Egipat osujetio pokušaj uskrsnuća Muslimanskog bratstva u Magrebu

Vladimir Putin - Abdel Fattah Al-Sissi
4 komentara

Iako su agencije izvijestile da se pod pokroviteljstvom predsjednika Abdela Fattaha Al-Sisija u Kairu ipak nisu susreli premijer takozvane Vlade nacionalnog sporazuma Fayaz Al-Saraj i general Kalifa Haftar, koji su trebali izgladiti nesuglasice između libijskih vlasti u Tobruku i vlade u Tripoliju, koju priznaju UN i Zapad, čini se da je dogovor na kraju postignut, zahvaljujući odlučnosti egipatskog predsjednika Abdela Fataha Al-Sisija i podršci Rusije.

Unatoč taktici odgađanja određenih krugova u Alžiru, spletkama čelnika Muslimanskog bratstva iz Tunisa Rashida Ghanuchija, koji je u pregovore htio uključiti i “bivšeg” terorista i “bivšeg” libijskog pripadnika Al-Qaede, Abdalhaqima Belhadja, to se nije dogodilo.

Usprkos dobrim odnosima a Alžirom, koji ničim nije podržao islamističke militante i u korijenu je sasjekao pokušaj “Arapskog proljeća” u zemlji, tijekom pokušaja stabilizacije situacije u Libiji su se neke alžirske vođe, čak i predsjednik Butefliqa, pokazale da igraju dvostruku igru. Uz prilični dozu licemjerja igraju na podjelu Magreba i raspiruju plamen marokanske Sahare, a 22. siječnja Al-Arabiya potvrdila u kojoj mjeri Buteflika štiti Muslimansko bratstvo u Tunisu. Za razliku od kralja Maroka, Muhameda VI, koji se nikada nije htio susresti s liderom Muslimanskog bratstva Tunisa, unatoč više puta upućenim zahtjevima Rashida Ghanuchija, Buteflika se pokazao spreman na suradnju z kumom mafije tuniškog islamskog terorizma.

Kako prenosi Al-Arabiya, nakon što je imao hrabrosti “predstavlja” Tunis u Davosu, Rashid Ghanuchi je dan poslije trebao biti gost alžirskog predsjednika Abdelaziza Bouteflike. Prema saudijskim izvorima, to je sedmi put u šest godina da je Bouteflika službeno primio čelnika tuniških fundamentalista u Alžiru. Zapravo bi to bio dvanaesti put, ako se računa ostalih pet neslužbenih susreta.

“Razlog za učestalost tih sastanaka je povjerenje i kompatibilnost alžirskih i tuniskih stavova, kao što kažu predsjednik Bouteflika i Rashid Ghanuchi”, za Al-Arabiyu priznaje Lotfi Zitoune.

Istina je da se Bouteflika i Ghanuchi poznaju od 1991. godine, kao i da postoji “bratski” odnos s Mohamedom Masmoudijem, nedavno preminulim bivšim ministrom vanjskih poslova. No, to ipak ne može objasniti žar s kojim Alžir brani teroristički pokret Muslimanskog bratstva, pogotovo ako se sjetimo da je i sam bio žrtva terorizma.

Al-Arabiya sedmi susret pojašnjava alžirskog zabrinutošću zbog nestabilnosti koja prijeti regiju, posebice zbog političkog vakuuma u Libiji i njegovih sigurnosnih implikacijama za ostale zemlje u regiji.

Al-Arabiya također navodi: “Mnogi stručnjaci u Magrebu vjeruju da se stalna dosađivanja Ghanuchija alžirskom vođi temelje na uvjerenju da Alžir može igrati ključnu ulogu u regiji, obzirom na njegovu težinu u globalnom islamističkom pokretu. Alžir želi unovčiti taj odnos i priznaje određene umjerene islamističke organizacije u regiji, posebno u Libiji, iako predstavljaju stvarnu prijetnju Alžiru i Tunisu.”

Bouteflika i njegova pratnja kao da se boje izdati britanskog agenta, koji je usavršio umijeće prikrivanja i laži. Kameleon tuniške politike i prvi čovjek “Arapskog proljeća” u Tunisu, Rashid Ghanuchi, čak je u stanju održavati dobre odnose s Iranom, biti strateški saveznik Sirije u njenoj borbi protiv islamskih terorista, dok istovremeno u Siriju šalje tisuće terorista Tunižana, što financiraju Katar i Saudijska Arabija.

Rashid Ghanuchi nije jedini fundamentalist koji je nekoliko puta službeno bio u Alžiru. Njegov Ali Al-Sallabi je također posjetio Alžir, kada je njegov bliski suradnik Abdelhakim Belhadj provodio teror u Tripoliju. Ako se netko iskreno bori protiv islamističkog terorizma, onda ne može surađivati s njegovim ideolozima.

Postoji jedno objašnjenje, a ono je da Bouteflika i njegovi suradnici žele osigurati dobre odnose sa susjednom “Tuniškom Islamskom Republikom” i libijskim emiratom, što bi bili dijelovi koje drži Abdalhaqim Belhadj, milicije iz Misrate i Tripolija.

Predsjednik Bouteflika hitno treba revidirati svoje planove, ciljeve i sumnjive saveze. Barack Obama, koji se pokazao kao veliki zaštitnik radikalnog islama, napustio je Bijelu kuću i ured ustupio Donaldu Trumpu, koji je najavio dogovor s Vladimirom Putinom oko iskorjenjivanja islamista i rekao je da Muslimansko bratstvo smatra terorističkom organizacijom. Bouteflika zna da će u Libiji uskoro početi veliko čišćenje, a taj će posao, pomažući trupama generala Haftara na terenu, provesti Rusija i Egipat.

Bouteflika je pogriješio što je primio čelne ljude Muslimanskog bratstva, terorističke organizacije koja je metastazirala diljem šireg Bliskog istoka.

Razlog sigurno nije zato što je bivši saveznik i prijatelj Bouteflike i Ghannouchija, Abdelhakim Belhadj, nedavno zaprijetio da će spaliti Tunis i Alžir, samo ako se usude taknuti njegovu “islamističku Tripolitaniju”.

Abdalhaqim Belhadj je isključen iz egipatskog sporazuma o Libiji

Osim stalnih susreta Abdalaziza Butefliqe i Rashide Ghanuchija, odnosi između njih se vode u okviru saveza s islamistima u cjelini, iako na štetu strateških interesa Tunisa i Alžira. Rashid Ghanuchi nije jedini dužnosnik Muslimanskog bratstva koji je nekoliko puta bio u Alžiru. Kao što smo rekli, ovu predsjedničku privilegiju su imali i njegovi sljedbenici Ali Al-Salabi i Abdalhaqim Belhadj. Ranije su alžirski lideri prikrivali ove veze. No, nakon posljednjeg dogovora između Fayaza Al-Saraja i generala Haftara, zaključenog u Kairu 14. veljače, strategija vlasti u Alžiru je raskrinkana. Unatoč nevoljkosti obje strane, i generala Haftara i premijera Al-Saraja, sporazum je sklopljen bez sudjelovanja Ghanuchija i Butefliqe, a posebno je važno što dio njega nije “bivši” terorista Al-Qaede Abdalhaqim Belhadj.

Prilično neugodna situacija za alžirskog predsjednika, koji je riskirao ugled vezama s bivšim aktivistom Al-Qaede i čelnikom Muslimanskog bratstva Tunisa, Rashidom Ghanuchijem. Čemu se nadao Butefliqa kada je omogućio Ghanuchiju da ministarstava vanjskih poslova Alžira i Tunisa vode paralelnu diplomaciju? Je li htio ojačati libijski sporazum potpisan na kraju 2015. godine u Maroku ili ga uništiti?

Obrnuta alžirska diplomacija

Ova činjenica nije promakla novinarima. 17. veljača 2017. godine, tri dana nakon što je postignut sporazum između Haftara i Saraja, internetski list Aqir Qabar objavljuje članak: “Alžirske vlasti shvatile pogrešku u poslovanju s Rashidom Ghanuchijem”.

Dan prije, pod naslovom “Tuniška lekcija” alžirski list Al-Qabar piše: “Nekoliko političkih i medijskih aktera Tunisa su zatražili objašnjenje od alžirske vlade i predsjednika o njihovim odnosima s predsjednikom Muslimanskog bratstva Tunisa i njegove stranke Ennahda, Rashidom Ghanuchijem, posebno o libijskom pitanju. Ovi Tunižani vjeruju da alžirskoj vladi i predsjedniku treba reći da u Tunisu postoje vlada, predsjednik i ministar vanjskih poslova s kojima trebaju razgovarati, a ne s čelnikom jedne političke stranke, Ennahde.”

Kao odgovor na politički i medijski utjecaj ove “uvrede”, alžirsko Ministarstvo vanjskih poslova je osudilo cijeli slučaj s Ghanuchijem i alžirskom vladom, osobito u slučaju Libije.

Barem tako pišu novinari lista Algerie Patriotique, kao posrednika između Alžira i libijskog Muslimanskog bratstva prokazujući čelnika tuniške islamističke stranke Ennahda, Rashida Ghanuchija, koji je slobodno propagirao svoje ciljeve na štetu Alžira.

Dužnosnici Ministarstva vanjskih poslova Alžira vjeruju da oni ne moraju nikome polagati računa o njihovim vezama s libijskim Muslimanskim bratstvom.

Tajni susret Ghanuchi, Ahmad Uyahia i Salabi

Ostaje istina da su odnosi između predsjednika Alžira i Muslimanskog bratstva bili izvrsni još od početka takozvanog “Arapskog proljeća”, iako Buteflika u Alžiru nije dozvolio nikakva “događanja naroda”.

Tijekom posljednjeg posjeta Ghanuchija i Butefliqe, 22. siječnja, šef kabineta alžirskog predsjednika, Ahmad Uyahia, stigao je u tajnosti u Tunis u siječnju i sreo se vođom tuniškog Muslimanskog bratstva. Kada je vijest procurila, Ahmed Ouyahia, koji je ujedno i glavni tajnik alžirskog Nacionalnog demokratskog kongresa, rekao je da je sastanak održan u sklopu njegovog odvjetničkog rada.

Alžirski portal TSA se s pravom pita: “Zašto je sastanak između diplomatskih predstavnika morao biti tajan?”

“Očito je Ahmed Ouyahia bio u Tunisu kako bi razgovarao o libijsko pitanju i da zadovolji, među ostalima, Alija Al-Salabija, vodećeg libijskog islamskog vođu”, piše TSA.

Kada više nije mogao poreći dokaze, Jamil Auy, čelnik ureda za tisak tuniške Ennahde, potvrdio je sastanak između Uyahia, Ghanuchija i Salabija i rekao da se radilo o “službenom posjetu”.

Za radio Shams FM je rekao da je to bio “sastanak usredotočen na zajedničke interese obje zemlje, posebno o libijskom pitanju. Tijekom susreta su i Sheikh Ali Al-Salabi i alžirski diplomat Ahmed Ouyahia dočekani u domu Rashida Ghanuchija.

Rashid Ghanuchi želi iskoristiti Alžir za islamističke ciljeve

Algerie Patriotique navodi kako Rashid Ghanuchi vidi otvorena vrata Alžira i htio je pokazati javnosti Tunisa kako ima utjecajne prijatelje u islamskom Magrebu.

“Ganuchi je htio pokazati da je Muslimansko bratstvo u Magrebu struja javnog mnijenja i sila koja se ne može zanemariti. Na kraju računa, Rashid Ghanuchi vidi Libiju kao način da politički uskrsne i pokaže da međunarodno Muslimansko bratstvo i dalje igrati ulogu kao stabilizacijska sila na sjeveru Afrike i općenito u arapskom svijetu”, piše Algerie Patriotique.

Krajem siječnja je lider tuniškog Muslimanskog bratstva, koje se institucionaliziralo kao stranka Ennahda, bio uvjeren da će predsjednika Butefliku uvjeriti da islamisti u Libiji “igraju pozitivnu ulogu” u rješavanju krize u zemlji.

Alžirski diplomati su za portal TSA izjavili: “Gospodin Ghanuchi vodi unutarnju politiku u Tunisu i mislim da trebamo razgovarati s libijskom stranom.”

Podsjetimo da je se Rashid Ghanuchi formalno odrekao vlasti i na savjet Zapada je predao udrugama “Tuniške četvorke”, koja je za to dobila čak Nobelovu nagradu za mir. No, ipak se ispostavilo da su on i Ennahda pravi vladari Tunisa.

Odbijanje Abdela Fataha Al-Sisija

Arapske dnevne novine Al-Quds Al-Arabi, koje izlaze u Londonu, navode kako je Rashid Ghanuchi htio da Alžir i Tunis budu mjesto gdje će se sastati premijer takozvane Vlade nacionalnog sporazuma Fayaz Al-Saraj i general Kalifa Haftar, zapovjednik Libijske narodne armije kojeg podržava libijski parlament u Tobruqu. Rashid Ghanuchi se nadao da će uz podršku alžirskog predsjednika Buteflike dočekati Saraja, Haftara i Salabija, saveznika libijskog terorista Abdalhaqima Belhadja. No, Egipat se tome oštro usprotivio. Pružajući glavnu logistička, vojnu i diplomatsku potporu generalu Haftaru, uz potporu Rusije i nove američke administracije, Abdel Fattah Al-Sisi nije htio računati na bilo kakve ustupke Muslimanskom bratstvu, koje je od Egipta i UAE proglašeno za terorističku organizaciju. To je jedan od glavnih razloga zašto su iz posljednjeg dogovora generala Haftara i Fayaza Al-Saraja od 14. veljače bili isključeni libijski islamisti Belhadj i Salabi.

Prema egipatskim izvorima, ovaj sporazum će omogućiti nastavak “čišćenja” Libije od terorista takozvane “Islamske države” i Al-Qaede, ali i od plaćenika iz Katara u Libiji, Muslimanskog bratstva. Sporazum se u vojnom dijelu oslanja na generala Haftara, koji ima potporu i “Vrhovnog vijeća libijskih plemena”, kojim do organiziranja parlamentarnih i predsjedničkih izbora 2018. predsjedava Agali Abdusalam Bran.

Što se tiče “summita” o libijskoj krizi Alžir-Tunis-Egipat, koja bi se trebao održati u ožujku, egipatski diplomatski izvori su uvjereni da je on sada besmislen i bit će održan kao neformalni sastanak ministara vanjskih poslova triju zemalja. Osim ako zadnjoj minuti ne dođe do promjena ili alžirskog obrata, sastanak bi se trebao održati 1. ožujka u Tunisu.

No, kako god bilo, egipatski predsjednik je učinio ključnu stvar. U dogovoru s generalom Haftarom i Moskvom je onemogućio Rashida Ghanuchija da na sjeveru Afrike uskrsne Muslimansko bratstvo i da poznate teroriste, kao što su Abdalhaqim Belhadj i Sheikh Ali Al-Salabi, prihvati kao punopravne aktere u pregovorima o budućnosti Libije.

I za kraj, iako se na početku činilo da se nedavno u Kairu premijer Vlade nacionalnog sporazuma Fayaz Al-Saraj i general Kalifa Haftar nisu htjeli susresti ni dogovoriti o bilo čemu, čovjek premijera Fayaza Al-Saraja zadužen za energetiku i sektor nafte, Sanal Mustafapotpisao veliki ugovor s ruskim Rosneftom, što potvrđuje da su Al-Saraj i general Haftar ipak spremni na kompromis.

Međutim, dogovor ne smije uključivati ne samo ISIL i Al-Qaedu, nego ni Muslimansko bratstvo i druge islamističke terorističke skupine u Libiji, koji će, prema egipatskim izvorima, biti uništeni.

AlžirRashid Ghanuchitunis
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Q-90651
7 godine prije

Svaka drzava koja ne priznaje Izrael je neprijatelj Izraelu i Izrael ce destabilizirati te zemlje a zapadna medija ce se praviti da nista ne vidu.

Avignon
7 godine prije

Prema britanskim novinama, Rusija moze poraziti Britaniju u jedno poslijepodne.

Bas tako pise perfidni Albion, iako to nije istina, dakle spada u fake news.

Ovu vijest su “procurili” iz britanske vlade.
Zasto?
Zelu jos vise novaca za oruzje.

Russia could defeat the British Army’s single combat-ready division “in an afternoon,” according to a new report from the British military.

“Over by Teatime,” blared the headline in the British tabloid The Sun.

Laki Topalović
7 godine prije

Koliko Biterflika nadzire “umjerene islamiste” koje je je nakon pobjede u ratu amnestirao? Većinu je pobio i s podrškom od 84% na izborima, ima svu moć i ne znam što mu treba Ganushi i kriminalci iz Tunisa? Osim, ako se ne želi osigurati da mu iz Tunisa ne rovare po državi? Pa bolje nek idu u Libiju. No, Sisi je bio brži. Svaka čast.

Jupiter
7 godine prije

Kada krenu otimači kapitala leteće on kao Mubarak.Muslimanska braća su samo izvođači radova.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI