„Tradicija nam je važna“: švedski gradski pobunjenici protiv LGBT zastava na gradskoj vijećnici

lgbt zastava
20 komentara

Općina u Švedskoj odlučila je skinuti zastave LGBT s javnih zgrada, nakon što su konzervativne stranke preuzele gradsko vijeće. Grad Solvesborg na jugoistoku Švedske glasao je za prestanak postavljanja zastave duginih boja na gradskoj vijećnici svakog kolovoza za vrijeme Stockholmskog ponosa, godišnjeg festivala temeljenog na LGBT-u koji se održava u glavnom gradu države. Od sada su samo javne i državne zastave dopuštene na javnim zgradama.

Ideja o postavljanju zastava s Pridea predstavljena je 2013. godine, kada su gradsko vijeće vodili socijaldemokrati. Ali sada grad kontroliraju konzervativni švedski demokrati (SD) i tri druge stranke s desnicom, koje su odlučile preispitati tu praksu.

“Tradicija nam je važna i znam da mnogi stariji stanovnici dijele to mišljenje”, gradonačelnica Louise Erixon (SD) objasnila je potez odbacivanja zastave Ponosa.

Nisu svi zadovoljni novom politikom zastava. Političarka i organizatorica događanja na temu LGBT-a, Sophia Ahlin, zgražala se s kolegama iz stranke Umjereni koji su se suprotstavili SD-u protiv ukidanja zastave ponosa s gradske vijećnice. “Njihova odluka u potpunosti je u suprotnosti s onim za što se Moderatori zalažu za jednakosti ljudi”, tvrdila je.

Švedska se smatra velikim dijelom liberalnom i LGBTQ zemlji, nakon što je 2009. godine legalizirala istospolni brak. Međutim, Solvesborg s oko 9 000 stanovnika često se u medijima opisuje kao primjer konzervativizma koji postaje sve popularniji na selu Švedske. U gradu je odrastao vođa švedskih demokrata, Jimmie Akesson, dok mu je gradonačelnik Erixon partner. Na postu na Instagramu napisao je da se na gradskoj vijećnici neće dizati zastave od političkog značaja.

LGBT
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tbilisi
4 godine prije

Zašto je ovo vijest? Koga briga za išta drugo osim službene zastave, grba…..
Cendranje nad tzv. “ljudskim pravima”.

Alxx
4 godine prije

Pokret otpora – otpornici 🙂

Perun
4 godine prije

L.R nije vam ovo nikakva vijest ovo je propagadni pamflet …. Vijest je NeLogicna u sadrzaju i stilu…..brisite to sa portala hebace vas neko kome se ovo ne dopada …..P.S Isprintajte to pa dajte ukucanima kad podju na toalet da ostave komentar na gore navedeni text….i povuku vodu tri puta na vodokotlicu cisto radi uroka …..

Laki Topalović
4 godine prije

Sve stoji, odnosno ne zanima me uopće. Službene zastave mogu biti državne, pokrajinske i općinska, eto netko stavlja i EU, ali ove, to je vjerojatno i protiv gradskog statuta….

Danijel
4 godine prije

Pravo trpanje pakaša se želi poistovjetit sa ljudskim pravima i ljubavlju kao takvom, ljubav je univerzalna stvar ali ljubav nije trpanje pakaša i to ne govorim ja nego BIO-EVOLUCIJA!! Naime postoje biljke pa i životinje koje se mogu prirodno-ISTOspolno razmnožavat, LJUDSKI rod se isključivo može dvospolno razmnožavat, to je NAŠA PRIROA STVARI, sve što nije prirodni poredak je neprirodno, opet to ne kažem ja nego zakon zdravog razuma a sve što nije prirodno ne može biti ljudsko pravo-NEMOŽE jer nije prirodno, ABORTUS ne može biti ljudsko pravo jer je ubojstvo PROTUPRIRODNO,nebi nas bilo dase ne rađamo, 9mj.nošenja ploda NIJE izgovor za ubojstvo, imaš ga rodit i daj ga na posvajanje, jednako tako kako dva gay-a ne mogu napravit dijete prirodnim putem nije ni prirodno da POSVAJAJU djecu pošto je za normalan psiho-fizički razvoj djeteta potrebno imat oba roditelja, da nekad se rastanu ili umre roditelj ali majka/otac opet nađu partnera… Čitaj više »

Ana
4 godine prije

Nema veze, ali pala sam sa fotelje! U Svedskoj, pa ovo?

CouncilOfTheEU
4 godine prije

Nemam ništa protiv LGBT, neka svatko živi kao što želi, ali zastava LGBT na gradskoj vječnici mi je nepotrebna. Predstavljam si zastavu grada, države, Europske unije i – LGBT. Zašto ne još vatrogasci, uzgajači pasa, numizmatičko društvo i ne znam šta još ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI