“Veliki Brat” vas gleda – 10 dokazanih načina kako

Opće praćenje

U ovom trenutku se bilježi sve što radimo. Prate se računalni programi i kamere na monitoru. Nadzor je dosegao takve razmjere kakve do prije samo nekoliko godina nije mogao sanjati nijedan obožavatelj teorija zavjere.

Možda ste se već pomirili s činjenicom da vas cijelo vrijeme netko gleda, ali još je gore nego što mislite. Vaše se tajne prodaju, za sada, službeno, kako bi vam se ponudili oglasi koje odgovaraju vašim interesima. U nastavku ćemo govoriti o tome kako se ove tajne izvlače.

1. Bolnice i ljekarne prodaju informacije iz medicinskih datoteka

Nedavno je Facebook poslao svoje zaposlenike u nekoliko bolnica kako bi ih pokušali uvjeriti da prodaju povjerljive podatke o pacijentima. Željeli su dobiti sve podatke, uključujući povijest bolesti i informacije o lijekovima na recept. Sve što je trebalo bilo je za “istraživački projekt”.

Službeno, informacije su morale biti anonimne, budući da bolnice nisu mogle davati informacije s imenom pacijenata.  Međutim, Facebook je već pronašao način rješavanja ovog problema. Već su imali dovoljno podataka o korisnicima da bi se anonimni podaci mogli usporediti s imenom osobe.

Međutim, predstavnici bolnica su znali da Facebook ove informacije neće zadržati anonimnima. Štoviše, predstavnici društvene mreže obećali su vratiti ove podatke u bolnicu i reći koji od njihovih pacijenata možda treba poseban tretman. Ovog puta plan nije uspio, ali Facebook nikako nije jedina tvrtka koja želi dobiti medicinske informacije. Rite Aid i CVS su također objavili da prodaju informacije, a General Electric i IBM priznali su ih kupuju.

2. Apple provjerava koliko novca imate na svom bankovnom računu

Apple je 2015. dobio patent za program koji je instaliran na iPhone. Njegova je svrha nadgledati način na koji provjeravate bankovni račun i kreditnu karticu, saznati koliko novca imate i prodati podatke o stanju računa oglašavačima.

Nisu ni pokušali sakriti da to rade. Patent navodi da se dobra i usluge oglašavaju ciljanim skupinama korisnika na temelju državnih podataka iz proračuna. Službeno, Apple je rekao da nema planova za korištenje ovog programa.

Čelnik tvrtke Tim Cook rekao je u svom govoru kako je špijuniranje korisnika za profit “loše i da to nije ono što bi njegova tvrtka činila”.

3. Oglašavači prate vaše lice kroz kamere

Mnogi su primijetili da je kamera na laptopu Mark Zuckerberg zapečaćena, što je tada izazvalo puno pitanja i zabrinutosti.

Facebook nijednom nije priznao da nas gleda kroz kamere, ali sama činjenica da je kamera na Zuckerbergovom laptopu zapečaćena upućuje da on zna nešto što mi ne znamo.

Druge tvrtke to također rade i praćenje preko kamere s računala je postala poznata stvar.

Emotional Analytics je razvio program koji koristi web kameru za praćenje lica korisnika i analizu njihovih reakcija na oglase.

Malo je tvrtki priznalo da vas nadziru bez vašeg dopuštenja, ali postoje razlozi za vjerovati da se upravo to događa.

Nedavno je Android ažuriran sigurnosnim pravilima kako bi spriječio aplikacije da koriste kameru mobilnog telefona za snimanje korisnika lica.

4. Licencirane kamere vas promatraju posvuda

Čak i ako ne upotrebljavate elektroničke uređaje, tvrtke vas i dalje mogu pratiti gdje god se nalazili.

Postoje mnoge tvrtke koje koriste licencirane kamere koje im omogućuju prikupljanje podataka bilo gdje u svijetu.

Sve ove informacije, zajedno s informacijama o stanju vašeg bankovnog računa, povijesti kupovine i prebivališta, mogu se prodati oglašavačima.

Osiguravajuća društva također ne zaziru od kupovine tih podataka i koriste ih za svoje potrebe.

5. Supermarketi vas prate na Wi-Fi mreži

Ako vam supermarket ponudi besplatni bežični pristup internetu, to ne radi zbog ljubaznosti.  Oni to rade samo kako bi pratili sve vaše akcije unutar supermarketa.

Kada se povežete s Wi-Fi mrežom, supermarket prati gdje se nalazite i koje proizvode gledate.  Prate ono što tražite u telefonu i ono što kupujete. Mnogi supermarketi već su priznali da prate kretanja svojih kupaca.

6. Tvrtke vas prate kroz tehnologije prepoznavanja lica

Kamere koje vidite u trgovinama nisu tamo samo za sprečavanje krađe. Prate gdje idete u trgovinu, prikupljaju te podatke i mogu ih prodati. Moderni uređaji imaju tehnologiju prepoznavanja lica koja može odrediti dob, nacionalnost i spol klijenata.

Prate kako se različiti klijenti ponašaju u trgovinama, kamo idu i na što obraćaju pažnju. To je nužno ne samo za povećanje prodaje.

Tako je u Kini uspostavljena mreža od 170 milijuna kamere diljem zemlje, koja također koristi tehnologije prepoznavanja lica. Nedavno je uz pomoć takve kamere bilo moguće uhvatiti kriminalca u gomili od 60 000 ljudi.

7. Facebook bilježi sve telefonske pozive

Facebook je u ožujku 2018. bio u problemima zbog snimanja svih telefonskih poziva koje su korisnici uputili ili primili na Android uređajima.

Facebook je inzistirao na tvrdnji da nije slušao razgovore. Međutim, druge tvrtke su također bile uključene u ovo. Jedna tvrtka, naziva Pudding Media, cijeli svoj poslovni model je izgradila na tome. Otvorili su i uslugu sličnu tvrtki Skype, koja bilježi sve što korisnici kažu i to prodaju oglašavačima. Pudding Media je konačno izgubio posao, možda zbog činjenice da su bili previše iskreni u odgovorima na pitanja što rade.

8. AccuWeather objavljuje informacije o vašoj lokaciji

AccuWeather je bio u problemima  u kolovozu 2017. godine, kada je tvrtka uhvaćena da oglašavačima daje informacije o lokaciji svojih klijenata bez njihovog dopuštenja.

Međutim, sumnja se da je tvrtka još uvijek uključena u ovo. Njihovom se primjenom dobivaju ogromne količine informacija o lokaciji kupaca.

Aplikacija prati ne samo grad, već i najbliže susjedstvo. Aplikacija to čini bez pristanka kupaca, čak i ako je klijenti isključe. Tvrtka informacije oglašavačima prodaje tako brzo da se odmah mogu koristiti da nuđenje oglasa i reklamnih ponuda.

9. Stotine aplikacija potajno bilježe sve što kažete

Postoje doslovno stotine aplikacija koje imaju tajne programe koji bilježe sve što se događa oko vas.

Većinu programa stvara Alphonso. Osigurava da je mikrofon uvijek uključen, čak i kada je program zatvoren. Pomoću ovog mikrofona mogu slušati koje programe na televizoru gledate i kako utječu na vaše ponašanje.

Na primjer, aplikacija može čuti da gledate reklame za pizze i da ste zatim naručili pizze telefonom.

10. Facebook prikuplja podatke o osobama koje uopće ne upotrebljavaju Facebook

Čak i ako ne upotrebljavate Facebook, svejedno ste pod prismotrom. Gotovo sve na internetu ima opciju “like”, koju možete kliknuti čak i ako ne upotrebljavate tu društvenu mrežu.

Facebook je dodao opcije kao što je dijeljenje, tako da možete podijeliti gotovo bilo koji članak koji vam se sviđa.

Ne morate ni kliknuti ove gumbe tako da tvrtka zna što radite. Jednostavno, ako ste na internetskoj stranici, već znaju da gledate ovaj članak.

Oni također prate vaše komentare, kao i mjesto na koje ćete ići nakon toga. I oni također prodaju sve ove informacije.

Vaše se ponašanje analizira na gotovo svakoj internetskoj stranici, za sada još uvijek “kako bi se olakšalo oglašavanje”.

Naime, službeno se sve radi u svrhu “oglašavanja”, iako dobro znamo da to nije tako.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Nekidan sam razgovarao s prijateljem o jednom specifičnom stroju za pranje. Nisam dotad niti znao da takav stroj postoji. Pa kako to izgleda, pitao sam. Evo pokazat ću ti. Uzeo je svoj mobitel, pronašao na internetu stroj pa sam imao priliku vidjeti.
Nakon par sati sam išao na internet. Prvi oglas koji mi se pokazao je bio s upravo spomenutim strojem!
Zaključak – Nisam išao na internet sa svojim mobitelom i jedini način da se taj stroj poveže sa mnom jest prisluškivanje razgovora (ne telefonskoga, nego privatnoga u četiri oka). Ne mislim da je to činio čovjek. Imaju dovoljno programa i umjetne inteligencije koja to čini.
Hoćemo li zbog saznanja da smo praćeni svuda i stalno promijeniti neke svoje navike? Neki hoće, ali uglavnom nećemo.
Sicilijanski don-ovi i dalje komuniciraju s pismenim porukama uručenima iz ruke u ruku.
Nadzor je totalan i možemo mu djelomično izbjeći bacanjem smartphonea kroz prozor (jurećeg auta). Ne možemo izbjeći kamerama po gradu, po trgovačkim centrima, po bankama. Imamo osobne karte s čipom, putovnice s čipom. Biti bez osobne karte bilo gdje je kažnjivo..
Uglavnom, roba smo koju se prodaje.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta

Sličan slučaj se meni desio, razgovarao sam sa drugom o fudbalu, o dešavanjima na ranijim svjetskim prvenstvima. O fudbalu rijetko pričam i još rijeđe nešto pretražujem. Pošto nismo bili sigurni za podatak ušao sam na google na telefonu i otkucao samo “koji” (na engleskom) , a google je tačno predložio ostatak teksta koji me je interesovao: “koji fudbaler je dao najviše golova na SP 1980”.

xbe
Gost
xbe

Son of Alerik, točno sve stoji što si rekao, ljudi se već dulje sprdaju sa raznim primjerima na tu temu. Apropo tvoje izjave “Uglavnom, roba smo koju se prodaje”, poznata je krilatica da kad je u informcijskim tehnologijama nešto besplatno: “If You’re Not Paying For It, You Become The Product” … Ok, ima izzetaka, Linuxi npr a i mnogi softveri otvorenog koda kao i neki napredni enkripcijski sustavi, mail klijenti, instant messangeri itd

Piretis
Gost
Piretis

@Son- Onaj sasvim benigni tip internetskog reklamiranja (zna to biti i maltretiranje) mi ne smeta previše. Dapače, često dobijem informacije do kojih bi teško došao ili zbog lijenosti uopće ne bi došao. Druga je stvar zabadanje nosa u privatni život. Tu se opirem koliko god mogu. Ne koristim smartphon, nemam kameru, na telefon ne govorim svašta, izbjegavam davanje podataka putem interneta. Ipak mi je jasno da sam žrtva kao i ostali. Ostaje utjeha da u biti nemam što kriti, da sam nevažan (osim kao potencijalni potrošač) i da oni koji prikupljaju podatke o meni samo gube vrijeme. Najbolje bi bilo, kad bi se barem moglo, kao u stihu Bore Đ. reći “imam svoj mali svet i oko njega kineski zid”.

xbe
Gost
xbe

Ljudi moji! Ne funkcionira tako, nemate mašte. Na primjer – Obama je dobio jedne izbore tako da su procjenili kroz analizu mailova cijelog pučanstva da najmanju podršku (al sa potencijalom rasta) ima kod bijelih žena u 30im godinama. Kako su podigli tu podršku? Angažirali su Georga Cloonija u demokratsku stranku i kampanju jer se iz analiza vidjelo da dotičnice briju na spomenutog. Primjera manipulacije je bezbroj. Mašta i inteligencija u sprezi sa tehnologijom čini krasne al i odvratne stvari. Ta spika “nemam ja ništa, ja sam nebitan” je neoprostiva malodušnost u 21 stoljeću

xbe
Gost
xbe

A di je tek novija paradigma korištena u CAmbridge Analitica softweru koji je pobijedio izbore za Trampa

Piretis
Gost
Piretis

@xbe- Nije to malodušnost. To je način da se ne sekiram za ono za što ne moram, ili ne mogu promijeniti. Ili mogu ali traži toliko znanja i vremena da se ne isplati. Nije mi problem što ću još mjesecima gledati reklame za ljetnje gume jer sam u proljeće pregledao iste na internetu. Sigurno neću kupiti još četiri. Od toga da nas prate još je veća šteta ako ćemo biti paranoični. Što misliš, prošao sam ispod nadzorne kamere ili položio sam neke novce na račun.
Sjećam se jednog događaja iz vremena kad sam služio vojsku (početkom 80ih). Za vikend su trebali doći rezervisti, na jedan dan, pa je nas nekoliko trebalo pripremiti njihove osobne kartone (legendarne “karakteristike). Sasvim slučajno, ili nečijom nepažnjom sa kartonima rezervista bilo je izmiješano i nekoliko naših (od redovni). Između ostalih i moj. Koji je to šok bio. Pa tu je bilo podataka za koje ja do tada nisam znao iako su se odnosili na mene. Uglavnom, naknadno sam od oca doznao da su istiniti ali me nisu htjeli njima opterećivati i zato mi nitko to nije rekao. Sumnjam da mi je saznanje da netko zna o meni više od mene promijenilo život. Jedino me je naučilo da se na takve i slične stvari nije poželjno obazirati. Život zna biti zeznut sam po sebi, zašto ga još komplicirati brigama oko nečega na što ne utječemo.

xbe
Gost
xbe

@Piretis – nisam htio biti uvredljiv, niti je ovo sad obična kurtoazija. poanta je da su kompleksni sustavi sastavljeni od jednostavnih jedinica – pa tako i društvo je sastavljeno od individua. čini li jedno zrno hrpu? sve se računa. al ovdje se ne radi o pojedinačnim zrnima nego o čitavim ambarima, nasadima, kulturama… mlinovi ne melju samo po jedno zrno nego vagone – o tome sam pričao… rođen sam 80ih i bavim se računalnim tehnologijama, život mi je određen sa time profesionalno i privatno, znam kako te stvari funkcioniraju. jasno da je bolje ne znati neke stvari, kognitivno opterećenje je danas pregolemo – pa ne gnjavim ja svoju curu sa ovim stvarima. eto, nekako mi se ovaj portal čini zgodan za te teme pa sam si dao malo oduška… na ovom portalu se svi brinemo i kompliciramo oko nečeg što ne možemo promjeniti al eto, vraćamo se svaki dan po nove porcije. uz poštovanje! ps. Bora je pravi pjesnik

Kora
Gost
Kora

Nema potrebe širiti paniku. Neka njihovi mlinovi melju vagone. Božji mlin se isto okreće. Doduše, iznimno polako. Ali kad dohvati, melje ekstra fino… i to jedno po jedno zrno 😉

shumadinac
Gost
shumadinac

Piretis, na prvi pogled si u pravu ali u suštini grdno grešiš. Trenutno nas ovaj obim praćenja ne dotiče previše ali će vremenom on biti sve “dublji” i što je još gore biće sve teže odupreti mu se.

Na nama se previše koristi efekat “kuvane žabe” – malo po malo nam život pretvaraju u pakao dok mi primećujemo samo nebitne detalje. Da sam pre deset godina pisao o ovome što se danas DOGAĐA većina “teoretičara zavere” bi rekli “ne preteruj”. Ponekad mi se čini da koliko god stvari vidim crno, nemam kapacitet da vidim pravu dubinu.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta

@Shumadinac – Postoje kontramjere za totalni nadzor, toliko moćne da se umjesto nama njima život pretvori u pakao.

Piretis
Gost
Piretis

@shumadinac- Ma mene brine nešto drugo. Svi koji se oko ove teme pjenimo smo oko 40e ili stariji. Ispada da to samo nas žulja. Vjerojatno zato jer se sjećamo bezbrižnijih vremena. Ali mladi se uopće ne uzbuđuju oko “velikog brata”. Njima je to tako i što se može. Baš nimalo bunta ili želje da se stvari promjene. Ispadne da su oni rođeni već skuhani.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel

Da. Nadzor će biti sve dublji i žešći, a mladi ljud, nove generacije neće niti razviti svijest da to nije normalno. Efekt je napr…Naši djedovi su po vodu hodali do bunara ili potoka, a mi otvaramo slavinu i ne mislimo o tome ništa spektakularno. Dostupnost vode je OK, ali trovanjem vodovoda može se ugroziti veliki broj ljudi. Otpor kontroli mora biti organiziran, pojedijnac se tome ne može suprostaviti. Ali, mislim da kontrola paše svakoj vlasti, a terorizam u svijetu je pilula za masovno prihvaćanje kontrole radi “opće sigurnosti. I to je to, prihvaćamo” Orvela” na mala vrata.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

Ako će netko glasati za Obamu ili ne znam koga zbog Georga Clooneyja ili ne znam koga, onda je problem u njegovoj tikvi, a ne u tehnologiji koja skuplja podatke o njemu.

Busola
Gost
Busola

MA ljudi su skloni svemu. Npr Argentinci su glasali za ovog MMF kasapa zbog toga što je bio predsjednik Boca Juniorsa… Da Hrvatska osvoji Svjetsko u nogometu ljudi bi par mjeseci doslovno živjeli u oblacima – čak bi nam zavidjeli i svi oni koji su ošli van. Sigurno nekada ti oblaci davaju veliki elan (Njemačka 1954…) , većinom donose ropstvo i propast – raspad Jugoslavije

Većina ljudi su povodljivi , ne razmišljaju dugoročno i jednostavno su glupi … Nažalost istinito i bolje to prihvatiti inače kao čovjek koji promišlja u ovom svijetu će te čuditi kako George Clooney ima utjecaj.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

U tom momentu kad je prijatelj otišao na stranicu sa strojem za pranje, software za praćenje je to detektirao, te je vjerojatno prilagodio oglase, ne samo njemu, nego moguće i svim ostalim osobama na mailing listama ili nekim drugim listama “prijatelja” i povezanih osoba (npr. telefonski imenik) koje taj software prati, a na kojima se možda nalaziš i ti. I vjerojatno se nije oglas pojavio samo tebi, nego i drugim osobama sa tih lista koje nisu bile prisutne u trenutku kad ste vas dvojica gledali taj stroj. Po meni je to puno vjerojatniji scenarij nego prisluškivanje.

Inače, oglasima je lako stati na kraj, barem u internet preglednicima poput Firefox-a, tako što se instalira neki adblock plugin. Meni nikad ne iskoči niti jedan oglas, niti mi išta dolazi na mail iako imam gmail adresu.

krivA
Gost
krivA

…mislm da je ii “DJEOLOMICNO” je pod upitnikom.

Bobi
Gost
Bobi

I striček Vlado je rekao da nema pametni telefon.

Karantanac
Gost
Karantanac

naivno je misliti da se ovo radi zbog marketinga i oglašavanja.Odavno je poznato da su društvene mreže,fejzbuk, tviter… u stvari moćni instrumenti CIAe ,mosada i ostale obaveštajne bagre.

xbe
Gost
xbe

uh, a da nije tvitera i fejsbuka ne bi bilo npr ni arapskih proljeća… zgodni su to alati za manipulaciju, ne bi čovjek reko…

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani

A portal Logicno kao nema zabiljezene ip adrese svih komentatora i svih njihovih (nasih) komentara?

Mikojan
Gost
Mikojan

Bili bi vrlo neozbiljni da nemaju !

nime
Gost
nime

normalno da imaju, probaj dva puta glasat za nešto.

halo redakcija brišite podatke o IP adresama.

Kora
Gost
Kora

Slažem se da postoji ograničenje za glasanje (iako glasanje na ovom portalu svejedno na čudan način “preskače brojeve”), no ne vidim problem u tome što redakcija vidi IP adresu. Ako nisi terorist ili pedofil ili nekakav drugi bolesnik, to u biti ne smeta.

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani

@Kora
“no ne vidim problem u tome što redakcija vidi IP adresu. Ako nisi terorist ili pedofil ili nekakav drugi bolesnik, to u biti ne smeta.”

Eto vidis kako kada treba nanijeti vodu na svoj mlin svi pocnu pricati isto.
Tocno takve argumente kao ti navodi i drzava kada se pocne preispitivati pracenje pojedinaca, ili firme kada se povuce pitanje prevelikog nadzora nad zaposlenicima i sl.
Uvijek isti argument… pa zasto bi se bunio netko tko nema sto sakriti?

Kora
Gost
Kora

Mislim da se nismo razumjeli. Ja ne govorim o praćenju pojedinca u smislu sadržaja privatnih mailova, poruka i općenito onoga što čovjek smatra svojom intimom koju ne želi dijeliti s drugima, nego o IP adresi. Ne znam zašto je sama IP adresa problematična.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

Ne preskače brojeve, nego je u međuvremenu i netko drugi glasao.

Kora
Gost
Kora

Moguće da i moderator između glasova dvaju komentatora povremeno ubacuje svoje glasove. Možda ste na to mislili 😉

nime
Gost
nime

kora, ma ti si teža dudala. sigurno te udba školovala. ako je komentiranje anonimno zakaj bi trebela bit moja ip adresa. a to kaj imputiraš meni si valjda ti.

Dan Dare
Gost
Dan Dare

Kao insider, zelio bih nadopuniti tocku 5. Da bi vas supermarket pratio, uopce se ne morate povezati na njegovu bezicnu (Wi-Fi) mrezu, vec je dovoljno samo da je Wi-Fi ili Bluetooth ukljucen na vasem mobitelu. Spremanjem MAC adrese (svojevrsnog serijskog broja, da se izrazim laicki) vaseg mobitela, oprema u supermarketu moze pratiti vase kretanje kroz odjele u ducanu, pratiti koliko cesto posjecujete ducan, i tako dalje.

xbe
Gost
xbe

Istina Dan Dare! I znaš još tonu ludih stvari al ti se ne da objašnjavati jer toliko toga ima da se nema vremena… npr radio sam u firmi koja je međuostalim testirala microsoftov softver za prepoznavanje raspoloženja po izrazima lica na ulazu i izlazu iz dućana, za konzumove hipermarkete… povezan je sa lojaliti karticama koje ljudi nose kao za popust… ma ludorije, nemaju ljudi pojma šta sve tehnologija radi, misle da njih “osobno” netko želi pratiti … vi ste ljudi moji samo broj, nebitni ko individue al korisni kao gomila podataka za manipulaciju, ako ne vas osobno onda za 9 od 10 ostalih ljudi, uopće nije bitno… samo veliki brojevi su to

Bobi
Gost
Bobi

Inače jeste li znali da niti jedan trgovacki centar u europi nema prozore. Sve samo kako bi vam pažnju privukli proizvodi po koje niste ni dosli i kako ne bi pogledali van i dobili ideju da što prije izađete na zrak.
Pare pare samo pare ?

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

MAC adresu isto nije problem maskirati ili “lažirati”, samo treba znati. A ako se hoće zaštititi od Velikog Brata, ljudi će morati usvajati neka znanja koja su potrebna za to, a koja se mogu otkriti, samo ih treba tražiti. To bi bilo puno korisnije nego kukati. Nažalost, na ovim prostorima su ljudi uglavnom informatički nepismeni: ja sam se osobno uvjerio da mnogi ljudi ne znaju utipkati npr. znak “&”. Pitajte bilo koga ko radi na helpdesku neke informatičke tvrtke, vjerojatno ćete čuti stvari zbog kojih ne biste znali bi li ste se smijali ili plakali.

xbe
Gost
xbe

Tko koristi usluge googlea i facebooka nije normalan. Tko nije pismen o osnovnim principima računalne sigurnosti i privatnosti, nek počne od prethodne rečenice.

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

Pa ljudi na većinu stvari sami pristajete i onda se žalite kao jbt. odakle njima moji podaci,uzmite npr. bilo koju aplikaciju za pametne telefone i pred početak instalacije dobijate upozorenje od same aplikacije da : može čitati vaše poruke,može pregledati vaše slike,može pratiti vaše kretanje,može mjenjati vaše podatke…. znači ako želite da koristite razne programe,telefonske aplikacije,extencije za pretraživače mora vam biti jasno da ste sami dali pristanak na to da dijelite podatke sa njima !
Šta je lijek 🙂 pa u principu ga i nema ali možete da koristite i djelimično ublažite praćenje koristeći :razne VPN-ove,aplikacije za blokiranje trackera ( npr Ghostery ),pretražujte preko duckduckgo ili koristiteTor pretraživač i slične stvari !

krivA
Gost
krivA

…”veliki brat”?!.., “nas kontroliraju:?!.., ma neeee…!!! Ocito se salite!

bbbb
Gost
bbbb

Jadni Huti što ima tama radi a tamini igrači Rusija i Kina ćute ko pikice.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ovo nisam čuo, da je tehnologija prepoznavanja lica kamerom prepoznala kriminalca u Kini u masi od 60 000 ljudi. Onda ga jbi. Dobro, mogao je stavit šiltericu i naočale, a ne paradirati ko narodni heroj.

STroj
Gost
STroj

navodno,ni to ne pomaže.

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani

@Laki
Kinezi su otisli jos dalje i imaju senzore za identifikaciju mirisa.
Tip je navodno prdnuo od straha usred gomile iako je nosio periku i eto… uhvatili ga.

Di vam je LEKTOR
Gost
Di vam je LEKTOR

haha dobar dobar…:D

17 novembar
Gost
17 novembar

kina i rusija postavljaju milione kamera po uzoru na englesku . a navodno se bore protiv velikog brata .

Proleter
Gost
Proleter

Tehnologija je zamjenila cobane koji su pratili ljude i potajno slusali sto govore protiv velikog vodje i sistema, to je ok,meni jos nije dosla reklama ili mail tipa “znas li ti druze tko sam ja ,i znas li da znamo gdje stanujes . Veliki plus za tehnoloski razvoj a udbu i sis u reciklazni stroj ?

Zvrk
Gost
Zvrk

Toliko o tzv. slobodi.

krivA
Gost
krivA

..tzv. sloboda…, ljudska prava.., demokracija.., to su isprostituirani pojmovi za nametanje kontroliranog kaosa – nereda, anarhije… (dok se ne otmu kontroli), da bi nas se drzalo na okupu u stalama i torovima. SLOBODA – slobodan si onoliko koliko i u kolikok i kojoj mjeri si sposoban vladadati sa sobom. BOGATSTVO – bogat si u onolikoj mjeri koliko malo ti treba.

bbbb
Gost
bbbb

Bingo krivina

Darko
Gost
Darko

Anarhija ne znaci nered, to u biti znaci samoupravljanje, to je klasicni novogovor, namjerno je izvrnuta ta rijec da bude negativne konotacije upravo kako bi se unistilo bilokakav pojam za samoupravno stanje bez centralizacije moci i vlasti.

antinwo
Gost
antinwo

Ja im j.mater na sve načine ,pa neka i to prate umobolnici.smrt njima ,smrt nwou

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac

Sve je ovo samo predigra za glavnu stvar,i to njezin rani početak !Nije svrha svega ovoga da se samo zaradi na nama.

Rijecanin
Gost
Rijecanin

Ovo je dobro mjesto da zapitam admina:
Kakva je politika čuvanja ip adresa komentatora na ovom forumu.
Postoji li neko vrijeme nakon kojeg se brišu ip adrese komentatora sa starih foruma.
Pitanje je važno i sa naše točke gledišta i sa GDPR točke gledišta.

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre

Sva nasa pitanja ostaju mrtva, jer nema odgovora na njih. Verujem sada da je svrha sajta da oni skupljaju nas u torove, kako ti rece, pa posle pod noz!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Zapravo se sve svodi na oglašavanje, iako sumnjam da je samo za to..

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE

Je*em ti najveceg velikog brata i onoga to ga izmislio i napravio.

Mikojan
Gost
Mikojan

Ive, može, ti velikog brata a ja veliku sestru !!
😉

Goran Bare
Gost
Goran Bare

Ma libo me racku što me prati šta ima od toga

xbe
Gost
xbe

Eto pa nek i nema ništa od tebe, al ako se prati cijela populacija (dovoljan je zapravo značajniji dio), a podatke analiziraju doktori matematike, psihologije, marketinški prevaranti i politički zločinci, u novije vrijeme i umjetna inteligencija, onda je to gadan problem. Zapamti jedno, tvoja i moja mašta nisu dovoljne šta se sve može zaključiti iz velike količine banalnih podataka.

Kora
Gost
Kora

Xbe, slažem se sa svime što ste rekli. Međutim, tako kako oni prate nas, tako i Bog prati njih pa kad On sve zbroji i oduzme, ne samo da ćemo vidjeti tko je doista “gazda”, nego i čiji će račun biti veći: nas običnih ljudi ili faca iz Silicijske doline. Jer bez grijeha i mana nije nitko, niti će itko išta na kraju moći sakriti. Tako kako oni to ne dopuštaju nama, tako ni Nebesa to neće dopustiti njima. Stoga, unatoč svim špijunima, aplikacijama i kamerama ovoga svijeta, više se treba bojati Svemogućega Boga nego Big Brothera. No naravno, tko ne vjeruje u Boga pa se pouzdaje isključivo u Big Brothera i one koji se predstavljaju gospodarima ovoga svijeta imat će sasvim drugačiji stav prema ovoj problematici.

Euro
Gost
Euro

Bog je vječno odsutni kućevlasnik.

Kora
Gost
Kora

A Vi ste, sudeći po ovoj izjavi, krivovjernik. Naime, u Kući Božjoj Bog nikada nije odsutan nego vječno prisutan i preko Riječi Božje, i preko mističnog Tijela Kristovog, i preko Duha Svetoga koji proizlazi od Oca i Sina. Stoga je vjerojatnije to da ste Vi sjedili na ušima tijekom nastave vjeronauka (ako ste ju uopće ikada i pohađali) nego da je Živi Bog “vječno odsutni kućevlasnik”.

Euro
Gost
Euro

Čovjek vjeruje u ono u što želi vjerovati. Koliko ljudi toliko i vjerovanja.

Kora
Gost
Kora

Možda postoji vjerska varijanta “koliko ljudi, toliko vjerovanja”, kao i ona “čovjek vjeruje u ono što želi vjerovati”, no samo jedan je Bog i samo jedna je Riječ Božja. Iz toga proizlazi da ima jako puno krivovjernika koji tvrdoglavo ostaju vjerni sami sebi umjesto Bogu.

Euro
Gost
Euro

…no samo jedan je Bog…
Faraon Ehnaton bi držao tvoju sliku iznad kreveta.

Kora
Gost
Kora

@Euro

Možda i bi, budući da smo konstatirali da svatko ima slobodu vjerovati u ono što želi, odnosno da ima jako puno lažnih bogova i krivovjernika. No ukoliko znamo da je Bog samo jedan i da je muškoga roda, držati sliku žene Kore kao boginje bio bi očit dokaz ne samo krivovjerja Faraona Ehnatona, nego i još jedne u nizu Vaših krivo postavljenih teza 😉

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE

Dali taj Big Bruder ili Sister dolazi na adresu besplatno popusiti, ili mozda popusi a na kraju i plati pusenje?

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre

Molim redkciju da mi objasni sto ste mi blokirali komentar?

Euro
Gost
Euro

jer nije velikom bratu po volji

krivA
Gost
krivA

..dobaaar..! ..triba se znat i nasalit ali i ZNAT primi salu!

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre

Nas narod kaze — vidite trunku u tudjim ocima a u svojem oku ne vidite balvan. Razocarali ste me u potpunosti, nije mi jasno da vas je to toliko pogodilo a cak i nisam psovao i nijednu ruznu rec upotrebio!
NESTO VAM JE TU ZASMETALO

Pero
Gost
Pero

E i meni su tako. Navikneš se. Oni su mali fejsbuk.

Rijecanin
Gost
Rijecanin

Nas narod kaze — vidite trunku u tudjim ocima a u svojem oku ne vidite balvan.
Radi intelektualne korektnosti treba navesti pravi izvor ove izreke.
Bibilja, Novi Zavjet, Isusova izreka.

Moreno
Gost
Moreno

Neka nas veliki brat gleda, bar mirno spavamo dok on brine o našoj sigurnosti.

Rijecanin
Gost
Rijecanin

Kako ovca razmišlja:
“Baš je dobro da sam u toru i da su psi okolo inače bi mogao doći vuk?”
Samo ne znam što misli kada ih pastir dođe klat.

Di vam je LEKTOR
Gost
Di vam je LEKTOR

u svrhu cega onda jos? Objani mi malo !

Ivo
Gost
Ivo

LEKTOR vjerovatno ima pune ruke posla s tobom – nije objani nego objasni, bilmezu.

Euro
Gost
Euro

LEKTOR puno košta pa je dobio otkaz, polu pismeni “novinar” ne košta ništa. Takvih su puni forumi.

Mikojan
Gost
Mikojan

I dobro, u čemu je problem ? Prate me, pa šta, slušaju razgovore, pa šta, snimaju i analiziraju piskaranje po forumima-portalima, pa šta, neka rade. Odnosno to uglavnom rade mašine i softveri, neka se razvijaju još bolje. Neka se razvije do toga da kad ti pozli da ti pošalje hitnu na tvoju lokaciju, jel to loše ili ako se izgubiš da te ne traži stotine ljudi već stroj kaže eno ga tamo, kraj. Tko ne želi živjeti u takvom okruženju informacija i tehnologije jednostavno isključi internet, baci smatfon i ode na Velebit, Kopaonik, Bjelašnicu, Peruču bilo gdje u čistu nenastanjenu prirodu i uživa u mirnom životu. Ne shvačam te paranoje pračenja, nadzora itd. Od svega bi mogli imati samo koristi a nikakve štete. Štetu si sami nanosimo uzimanjem kredita, kupovinom loše hrane i gutanjem kojekakvih tensilena i ostalih Xovana.

udav
Gost
udav

Najmanje, najnevaznije ljude najvise prate i prisluskuju:)

POVEZANE VIJESTI

Izbornik