Bolje je znati, nego imati

autobus voznja put telefon
8 komentara

Ovo je stara poslovica koja se nekada čini zastarjelom, ali nekada se opet pokaže kako je još uvijek tako živahna i dokaziva.

Samo je stvar u tome što u nekom vremenu neka znanja imaju veću vrijednost, a neka manju. Nekada su, recimo, bila vrlo cijenjena znanja vezana za preradu vune, pa su žene koje su vještije prele bile cjenjenije. U nekim sredinama, također, neka znanja su vrlo važna, a neka sporedna. Znanje o tome kako se zaštititi od hladnoće ne vrijedi puno u krajevima gdje vlada vječito ljeto. Ali čini se da u ovo vrijeme gotovo svuda u svijetu postaje vrlo važno informatičko znanje.

Čujem kako je nedavno jedna ekipa Nizozemaca na turističkom putovanju imala iznenadan problem s autobusom koji ih je vozio. Krenuli su u Italiju, ali nakon jedne pauze u Francuskoj, autobus nije mogao startati. Vozač je pokušao uraditi neke osnovne stvari koje nekada pomognu u sličnoj situaciji, ali bez uspjeha. Kvar je bio vezan za elektroniku, a on tu nije mogao mnogo učiniti pa je pozvao svoju firmu i prijavio kvar. I oni su pokušali savjetima iz daljine pomoći, ali ni to nije pomoglo i rekli su da se putnici strpe, da će oni sada vidjeti šta mogu učiniti. Nakon sat vremena su se ponovo javili i rekli da je sve što mogu poslati drugi autobus da putnici ne trpe previše, ali to je značilo gubitak bar pola dana.

Među putnicima su bila i dva golobrada mladića, dječaka, sa slušalicama u ušima i njih se, činilo se, i nije baš mnogo ticalo hoće li stići na vrijeme ili ne, jer oni su imali telefone na kojima je bilo sve što ih zanima. Ali jedan od njih je ipak čuo da će se morati dugo čekati pa je vozaču predložio: „Ako hoćete da mi pokušamo preko Interneta naći kvar i otkloniti ga?“ „Dajte, djeco, nije mi do zajebancije! Ovo je ozbiljan kvar, kad bi to mogli otklanjati žutokljunci, ne bi nam trebali eksperti koji se time bave!“, pomalo je iznervirano odgovorio vozač. Ali mladić se nije predavao: „Pa nemate šta izgubiti, svakako čekamo. Samo nam trebate reći neke podatke, a mi ćemo pokušati riješiti problem?“ Na kraju je vozač, mada nevoljko i bez imalo nade, pristao. Našao je knjižicu u kojoj su bili podaci o motoru i objasnio im koji problem se pojavio. Dječaci su se dali na posao – svaki je u svom telefonu ukucavao nešto i tražio rješenje. Uskoro su rekli vozaču da treba samo uraditi prvo to, pa onda to, i onda startati motor. Ukresao je bez ikakvih problema. Sve je trajalo tek nekoliko minuta.

Vozač je bio ugodno šokiran. Nije znao kako se zahvaliti ovim dječacima. Ispričao im se što je bio nepovjerljiv prema njima, a onda je pozvao svoju firmu da im kaže da ne šalju drugi autobus. Bila je to lijepa ušteda za firmu, a radost za putnike koji su mogli nastaviti putovanje. Dva dječaka postala su junaci te ekskurzije zahvaljujući svome znanju.

Važna su sva znanja, i jezika, i vještina, ali čini se da je u ovome vremenu poznavanje informatike u samom vrhu. Trebamo djeci ozbiljnije ukazivati na ovu činjenicu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

“Trebamo djeci ozbiljnije ukazivati na ovu činjenicu.”…..malo ti je Ivo kontradiktorna izjava ali je i na mjestu s obzirom koliki djeca “lutaju”, želim reći da su djeca samim rođenjem barem koplje ispred nas samo im se ne trebamo previše zadržavati na putu.

Savonarola
3 godine prije

Ivo, na ovim prostorima je vjeronauk na prvom mjestu jer se vjeruje da se jedino tim putem može ostvariti *kraljevstvo nebesko*,tako da bi putnici molili boga

da što prije dođe drugi autobus.Informatika? Tu se krije nečastivi.

nepoželjni
3 godine prije

Elektronika je prouzročila problem – elektronika je riješila problem…
Bitno je živjeti, stalno učiti i biti u toku (to je poanta).
… Internet je isto što je nekada bila štampana knjiga… alat, pomagalo kojim pristupaš i vrhunskiom znanju i zadnjem smeću… na tebi je da naučiš pristupiti i izabrati.

Son of Alerik
3 godine prije

Ako je išta stalno na svijetu tom (osim mijene), onda je to podozrivost starijih prema mlađima. Sigurno se dijelom radi i o zavisti prema tim godinama koje su starijima prošle, a mlađi ih nemilice uživaju i troše i to na bolji i lakši način od njih (može i ‘nas’). Još golobradi, pojma nemaju o životu, o tom što ih čeka, lakomisleni, noćare, spavaju do podne, zamijenili dan za noć, nemaju poštovanja prema starijima…a među njima gomila genijalaca, oni koji će nas sutra predstavljati i to primjereno, voditi, kojima ćemo predati životnu štafetu. I oni, mlađi, još nezreli se rađaju mudri, inteligentni, znaju razlikovati dobro od zla, znaju što im je na korist, što na štetu, još su daleko od doba u kojem će morati štititi svoja skromna znanja pred najezdom još mlađih i upravo zato znatiželjom osvajaju svijet. Lakše im je danas nego nama nekad. Mi smo zato zaslužni, mi… Čitaj više »

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
3 godine prije

Sve prednosti binarnog koda su tu da zamagljuju pravi cilj njegova uvođenja, to će zemljani saznati na kraju kad uskoro dobiju digitalne bukagije a večina ni tada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI