Trik stare garde? – Načelnik vojske Alžira traži odlazak predsjednika

predsjednik Alzira Abdelaziz Bouteflika
11 komentara

Načelnik Oružanih snaga Alžira, general Ahmed Gaid Salah, zatražio je ostavku predsjednika Abdelaziza Bouteflike.

General Salah je u televizijskom govoru jučer zatražio da se 82-godišnji predsjednik proglasi nesposobnim za upravljanje zemljom i da se povuče s dužnosti čelnika alžirske države.

Konkretno, general traži da parlament zemlje djeluje na temelju članka 102. alžirskog ustava i proglasi Boutefliku nesposobnom za upravljanje zemljom, nakon čega će predsjednik parlamenta na 45 dana preuzeti predsjedništvo zemlje, do održavanja novih predsjedničkih izbora.

“Moramo usvojiti rješenje koje će nam pomoći da izađemo iz krize, ali rješenje koje će poštovati Ustav a postoji rješenje koje je prikladno za sve strane. To rješenje propisano je člankom 102. Ustava”, kazao je general Ahmed Gaid Salah.

Izvori koje su citirali mediji tvrde da ta izjava generala Salaha javno pokazuje da oružane snage Alžira već ne priznaju Boutefliku i da najvjerojatnije već imaju zamjenu za mjesto sadašnjeg predsjednika.

Protuvladini prosvjedi su u Alžiru započeli 22. veljače, nakon što se Bouteflika, koji je na vlasti 20 godina i čije je zdravlje ozbiljno narušeno nakon moždanog udara, kandidirao za predsjedničke izbore.

Više od stotinu prosvjednika je ozlijeđeno tijekom sukoba koji su ranije ovog mjeseca izbili između policije i ogorčenih Alžiraca koji su masovno prosvjedovali u nekoliko dijelova arapske zemlje protiv kandidature sadašnjeg predsjednika.

U marševima je uhićeno 195 prosvjednika, tvrde snage sigurnosti, ali je u nasilnim sukobima bilo i najmanje 112 ozlijeđenih policajaca.

Ovaj potez generala Ahmeda Gaida Salaha treba pažljivo razmotriti. Naime, on tvrdi da je predsjednik Abdelaziz Bouteflika (82) star i narušena zdravlja, što je točno. Međutim, Bouteflika je rekao da u slučaju vjerojatne pobjede neće konzumirati mandat i da će nakon sastavljanja vlade mandat predati svom zamjeniku, a on će se povući iz zdravstvenih razloga.

Ne može se očekivati ni da bi prvi zamjenik ministra obrane i načelnik Glavnog stožera vojske Alžira, general Ahmed Gaid Salah, vodio zemlju. Naime, general Salah ima 79 godina i vodio je sve ratove, od onog za neovisnost, do Pješčanog rata protiv Maroka i na kraju deset godina dug krvavi građanski rat protiv salafističkih islamističkih militanata iz krovne skupine GIA u kojoj je glavna bila panarapska teroristička skupina Jama’ah Al-Islamiyah, izvorno osnovana u Egiptu.

Chief of Naval Operations (CNO) Adm. Mike Mullen meets with Algerian Chief of Staff Gen. Major Ahmed Gaid-Sala
FOTO: US NAVY CNO Admiral Mike Mullen i alžirski General-major Ahmed Gaid-Sala

Reći da je general Ahmed Gaid Salah protiv predsjednika Bouteflike, svog prijatelja i suborca, bilo bi pogrešno. Vjerojatno je ovo bio dogovor između predsjednika i generala Salaha kako bi se prevladala kriza i na izbjegao neželjeni kandidat koji će preuzeti vodstvo nad energentima bogatom zemljom.

Zanimljiv je komentar Michaëla Béchira Ayarija, viši analitičara u Međunarodnoj kriznoj skupini, koji je za Glas Amerike rekao kako je u većini društva i među građanima Alžira široko rasprostranjen osjećaj da vlada Bouteflike ne ide u korak s vremenom i da su mladi

izašli na ulice kako bi s vlasti uklonili staru gardu koja se borila još protiv francuske kolonijalne vladavine.

Međunarodna krizna skupina (ICC) je tijelo koje podržava prosvjede, a 1995. su je osnovali George Soros, Mark Malloch Brown, Baron Malloch-Brown, Morton I. Abramowitz i Stephen Solarz. Dalje od ovoga ne treba ići i zbog budućnosti Alžira i cijelog Mediterana, uključujući europske zemlje, ne samo sjever Afrike, sve nade treba polagati u alžirsku vojsku i generala Ahmeda Gaida Salaha. Tijekom proteklih 20 godina vladavine Bouteflike nikada nije bilo naznaka ozbiljnijih sukoba između vojnog vrha i predsjednika i najbolje rješenje za Alžir je da stari general s Bouteflikom pronađe najbolje rješenje za “smjenu generacija” u strukturama vlasti.

Ako su zajedno uspjeli izaći kao pobjednici iz rata protiv Francuske, iz rata s Marokom i rata s islamističkim militantima koji su u Alžir ’90-ih došli iz cijelog svijeta, malo je vjerojatno da će zemlju sada predati u ruke kandidata koji će Alžir vratiti u kolonijalno doba.

Opširnije: Masovni neredi u Alžiru – Zemlja se ne boji zakašnjelog “Arapskog proljeća”

 

 

 

 

Alžirgeneral Ahmed Gaid Salah
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bfviaebvaevanpswduswefzgd
5 godine prije

Što ovaj generalisimus ima pričati sa onima koji će njegovoj državi i narodu po zapovjedi tame isporučiti zlo!!!

samo tako
5 godine prije

Pametan potez, ne može ni auto voziti a kandidirao bi se za predsjednika.

Laki Topalović
5 godine prije

Koliko sam skonto, ova dva, a znaju se više od 40 godina, zajedno prave ili da vojska preuzme zemlju, što ne vjerujem, ili da na kraju proguraju svog kandidata. Buteflika je ionako rekao da i da pobjedi, a vjerojatno bi pobijedio, neće konzumirati mandat. dakle, sastavio bi vladu i predao zemlju dopredsjedniku. Kad se mlađarija uzjogunila, onda je došao generalisimus i veli Sve će biti po zakonu i ustavu, i mom dogovoru s Buteflikom, za kojeg vi ne znate i ne treba da znate.

Zax
5 godine prije

Osvajaci dolaze i odlaze ali osloboditelja se najteze rijesiti. Gotovo nemoguce. Alzir je ljep primjer. Hrvatska s hdzeom jos bolji

Zagor
5 godine prije

Koju god konzervu otvoriš, iskoči Soroš.

PiriReis
5 godine prije

Eh, arapski (politički) svijet = dubioza kolektiv. Uzduž i poprijeko. Kad i kako je pošlo sve sunovrat!? Zbog čega? Kako to da ni danas ne vide kad su svi, uglavnom, progledali!? Toliki teritorij, centralno geostrateško područje: istok-zapad-sjever-jug, sredozemlje, Antlantik, Indijski okean, Adenski prolaz, Crveno more, Suec, Przijski zaliv, Mezopotamija, Nil, nafta, gas, jedan Arapski jez., jedna Knjiga, 3bogata historija, mnoštvo nasljeđa, toliki ljudski resursi, bogatstvo u novcu … itd i opet džaba! Klasični “ciganluk” gdje se ne zna ni ko pije ni ko plaća! A na kraju debelo plate svi contigo. Unikatan su primjer viševjekovne dekadencije i bezočnog tumaranja, spremni nasjesti na svačiju podvalu i nikad doći pameti! Možda jesam prestrog u ovom “definisanju” ali mi se čini da sam blizu istine.

Borac2
5 godine prije

Jedino logicno da general Salah preuzme zemlju za sada.
Bouteflika je jednostavno “prolupao”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI