State Department: “Sukob protiv Kine je civilizacijski sukob s nebijelom rasom”

zabranjeni grad kina
91 komentar

Sukob Sjedinjenih Država i Kine je rasni sukob. To nije stajalište neonacista, nego službena izjava visoke dužnosnice State Departmenta koja je izazvala skandal u Washingtonu i ljutitu reakciju u Pekingu. Kako objašnjavaju svoj stavu State Departmentu i zašto uspoređuju Kinu sa Sovjetskim Savezom i odakle im takva uvjerenja? Politički znanstvenici, novinari i znanstveni suradnici već nekoliko godina pokušavaju shvatiti što je to “doktrina Trump”, čiji se vrlo heterogeni pristup vanjskoj politici teško uklapa u uobičajeni okvir.

U tom kontekstu, trgovinski i informacijski rat između Kine i Sjedinjenih Država dopunio je novi aspekt – sukob civilizacija s rasističkim prizvukom.

Kiron Skinner, visoka dužnosnica Bijele kuće je dala komentar koji ne samo da je uzdrmao i politički korektne elite u Sjedinjenim Državama i međunarodne promatrače, već je omogućio da se preciznije shvati suština vanjskopolitičkog pristupa američke administracije.

Govoreći na marginama nedavno završenog “Sigurnosnog foruma budućnosti – 2019.” u Washingtonu), Skinner je opisala geopolitičko natjecanje Kine i Sjedinjenih Država kao “akutni sukob civilizacija”. Prema njezinim riječima, “Sjedinjene Države nikada prije nisu vodile takvu borbu”.

“Po prvi put je naš natjecatelj velika sila koja ne predstavlja bijelu rasu”, pojasnila je Kiron Skinner i jasno stavila do znanja što je glavni adut Trumpove administracije.

No, nekoliko njezinih fraza odmah se proširilo kao virus, otkrivajući svjetonazor sadašnjeg čelnika Bijele kuće i njegovih savjetnika za međunarodne odnose, prema kojima velike sile surađuju ili se sukobljavaju na temelju svoje kulture i rasnog identiteta.

Riječi visoke dužnosnice State Departmenta nisu slučajni istup marginalnog politologa, već najistaknutije članice Trumpova tima koja predvodi Odjel za političko planiranje. Doktorirala je na Sveučilištu Harvard i jedna je od vodećih stručnjaka za nasljeđe predsjednika Reagana, autorica nekoliko važnih znanstvenih publikacija. Zapravo, njezin je položaj jedan od najprestižnijih u američkoj saveznoj vladi, koji je do nje bio okupiran od strane istaknutih američkih aktera kao što su George Kennan i Walt Rostow.

Konzervativni autori i politolozi iz brojnih listova se odmah stali na stranu gospođe Skinner, od Washington Examinera do American Spectatora, Washington Free Beacona i drugih. Zajednički refren njihovih članaka i izjava je da Kiron Skinner obavlja važnu funkciju u mehanizmu ministarstva vanjskih poslova i radi s državnim tajnikom Mikeom Pompeom u stavljanju naglasaka vanjske politike predsjednika Trumpa. Ona je jednostavno izjavila ono što svi već dugo znaju. Za američku upravu Kina nije europska civilizacija i ima drugačiju ideologiju i stavove. Treba napomenuti da je većina američkog tiska i stručne zajednice osudila taj pristup.

Kineska ekonomije - zmaj

Službeni Peking nije mogao nego upotrijebiti neoprezne riječi američke dužnosnice. Kineski mediji su optužili Skinner da ne poštuje civilizacijske vrijednosti i donosi diskriminirajuće zaključke o suštini kinesko-američkih odnosa. Prema kineskoj strani, izjava Kiron Skinner znači da je za Washington borba Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država bio “sukob između predstavnika bijele rase”, a sukob između Kine i SAD-a je “borba nebijele i bijele rase, što je zapravo zastava američkih političara”.

Rasistička procjena prirode “kineske prijetnje” je uzdrmala čak i Australce, koji Kinu dugo smatraju potencijalno neprijateljskom silom. Prema priopćenju kojeg je izdala kuća Australian Broadcasting Corporation, nekoliko dužnosnika australske vlade koji su željeli ostati anonimni izrazili su zabrinutost zbog primjedbi gospođe Skinner.

“Ovo je retorika kineskih komunista i mi takav jezik nećemo koristiti ni pod kojim okolnostima”, rekli su australski dužnosnici za ABC.

Kiron Skinner u velikoj mjeri vodi napore u razvoju novog američkog pristupa kinesko-američkim odnosima.

Ona to čini u kontekstu poznatog članka “Podrijetlo sovjetskog ponašanja”, ili “Članak X” spomenutog Georgea Kennana, osmog američkog veleposlanika u SSSR-u, jednog od arhitekata Hladnog rata, koji je skicirao strategiju odvraćanja 1947. godine, koja je u poslijeratnom razdoblju postala kamen temeljac američkog pristupa odnosima sa Sovjetskim Savezom.

Tijekom govora na forumu, Skinner je spomenula “Članak X” i jasno je stavio do znanja da je njezin zadatak složeniji od Kennanova. Naime, sovjetska Rusija je ipak bila utemeljena na marksizmu i bila je sastavni dio zapadne civilizacije, što znači da su pozivi na zajedničke vrijednosti mogle utjecati na Moskvu. Na primjer, kao u području ljudskih prava, što je rezultiralo potpisivanjem Helsinške povelje 1975. godine. Ovaj put, umjesto Sovjetskog Saveza, Washington kao glavnu prijetnju vidi Kinu, smatrajući je nečim što nema veze sa zapadno kulturom i filozofijom, stoga jedinstvenom i neviđenom opasnošću zbog njene ideologije, povijesti i rase.

Xi'an Kina
FOTO: Xi’an Kina

“Ovo je doista borba s drugom civilizacijom i drugom ideologijom”, rekla je Kiron Skinner.

Kako je moguće da takvo što nastaje u glavama visokoobrazovanih američkih dužnosnika? Riječi o suprotstavljanju bijelih i nebijelih rasa zvuče osobito intrigantno zato što dolaze iz usta Afroamerikanke Skinner.

Godinama je referentna knjiga mnogih američkih političara i diplomata esej svjetski poznatog futurologa i sociologa Samuela Huntingtona, “Sukob civilizacija” iz 1996., čiji su izvorni postulati objavljeni nekoliko godina ranije u istoimenom članku u vodećem časopisu Foreign Affairs. Huntington je svoju knjigu posvetio konceptu etnokulturne podjele civilizacija.

Prema autoru, budući ratovi se neće voditi između zemalja, već između kultura. Huntington je smatrao da je rat u bivšoj Jugoslaviji, kao i nepopustljivost između Indije i Pakistana, bio “međucivilizacijski sukob”.

On je identificirao devet vrsta civilizacija: zapadnu, pravoslavnu, islamsku, hinduističku, kinesku, japansku, latinoameričku, afričku i budističku. Huntington je smatrao da će se predanost Zapada “univerzalnim vrijednostima” i demokraciji u najširem smislu susresti sa sve većim protivljenjem drugih civilizacija, prvenstveno kineske i islamske.

Njegovi su zaključci više puta kritizirani. Na primjer, lingvist i filozof Noam Chomsky je napomenuo da Huntingtonov koncept služi kao prikladan izgovor za agresivni hegemonizam Sjedinjenih Država nakon Hladnog rata, kada je s pozornice sišao Sovjetski Savez.

Kada je Kiron Skinner spomenula “akutni sukob civilizacija”, ona je citirala teoriju Samuela Huntingtona.

Kineski dužnosnici su rekli da se američki sukob s Kinom prikazuje kao rasni rat zato što Washington ne pruža uvjerljive argumente o svojoj moralnoj ispravnosti, već preferira proglasiti međucivilizacijski sukob. Kao slona u trgovini porculana, Sjedinjene Države međunarodna zajednica već dugo vremena vidi u nepovoljnom svjetlu, čime pruža dodatne adute Kinezima, koji su više puta trpjeli strane “gospodare” u vlastitoj zemlji.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih kineska politika pod kontrolom KP Kine može biti predmet prigovora stranih promatrača. No, proglasiti sukob zapadnog svijeta i kineske civilizacije samo zato što su oni u osnovi “drugačiji” je izdaja “zapadnih vrijednosti”, koje se uz pomoć napredne liberalne agende posljednjih desetljeća nameću diljem svijeta.

Trump - pregovori USA Kina

Čini se da će dužnosnici Trumpa uskoro početi govoriti o novoj “žutoj opasnosti”, koristeći se propagandnim klišeima s početka prošlog stoljeća kada se govorilo o kineskim imigrantima ili Japancima tijekom Drugog svjetskog rata.

Stoljeća prolaze, ali čini se da se u američkom odnosu prema ostatku svijeta ništa ne mijenja. Uzimajući u obzir činjenicu koliko je njihova civilizacija tada bila razvijena. George Washington je znao tvrditi da bi Kinezi trebali biti bijeli.

Mnogi u upravama predsjednika Dwighta Eisenhowera i Johna Kennedya nisu vjerovali Kinezima, čisto zbog njihove rasne predrasude prema Azijcima. Kada Hillary Clinton govori da su “Sjedinjene Države sjajne zato što su dobre”, a savjetnik Trumpa za nacionalnu sigurnost John Bolton najavljuje oživljavanje Doktrine Monroe za podjarmljivanje Latinske Amerike, vidimo različite manifestacije jednog te istog američkog imperijalističkog hegemonizma.

Trumpova doktrina je trgovinski rat s Kinom pretvorila u jednu od glavnih obveza sadašnje američke administracije. Ali ulaziti u sukob s Kinom iz rasne pozicije i pod krinkom “druge civilizacije” Trumpova doktrina se pretvara u nepotrebno rizičnu i agresivnu vanjsku politiku. Stav visokih američkih dužnosnika i stratega koji međunarodne odnose vide kao arenu u kojoj se sukobljavaju razni civilizacijski modeli u najgorem slučaju može ugroziti samu civilizaciju. Oni su uvjereni kako neće biti ugrožen “američki način života” i njihove “univerzalne vrijednosti”, ali ostali ne misle tako.

civilizacijaSukob civilizacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
91 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Did
4 godine prije

Lako je bilo istrebiti crvenokosce..kina postoji 2000godina amerika samo 200godina

Fenix
4 godine prije

Sto ova sto je to izjavila je Afroamerikanka niti Crnci nisu sto su nekad bili. Ovo sto je izjavila je potpuno stajaliste Amerike do sada tajno a SAD javno.

politicki nekorektan
4 godine prije

..a sve je pocelo sukobom sa crvenom rasom …ovi nisu vise politicki nego klinicki slucaj…

Lucija
4 godine prije

Izraz ‘white’ ima i druga značenja u engleskom…dobar, čist

Mateja
4 godine prije

Da bi ZDA plačale za genocid nad Vietnamci, za uničenje Libije, Sirije, Iraka itd.

nena
4 godine prije

Po svemu izgleda da su američki dužnosnici izgubili pamet! Čitam i ne vjerujem, pa ovo nije normalno!
Kako ovom stati na kraj?

shumadinac
4 godine prije

Dobro: sukob sa islamom, sukob sa Kinom… ali postoji sukob i sa Evropom – mislio sam da su ista civilizacija?

I ja se slažem da joj se nije “omaklo” ali se ne radi o “sukobu civilizacija” već se radi o raspirivanju nacionalizma i vidimo da su se Kinezi odmah “primili” – vidim da će biti dugačak komentar koga sam obećao u predhodnom članku.

Siniša
4 godine prije

Kaže neko ko će za par godina i u svojoj državi biti “manjina”.

Trubadur
4 godine prije

Genocidni konglomerat opet pokazuje svoje pravo fašističko lice…..U tu Holywoodsku farsu vjeruju još samo oni do kraja zadojeni zombiji… A i njih je sve manje i manje…

Stjepan
4 godine prije

Eto malo (puno) razloga da se zamisle sve rase i nacije, a POSEBNO japanci, (južno)koreanci i ostali azijati, saveznici usa mahera …
Biti će vjerovatno još puuunooo zanimljivosti iz BIJELE KUĆE …??

hribar
4 godine prije

sukob civilizacija je neminovan

Prvosvibanjski_grah
4 godine prije

Duboko se nadam da svi vi koji pisete hvalospjeve o Kini sto prije postanete radnik u jednoj od kineskih tvrtki, eto samo toliko.

Lucija
4 godine prije

“… proglasiti sukob zapadnog svijeta i kineske civilizacije samo zato što su oni u osnovi “drugačiji” je izdaja “zapadnih vrijednosti”
I jest izdaja ‘zapadnih vrijednosti’.
Ali, ako treba uvjeriti bijelce ili desničare ili – kao što vidimo – i crnce da ne kupuju Huawei – sve je dozvoljeno
Valjda se zna što je važno.

Lucija
4 godine prije

“…Huntington je smatrao da je rat u bivšoj Jugoslaviji, kao i nepopustljivost između Indije i Pakistana, bio “međucivilizacijski sukob”.
O.K.
Može li mi netko reći koja bi to SAD bila civilizacija u Hrvatskoj? U tekstu imate neke nabrojane, ali neće vam pomoći…
I da li je razvijenija od prethodne? ?
Just a hint: podaci Eurosata za 2015. Od nezaposlenih u Zg., 8% se rodilo izvan eu, a 12% u eu…
Što ćeš, kad su drugi pametniji, obrazovaniji…?
I evo kako počinju neka razmimoilaženja…
(moguće odstupanje u % za 0.5?)

Zax
4 godine prije

Ratovi se vode zbog para i imovine. Nista ni rasa ni vjera nemaju s tim. Uostalom bijelci ce u americi postat manjina u sljedecih tridesetak godina. Ni zid ih vise ne moze spasit. Tako da je ova izjava malo vece sra*e

Kažun
4 godine prije

Prema ovoj ziko,general Custer je pravo nevinašce.

Duki
4 godine prije

@Svodniče,a neki kod nas( RH ) svim silama žele upisati dijete na Harvard da mu malo uncle Samovi isperu mozak! Nije dosta što je mama prošla američki Brain-washing !
Sranje , evo kćeri za 20-25 godinica za predsjednicu!
Ne vjeruješ? Buš videl !

Red Dog
4 godine prije

Kao prvo, drago mi je sto kazu ono sta su smatrali oduvek.
Kao drugo, zaboravite Pegidu i Orbana. Drugovi i drugarice zabrinuti za budocnost „bele rase“ su dobili novog sampiona: Muriku.
Prvo mobilizacija hriscanske desnice sa „Crusade“, posle mobilizacija krezubih sa „Make America Great Again“, sada mobilizacija sviju sa fasistoidnim tendencijama protiv „najezde zutih hordi“. Svuda po „Belom Svetu“, i u Evropi.
Next level.

Ivi.tz
4 godine prije

Ovi su stvarno nenormalni…ameri,KINESKOGA Zmaja možete samo povući za jaja.

Hugues de Payns
4 godine prije

Ja ih iskreno ne volim previše ni jedne ni druge ali kod mene to nema veze sa rasom. Nema tu ničeg novog. U samoj USA rasizam je konstanta još dok su bili britanska kolonija. Malo je čudno da jedna crnkinja koristi WASP bijelačku rasističku retoriku ali ti Ameri su malo žešće ludi. Izgleda da sad i crnkinja može postati bijela rasistica pa možda je i prime u Ku Klux Klan. Moj prijatelj u USA ima problema zbog imena Krešimir što oni pišu Kresimir jer misle da je Rus. Ti problemi nisu sa poznatim osobama nego recimo kod nekih šalterskih službenika čim mu vide ime gledaju ga ispod oka. Ruski špijun. To je posljedica antiruske histerije. Inače dečko je rođen u Zagrebu i još za vrijeme SFRJ kao klinac roditelji odselili u USA na poziv djeda kojem je u to vrijeme dobro išlo. Uglavnom nikakve veze to nema s politikom. Ali… Čitaj više »

Perun
4 godine prije

,,Bojno polje planeta zemlja” …Amerikancima polako postaje jasno da nikada nisu ni bili u poziciji velike sile ….Hegemon sa ogranicenim vijekom trajanja (citaj u procesu nestajanja ) …Citajte statistiku o natalitetu u USA ,porazna je ..U historiji je slicno prosao RIM kao hegemon…a USA je na putu bez povratka ….Kao ,,yunkie” opijen sa politickom moci…Siucid sa vlastitom politickom moci ili mozda nemoci…

Tomek
4 godine prije

Tko je ovlastio ovaj ološ da zastupa nas ostale polunormalne(oboljevamo od ovih čistih zdravih) bijelce?? Ja ne želim da mene netko zastupa i od ovoga se treba hitno ogradit!

Ivex
4 godine prije

Haaa koje bijele rase pa pogledajte sastav stanovništva u Sad za nekoliko godina bijelci će biti manjina.Zamislite da netko od Hrv dužnosnika izjavi ovakve komentare na račun susjeda s Istoka.

Spektator
4 godine prije

Trump je od početka smatrao da je pravi konkurent u borbi za svjetsku dominaciju Kina s azijskim partnerima. U toj strategiji, Amerika, Europa i Rusija čini prirodni veliki savez nasuprot Aziji. Afrika i Bliski istok su važni jedino kao resurs, sa Izraelom kao snažnim uporištem (“najveći američki nosač aviona”).
No paranoično rusofobni demokrati od početka ga ometaju i sprečavaju u provedbi njegove vizije svijeta, u kojoj je i Rusija saveznik, budući da pripada zapadnoj civilizaciji.
Trump sada pomiče fokus sa Rusije na Kinu, i bit će vrlo zanimljivo ako ostvari još jedan mandat. Za to ima veilke šanse budući da SAD-u ide puno bolje pod Trumpom: porast BDP-a 3,2% u prvom kvartalu, rekordno niska nezaposlenost od 3,8%.

spartak
4 godine prije

Ta je osoba Afroamerikanka. Kako bi njene riječi primili njeni preci koji su u ondašnjem “sukobu civilizacija” zarobljeni i dopremljeni u Novi Svijet kao robovska stoka iz Afrike prije 250-300 godina?

Marko
4 godine prije

Najbolje od svega je sto je gdja Kiron – Afroamerikanka

kocki
4 godine prije

Amerikanci imaju jedan veliki problem sa sobom ,problem cime gube primat najjace naciije na svetu .Problem neprihvatanja poraza

Borg
4 godine prije

Civilizacijski pomak u nazad definitivno. Gledanje na današnji razvoj civilizacije samo kroz odnose moći i nadmoćni, kroz podjele konkurenciju, vlast i pobjede u ratovima duboko je civilizacijski pogrešno. Zatvaranje samo u sebe promatranje svih drugačijih samo kao neprijatelje i konkurenate vodi samo u jednom smjeru. Uništenju i nestanku civilizacije kakvu danas poznajemo. Sva dobra i blagodati koje danas baštinimo nastala su kroz suradnju i povjerenje. Bezbroj je primjera za to u povijesti. Čak američki tvorci ustava govore o jednakosti svih građana bez obzira na rasu ili vjeru garantirajući slobodu svima. Željeli su oni biti i bili dugo vremena svjetionik svim potlačenim narodima. Što se to desilo? Zašto se i kako dogodilo da promijene stavove. Pa koliko je amerikanaca poginulo da se oslobode od britanske hegemonije. Pogotovo danas u globalnom svijetu gdje svi jedni od drugima ovisimo ne možemo dopustiti da se na napredak gleda na takav nazadan način. Pogledajte samo… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI