fbpx

Masovni neredi u Alžiru – Zemlja se ne boji zakašnjelog “Arapskog proljeća”

Prosvjedi u Alžiru

Kandidatura alžirskog predsjednika Abdula Aziza Bouteflike (81) za peti mandat po redu je izazvala masovne prosvjede u zemlji. Zakašnjelo “Arapsko proljeće”, koja je već potreslo i devastiralo sve susjede zemlje, napokon je u obliku masovnih demonstracija stiglu u Alžir, a to nije slučajno.

Prema lokalnom portalu TSA Algerie  u prosvjedima diljem zemlje sudjeluje više od 800 tisuća ljudi, a ima i ubačenih militanata koji napadaju snage sigurnosti.

Tijekom prosvjeda je došlo do sukoba s policijom i ozlijeđene su osobe. Policija je privela 45 demonstranata. Televizijski kanal Sky News Arabia kaže da je jedna osoba ubijena, ali službene potvrde ove informacije nema.

Prema navodima policije, većina zatočenika bila je pod utjecajem “psihotropnih tvari” i droga.

Policija  je rekla da su se tijekom dana prosvjednicima pridružili pobunjenici koji počeli “uništavati državnu imovinu” i upuštati se u borbe.

Specijalne snage su spriječile teška kaznena djela i pritvorile najaktivnije huligane. Prijavljeno je da su sve žrtve hospitalizirane.

Predsjednički izbori u Alžiru su zakazani za 18. travnja. Abdul Aziz Bouteflika je predsjednik od 1999. godine. Već je četiri puta izabran na tu dužnosti, 1999., 2004., 2009. i 2014. godine, a ljudi u zemlji ga poštuju zato što je uspio pronaći način da zemlju izvuče iz građanskog rata i suzbije islamističku pobunu koja je u deset godina odnijela 200 000 života.

Bouteflika je 10. veljače objavio da se ponovno kandidira za novi predsjednički mandat, što je izazvalo revolt oporbe i zakašnjelo Arapsko proljeće koje je  predsjednik uspio odbiti 2011. godine, iako je i Alžir bio na listi zemalja u kojima su zapadne zemlje, Katar i Turska odlučili da treba svrgnuti lokalni autokratski režim.

VIDEO – Jučerašnji prosvjedi u Alžiru

Podsjetimo da je Bruce Riedel , američki stručnjak za terorizam i osnivač Brookings Instituta, u kolovozu 2011. izjavio: “Alžir će biti sljedeći koji će pasti”.

On je tada predviđao kako će uspjeh islamista u Libiji potaknuti i ohrabriti radikalne islamiste u Alžiru, posebno AQIM. Između nasilja ekstremista i mogućnosti francuskih zračnih udara, Riedel se nadao da će alžirska vlada pasti. Riedel je ironično primijetio: “Alžir je izrazio posebnu zabrinutost da će nemiri u Libiji izazvati stvaranje sigurnog utočišta za Al-Qaedu i druge ekstremne džihadiste.”

Alžir nije i neće dozvoliti “Arapsko proljeće”

Nijedan ozbiljni analitičar od samog početka ” Arapskog proljeća”. Bruce Riedel je jedan od njih, a William Engdahl je rekao kako je “Alžir jedan od glavnih ciljeva svih NATO intervencija koje pokreću Francuska i SAD”. Nakon dolaska na vlast islamističkih ekstremista u Libiji, Tunisu i Egiptu i pokretanjem vojne kampanje u Maliju, razbuktala se neokolonijalistička oluja nad Afrikom. Za Mali su svi tvrdili kako je ta država u odnosu na Alžir upravo ono što je Sirija za Iran”, prepreka koja se mora svladati pod bilo koju cijenu, kako bi se u miru moglo posvetiti krajnjem cilju.

Sve su to bile analize stručnjaka i eksperata za geostrateška i geopolitička pitanja, te napisi u medijima. Ali je na marginama summita Arapske lige u Kairu 2011., na kojemu se raspravljalo o zatvaranju sirijskih veleposlanstava u zemljama članicama, došlo do verbalnog sukoba između alžirskog veleposlanika u Kairu, Nadira Larbaouia, i ministra vanjskih poslova Katara, šeika Hamada bin Jassima Al-Thania. Tom prilikom su se prvi puta iz usta jednog diplomata, i to onoga koji je dao veliki doprinos kaosu na sjeveru Afrike i na Bliskom istoku, čule riječi “kako će Alžir biti sljedeći”.

Katarski ministar vanjskih poslova je tada na prigovor alžirskog veleposlanika u Kairu, koji je izjavio “kako se Katar previše upliće u unutarnja pitanja jedne bratske zemlje”, odgovorio: “Vi ste sljedeći na redu”.

Egipatski i libanonski mediji su prenijeli da je Larbaoui optužio Katar, ali i glavnog tajnika Arapske lige Nabila El-Arabya, za “zavjeru protiv Sirije i ostalih arapskih zemalja”.

“Ovdje se radi o zavjeri koju vi vodite, a time kršite zakone i povelju Arapske lige. Stojite na čelu svega što se radi protiv Sirije i protiv cijelog arapskog svijeta. Vi i glavni tajnik Arapske lige vršite zločine protiv Sirije i arapskog naroda”, izjavio je 2011. Larbaoui na marginama summita prilikom susreta s Al-Thaniem.

Podsjetimo kako su alžirski diplomati koji su sudjelovali na summitu 2011. odbili prijedlog Arapske lige o zatvaranju sirijskog veleposlanstva u domovini.

Alžir u vječnoj sjeni “Arapskog proljeća”

Alžir je stalna meta propagande, subverzija i laži kojima se koriste disidenti u egzilu u službi onih koji žele uspostaviti potpuni nadzor ili postaviti marionetsku vladu nad ovom resursima bogatom zemljom na sjeveru Afrike. Mnogi od pripadnika tzv. “slobodne oporbe” zbog osobnih frustracija ili iz osvete kritiziraju svoju domovinu i istovremeno služe njenim neprijateljima.

Često se u publikacijama “oporbenih čelnika” koji ne žive u domovini, kao i na njihovim internetskim stranicama, mogu pročitati pozivi na pobunu, te “kako Alžirci teško žive u domovini”.

Iako tvrde da žele “slobodni Alžir”, očito je, kao i u svim prethodnim slučajevima, kako su isključivo željni vlasti, a neki od njih i osvete. Ne odbijaju pomoć zemalja za koje se zna što bi, ako bi došlo do pozitivnog ishoda “revolucije”, tražile zauzvrat.

Budući da se danas u Alžiru živi sigurnije nego u vrijeme “crnog desetljeća”, islamističke pobune u kojoj su veliku ulogu odigrali upravo “prijatelji” današnjih alžirskih disidenata, može se reći da je stvarnost potpuno suprotna propagandi. U Alžiru se danas ne osjeti razina represije koja bi potakla narod na pobunu.

Oni koji alžirsko društveno uređenje nazivaju diktaturom, isto su tvrdili i za Gaddafija ili za Mubaraka, a što i dan danas ponavljaju za Bashara Al-Assada. Činjenica je da se u Alžiru može govoriti o slobodi i da se vlada uspješno nosila s posljedicama globalne gospodarske i financijske krize, a najpametniji potez aktualnog predsjednika, koji je odlučio da nikada više ne želi vidjeti islamističku pobunu u zemlji, velika reorganizacija i modernizacija oružanih snaga, koje su jedne od najboljih na kontinentu i arapskom svijetu.

“Državni kapitalizam” i “petoljetke” Alžira najviše smetaju Zapadu

Alžir, zemlja bogata resursima, uspješno provodi razvojne i konstrukcijske programe, ali je država je ta koja ulaže u velike projekte. U petogodišnjem planu, popularnim “petoljetkama”, za razdoblje od 2010. do 2014. je odlučeno da država investira 286 milijardi dolara u sve gospodarske sektore. 130 milijardi se izdvojilo za dovršavanje starih infrastrukturnih projekata, željeznica, autoputova, vodovodne mreže i drugih, a 156 milijardi dolara za nove projekte.

Naravno da postoje poteškoće s kojima se zemlja mora nositi, a to su nezaposlenost, korupcija, birokracija u mnogim sektorima, nedostatci u pružanju zdravstvenih usluga, a najviše sustavno zlorabljenje službenih položaja. Morale bi se provesti reforme koje bi suzbile negativne pojave u društvu, poraditi na pravednijoj preraspodijeli sredstava,  itd. Međutim, mora se odati priznanje vladi koja je uspjela donijeti zakone koji su pokrenuli velike projekte u svim gospodarskim sektorima, a najviše u infrastrukturi i stanogradnji, ali u korist naroda, ne kako se čini na Zapadu, odnosno u svrhu špekuliranja nekretninama.

Alžirski “disidenti” su podržavali libijske i sirijske “pobunjenike” i francusku intervenciju u Maliju

Alžirski disidenti, koji za sebe tvrde da su “anticionisti i antikolonijalisti, te kako žele braniti narod od tiranije i nude slobodu i demokraciju”, isti su kao i oni libijski, irački, afganistanski, somalski, sudanski i sirijski.

Isti oni koji se u svojim govorima obrušavaju na Izrael i SAD u svojim programima slijede njihovu agendu. Podržavaju Maroko i njegov kolonijalistički pristup u Zapadnoj Sahari, a istovremeno optužuju vlasti i predsjednika u Alžiru da daju podršku narodu Sahrawia koji se tamo brani. Tvrde i kako ne podržavaju Zapad u Libiji i Siriji, a u praksi se ponašaju suprotno. Najviše kritiziraju predsjednika, vojsku i pravosuđe u Alžiru, znajući da su upravo oni branik neovisnosti zemlje. Iz sveg ovog je lako prozrijeti njihove namjere, uspješno suzbijene 2011. Kada je iz susjednog Tunisa pokrenuta kampanja za stvaranje “slobodnog teritorija za buduću tranzicijsku vladu”.

U Libiji su ovi alžirski “demokrati” podržavali islamističke militante i takozvano “Prijelazno nacionalno vijeće”, skupinu odbačenih od strane Gaddafija, takozvane “disidente” koje su udomili SAD i zapadne zemlje, koje je NATO pozvao da unište vlastitu zemlju.

U sirijskom sukobu su alžirski “disidenti” otvorenu podršku dali islamističkim militantima i “Koaliciji iz Dohe”, a riječi kritike su bile rezervirane za vladu u Damasku.

Sukob u Maliju se želio iskoristiti i isprovocirati Alžir da intervenira, čime bi se kompromitirala i oslabila vlast u zemlji. Libijska kampanja, koju je povela Francuska, bila je samo početak opsežne strategije koja se nastavila u Maliju.

Alžirska vojska je stabilna institucija koja poznaje situaciju

Alžiru se u vrijeme sukoba u Libiji i Maliju nije pretjerano prigovaralo zbog “neprofesionalno obavljene” akcije oslobađanja talaca u Amenasu koju su izvele specijalne postrojbe alžirske vojske.

Akciju su provele specijalne postrojbe alžirske vojske i teško je povjerovati da je “sve krenulo nepredviđenim smjerom”, iako su posljedice bile katastrofalne. Naime, u siječnju 2013. je Al-Qaeda islamskog Magreba (AQIM) s 37 militanata upala u rafinijeriju u Amenasu. U protuterorističkoj akciji su ubijena 32 militanta, ali i pet talaca, dok je alžirska vojska imala 32 ranjena.

Alžir je htio pokazati kako ni po koju cijenu neće dozvoliti upade islamističkih militanata na svoj teritorij. Alžirske vlasti su poručile kako je vojska stabilna, te da je njena zadaća braniti zemlju od vanjskog agresora, ali i spriječiti subverzivne aktivnosti koje bi zemlju gurnule u kaos. Jedna od tih subverzija je bila i talačka kriza u Amenasu.

Predsjednik Bouteflika i političke stranke neće dozvoliti “Arapsko proljeće” u zemlji

Ovo je politički vrh zemlje zapadnim prijestolnicama i zaljevskim monarhijama poručio još 2011. i do danas nisu promijenili stav.

Alžirom od 1999. predsjedava Abdul Aziz Bouteflika, koji je sljednik nacionalističke i antikolonijalističke struje, a samim tim i antiimperijalističke, stoga je jako popularan u narodu. Osim predsjednika su u Alžiru jake i umjerene islamističke stranke, kao što je Pokret za mir i društvo, stranka koja mu je dala podršku na predsjedničkim izborima 2009. Na vlasti su trenutno lokalni socijalistički Nacionalni oslobodilački front (FLN) i Nacionalni demokratski savez (RND), koji nemaju nikakvih dodirnih točaka s Muslimanskim bratstvom, posebno ne s prosaudijskim tvrdolinijašima skupine Al-Gamma Islamya, koja je poražena u građanskom ratu.

Upravo to je razlog zašto Alžir ne želi vanjsku destabilizaciju, jer svi još pamte građanski rat koji je u Alžiru trajao od 1991. do 2002. u kojem je poginulo od 150 000 do 200 000 ljudi. To je jedan od razloga zašto islamističke stranke ne žele surađivati s Muslimanskim bratstvom i sponzorima iz zaljevskih monarhija. Ove su stranke ujedno i jamstvo da će vlada i predsjednik učiniti sve da se prosvjedi nezadovoljnih skupina, kojih je bilo i u Alžiru i ponavljaju se opet, ne pretvore u “zaboravljeno arapsko proljeće”.

I za kraj, dodajmo oružane snage Alžira koje su se godinama opremile najboljim oružjima dostupnim na tržištu, među kojima je i kupnja više eskadrila ruskih zrakoplova MiG-29SMT i Su-30MKA, te sustavi protuzračne obrane S-300PMU2, što je jamstvo da bi svako inozemno uplitanje bilo avantura s neizvjesnim ishodom.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
42 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
panStje
Gost
panStje
1 godina prije

Cekam cijeli dan na Logicnom hoce li tekst o Alziru da se opskrbim realnim informacijama. Gledam svi ostali pisu ali nisam htio citati. Uvijek prvo ovdje procitam pa odem dalje usporedjivati koliko tko laze. Istina je da malo kasnije objavite nego svi drugi, ali isplati se pricekati. Hvala na tekstu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Što vele drugi. Diktatura jednog čovjeka i bla bla bla 🙂 Nisam ni čitao, nešto malo na teletekstu

panStje
Gost
panStje
1 godina prije

Jutatnji mu npr spocitava sto se nije pojavio u javnosti od 2013. vlast drzi celicnom sakom i ne smije se svasta pricati u javnosti, jer te moze mrak pojest. Navode citatelja da misli kako Alzir vodi nekakav dementni starac koji stipa spremacice za gepek… Dalje u tekstu izmedju redaka se pitaju kako ga nije sram kandidirati se za predsjednika po ko zna koji put. Uglavnom sivilo, lazi i crnjak. Ne pita se Jutarnji koliko crnjaka Alzir ima pod sobom, a taman je blizu Libije. Busit se mora…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dakle, ako sam razumio, Venezuela 2 , vojska opremljena najboljim oružjem i sustavima, ljudi ne žele rat koji je jedva gotov, kad ono 2002. ako se ne varam i svi pokušaji, definitivno francuski, destabilizacije su osuđeni na propast. Uostalom, Buteflika je sve izbore dobio legitimno i bez ikakvih prigovora, peti mandat? Pa šta onda? Akoje garant mira i most između umjerenih islamističkih stranaka i socijalista (arapske verzije, da ne bi bilo zabune s ovim “našim”), gdje je problem. 81 godinu, neka vlada i treba da vlada.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Ne treba , sa 81 godinom nije sposoban da vlada i upravlja. Upiremo prstom u Soroša i slične pijavice društva, a u istom trenutku zazivamo vladavinu starkelja koji nisu željni otići u mirovinu? Sve to onda završi isto.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Busola,
Svi predsjednici-e,premijeri-ke državica ex Yu su ohoho mlađi od Bouteflike,i ?
A Boutefliku stavljati u isti koš sa Sorosem koji je dokazano oličenje zla,samo zbog godina,nije nimalo higijenski jer njih dvojica su na suprotnim stranama barikade.
S obzirom da je trend u društvu a i u politici da po cijenu osobne koristi,ljudi su u stanju dugoročno nauditi cijelom narodu-narodima,malo je izvan “standarda”da postoji netko tko radi u korist naroda.Izgleda da je alžirskom predsjedniku jedini krimen taj da odbacuje onu staru poslovicu:”bolje da propadne selo nego običaj”,a taj običaj je dobro poznat u nizu arapskih zemalja u kojima je “granulo proljeće”koje na žalost traje pre dugoProljeće sa stotinama tisuća mrtvih,sa razorenim državama i konstantnim strahom i posijanom mržnjomOn isto to,ne želi svome narodu i smatra(što je i dokazao)da svojim političkim angažmanom takav mogući scenario može držati van granica svoje države i naroda komu služi.Uh,što ti ja sve ovo pišem,kada ti to dobro znaš.Ipak smo mi sa prostora ex Yu imali prvi to “proljeće”,koje nikako da prođe.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Alžir je nema davno promijenio glavnog dobavljača pšenice i ostalog žita. Zbog toga što Francuska već drugu godinu za redom ne može zadovoljiti potrebe Alžira ni količinom ni kvalitetom, zbog jalove zemlje koju su u desetljećima silovali pesticidima, tako je Rusija ponovo aktivirala stare sovjetske kolhoze i milijune hektara poljoprivrednog zemljišta, koji su 30 do 40 godina bili netaknuti i isključivo su se prirodno prihranjivali mineralima iz prirode. Alžir je nakon cca jednog vijeka ljubavi s Francuskom potpisao s Rusijom petogodišnji ugovor o opskrbi pšenicom i žitom kao glavnim i jedinim dobavljačem sirovine za osnovnu namirnicu za narod, za kruh, a ima ih koliko, 150.000.000 stanovnika. Isto toliko razloga za francuski bijes i potrebu montiranja marionetske vlasti koja bi to okrenula u korist vlasnika francuskih privatnih poljoprivrednih korporacija, a na štetu države Alžir, naroda Alžira i Rusije.

Euro
Gost
Euro
1 godina prije

pa ko če da jede Monsterovu pšenicu iz FRA

jurop
Gost
jurop
1 godina prije

Balkanska i ina stoka, tko bi drugi.

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

E jbg malo ga pretera, ima ih 42 000 000.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Hvala na ispravci i što si mi dao priliku da dopišem… Jes, da, to je cifra cca skupa s Egiptom jer, i Egipat je uradio isto, nogirao francuze i ugovorio isporuku pšenice sa Rusijom narednih pet godina. Tako mi se motala po glavi ta ukupna cifra ljudi koji će papati pekarske prerađevine od ruskog brašna u sjeveroistočnom djelu Afrike pa sam je prosuo ne kontajući. Nešto kupuje i dio Libije naslonjen na Egipat, nekih desetak miliona. Svejedno, uspjeh za Rusiju, poraz za Francusku.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

A ljudi, vi stvarno ne vidite dalje od povrsine. Naisao sam u zapadnim medijima na 100% siguran podatak: pokvareni rusi su promijenili genetsku strukturu svoje psenice (diskretno, perfidno, klasicno ruski, pokvareno, da to nitko ne moze otkriti), tko god jede proizvode od te psenice, u kratkom periodu dozivi promjene na mozgu i postane rusofil. Jadni ljudi ne znaju sto im se dogadja, posjecuju psihologe i psihijatre, a nema im pomoci, nazalost. Eto, francuske i americke intervencije se dogadjaju samo zato da jadno stanovnistvo zastite od gnjusnog, ruskog specijanog rata. Pa, valjda vam je jasno da oni djeluju jedino u interesu demokracije i ljudskih prava. Resursi, prirodne bogatstva, fuj, to im nije ni u primisli.

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

U svakom slucaju imali su 8 godina da utvrde polozaje i prouce taktiku uljeza. Pokusaj destabilizacije isforsiran je zastojima u ostatku svijeta, ozbiljna vlast to bi trebala rijesiti prije eskalacije. Ako ipak krenu po libijskom receptu, bilo bi vrijeme da netko isproba S300.

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

Očito je da je predsjednik Abdul Aziz Bouteflike dobro ispekao zanat kad mu ide 5 mandat. Ako ga biraju, znači da ga vole. Sigurno je dobro informiran jer se odgovarajuće naoružao da bi pružio što topliju dobrodošlicu nadolazećoj “Demokraciji i ljudskim slobodama” koje zapad donosi a građani Alžira “željno očekuju”.
Sve smo to već više puta vidjeli. Poželimo im hrabrosti i mudrosti.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Da zanat…zanatčinu. On je još dio prvog ešalona vlasti od osnutka neovisnosti. Došao je na vrh kao dugogodišnji šef diplomacije za vrijeme vlasti velikog nesvrstanog prijatelja bivše države Bumedijana za čije je vlasti Alžir doživio velik gospodarski rast. Nakon njegove smrti bio je predodređen za nasljednika, međutim stigla je na vlast nova elita koja je izbacila kadar preminulog predsjednika pa je bio uklonjen iz političkog života. Ubrzo je Alžir doživio gospodarsku krizu i počele su bujati islamističke stranke i pokreti. Nakon što su na izborima pobijedili islamisti, vojska je poništila rezultate i uvela vojnu vlast. Islamisti su pozvali na ustanak i uslijedio dug i težak rat koji je s manjim ili većim razmacima trajao skoro 10 godina. Prekinut je tako što je na vlast kao predsjednik s nekih 20ak godina zaostatka došao upravo Buteflika koji je garantirao i potpisao opću amnestiju osim za najgore zločine. Nakon toga Alžir je ponovno došao do mira, uz povremene terorističke napade i nastavio je bilježiti gospodarski rast. Sve u svemu, jedan od većih arapskih lidera.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

E, da isti obrasci. Ali i ovdje vojska uskočila.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Bolje i peti mandat nego 5 frakcija koje ratuju za mandat i ne zna se koja je od njih gora.
Nema idealnog predsednika, samo manje i veće zlo.
Butefaka ce uvek dobro da živi i ako ne bude na vlasti, kako će te vi da živite i šta će biti s vama ako vam ova “opozicija” dodje na vlast to se pitajte.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Anglocionistički banksteri pokušavaju pljačkati na svim stranama. Pa gdje uspiju – uspiju. Tamo gdje ne uspiju, pokušat će ponovo. Najgore kod tog ološa je to da svugdje nađu dovoljno budala i naivaca da se bore za “demokraciju” i “slobodu”, a nisu svijesni da su samo korisni idioti u službi banksterizma i neokolonijalizma

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Banda i dalje rovi i ako bi trebala biti svjesna da je vrijeme obojenih revolucija i sijanja ratova i haosa u njihovoj reziji stvar proslosti.. Vec sam pisao o tome , misljenja sam da ce banda da pokrene sukobe u aziji,africi,j..americi i evropi , lokalne koji lako prerastu u puno vece..

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Nevezano za “proljeća”…

Kandidat za predsjednika od 81 godine nije kandidat (86 će imati na kraju mandata , pa jedan Castro je priznao ljudi ovako više ne ide, nisam sposoban više raditi oprostite bok…) , ako nije spreman ustupiti mjesto mlađem iz svog tabora onda ni ne zaslužuje bolju zemlju.

Zar su ljudi toliko oholi i ne žele prenositi vlast sa generacije na generacije?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

To nikad nije bilo lako, čak i kad pričamo o dinastijama. Npr. Nemanjići su imali problem što su im nećaci bili sposobniji od sinova.
A vidimo da ima i primjera dinastija (SA), gdje se bira onaj koji se smatra sposobnijim.
A ima i vladara , bilo da se zovu kraljevi ili predsjednici koji idu po načelu ‘poslije mene potop’.
Također, neki se boje imati sposobne u blizini.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

tamo vojska i obavještajci zaista drmaju…kadar školovan u sssr-u. ostarjeli predsjednik je više kao ispostava na vrhu. doduše i mene čudi da nisu pronašli nekog mlađeg. pomislio sam da će to uspjeti od zadnjih izbora, a ono ništa.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

@Zvrk, Ako se kod njih desi igranka onda ce mu to i biti najveci grijeh. Kada je vidio da mu je vakat trebao je odskolovati svog naslednika koji ce voditi i boriti se za svoj Alzir a ne da poslije njegovog kraja, hijene skoce na alzirski narod i da ga chereche demokratijom.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Koliko je netko zaista sposoban, a kako percipira vlastitu sposobnost, dvije su različite stvari. Ali, ako i neke sposobnosti opadaju, pametan će i u starosti biti pametniji od mlade budale.
A moralni kod velike većine ostaje isti. Tko je radio za narod, i u starosti će raditi za narod.
A po broju minusa ? ćemo sad vidjeti koliko ih to misli za sebe.
Ja sam pisala neke komentare samo da vidim koliko ima ‘određenih’ na portalu ?.

bulog
Gost
bulog
1 godina prije

Kolko godina ima Britanska kraljica

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Smisao uspoređivanja pijavica sa jedne i s druge strane je smješna. Britanska kraljica = zlo , i ako ljudi sa time se vole uspoređivati ništa nisu bolji od neoliberalnih kapitalista.

Zadnjih 3 godine vladavine Tita su bile mučenje (bolest , skužili žohari da mogu krasti , djeliti…) i nažalost uvod u ono što će se kasnije događati… Svatko pametan i ne narcesoidan zna kada treba otići… samo kako kada moć donosi štošta …

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

busola, totalno si izgubio kompas. Bolje domoljub od 80,nego veleizdajnici od 35 (guaido) i 40 (plenkovic i ostali). Gleda se samo rezultat. Alžir funkcionira kao normalna država, kupuje se najsavremenije oružje, čiča sve drži pod kontrolom. Naš mlađahni premijer kupuje zaostale kante njegovih godina za ‘obnovu’ zračne flote, država mu propada i ljudi bježe vani. Promisli malo o tome, pa dostavi neki pametniji komentar.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

@bulog, Isusov magarac pa ona

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Algerian Air Force
Algeria – Algeria has begun deploying Russian S-400 systems
Algeria – 8 Regiments of S-300PMU2 Favorite
MiG-25
MiG-29
Sukhoi Su-24
Sukhoi Su-30 Su-30MKA
Sukhoi Su-35
Yak-130
Mil Mi-8
Mil Mi-17
Mil Mi-24
Mil Mi-26
Mil Mi-28
Kamov Ka-27
Ilyushin Il-76

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Elizabeth II (age 92 years) is Queen of the United Kingdom and the other Commonwealth realms.

Segota
Gost
Segota
1 godina prije

Aj ne “buncaj” ona je “demokraticno izabrana”!? ?

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

Jos se dobro drzi … samo malo teze stoji bez tudje pomoci

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Bit će proljeća. Onog kalendarskog.
Opet kreće patentirani postupak, dovođenja na vlast tuđinu poslušnih i podobnih. Model je pomalo već istrošen. Uvijek ista špranca. Fali malo kreacije. Imaginacije.
Jer uspješno se počinju odupirati i zemlje neke srednje veličine. Ako imaju podršku Zapadu nesklonih ”istočnih partnera”. Kao da stječu neki imunitet. A prije su padale kao domine.
Isti veliki igrači su tu. Plus Macron. I on bi tu nešto……. Iskompleksirani lik, kao ”uvodi red” po svijetu i okolini, dok mu kuća gori.
Što se tiče Katara i društva, što je babi milo……. Poklonili su Amerima ogromnu bazu, da ih braća Saudi ne okupiraju.
Ovi bi od njih napravili otok, ali Ameri ne daju. Sve cvjeta od bratske ljubavi. Ali su složni da susjedu crkne krava. Deva, što li……..
Doći će vrijeme kad više neće moći izazivati druge pa se sakriti iza višeg i jačeg. Jer i neki drugi odrastaju.
Gledam situaciji u Venecueli. Daleko Rusiji i Kini, a šteka……
Alžir je u daleko boljoj situaciji. Unutarnjoj, ali i bliže Rusima. Mogu im dati bazu. Službeno. Neslužbeno su ionako tu. Mogu sutra početi češće navraćati. Kao kruzeri u Dubrovnik.
Čisto radi Šeste flote. I planera NATO-a. Kojima i sama pomisao na tako nešto tjera tlak u opasne visine.
Donald Cook bi mogao imati pametnijeg posla od turističkog krstarenja po Crnom moru.
Ovo bi moglo biti poučno. Za druge. Ako dobije predvidljivi nastavak.
Najvjerojatniji ishod bi mogao rezultirati neuspjehom i daljnjom erozijom američkog utjecaja.
A moglo bi doći i do jače vojne prisutnosti Rusije, sad već u ovom dijelu Sredozemlja. I opasnost za zapadne interese u Libiji. Da se povlačenje nekoga za rep ne vrati kao bumerang.
Trumpu ne treba novi vanjskopolitički glib. Pred nove izbore.
Osim ako predsjednik Bolton ne kaže drugačije.
P.S.
Naoružanje i oprema alžirske vojske je za respekt.
Mi sirotinja, dok nam cure sline, možemo samo sanjati o nečemu od toga.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Amerikanci ponovo bombardirali Siriju, ovaj put bombama s bijelim fosoforom što je strogo zabranjeno po Ženevskoj konvenciji! Kako sebe netko može smatrati njihovim saveznikom ili prijateljem, osim ako nije i sam monstrum kao oni. Moramo biti svjesni, svaki žitelj i birač u SAD-u je indirektno odgovoran za mnogobrojne stravične ratne zločine koje je počinila američka vojska i vojske koje su s njima u zločinačkoj koaliciji bilo kroz NATO ili neki drugi oblik saradnje.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Da, ako postoji demokracija. Pa ljudi biraju vlast. Ali ona postoji samo formalno. Jesmo mi htjeli prodat oružje u Siriju ili uopće znali za to?
Onu Pusićku nitko ne podnosi, ni ‘ljevičari’ ni ‘desničari’. A sjećam se da je na izborima bila ispod Milanovića. Baš se čudim da su izgubili. Nemaju pojma što narod misli. A nije ih ni briga. Tako je svugdje.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Što jest jest, Alžir ima možda najjaču vojsku i obavještajne službe od svih arapskih zemalja.
Kad se sjetim kako su u par dana skršili onu talačku krizu sve bude jasno.

Čak mi je čudno što se forsira kandidatura bolesnog Buteflike međutim ondje glavnu riječ drže navedeni iz prve rečenice i Alžir može biti siguran. Jer da je suprotno, budite sigurni da bi oni još 2011. imali proljeće gore od Libije, Egipta i Sirije zajedno.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Princip je isti,sve su ostalo nijanse.sve rečeno u tekstu.zapadni lešinari kruže sa jedne države na drugu.živio ALŽIR.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Baš dobar članak. Akcentirani bitni događaji.
Sramota me što ništa neznam o narodu Sahrawia.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

@Lucija
Koja si Ti čudna cvijećka…….
Pravi atavizam…….. gotovo pa unikat.
Imaš srama za nešto…….
A vidi šta ljudi sve rade…….. i još misle da je to dika.
🙂

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Zato sam i napisala jučer (?) da psihopata ima više od 4-7%.
Ima i psihijatara koji to misle; jednom u Americi je to izletjelo kad je bio ljut.
Btw, svi smo mi takvi: nečeg se jedan srami, drugi ne. Svi smo za nešto hrabri, za nešto kukavice. Ima i pilota borbenih aviona koji se boje – injekcije.
Za nešto konzervativni, za nešto liberalni. Ja sam npr. konzervativna u oblačenju i odabiru boja.

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

Bruce Riedel je hazar.
Brookings Institution (tako se pravilno naziva,. a ne Brookings Institut) je druga najvažnija organizacija u golemoj mreži ciohazarske duboke države. Nakon Rokefelerovog “Vijeća za vanjske odnose” (CFR). Iza Brookings Institution također stoji obitelj Rockefeller. CFR ima svije sjedište u New Yorku, a Brookings Institution u Washingtonu.

Alan Ford
Gost
Alan Ford
1 godina prije

Bravo imenjak! Neprevaziđen si. Plus od mene.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
42
0
()
x