Trump rekao saudijskom kralju: Bez naše vojne pomoći na vlasti ne bi bili ni dva tjedna

Donald Trump Salman
39 komentara

Predsjednik Donald Trump je dao prilično nediplomatski komentar o svom bliskom savezniku Saudijskoj Arabiji u utorak, ističući kako je upozorio kralja Salmana “kako ne bi ostao ni  dva tjedna na vlasti bez pomoći američke vojske”, prenosi Reuters.

“Štitimo Saudijsku Arabiju. Hoćete reći oni su bogati. I ja volim kralja,… kralja Salmana. Ali, rekao sam: “Kralju, štitimo vas, možda nećete biti tamo dva tjedna bez nas. Morate platiti svoju vojsku”, rekao je Trump na skupu u Southavenu u Mississippiju, ne spominjući mjesto i vrijeme kada je to rekao saudijskom monarhu.

Unatoč ovim, uvjetno rečeno, “oštrim riječima”, Trumpova administracija održava bliske veze sa Saudijskom Arabijom, koju ona smatra “branom iranskim ambicijama u regiji”, prenosi Reuters.

Trump je u subotu nazvao kralja Salmana i razgovarao s njim o naporima za održavanje opskrbe naftom, kako bi se osigurala stabilnost tržišta i globalni ekonomski rast, piše saudijska državna novinska agencija SPA.

Saudijska Arabija je vodeći svjetski izvoznik nafte i smatra se neformalnim liderom skupine OPEC, koju Trump kritizira zbog visokih cijena nafte.

Govoreći na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku prošlog mjeseca, Trump je rekao “kako su zemlje članice OPEC-a, kao i obično, odvojene od ostatka svijeta”.

“Mi mnoge od tih naroda branimo za ništa, a onda nas oni iskorištavaju s visokim cijenama nafte. To nije dobro. Želimo da prestanu dizati cijene i da ih počnu snižavati “, rekao je Trump.

Spomenuo je i druge američke saveznike, kao što su Japan, Južna Koreja i Njemačka, koji bi trebali preuzeti više financijskih tereta za njihovu obranu.

Trump je na svom prvom međunarodnom putu kao predsjednik prošle godine prvo posjetio Saudijsku Arabiju, što se uvijek pozorno prati kada neki novi lider stupi na dužnost.

Trump je u pravu kada kaže da je OPEC odlučio zamrznuti proizvodnju, čime je samo dijelom podigao cijenu energenata na svjetskom tržištu, ali nitko na povećanje cijena nafte nije utjecao kao Trumpova administracija, koja je najavljenom blokadom izvoza iranske nafte i sankcijama protiv Islamske Republike stvorila situaciju  kojoj bi sljedeće godine moglo doći do velikih nestašica na tržištu nafte, a manjak bi 2019. mogao biti od 3 do 3,5 milijuna barela dnevno, što će, prema analitičarima, vratiti cijenu nafte na 100 dolara za barel.

Opširnije o utjecaju američkih sankcija na Iran, kineski uvoz i cijene nafte: Iranski rial i jednom danu ojačao 20% – Budućnost zemlje i svijeta ovisi o Kini

NaftaOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sovonarola
5 godine prije

Pa mora tako govoriti i vračati dug Rusiji, zar ga Rusi nisu instalirali za predsjednika he he he….

Tupko Glupko
5 godine prije

Saudijska Arabija izdvaja 10 posto budzeta za vojsku, kupuje naoruzanje od Amera, ovi ih ekonomski upropastise sa velikim padom cijene nafte zadnje 4 godine, a ovi unatoc ogromnom vojnom budzetu ne mogu vojno pobijediti bosonoge Jemence.
Ako se ne varam, Kinezi im ne zele vise kupovati naftu za dolare.
I sada dodje Trump tvrdeci da bez njih ne bi postojali ?
Rade to Saudijci dobro za svoju propast slusajuci stalno Amere, dosao im Trump da ih napokon osvijesti malo u tom pogledu.

Iza_horizonta
5 godine prije

Onima kojih se to tiče:
4ti faktor je totalna žrtva dobronamjerne osobe. Ona se sastoji od 4 podnivoa, od lakšeg ka težem. 1. Smrt. 2. Dugotrajna patnja prije smrti. 3. Niko nikad ne sazna šta je osoba dobrog uradila. 4. Osoba ide u smrt ne znajući šta su rezultati njene žrtve.

njonjo
5 godine prije

Čini mi se da Saudije čeka sudbina Iraka, Libije etc. Makar nisam siguran. Saudije više naoružava GB, FR, PA I RF. Možda griješim. Ali na kraju balade Saudiju ne čeka svijetla budućnost. Mislim na vlast.

Bobi
5 godine prije

Svaki treći članak o Trumpavom spominje njegove zahtjeve drugim čelnicima gdje kaže: Daj pare…moraš platiti!
?? od sad ga zovem Pimp

nije bitno tko
5 godine prije

Tako radi mafija.

velebit
5 godine prije

I ovaj put Trump se bahati, drumski razbojnici ne bi izdržali ni dva dana.

Adriana
5 godine prije

Ako je u pitanju obrana zemlje i njenih bogatstava, Rusi su efikasniji, a ekonomski isplatljiviji. Ako im se i dalje ne-efikasno napada naokolo, neka izračunaju. Ako se isplati, Trump je uvijek tu.

fb slo
5 godine prije

Pa da, slon u porcelanu…

zax
5 godine prije

Ovako reketar razgovara s vlasnikom ugostiteljskog objekta. Bez moje zastite neki huligani ce ti porazbijati lokal. Ja te mogu zastiti. Cijena sitnica. Ovo je isto samo su cifre puno vece

October
5 godine prije

Po ovim svim izjavama Trump ispada.najpametniji americki predsjednik, pravo im je i rekao mj dana poslje ili njihovi susjedi ili Francuzi ili Britanci bi ih napali. Sto se tice carina i tarifa lik vraca proizvodnju u Ameriku , najbitnije je da, unatoc carinama trgovina izmedju Kine i SAD se i ne smanjuje , ljudi pa do nedavno se i u Hr uvimozilo s carinama, a iskreno tko ne stiti domacu proizvodnju i proizvodnju zavrsi kao hrvatska tj cijela ExYu, jedini koji profitiraju su uvozni lobij, a sto se tice monetarne politike blizi se kraj monopola nakon jednog stoljeca sto ne znaci propast SAD. po meni najdevastirajuce politike SAD su Irak,Sirija,Libija. Napad na te tri drzave otvorio je ogromnim migracijama u EU pod utjecajem Merkel sto ce najvjerovatnije oznaciti 22 stoljece nemira u Europi, zatim konsolidaciju obje Amerike, Afrika je Nova Kina ,podrucje najvecih investicija imaj veliki prirast, rude samo trebaju… Čitaj više »

Sarajevo
5 godine prije

haha, ove reklame iskacu samo nama u BiH, a ne bira ih portal uopce…nego po nekoj “internet injerciji” idu.
radi se o sljedecem:comment image

Siniša
5 godine prije

Xahaxahaxa …u redu,mogu svariti Koreju i Japan ali kako spomenu Njemacku!?

Stephen
5 godine prije

KSA može opstati sama,to je uređena državas, stime da se odrekne agresivne politike prema susjedima i odmakne se od onih koji joj sišu krv u zamjenu za staro željezo, naravno samo je pitanje koliko bi imala snage da se obračuna sa onim istim teroristima “demokratima” koji su palili i žarili po Siriji a naračun zna se koga.

Blaž
5 godine prije

A sto je krivo rekao?! NEK otpuste Amere iz države, pa kralj i njegova kamarila, nece izdržati dva sata, a ne dva tjedna…..

Alen
5 godine prije

Svejedno ce zavrsiti katastrofom , bilo zastite ili ne… Zasluzeno….

Majk Majers
5 godine prije

Isto vridi i za Izrael

Franc
5 godine prije

Super za Rusiju, što je cjena nafte porasla. I prijatelj Trump se poklonio Putinu sa tom gestom. Sad je 100%, da na sljedečim izborima opet pobjedi, jer ima podporu Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI