Zašto su SAD sankcionirale ruske medije koji objavljuju isključivo na ruskom jeziku?

ruska TV
28 komentara

Jučer, 19. prosinca 2018. godine, američko ministarstvo financija je objavilo dopunu popisa osoba i organizacija koje su pod američkim sankcijama zbog ometanja na američkim predsjedničkim izborima 2016.

Sankcije uključuju četiri medijske kuće – Ekonomija danas (Экономика сегодня), Nevske novosti (Невские новости), RIA FAN (РИА ФАН) i posljednja, što joj je i izvorno ime, USA Really.

Da se ove optužbe nikako drugačije ne mogu nazvati nego idiotske dokazuje činjenica da prva tri ruska izdanja uopće nemaju englesku verziju i emitiraju isključivo na ruskom, a četvrto, iako na engleskom, stvoreno je nakon posljednjih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama.

Štoviše, sve ove medijske kuće posluju i rade samo u Rusiji, a sankcionirane su zbog puke želje da se nekoga sankcionira. Konačno, dugo nismo imali vijest da su SAD nekoga sankcionirale. Čak nekoliko dana. Posljednji su bili dvojica državljana Južnog Sudana i jedan bivši izraelski časnik.

Konačno nešto novo, jer sankcionirati medije nije mala stvar. Osim toga, imenom i prezimenom je sankcionirano 18 ruskih medijskih djelatnika. Ali što SAD mogu učiniti bilo kojem novinaru s tog popisa? Ništa. Ovakvim odabirom samo pokazuju njihov nemoćan bijes.

Ali ipak, postavlja se pitanje kako ovim bezazlenim načinom američka vlada nastoji pritisnuti novinare i ometati rad medija? Zašto se ne čuju glasovi “Reporteri bez granica”? Zašto šute organizacije za ljudska prava šute? Ili im je jedina zadaća štititi dokazane teroriste i zločince koji se prelaskom granice pretvaraju u “disidente”?

Usput, ruski se novinari šale zašto neki od njih nisu ušli na ovu “crnu listu”? Mnogi od njih su zbunjeni, a svojski su se trudili da unedogled od vlasti dobiju istinu i da je ponavljaju dok svijet u nju ne povjeruje, što je novi oblik “ruske propagande”.

Traljave američke obavještajne službe su našle samo 4 medijske kuće i 18 novinara i zaboravili su kao agente dodati Che Buraškina, Genadija Aligatorova, Lava Čandru i građanina Šapokljaka, na portalu Novinarska istina, koji također nema englesko izdanje, šali se ekonomist i kolumnist Aleksandar Rodžers.

“Zapravo, imam sasvim drugačije objašnjenje zašto su se ove četiri novinske agencije našle na popisu sankcija. Sve one su, osim uobičajenih dnevnih vijesti, bile angažirani, a to čine i dalje, u otkrivanju krivotvorina liberalnih medija u Rusiji. Osim toga, oni istražuju i prikazuju samo američko uplitanje u ruske unutarnje poslove. Konkretno, iako nisam zaposlenik kuće RIA “FAN”, redovito sam surađivao s njima u istragama za materijale koje su objavljivali Fontanka, RBC, Nova Gazeta i drugi mediji”, piše dalje Rodžers.

“Nismo vjerovali u bajke o “stotinama mrtvih u Siriji”. Otkrivali smo ukrajinske obavještajne mreže u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Borimo se protiv nacističke “Narodne radničke unije” i njezinih ukrajinskih aktivista u Sankt Peterburgu. Objavili smo dokaze da je Korotkov, novinar Nove Gazete, davao osobne podatke ruskih pilota islamističkim teroristima. S detaljnim dokazima pišemo da je Hodorkovski namjerno poslao trojicu novinara u smrt u Srednjoafričkoj Republici i još mnogo toga”, dodaje ruski novinar.

“Naši vojni dopisnici zaista pokrivaju događaje u Donbasu i Siriji i mi širimo pouzdane informacije i raskrinkavamo lažne vijesti. Aktivno se miješamo u zapadne obavještajne mreže, koje su kući RIA “FAN” već dva puta zapalile urede, te otkrivamo petu kolonu u Rusiji. Naravno, sve to se ne sviđa američkim obavještajnim službama i zato su nas uključili u svoje liste sankcija”, dodaje Aleksandar Rodžers, koji surađuje sa sankcioniranim medijima.

“Amerikanci su tako pokvareni da su novinare ove četiri kuće službeno proglasili “neprijateljima njihove države”. Isplatilo se, jer su ove sankcije zapravo priznanje za učinkovitost našeg rada.

“To je također učinjeno 19. prosinca, na Dan vojne kontraobavještajne službe. Ponosan sam. Vjerojatno i moj djed, koji je služio u NKVD-u i znao tiho zapjevati: “Naša je služba opasna i teška, a na prvi pogled kao da je nevidljiva”, zaključuje ekonomist i kolumnist Novinarske istine, Aleksandar Rodžers.

Usput rečeno, ovi je vrlo čisto područje koje razgraničava različite “prilagodljive” i prave patriote. Neki se bore protiv ruske države, pokušavaju izazvati Maidan, neki citiraju zapadne medije, a drugi se bore protiv nacizma u Ukrajini i njihovih američkih vladara, zbog čega su pali pod sankcije. Dakle, ako ne znate tko su jedni, a tko drugi, dovoljno je pogledati novi popis američkih sankcija koji uključuje novinske agencije Экономика сегодня, Невские новости, РИА ФАН i USA Really.

JP Gazeta

Iz Washingtona stiže paradoksalno otkriće: Ruski mediji istinu koriste kao propagandu

russia todaySankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jezevakucica
5 godine prije

Suvišno je pitati zašto,kada netko izgubi kompas!

Helena
5 godine prije

Za koje pare bi čovek trebao biti takvo đubre i zločinac da odaje lične podatke pilota svoje zemlje, ili da šalje ljude namerno u smrt? Ono, igraš se malo boga. Mene ljudska nesvest i plaši i poražava i gadi mi se. Šta te budale misle i čemu se nadaju?

Dub Miroslav
5 godine prije

Prvi put čujem za ove medije i sad su mi postali interesantni. Mali problem je ruski jezik no to ću riješiti usanskom tehnologijom zvanom gugl prevoditelj.

tihobl
5 godine prije

Lako je meni za te sto su stavljeni na americku crnu listu. Mene je sramota sto i mene nisu. A mozete misliti kako je tek ruskim novinarima. Dospjeti na americku crnu listu vise vrijedi nego dobiti od Putina orden.

giordano bruno
5 godine prije

PUTIN PRED 1.700 NOVINARA: Znamo gde je štab koji pokušava da upravlja svetom, on nije u Moskvi!

Velika konferencija za novinare predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina održana je u Moskvi, a taj događaj pratilo je više od 1.700 novinara, prenose ruski mediji. Putin je na pitanja novinara odgovarao puna tri sata i 52 minuta

Damar Cro
5 godine prije

Ovi pacijenti se razbacuju sankcijama čak i kad to nema veze s razumom… kako su krenuli, ovih dana će sankcionirat svakog tko čita logično.com

njonjo
5 godine prije

Ne treba se portal Logicno bojati sankcija. Ipak nas je “pratitelja” zanemariv broj. Ali postoji sloboda mišljenja, koja malobrojni pročitaju i opet o tome imaju svoje mišljenje. Međutim, to što nas je malo, a nismo unisoni, ne znači da to nitko ne vidi i ne čuje. Kazat ću vam jednu stvar : kad vam komarac uniđe u sobu, koliko god bio malen, nećete moći spavati doklen god ga se ne riješite na bilo koji način. Pozdrav g. Nerminu N.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Kako zasto, pa objavljuju istinu, zar to nije dovoljan rrazlog???

Drvobradi
5 godine prije

evo jedan simpatican link, iako ga pun ku..c ljudi dozivljava kao kremljovsku propagandu, meni je krasan

https://www.youtube.com/watch?v=phSDmNudTZ4

Perun
5 godine prije

Я учил русский в школе i nije mi tesko ni citati ni pisati Ruski jezik. Imam skoro sve Rijecnike Slavenskih Jezika u pdf formatu na PC .Kada mi sta treba nadjem prevedem i pokusavam dokuciti smisao napisanog i izgovorenog.Sto se tice ostalih grupa jezika npr.Spanski,Njemacki ,Francuski Engleski itd. postupak je isti i mogu vam reci da funkcionira. Informacije sa Ruskog govornog podrucja preuzimam na Inernetu u svim formatima .Za USA info kanale novine i slicno postupak je isti. Cenzurirani info-materijal lakse se poslije analizira kad imam vise izvora tzv.masmedija.Redovno pratim Russia Tudey i cini mi se da dize vise prasine u zrak nego sve novinske agencije engleskog govornog podrucja .Osobno mislim da zapad vise radi na dezinformiranju u realnom vremenu ,primjer je Donald Trump i sve sto se desava oko njega i njegovog okruzenja.Brexit i price oko napustanja V.Britanije iz EU su opet nesto slicno.Biranje Sorosa Georga za ,,,osobu godine… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI