunkie” opijen sa politickom moci…Siucid sa vlastitom politickom moci ili mozda nemoci…

Tomek
Gost
Tomek
1 godina prije

Tko je ovlastio ovaj ološ da zastupa nas ostale polunormalne(oboljevamo od ovih čistih zdravih) bijelce?? Ja ne želim da mene netko zastupa i od ovoga se treba hitno ogradit!

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

Haaa koje bijele rase pa pogledajte sastav stanovništva u Sad za nekoliko godina bijelci će biti manjina.Zamislite da netko od Hrv dužnosnika izjavi ovakve komentare na račun susjeda s Istoka.

Tomek
Gost
Tomek
1 godina prije
Reply to  Ivex

Ma šta istoka treba dat izjavu za Sjever i Zapad. Mi ne želimo bit UK Francuska i Švedska i imat getta i no go zone sa stalnim silovanjima. Svaki 10ti je obojani a genetski kod im postaje mrtav.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Ivex

IVEX, da nešto znaš, znao bi da se ljudi u SAD-u miješaju i općenito dilejm Latinske Amerike, tako da je smiješno govoriti o čistim rasam. Vi ste svi rasisti.
Usput, odakle ti podaci koliko posto ima kojih u SAD-u?
Evo pada mi na pamet glumac Keanu Reevs. On je pazi sad, havajsko-evropsko (bjelačko)-kineska mješavina.
I da, jako dobro govori ruski jezik. Jeste li sada mirni?

Spektator
Gost
Spektator
1 godina prije

Trump je od početka smatrao da je pravi konkurent u borbi za svjetsku dominaciju Kina s azijskim partnerima. U toj strategiji, Amerika, Europa i Rusija čini prirodni veliki savez nasuprot Aziji. Afrika i Bliski istok su važni jedino kao resurs, sa Izraelom kao snažnim uporištem (“najveći američki nosač aviona”).
No paranoično rusofobni demokrati od početka ga ometaju i sprečavaju u provedbi njegove vizije svijeta, u kojoj je i Rusija saveznik, budući da pripada zapadnoj civilizaciji.
Trump sada pomiče fokus sa Rusije na Kinu, i bit će vrlo zanimljivo ako ostvari još jedan mandat. Za to ima veilke šanse budući da SAD-u ide puno bolje pod Trumpom: porast BDP-a 3,2% u prvom kvartalu, rekordno niska nezaposlenost od 3,8%.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Ta je osoba Afroamerikanka. Kako bi njene riječi primili njeni preci koji su u ondašnjem “sukobu civilizacija” zarobljeni i dopremljeni u Novi Svijet kao robovska stoka iz Afrike prije 250-300 godina?

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  spartak

SPARTAK, robovlasništvo je na Sjeveru SAD-a ukinuto 1808, na jugu 1865, u Brazilu je ukinuto 1888, na zadnjim španjolskim kolonijama na Karibima isto oko 1888 ili tako nekako.
Zadnje kmetstvo u Evropi ukinuto je u Ruskoj Carevini 1861.

Napomena, kada se ukidalo ropstvo u spomenutim zemljama, i kmetsvo u Ruskoj Carevini, nisu svi bili ni robovi ni kmetovi. Već tada je bilo puno oslobođenih bivših robova i bivših kmetova.

Usput, u SAD-u, za razliku od naših glava, rasizam je zaista samo u glavama rijetkih budala.

A najduže se formalno ropstvo zadržalo u nekim islamskim zemljama i među mnogim Afrikancima u samoj Africi. Zadnje ropstvo je ukinuto u Mauritaniji, tek krajem 20-tog stoljeća-:::((( !!!

To je samo ropstvo koje je bilo zakonsko. To šta ima danas ljudi u tzv.dužničkom ropstvu, je sasvim druga priča. Takvih ima i diljem tzv.razvijenig svijeta.

Marko
Gost
Marko
1 godina prije

Najbolje od svega je sto je gdja Kiron – Afroamerikanka

kocki
Gost
kocki
1 godina prije

Amerikanci imaju jedan veliki problem sa sobom ,problem cime gube primat najjace naciije na svetu .Problem neprihvatanja poraza

Borg
Gost
Borg
1 godina prije

Civilizacijski pomak u nazad definitivno. Gledanje na današnji razvoj civilizacije samo kroz odnose moći i nadmoćni, kroz podjele konkurenciju, vlast i pobjede u ratovima duboko je civilizacijski pogrešno. Zatvaranje samo u sebe promatranje svih drugačijih samo kao neprijatelje i konkurenate vodi samo u jednom smjeru. Uništenju i nestanku civilizacije kakvu danas poznajemo. Sva dobra i blagodati koje danas baštinimo nastala su kroz suradnju i povjerenje. Bezbroj je primjera za to u povijesti. Čak američki tvorci ustava govore o jednakosti svih građana bez obzira na rasu ili vjeru garantirajući slobodu svima. Željeli su oni biti i bili dugo vremena svjetionik svim potlačenim narodima. Što se to desilo? Zašto se i kako dogodilo da promijene stavove. Pa koliko je amerikanaca poginulo da se oslobode od britanske hegemonije. Pogotovo danas u globalnom svijetu gdje svi jedni od drugima ovisimo ne možemo dopustiti da se na napredak gleda na takav nazadan način.
Pogledajte samo povelje ujedinjenih naroda.
Što na ovakve izjave ima reći Ban Ki Mun? Pa i on je onda za njih žuta opasnost..
Na kraju evolucija je neumoljiva. Izimrijet će oni koji se ne budu prilagodili. Ljudska svijest polako raste i jednostavno se nemože vratiti unazad. Uvijek će biti slobodnomislećih ljudi.
Izazovi su tu. Čekaju nas burna vremena promjena. Za nadati se samo da ćemo iz svega izići bolji i pametniji. Ostaviti ovaj mali planet boljim mjestom za život budućim generacijama.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik