Švicarska pojačava uvoz zlata iz Rusije uprkos sankcijama

Zlato
41 komentar

Obim trgovine između Rusije i Švicarske porastao je otkako su uvedene sankcije vezane za Ukrajinu s ciljem izolacije Moskve, objavio je prošle sedmice list Tages Anzeiger, pozivajući se na podatke švicarske carine.

Izvoz je otkrio da je švicarski izvoz, u kojem dominiraju farmaceutski proizvodi, porastao za 19%, dok je uvoz iz Rusije od početka godine skočio za 54%.

Ovako značajan rast ruskog izvoza navodno je posljedica povećanja isporuka zlata, koje je predmet posebnih sankcija u Švicarskoj. U avgustu se zemlja pridružila ograničenjima EU koja zabranjuju trgovinu ruskim zlatom i proizvodima od zlata, što je očigledno imalo mali uticaj na uvoz metala iz zemlje pod sankcijama, navodi se u saopštenju.

Prema podacima švajcarske carinske službe, u novembru je iz Rusije stiglo 6,4 tone zlata u vrednosti od 344 miliona CHF (370 miliona dolara). Identitet kupca je, međutim, bio nejasan. Izdavanje sugerira da je veliki dio zlata u Švicarsku, koja je i sama glavni svjetski centar za preradu plemenitog metala, preko trećih zemalja i navodno iz Dubaija.

U međuvremenu, Švicarsko udruženje proizvođača i trgovaca plemenitim metalima izjavilo je za novine da nema posla s ruskim zlatom.

U julu je EU usvojila svoj sedmi paket sankcija Rusiji u vezi sa Ukrajinom, koji je uključivao zabranu „direktne ili indirektne kupovine, uvoza ili transfera zlata i zlatnog nakita“ poreklom iz Rusije, kao i zabranu izvoza iz Rusije u blok. Ograničenja su također usmjerena na izvoz zlatnih predmeta prerađenih u trećoj zemlji.

rusijaŠvicarskaZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Nijih zanima samo zlato Na današnji dan ubijen je general Sulejmani.

Kastro
1 godina prije

A Ameri odobrili vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti 1000 tona zlata. Pa ti sad uspoređuj.

Mlata
1 godina prije

Srbija ima preko 38 tona zlata…tako piše na sajtu

tihobl
1 godina prije

Служба безбедности Украјине (СБУ)подигла је оптужницу против команданта далекометне авијације Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Русије Сергеја Кобилаша и бившег команданта Црноморске флоте Ратне морнарице Русије Игора Осипова, оптужени су за задирање у територијални интегритет Украјине .

tihobl
1 godina prije

 „Белорусија је непријатељ и мора бити уништена као непријатељ“, бивши шеф прес службе Генералштаба Оружаних снага Украјине
Пуковник В. Селезњев је додао да Кијев нема договоре са Западом о забрани употребе испорученог оружја против Белорусије.

tihobl
1 godina prije

У области Артемовск ДПР и Цхервонаиа Дибров ЛПР, три артиљеријска система америчке производње М-777 уништена су на ватреним положајима.

Gledam ove ukrope i cudim se. Smjeste haubice u sumu i maskiraju ih zelenom prekrivkom. List opao, sve oko smedje boje, samo se haubica zeleni.
A kad se dobro ukopaju i propisno maskiraju polozaje, oko zemunice nastane deponija smeca – kese, pasticne flase, konzerve, razne kutije … Lako ih je otkriti i iz satelita.

tihobl
1 godina prije

Znate da je Medvedev isao u Peking. Par dana kasnije pocelo je neprekidno rusko granatiranje i droniranje. Dva-tri dana kasnije Putin se cuo sa Pekngom, a onda su kinezi stali hvaliti ruse, pisati o globalnom saveznistvu i najavli dolazak na proljece.
Penikng je ovaj rat sa zapadom prebacio u novu brzinu, droniranje tece neprekidno. Da se ne lazmo ne ratuje Rusija protiv bivse Ukrajine vec Kina protiv zapada. Kinezi ne smiju sebi dopustiti da Rusija izgubi rat jer bi se nasli opkoljeni sa svih strana.

tihobl
1 godina prije

Наш извор из канцеларије председника Зеленског је рекао да је више од стотину војника Оружаних снага Украјине погинуло у Дружковки, због смештања војске у једну зграду, упркос наређењу врховног команданта. Велики је скандал у Генералштабу, због несугласица између Залужног и Сирског, који припрема резерве за Бахмут.

Izvor: rezident_ua

tihobl
1 godina prije

Sjetite se kas sam pisao o novim dronovima sa tremovizorima nove generacije. Evo sad i TASS je objavio clanak o njima Nova ruska bespilotna letelica je opremljena kompaktnim termovizirom koji otkriva neprijateljske snage i sposobnosti u bilo koje doba dana ili noći, a takođe ima i mogućnost izbacivanja granata Male izviđačke bespilotne letelice poznate kao „Binokl” (Binokular) počele su da stižu ruskim trupama koje su raspoređene u Ukrajini, saopštila je danas za TASS ruska tehnološka firma koja proizvodi dronove, prenosi Tanjug. Najnovije bespilotne letelice koje proizvodi „Sъemka s vozduha” su dva do tri puta jeftiniji od kineskih bespilotnih letelica „DJI Mavic” koje se aktivno koriste u borbenim dejstvima, rekao je portparol kompanije Dmitrij Zubarev. Ruska bespilotna letelica je opremljena kompaktnim termovizirom koji otkriva neprijateljske snage i sposobnosti u bilo koje doba dana ili noći, a takođe ima i mogućnost izbacivanja granata, navodi TASS.   Izvor Politika.rs. (Imaju losiji prevod od… Čitaj više »

borjana
1 godina prije

Jedino zbog obzira prema žrtvama ovoga sukoba ne može se reći da “tzv. neprijateljske države i tzv. neprijateljstva” koja su rezultirala tzv. sancijama i tzv. obustavom trgovine sa neprijateljskim državama, postaju sve više komedija i igrokaz. Ne zna se pouzdano koja će od opcija prevladati na bojišnici, uništavajući i fizićki eliminirajući onu drugu. Jedino šta se pouzdano zna i šta je sigurno, jeste adresa gdje skonačava svo rusko zlato. Ako je obustavljena trgovina sa tzv. neprijateljskim državama i ako je sada prioritet trgovine na liniji Azija-Afrika-Bliski Istok i gdje se transfer robama i kapitalom obavlja i naplaćuje u nacionalnim valutama, kakva je konkretna ruska dobit u zamjeni zlata za švicarske papiriće??? Zašto sve ruske robe i energenti završavaju na raznim adresama, a samo zlato uvijek na jednoj istoj??? Zašto tzv. sankcije, tzv. neprijateljskih zemalja funkcioniraju na svim ruskim robama, samo na jednoj robi – NE??? Zašto uvijek zlato i zašto uvijek… Čitaj više »

Mrčikola
1 godina prije

Ne mogu se čudom načuditi😁…otvorena je ova povratna linija prije više od sto ljeta i još redovito prometa…i prometat će, dokle god iluzija traje.

Mrčikola
1 godina prije

Stock, pozdrav…kako je..?

1 godina prije

Slusaj ovu perverziju,kolega..ovdje su rojalisti poceli imati prednost pred antifasistima!pred jbnim partizanima!naravno,govorim o geopolitickoj magli koja je postala glavni narativ na portalu sa medjuslavenskim ubijanjem u istočnoj Europi.portal logicno cesto upozorava da ne upadnemo u zamku nacionalističkog mjerkanja tokom ovog rata u ukrajini.ali ovo Sha prolazi u komentarima..ja ovdje vodim bitke sa shovinistima koji pricaju isti jezik kao ja!pa zar nitko nema hrabrosti napomenuti da Marija Zaharova ima samo lijepe rijeci za Ratka mladica?!?!..opet,sa druge strane..nema potrebe za uzbudjivanje🙃zivio mi,stock.hvala.

Čovjek je življen
1 godina prije

Švica je tica koja čuva sva (zlatna) jaja.
Moji Zagorci bi rekli: pri meni bu od jenog i drugog, a vi tirajte pravicu, dečki…
👋🏻

Svako dobro!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI