fbpx

Baba – lažni heroj

Baba lažni heroj

Na semaforu u Doboju stopirala je jedna starica. Auto mi je bio pun knjiga, neke su bile čak i na sjedištu do mene, ali sam stao i napravio mjesta za ovu staricu, jer sam pomislio kako bi se moglo dogoditi da joj niko ne stane da je poveze.

Rekla mi je da ide do Teslića, da je povezem bar do raskrsnice na Karušama, samo dva kilometra dalje, pa će se ona snaći za dalji prijevoz. Ali kako sam i ja skretao na njenu stranu, išao sam u školu u Matuziće, bilo je to još nekoliko kilometara u njenu korist. Rekla mi je da joj unuci idu baš u tu školu, a onda mi je ispričala ukratko dio svoje životne priče vezane za unuke. Prema mom sjećanju, ta priča je bila približno ovakva:

Ona je iz Orašja, ali je mislila da tamo kao Romkinja može imati problema. Odatle je izbjegla iz rata i našla se u Doboju kod sina i snahe. U nekom iznenadnom napadu, pripadnici nekih paravojnih jedinica ušli su u njihovu kuću i ubile sina i snahu, a ona se sa djecom sakrila pod krevet i tako su preživjeli. Ostatak rata je provela boreći se da zaštiti tu djecu, bez ičije pomoći. Ni do danas nije dobila nikakva primanja i ne zna ni sama kako djeci omogućiti da imaju šta jesti. Eto, sad počinje školska godina, trebaju im nove knjige, a ona ih nema za što kupiti. Pitao sam je kako se djeca zovu, koji su razred, a onda rekao da u kolima upravo vozim udžbenike za tu školu, i da se ne brine za knjige, jer za njene unuke ću joj dati sve knjige koje imam besplatno. Ona mi je rekla da bi bilo bolje da to njima direktno dam, svakako idem u školu, da ona ne nosi knjige u Teslić i nazad, što mi se učinilo i vrlo razumnim, ali i što me je još više uvjerilo kako je njena priča istinita. Da nije, ona bi što prije ugrabila knjige i nestala, a onda ih lako prodala, jer školska godina tek počinje.

Tako smo se rastali, a ja sam ušao u školu i navratio prvo kod pedagoginje zbog nekog posla. Na kraju sam je zamolio i da kod nje ostavim knjige za brata i sestru, unuke starice koju sam povezao, jer su socijalno ugroženi, pa da im ih ona uruči. „Može, nema problema!“, prihvatila je pedagoginja, ali je nešto bila zbunjena i suzdržana, a uskoro je dodala: „Mada ne znam što to njima poklanjate? Ako baš hoćete nekome pomoći, mogli ste nekome od siromašne djece?“ „Kako, zar ima još siromašnijih? Ovi gotovo da nemaju šta jesti?“, začudio sam se. „Pa, ne bi se reklo da je baš tako. Prije bi se reklo da oni lijepo žive“, oprezno me je moja sugovornica pripremala za iznenađenje. „Kako, njihova baka kaže…“, zamuckivao sam. „Oni čak veoma lijepo žive, otac im dobro zarađuje, trguje…“, nastavljala je. „Samo malo, kakav otac, kad su im roditelji poginuli u ratu i oni žive sa bakom?!“ „U ratu im je poginula majka, ali nije otac. I ne žive sa bakom, nego sa ocem. Uostalom, evo upravo dolazi i direktor pa pitajte njega, i on veoma dobro poznaje njihovu situaciju.“

I direktor je potvrdio priču svoje kolegice, a ja sam ostao zbunjen. Bilo mi je drago što su djeca zbrinuta, ali mi je istovremeno bilo žao šta baka nije ispala onakva junakinja kakvom sam je do maloprije vidio. Već sam u glavi bio i priču o njoj sklopio, ali ne ovakvu kakvu sad pišem. Pitao sam se zbog čega mi je sve izmislila, jer ništa nije tražila, niti je za sebe dobila? Nisam imao odgovora i odlučio sam jednostavno na sve zaboraviti. Ali, kako vidite, to sa zaboravljanjem mi nije baš pošlo za rukom.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
3 godine prije

Nema ništa čudno u ponašanju te bake. Dobar dio starijih žena želi da nosi oreol mučenice. Očekuju sažaljenje i ako nemaju kakavu realnu priču onda ispričaju bajku.

Nikola Turajlić
Gost
Nikola Turajlić
3 godine prije

Autor je moderni Evlija Čelebija, koji putuje po slobodnoj i neovisnoj Bosni, te opisuje svoje dojmove. Poznata narodna izreka da će plakati drumovi za Turcima, a da ovih neće biti i dalje važi. Zahvaljujući Alahu BiH opsjedaju pravovjernici arapskih i drugih korjena.
Mašala nano umro babo, govorit će u doglenom vremenu dobro odgojene pravovjerne nevjeste hrvatskih (srpskih) korjena.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

To su takvi likovi kojima je važno da nešto iskamče makar imaju dosta. Možda je baba primjetila udžbenike pa ajde za unuke kad nema ništa bolje. Znam ja jednog lika koji sve žica na foru da mu je otac poginuo u obrani Vukovara a ljudi u HR su dosta senzibilizirani za to. Međutim kako sam saznao od nekih Vukovaraca koje poznajem istina je da mu je otac poginuo ali u automobilskoj nesreći i to 1989. dakle prije rata. A i lijepu kuću imaju, dobili obnovu od države, majka državni posao radi. On ima taj porok droge pa se više voli klošariti po ZG jer u Vukovaru se zamjerio ljudima, krao, posudi novce pa ne vrati i slične stvari. A kad je došao u ZG izmislio tu lažnu priču o ocu koji pade u borbi, znači ni njemu samom nije sveta uspomena na pokojnog oca a teško je izgubiti nekog svoga svejedno da li u ratu ili prometnoj nesreći. Ali ne volim kad se manipulira s tim. Isto se drži ko da za kruh nema ali ima za drogu. Sreća da sam po prirodi nepovjerljiv s tim da isto nisam sumnjao u priču nego više u njegove namjere. Upoznali se u kafiću, ispriča svoju lažnu priču i pita 200kn za hranu, kao vraća za 2 dana jer mu kasni plaća ali nije uspio jer nepoznatim ljudima ne posuđujem, jednom sam se opekao i naučio lekciju. Ali istina je da takvi zaista uvjerljivo lažu, sve je to životna škola.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

ako laze baba ne laze rog , zamislite kako tek politicari lazu 🙂 e moj dobri i naivni Ivo ti kao da zivis u Jugi , koju je by the way stvarala 1.Proleterska koja je svoje vlasitite borce streljala zbog ukradene jabuke , Ivo dovoljno se prisjetiti na kakvim su temeljima izgradjene ove novonastale banana-drzavice , i shvatiti ces da je baba samo kontinuitet i nastavak borbe drugim sredstvima 🙂

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

Laz je motor suvremenog drustva. Let a trend be your friend.

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije

Ja ipak ne bih tako olako tvrdio da je u pitanju laž. Jer laž je svjesno iskrivljavanje istine koje ima svrhu. Lažljivac se služi lažima da zadovolji neku svoju potrebu, svjestan je istine ali je zamjenjuje s laži jer mu laž bolje odgovara od istine. Kako je riječ o baki, dakle starijoj osobi, onda su moguća i druga objašnjenja. Da starica nije svjesno lagala već izrekla nešto u što je u tom trenutku držala za istinu. Razloga za laž nije našao ni autor priče pa mi je pomalo čudno da nije pomislio na duševno rastrojstvo koje nažalost često optereti stare ljude i njihove skrbnike a ima ih raznih tipova. Od demencije, alzhajmerove bolesti itd…

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

uvijek sam bio skeptik kad su u pitanju stopiranja

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

Zašto Zvrče? Ja sam dosta puta skupio stopere, i naučio dosta o životu. U Crnoj Gori jednog mladog Rusa koji putuje po Evropi i ide u Španjolsku, Meksiko. Momak je izgledao kao iz neke bajke, zadubljen u dubinu, niti puši niti pije, a plus svega je vegetarijanac. Kada je čuo da znam ruski ostao je bez teksta…..iz Kurska je. Već je u Rusiji prohodao tisuću km, u nekih 20-30 dana, zaboravio sam. Svratili smo u trgovinu, jer da želi kupiti nešto hrane. Pomogao sam mu, jer nije mogao prepoznati šta piše…tražio je SUHOJ HLJEB (tako sam naučio da je to dvopek). Iako je bilo hladnije, sa kišom u proljeće, imao je bose noge, a gore odličnu jaknu. Pitao sam ga da ima li BOTINKI, a i nisam znao reći čarape. Pa mi je on pomogao na ruskom NOGAVIČKI. Hm, kaže on: ja dumal što zdjes budjet tjeplo. Ja njemu da je još proljeće i d aje na goram još snijeg…Prije je boravio u nekom samostanu u Grčkoj, pa u nekom planinskom selu u albanskim planinama. Uglavnom spava na otvorenom, ima neku dobru opremu.
I lanjskog ljeta vozio sam mladu stoperku iz Argentine, nekako smo se sporazumjeli na kobinaciji španjolskog i talijanskog. Vraćala se u Primošten, jer je zaboravila mob. Čak sam je doveo pred vrata toga hostela gdje ga je ostavila i rekao joj: Adios, buen viaje!
Istog dana stopiraju dvoje mladih, kažem ja sebi, ovo su Slaveni. Obije visoki, gledam crte lica, hm, da provjerim? Nisam se prevario, momak je bio Poljak, cura Ukrajinka, putuju i spavaju u šatoru, čak su brali voće iz voćnjaka. Rekao sam im da to ne rade, jer da ima primitivaca sa puškama ili kamenjem. Mali nije znao ruski, a ona je znala i ruski i ukrajinski, poljski također…
Zna biti zanimljivo stopiranje

Mak
Gost
Mak
3 godine prije

U BiH takvih nema, ima samo onih koji lutaju od zapaljenih kuca do nigdje i nazad!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik