2016. najtoplija godina? Ipak da pogledamo činjenice.

Globalno zagrijavanje
3 komentara

Prema izvještaju AFPa od 18. siječnja, Zemlja je žrtva rekordne vrućine: “Bez iznenađenja, 2016. je bila najtoplija godina na planeti od prvog mjerenja 1880. godine. Radi se o trećem uzastopnom godišnjem rekordu”, javila je Američka agencija za oceane i atmosferu (NOAA). Ipak, pitamo se je li to doista tako?

Vjerojatno to prihvaćate bez da provjeravate izvor, jer ipak se radi o jednoj agenciji s visokim kredibilitetom. Neće vas pokolebati ni vrlo niske temperature koje su zaledile Europu, pa čak i sve naše zemlje u regiji. Naravno, nisu bitna ni sva predviđanja najvećih meteoroloških autoriteta da će prošla, a i sve sljedeće godine biti sve toplije i toplije.

NOAA govori tako, jer tako “mora biti”, da je površinska temperatura kopna i oceana 0,94°C iznad prosjeka temperature dvadesetog stoljeća. Doista smo impresionirani preciznošću, a što potvrđuje i izvješće NASAe koja govori o 2016. kao najtoplijoj godini u zadnjih 136 godina.

Nije istina, odgovara Stanislas de Larminat

Prema Stanislasu de Larminatu, inženjeru agronomije, “činjenice” zaslužuju konfrontaciju s realnošću. Stanislas je vrlo osjetljiv prema klimi i tvrdnjama ekologa koji ne prestaju pričati o temperaturnim rekordima,

„Temperature u 2016. nisu statistički različite od onih iz 1998., potvrda je Alabama Univerziteta u Huntsville (UAH) koji svakoga mjeseca izdaje „izvještaj o globalnoj temperaturi“, tvrdi Roy Spencer, njihov klimatolog, bivši šef znanstvenog tima NASAe, koji je primio nagradu od Američkog meteorološkog društva za praćenje temperature putem satelita.

Roy Spencer - temperatura

Larminat reagira na poruku Svjetske meteorološke organizacije od 14. studenog prema kojoj svi indikatori pokazuju više temperature u 2016. od temperatura u 2015. koje su već bile ekstremno visoke.

Stanislas Larminat objavljuje grafiku realiziranu od strane Roy Spencera i njegovih kolege iz različitih institucija, gdje rezultati pokazuju stagnaciju temperature od kraja 1990. godine, kao i činjenicu da je najtoplija godina bila 1998. kada je temperatura bila puno viša nego od godine koju spominju NOAA i NASA. Svi podatci su javno dostupni i mogu se provjeriti na sljedećoj adresi: http://www.nsstc.uah.edu/climate/

Izvori: Roy Spencer | nsstc.uah.edu | NOAA

Alabama Univerzitet HuntsvilleGlobalno zagrijavanjeklimaklimatoskepticiNASANOAARoy SpencerStanislas Larminat
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jupiter
7 godine prije

Ova zima duga i hladna.Možda se ne uklapam u naučna istraživanja i novinarska naklapanja. Ovaj Januar je baš hladan.

Sarajevo
7 godine prije

ako se ne moze lazirati rezultat, onda se za toliko pomjeri zeljeni standard. Sindrom danasnjice

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI