Zemlja NATO-a negira umiješanost u napad na Krimski most

Krimski most eksplozija
20 komentara

Bugarski istražitelji nisu pronašli nikakve dokaze da je Sofija umiješana u eksploziju Krimskog mosta prošlog oktobra, izjavio je u nedjelju glavni javni tužilac Ivan Gešev. Moskva, međutim, nikada nije okrivila zemlju za napad.

“Kolege iz gradskog tužilaštva u Sofiji su kategorički utvrdile da Bugarska nije imala nikakve veze sa eksplozijom na Krimskom mostu. Ovo je još jedan ruski hibridni napad na evropsku zajednicu”, naveo je Gešev na Tviteru.

Krimski most, koji povezuje nekadašnje ukrajinsko poluostrvo s kopnom Rusije, teško je oštećen 8. oktobra u ogromnoj eksploziji u kojoj su poginula tri civila i osakaćena dionica puta na građevini. Incident je naveliko slavljen u Ukrajini, dok je poštanska služba čak pustila marku u znak sjećanja na eksploziju nekoliko sati nakon što se dogodila. Međutim, Kijev je službeno negirao svoju umiješanost.

Visoki bugarski zvaničnici su u više navrata negirali bilo kakvu povezanost sa incidentom, uprkos činjenici da Moskva nikada nije optužila Sofiju da je učestvovala u tome. Nekoliko dana nakon eksplozije, ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) dala je svoj izvještaj o tome šta se dogodilo, optužujući ukrajinsku vojnu obavještajnu službu, poznatu kao GRU, da stoji iza eksplozije.

Bugarsku, kao i nekoliko drugih zemalja, FSB je samo spomenuo kao među tranzitnim tačkama za smrtonosni teret – prerušen u rolne plastične građevinske folije – koji je dopremljen iz ukrajinskog južnog lučkog grada Odese.

Napad na Krimski most, zajedno sa nekoliko drugih sabotažnih napada na rusko tlo koji se pripisuju Ukrajini, potaknuo je Moskvu da promijeni svoj pristup vojnoj operaciji u susjednoj zemlji. Ubrzo nakon eksplozije, Rusija je drastično pojačala napade na kritičnu infrastrukturu zemlje – posebno energetske objekte – i vojna postrojenja.

BugarskaKrimski mostrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Viktor
1 godina prije

Kada ne znas ko ti je neprijatelj, pogedaj u bugara, neces pogresiti.

Ico
1 godina prije

Bugari su bili najveći neprijatelji SFRJ! Iz zasjeda su ubijali graničare JNA. MiG-ovima su provocirali na granici sa SFRJ!

Pravednik
1 godina prije

“zemlja natoa negira”….ha ha ha
Već smo odavno uvidjeli da su “zapadnjaci” em kolonijalisti, em lažovi i prevaranti.Ne kažem da i drugi nisu ali zapadnjaci prednjače u tome.

Vrane
1 godina prije

A da su i našli dokaze baš bi rekli…s tim bi se naš anemični premijer sigurno pohvalio

LZN
1 godina prije

Tko se ono najglasnije dere držte lopova?

Tupko Glupko
1 godina prije

Bugari vide u kojem smjeru ide rat u Ukrajini, vide da nije pametno biti na crnoj listi Rusije.

goran
1 godina prije

svi veči napadi koji su izvedeni na rusiju pa nisu to ukrajinci napravili jer oni nemaju ni znanja ni tehnologije za tako nešto izvesti,ali ako pogledamo one instruktore koji su došli iz amerike obučit ukrajinsku vojsku i ako znamo da ameri imaju mogučnosti i tehnologije za tako nešto izvesti,šta mislite da li su i rusi to shvatili,ako mi obični smrtnici to možemo vidjeti. pokušavaju ameri posvadjati nas europljane medjusobno da se koljemo oko gluposti,dok če oni najviše profitirati u tome. vrijeme je draga europska unijo da stanemo na loptu i da pogledamo ko je naš največi nepriljatelj i tko nas to pokušava uništiti,vrijeme je da se eu okrene protiv amerike. ujedinimo se sa rusijom i zajedničkim snagama na ameriku. a vjerujte mi kad bi se to desilo,šta mislite koliko dugo bi trebalo kini sjev.koreji iranu i ostalim državama da stanu uz to ujedinjenje i svi zajedno na ameriku i sravnit… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Ne bi Bugari ušli u Sofiju a kamoli na Krim.

tuf
1 godina prije

Kad netko javno “kategorički odbija” i kao objašnjenje navodi hibridni rat – onda znaš da ima prste u pekmezu.

tata mata
1 godina prije

stvarmo inteligentan odgovor ,,, i jos bugari sebe istrazivali ,, … to bi bilo ,, uvatise rimac u lopovluku ,,i upitaju jesi ti krala ,, a ova im kaze ma jok ,samo radim, svoj posao ,,i onda pozovu snadera da istrazuje jel ima sto kriminalno u adezju …u ovom natu i nije bina inteligencija ,,samo da puses u njiovu frulu ,, doduse i kod nase kraljice skojevke ista situacija

Rozalija
1 godina prije

Šta sad i da jesu,Rusi mogu samo da kmeče. Da možda neće zaratiti sa NATO-m

Voltaire
1 godina prije

Koja farsa…!! Kao da je*e lud zbunjenoga… Naravno da nije umjesana..Ahahahahaha. 🙂

Zvone
1 godina prije

Kadija te tuži, kadija ti sudi? Ko mala djeca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI