“Topovsko meso”. Zapad je počeo da se okreće od Ukrajine

SAD i Zelenski
21 komentar

Zapadni lideri jedan po jedan pozivaju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da ublaži svoj žar i razmisli o dijalogu s Rusijom. O tome posebno govore američki i francuski predsjednici Joe Biden i Emmanuel Macron, kao i bivša njemačka kancelarka Angela Merkel. Šta je uticalo na poziciju partnera Kijeva – u materijalu RIA Novosti.

Joe i Vladimir

Biden je u intervjuu za CNN rekao da je Vladimir Putin, po njegovom mišljenju, racionalan političar koji je ipak “pogrešno preračunao o Ukrajini”. Osim toga, američki lider vjeruje da Putin neće koristiti nuklearno oružje u Ukrajini. Istovremeno, Pentagon je već razvio plan akcije u slučaju da se tako nešto ipak dogodi. Američki predsednik ne namerava da traži sastanak sa Putinom. Ali ako mu se sam obrati na samitu G20 u Indoneziji, može govoriti, na primjer, o oslobađanju američke košarkašice Brittney Griner, koja je uhapšena zbog šverca droge. Međutim, Bajden definitivno neće razgovarati o promjeni granica Ukrajine.

Istovremeno, prema The Washington Postu, američki lider je privatno upozorio Zelenskog da će mu biti teško dobiti dodatnu finansijsku pomoć od Kongresa ako se nastavi žaliti na nedostatak već dodijeljenih sredstava. Kao što znate, Kijev je više puta pozivao zapadne zemlje da se aktivnije uključe u rusko-ukrajinski sukob i optuživao NATO za neodlučnost. Prema WP, to se dogodilo “čak i u vrijeme kada su Bajden i Kongres već slali neviđene količine pomoći i naprednog oružja”. Vlasnik Bijele kuće je jasno stavio do znanja Zelenskom da neće dobiti ništa od kongresmena ako ga smatraju nezahvalnim, piše list. Istovremeno, redovno se javljaju šefovi Sjedinjenih Država i Ukrajine: posljednji put 10. septembra, kada je Bajden obećao prebaciti moderne sisteme protivvazdušne odbrane u Kijev.

Vreme je za sto

Pozivanje na Kongres nije nimalo slučajno. Američki mediji predviđaju da će na srednjim parlamentarnim izborima 8. novembra vjerovatno pobijediti Republikanska stranka, koja kritikuje demokrate zbog previše fokusiranja na ukrajinsku krizu. Pristalice Donalda Trumpa najdosljednije se protive finansiranju Kijeva. Generalno, oni podržavaju Ukrajinu, ali smatraju da Amerikanci ne bi trebali snositi većinu troškova. Podsjetimo, vlasti u Kijevu ne kriju činjenicu da, ako ne budu primale pet milijardi dolara mjesečno od svojih zapadnih saveznika, neće moći ispuniti svoje finansijske obaveze. Osim toga, oni stalno traže nabavku oružja i municije.

Svjetska konferencija konzervativne akcije (CPAC) već je pozvala Demokratsku stranku da odbije “poklone” Ukrajini. Istovremeno, republikanci su još u maju blokirali dodjelu finansijske pomoći Zelenskom u iznosu od 40 milijardi dolara. Umjesto problemima daleke zemlje, nude da se bave borbom protiv inflacije, zdravstvenim problemima i ostalim stvarima koje su bitne običnim Amerikancima.

U tom kontekstu, glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da o sudbini rusko-ukrajinskog sukoba treba odlučivati ​​diplomatskim putem. Štaviše, Moskva treba da vodi dijalog sa Kijevom. Međutim, nakon referenduma u regijama Donbas, Herson i Zaporožje, Zelenski je odbio da pregovara. Obraćajući se čelnicima G7, on je rekao da nema o čemu da pregovara sa ruskim vlastima, dok Moskvu treba kazniti “politički i sankcijama”.
Evropska unija i NATO i dalje poručuju da “Kijevu treba samo pobeda”. To je, na primjer, 11. oktobra objavio Jens Stoltenberg, generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse. Ako se to ne dogodi, “svijet će postati opasniji”, upozorio je portparol vojnog bloka.

Ali ne slažu se svi sa ovim pristupom. Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel uvjerena je da se panevropska sigurnosna arhitektura ne može izgraditi bez Rusije. Trajni i trajni mir u Evropi moguć je samo uz učešće Moskve, smatra Merkel. Istovremeno, ona poziva da se Putinovi govori shvate ozbiljno, a ne kao blef. Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je iznio mirovnu retoriku. Prema njegovim riječima, u jednom trenutku, a bilo bi bolje što prije, Ukrajina će morati da sjedne za pregovarački sto, jer je to u interesu obje države.

Rep maše psom

Početkom specijalne operacije Zelenski je počeo da izmiče kontroli Sjedinjenih Država, rekao je Vladimir Vasiljev, glavni istraživač Instituta za SAD i Kanadu Ruske akademije nauka. “Vašington želi da u Ukrajini vidi ili topovsko meso ili platformu za hibridni rat sa Rusijom, ali to uopće ne želi uzeti za ekonomsku podršku. Istovremeno, ljudi bježe iz zemlje, ona se uništava. Kijev sve više traži od Vašingtona složenije i smrtonosnije oružje, koje Ukrajinci jednostavno ne mogu sami da koriste, biće im potrebni stručnjaci NATO-a“, tvrdi ekspert.
Prema njegovim rečima, Zelenski namerava da konačno uvuče zapadne partnere u neprijateljstva. Kao rezultat toga, Kijev želi da zameni mesta sa njima tako da se više ne bore Ukrajinci, već Amerikanci i Evropljani. „Prije je Zelenski bio rep Sjedinjenih Država, ali danas pokušava da kontroliše psa“, naglašava Vasiljev.

U međuvremenu, u kontekstu rastućeg haosa u Ukrajini, ekonomska pomoć Kijevu postaje besmislena. Prema Vasiljevu, do polovine novca koji Amerikanci izdvajaju može biti ukradeno, a da ne stigne do krajnjih primalaca. Kao primjer je naveo američko iskustvo u Iraku i Afganistanu. Kombinacija ovih okolnosti stvara sve ozbiljnije probleme za Bajdena. Demokratska stranka je pred gubitkom na izborima za Kongres, a republikanci prijete njegovom sinu Hunteru krivičnim slučajem korupcije.

Mišljenje Washingtona dijele i u Evropskoj uniji, gdje se također nastoje distancirati od svojih ukrajinskih kolega, napominje Vladimir Jevsejev, šef Odjeljenja za evroazijske integracije Instituta zemalja ZND. “Zapadne zemlje žele Putinov poraz, ali nisu spremne za nuklearni rat. Osim toga, ne podržavaju terorističke akte Kijeva na ruskoj teritoriji, uključujući ubistvo Darije Dugine i eksploziju Kerčkog mosta. Istovremeno , zapadni partneri su zabrinuti da će morati da polažu račune za obnovu Ukrajine i što duže traju neprijateljstva, više ćete morati da ulažete u izgradnju“, objašnjava stručnjak.

skreće pažnju na činjenicu da Evropska unija i Sjedinjene Države nastavljaju isporučivati ​​oružje Ukrajini, ali su neki od ugovora osmišljeni za kolovoz 2023., kada režim Zelenskog možda više ne postoji. Međutim, distanciranje ne znači i kraj veze. Naprotiv, Zapad nije spreman da snosi odgovornost za akcije Kijeva. Ako Zelenski doživi vojni poraz, zapadni saveznici će ga izdati, nadajući se da će pregovarati o svjetskom poretku s Moskvom.

BidenrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Anglosasi znaju da ne mogu dobiti rat protiv Rusije. Znaju da ce se morati povuci. Zato idu na metod spaljene zemlje. Rat ce drzati dok ne poruse bivsu Ukrajinu, a onda ista prica slijedi na Pribaltiku, pa Poljskoj i tako redom.

ogo
1 godina prije

Bacaj Putine da vidimo koliko brzo mogu NATO heroji u stiklama brzo trcati

tihobl
1 godina prije

Нови питомац украјинске војске је новинар/ка ара Ештон-Сирило, која је рођена као Мајкл Џон Сирило и који/а је променио/ла пол 2019. године. Он/а је на свом Твитеру објавио/ла пријем у редове Оружаних снага Украјине.
Као првенствени циљ своје мисије наводи формирање батаљона који ће се састојати искључиво од транвестита и хомосексуалаца у склопу регуларних снага ВСУ.

Imaju i slike na telegramu, ali ne znam kako da ih ubacim.

tihobl
1 godina prije

Украјинска влада је изнела предлог за ревизију буџета у 2022. како би се повећала војна потрошња за 387 милијарди гривни (10,5 милијарди долара). Ово је на свом Телеграм каналу саопштио посланик Врховне раде Јарослав Железњак, позивајући се на нацрт закона који је поднет парламенту.

Max
1 godina prije

Puštaju ga niz vodu nakon što su ga iskoristili za iizazivanje Rusije.

tihobl
1 godina prije

Ruski odgovor na sve veci broj dobrovoljki:

Министарство одбране РФ истакло је да се не планира мобилисање жена, и да се то односи на све жене, без изузетка.

Inace imaju 20.000 mobilisanih preko plana mobilizacije zbog pritiska dobrovoljaca nekih regiona.

Alex
1 godina prije

Moskva se u očaju okreće Iranu. Od njih su dobili bespilotne letjelice, uključujući dronove kamikaze Shahed-136 i veće Mohajer-6. Pripadnici Korpusa iranske Revolucionarne garde (IRGC) raspoređeni su da obučavaju ruske vojnike upravljati kamikaza dronovima. Poslani su na južni i istočni front sa stotinama bespilotnih letjelica Shahed-136. Upravo su Iranci u nekim napadima na ukrajinske ciljeve osobno kontrolirali putanju leta Shahed-136. Timovi Korpusa iranske Revolucionarne garde stacionirani su u Dzankoiju na Krimu i oko Hersonu na jugu, gdje je već nekoliko IRGC-a timova uništeno.

Dragan
1 godina prije

Cuj…Bajden izjavio da se Putin preracunao. Ko je neuracunljiv na prvi pogled? Ko je svo vreme isporucivao i jos to radi oruzje Ukrajini? Imaju razradjen plan za slucaj da Rusija upotrebi nuklearno naoruzanje? Nema tu plana nego da se molimo svi da ne dodje do toga. Na gubitku cemo biti svi mi stanovnici planete zemlje. Treba se moliti i da Bog da pamet amerikancima da nekako smene vlast. Ocigledno je da nemaju pameti ali neki od njih imaju ono crveno dugme. Rusi ovo nisu zapoceli.

goran
1 godina prije

zelenskog treba izručit moskvi da mu se sudi za genocid nad vlastitim narodom u regiji donbas

Realno
1 godina prije

Jest, okrecu se sa lijeve na desnu stranu.

tihobl
1 godina prije

На данашњи дан 1959. године убијен је украјински нациста, терориста и агент тајних западних служби Степан Бандера
Убијен је у Минхену, као резултат успешне операције КГБ.
Агент КГБ Богдан Сташински је направио заседу Бандери и пуцао му у лице из пиштоља напуњеног калијум-цијанидом.

tihobl
1 godina prije

Око 70 одсто стамбеног фонда у Новој Каховки у Херсонској области оштећено је због редовног гранатирања града од стране Оружаних снага Украјине.

U Novoj Harkoviki je brana HE, a preko brane vodi put. Ukri vec 3 mjeseca granatiraju tu branu himarsima i drugim viskopreciznim NATO naoruzanjem. Rezultat je da brana jos uvijek stoji, a 70% grada oko brane je poruseno.

tihobl
1 godina prije

Арестович: 12 „Калибара“ је полетело, 18 их је оборено.

Stvarno je to rekao u emisiji uzivo.
A ni rijeci o krahu danasnje ukrajinske ofanzive na Herson i polupanom desantu na Energodar dok su se okupljali na obali (preko 50 mrtvih, 5 camaca i dvije barze).

mali jere
1 godina prije

Moskva ne pada tako lako u očaj ali ukri ce brzo pasti u očaj.Kad dobro zahladi sami ce polako napustati rovove i povlacitise kao stare babe.Rusi znaju sta dolazi pa zato ne zrtvuju svoje ljude a ujedno nastoje da bude sto manje civilnih zrtava.Ako Iranci pomazu Rusima pa i zelenskom pomaze amerika i evropa.zelenski je drogirani i korumpirani …… koji mrzi Ukraince i namjerno ih gura u smrt.U isto vrijeme Rusi znaju da lako moze doci do sukoba sa NATO i amerima pa svoje naj modernije tenkove drze u pricuvi.Rusi znaju i to da je ukraina (glupi i naivni)ugurana u rat i pokusavaju sve da naprave kako bi ukri shvatili sta ih ceka ali ovi to ne zele shvatiti….dok se ne pocnu smrzavati i gladovati.Na zalost do tada jos puno sirotinje ce nastradati.

Torpedo
1 godina prije

Izgleda da nema vise zetona …

CroExit
1 godina prije

Jel vi pregledate tekstove poslije Google prevoditelja?!

Davor
1 godina prije

Ovo sve je predstava za mase. Cilj svih igrača u ovoj predstavi, iz kaosa podignuti NWO i Svjetsku Vladu . UN i moćnici od istoka do zapada će kroz 2023.to i napraviti, a narodi i države će im se podrediti…
Tek tad počinje prava igra koju neće moći iskontrolirati…. Ta kratka vladavina je opisana u Otkrivenju 17.i 18 poglavlje, vladavina 10 rogova i zvijeri…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI