fbpx

Zašto su SAD sankcionirale ruske medije koji objavljuju isključivo na ruskom jeziku?

ruska TV

Jučer, 19. prosinca 2018. godine, američko ministarstvo financija je objavilo dopunu popisa osoba i organizacija koje su pod američkim sankcijama zbog ometanja na američkim predsjedničkim izborima 2016.

Sankcije uključuju četiri medijske kuće – Ekonomija danas (Экономика сегодня), Nevske novosti (Невские новости), RIA FAN (РИА ФАН) i posljednja, što joj je i izvorno ime, USA Really.

Da se ove optužbe nikako drugačije ne mogu nazvati nego idiotske dokazuje činjenica da prva tri ruska izdanja uopće nemaju englesku verziju i emitiraju isključivo na ruskom, a četvrto, iako na engleskom, stvoreno je nakon posljednjih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama.

Štoviše, sve ove medijske kuće posluju i rade samo u Rusiji, a sankcionirane su zbog puke želje da se nekoga sankcionira. Konačno, dugo nismo imali vijest da su SAD nekoga sankcionirale. Čak nekoliko dana. Posljednji su bili dvojica državljana Južnog Sudana i jedan bivši izraelski časnik.

Konačno nešto novo, jer sankcionirati medije nije mala stvar. Osim toga, imenom i prezimenom je sankcionirano 18 ruskih medijskih djelatnika. Ali što SAD mogu učiniti bilo kojem novinaru s tog popisa? Ništa. Ovakvim odabirom samo pokazuju njihov nemoćan bijes.

Ali ipak, postavlja se pitanje kako ovim bezazlenim načinom američka vlada nastoji pritisnuti novinare i ometati rad medija? Zašto se ne čuju glasovi “Reporteri bez granica”? Zašto šute organizacije za ljudska prava šute? Ili im je jedina zadaća štititi dokazane teroriste i zločince koji se prelaskom granice pretvaraju u “disidente”?

Usput, ruski se novinari šale zašto neki od njih nisu ušli na ovu “crnu listu”? Mnogi od njih su zbunjeni, a svojski su se trudili da unedogled od vlasti dobiju istinu i da je ponavljaju dok svijet u nju ne povjeruje, što je novi oblik “ruske propagande”.

Traljave američke obavještajne službe su našle samo 4 medijske kuće i 18 novinara i zaboravili su kao agente dodati Che Buraškina, Genadija Aligatorova, Lava Čandru i građanina Šapokljaka, na portalu Novinarska istina, koji također nema englesko izdanje, šali se ekonomist i kolumnist Aleksandar Rodžers.

“Zapravo, imam sasvim drugačije objašnjenje zašto su se ove četiri novinske agencije našle na popisu sankcija. Sve one su, osim uobičajenih dnevnih vijesti, bile angažirani, a to čine i dalje, u otkrivanju krivotvorina liberalnih medija u Rusiji. Osim toga, oni istražuju i prikazuju samo američko uplitanje u ruske unutarnje poslove. Konkretno, iako nisam zaposlenik kuće RIA “FAN”, redovito sam surađivao s njima u istragama za materijale koje su objavljivali Fontanka, RBC, Nova Gazeta i drugi mediji”, piše dalje Rodžers.

“Nismo vjerovali u bajke o “stotinama mrtvih u Siriji”. Otkrivali smo ukrajinske obavještajne mreže u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Borimo se protiv nacističke “Narodne radničke unije” i njezinih ukrajinskih aktivista u Sankt Peterburgu. Objavili smo dokaze da je Korotkov, novinar Nove Gazete, davao osobne podatke ruskih pilota islamističkim teroristima. S detaljnim dokazima pišemo da je Hodorkovski namjerno poslao trojicu novinara u smrt u Srednjoafričkoj Republici i još mnogo toga”, dodaje ruski novinar.

“Naši vojni dopisnici zaista pokrivaju događaje u Donbasu i Siriji i mi širimo pouzdane informacije i raskrinkavamo lažne vijesti. Aktivno se miješamo u zapadne obavještajne mreže, koje su kući RIA “FAN” već dva puta zapalile urede, te otkrivamo petu kolonu u Rusiji. Naravno, sve to se ne sviđa američkim obavještajnim službama i zato su nas uključili u svoje liste sankcija”, dodaje Aleksandar Rodžers, koji surađuje sa sankcioniranim medijima.

“Amerikanci su tako pokvareni da su novinare ove četiri kuće službeno proglasili “neprijateljima njihove države”. Isplatilo se, jer su ove sankcije zapravo priznanje za učinkovitost našeg rada.

“To je također učinjeno 19. prosinca, na Dan vojne kontraobavještajne službe. Ponosan sam. Vjerojatno i moj djed, koji je služio u NKVD-u i znao tiho zapjevati: “Naša je služba opasna i teška, a na prvi pogled kao da je nevidljiva”, zaključuje ekonomist i kolumnist Novinarske istine, Aleksandar Rodžers.

Usput rečeno, ovi je vrlo čisto područje koje razgraničava različite “prilagodljive” i prave patriote. Neki se bore protiv ruske države, pokušavaju izazvati Maidan, neki citiraju zapadne medije, a drugi se bore protiv nacizma u Ukrajini i njihovih američkih vladara, zbog čega su pali pod sankcije. Dakle, ako ne znate tko su jedni, a tko drugi, dovoljno je pogledati novi popis američkih sankcija koji uključuje novinske agencije Экономика сегодня, Невские новости, РИА ФАН i USA Really.

JP Gazeta

Iz Washingtona stiže paradoksalno otkriće: Ruski mediji istinu koriste kao propagandu

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
28 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Suvišno je pitati zašto,kada netko izgubi kompas!

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Za koje pare bi čovek trebao biti takvo đubre i zločinac da odaje lične podatke pilota svoje zemlje, ili da šalje ljude namerno u smrt? Ono, igraš se malo boga. Mene ljudska nesvest i plaši i poražava i gadi mi se. Šta te budale misle i čemu se nadaju?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Prvi put čujem za ove medije i sad su mi postali interesantni. Mali problem je ruski jezik no to ću riješiti usanskom tehnologijom zvanom gugl prevoditelj.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Imas translate.yandex.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Hvala!

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Miroslave, nauči rusku ćirilicu. Za to ti treba 2 – 3 dana. Čitaj mesec dana po jedan tekst na ruskom i apsolutno nikakav ti prevodilac neće trebati. Ja nakon takve vežbe (ćirilicu naravno znam) sad sve razumem i usput gledam njihove filmove bez prevoda, a mogu i pomalo da se sporazumevam. Tu mi je još potrebna vežba. Pored toga (sa malim razlikama) moći ćeš da čitaš i razumeš i bugarski, makedonski i srpski.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Čitanje je relativno lako. Međutim razumijevanje u govoru je vraški teško.

korisnik_postoji
Gost
korisnik_postoji
1 godina prije

Naročito zato što u ruskom postoje riječi koje zvuče vrlo slično, a znače nešto potpuno drugo, npr. конечно

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Kod nas se koristi, primera radi “na koncu konca”, a znači “na kraju krajeva”. Kad malo počneš da povezuješ vidiš da je lakše nego što izgleda.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Na kraju krajeva najlijepsi je rodni kraj?

korisnik_postoji
Gost
korisnik_postoji
1 godina prije

Helena, pretpostavljam da se “na koncu konca” odnosi na moj komentar. U tom slučaju moram još jednom “upozoriti” na postojanje riječi sličnog zvučanja a drugog značenja.
Ruski конечно nije isto što i konačno, tj. u značenju “konačno” se vrlo rijetko upotrebljava, najčešće se čuje u značenju “naravno”.
Arhaični ruski i današnji hrvatski imaju dosta poveznica, kao i arhaični hrvatski i moderni ruski. Umjetnost je ispravno povezati značenja riječi na taj način – lakše je učiti kao strani jezik.

Jandeks ima dosta dobru besplatnu školu ruskog jezika online, a uključuje i testiranja po standardnim testovima. Također ima i dobar prevoditelj sa ruskog na hrvatski/srpski/bosanski. Ponekad zna prevoditi nebuloze, a onda obično pomaže prebacivanje na drugi jezik (sa hrvatskog na bosanski ili srpski ili obrnuto)

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Ako se ne varam, конечно u našem jeziku ima dvostruko značenje.
Može se prevesti sa naravno i napokon. Imam rečnike francuskog, nemačkog, italijanskog, slovenačkog, samo ruski nikako da kupim. Gramatiku imam. ?

Sve u svemu i kako god, nije loše učiti ruski. Meni je predivan jezik.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

U početku jeste teško razumeti, ali je samo potrebna volja i trud. Za mesec dana čitanja njihovih geopolitičkih tekstova razumem 90 odsto govora, a ono malo izvlačim iz konteksta. Kroz filmove učim svakodnevni jezik. Kad sam krenula sa tim pre nekoliko godina, navukla sam se i za par meseci pogledala na desetine njihovih filmova ?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Nisam znao da se tako brzo može naučiti! Ćirilicu znam od mladosti. Hvala na savjetu i pomoći Helena i tihobl!

octopus
Gost
octopus
1 godina prije

Gramatika je grozna. Kao naša. “Normalan” ruski je ne filmu i u serijama. Kad uživo slušaš dvije babe kako brzo govore sibirskim dijalektom – odustaneš. ;))

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Lako je meni za te sto su stavljeni na americku crnu listu. Mene je sramota sto i mene nisu. A mozete misliti kako je tek ruskim novinarima. Dospjeti na americku crnu listu vise vrijedi nego dobiti od Putina orden.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

PUTIN PRED 1.700 NOVINARA: Znamo gde je štab koji pokušava da upravlja svetom, on nije u Moskvi!

Velika konferencija za novinare predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina održana je u Moskvi, a taj događaj pratilo je više od 1.700 novinara, prenose ruski mediji. Putin je na pitanja novinara odgovarao puna tri sata i 52 minuta

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

može više govoriti nego ja spavati.
Nego što je važnoga rekao a da do sada nismo znali.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Kad Putin kaze nesto vazno obicno svi previde.

Najvaznije sto je rekao da ce odgovoriti nuklearnim udarom ako na Rusiju poleti raketa sa konvencionalnom glavom sa necije podmornice jer mu na pamtne pada da nagadja da li nosi konvencionalnu glavu ili nekoliko nuklearnih (ovo je odgovor nekim usijanim glavama koje i dalje razradjuju klintonkin plan da napadne RF istovremeno sa 2000 tomahavka racunajuci da ce unistiti komande i centre veze i obezglaviti ruski otpor).
Drugo po vaznosti je hladjenje glava koje misle da mogu nekaznjeno koristiti atomske bombe male snage na cijem razvoju rade intezivno poslednjih godina (a to je u vezi sa istupanjem iz sporazuma o raketama srednjeg dometa). Odgovorio im je da to vodi u globalni nuklearni rat ili u prevodu da ce na malu atosmku bombu odgovoriti takodje atomskom bombom ali koja ce vjerovatno biti daleko veca, zavisno sta mu se nadje pri ruci.

Usijanim glavama je jasno povukao granice. Vidjecemo da li su ga culi ili ce morati ponoviti “niste nas slusali, poslusajte sad”.

Damar Cro
Gost
Damar Cro
1 godina prije

Ovi pacijenti se razbacuju sankcijama čak i kad to nema veze s razumom… kako su krenuli, ovih dana će sankcionirat svakog tko čita logično.com

Serjoza
Gost
Serjoza
1 godina prije

nemoj samo to…ipak je LOGICNO nesto sto mi uliva nadu da u ovom svetu ima i pametnih ljudi, da nije sve izgubljeno…a dok je tako vredi ziveti…

Hash
Gost
Hash
1 godina prije

Novinari Ligično-g, pažnja. Ako trolovi sa portala jave CIA-šima, eto sankcija

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Zasluzili su da dospiju na crnu listu samo zbog naziva sajta. Opasno je pustiti u SAD ljude koji logicno razmisljaju, sta ako prosire zarazu.

njonjo
Gost
njonjo
1 godina prije

Ne treba se portal Logicno bojati sankcija. Ipak nas je “pratitelja” zanemariv broj. Ali postoji sloboda mišljenja, koja malobrojni pročitaju i opet o tome imaju svoje mišljenje. Međutim, to što nas je malo, a nismo unisoni, ne znači da to nitko ne vidi i ne čuje. Kazat ću vam jednu stvar : kad vam komarac uniđe u sobu, koliko god bio malen, nećete moći spavati doklen god ga se ne riješite na bilo koji način. Pozdrav g. Nerminu N.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Kako zasto, pa objavljuju istinu, zar to nije dovoljan rrazlog???

Drvobradi
Gost
Drvobradi
1 godina prije

evo jedan simpatican link, iako ga pun ku..c ljudi dozivljava kao kremljovsku propagandu, meni je krasan

https://www.youtube.com/watch?v=phSDmNudTZ4

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Putin sve radi naopako. Zar nije cuo da se to radi pred izbore, a ne poslije izbora? Nikad od njega naprednog demokrate.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Я учил русский в школе i nije mi tesko ni citati ni pisati Ruski jezik. Imam skoro sve Rijecnike Slavenskih Jezika u pdf formatu na PC .Kada mi sta treba nadjem prevedem i pokusavam dokuciti smisao napisanog i izgovorenog.Sto se tice ostalih grupa jezika npr.Spanski,Njemacki ,Francuski Engleski itd. postupak je isti i mogu vam reci da funkcionira. Informacije sa Ruskog govornog podrucja preuzimam na Inernetu u svim formatima .Za USA info kanale novine i slicno postupak je isti. Cenzurirani info-materijal lakse se poslije analizira kad imam vise izvora tzv.masmedija.Redovno pratim Russia Tudey i cini mi se da dize vise prasine u zrak nego sve novinske agencije engleskog govornog podrucja .Osobno mislim da zapad vise radi na dezinformiranju u realnom vremenu ,primjer je Donald Trump i sve sto se desava oko njega i njegovog okruzenja.Brexit i price oko napustanja V.Britanije iz EU su opet nesto slicno.Biranje Sorosa Georga za ,,,osobu godine “” je dno dna novine Times su izgubile kompas u bespucu globalizacije.A sad na kraju ovog kratkog izlaganja nesto i o medijima vezanim za podrucje jugoistocne Evrope i Balkana.Pocnimo redom sa imenima novina Vecernji list ,Vecernje novosti,Jutarnji list ,Avaz .Blic,Oslobodjenje ,Telegraf,Monitor ,Koha ditore ,Vecer itd itd. imaju slicnu uredjivacku strategiju Senzacinalizam po svaku cijenu i na svakom mjestu i redku u textu.Posebna prica su radio i TV postaje .Oni su jos gori i agresivniji u Senzacionalizmu i Narcisoidnosti.Neke postaje trude se prikazati kao nesto znacajno i vazno za region i oko njega poput radija Slobodna evropa ili VOA (glas Amerike).Djeluju poput fosiliziranih i frazama napunjenih govornih automata izgubljenih negdje na smetlistu Historije i prekinutim vezama sa zbiljom i realizmom.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
28
0
()
x