fbpx

Božić kao sajam

voz bozic darovi

Dolazi Božić, jedan od dva najveća kršćanska blagdana. Prilika je to za mnoge vjernike da pokažu, uz svoju radost, i dobrotu prema drugima, što oni i čine. Da pokažu svoje pravo, iskreno vjerničko lice. Ali prilika je ovo i da se pokaže i druga strana medalje, koja se u ove dane, u svečanom blještavilu, jasnije vidi.

Vidimo kako se Božić, uz već navedenu lijepu stranu koju krase iskreni i pošteni vjernici koji ga doživljavaju kao vjerski praznik, kod nemalog broja slavljenika doživljava i drukčije. Nekima se sve svelo tek na običaj gdje je mnogo bitnije, recimo, kog se dana unosi, a kog iznosi Božićno drvce, od samog stvarnog značaja blagdana. Za jedne je Božić nacionalni događaj prve vrste, a za mnoge je to prije svega komercijalni praznik i šansa da se zaradi. Nešto kao značajan sajam. Trguje se na sve strane. Kupuju se ukrasi i pokloni, uljepšavaju se prostori u objektima i izvan, natječe se ko će više, bolje, dalje, kao na Olimpijskim igrama. Istina, priča se i o dobročinstvima, o milosrđu, o pomoći siromašnima, „potrebitima“, i dobronamjerni ljudi se uključuju u razne akcije dajući pomoć ili samostalno čineći lijepe geste. Ali to ne prevladava. Moglo bi, trebalo bi i moralo bi se učiniti mnogo više.

Evo, na primjer, već drugu zimu prognanici na grčkom otoku dočekuju zimu pod šatorima, izloženi hladnoći, bolestima i bez odgovarajućih prava, poniženi, čekaju u neizvjesnosti sudbinu koja nije u njihovim rukama. Ne smiju napustiti otok, nazad na smiju, naprijed ne mogu. O njihovim mukama se rijetko gdje može naći i informacija, a kamoli šta više. Kao da ne postoje. Kršćanske zemlje, koje su i prouzročile njihovo izgnanstvo, daju im samo mrvice i ne puštaju ih dalje. Te zemlje su velikodušne u primanju ovih nesretnika samo kad je to za privrede njihovih zemalja potrebno i korisno. Ako nema dovoljno prognanika u datom periodu, ove zemlje već nađu načina kako ih pokrenuti, a ako ih pretekne, onda ih zatvore na otoke, puste da se utapaju i slično. Božić bi bio prava prilika da se pomogne ovim ljudima. Pravdanje kako nema novaca za to jednostavno ne pije vodu, jer kad se vidi koliko se samo potroši za Božić u komercijalne svrhe, sve je jasno.

Tek o uštedama na ratu, koje bi se mogle usmjeriti ugroženima, da i ne pričamo! Gazim već šezdeset treću godinu života, a gotovo da ne pamtim ozbiljniji rat u svijetu u koji nije umiješana Amerika. Podržava je, naravno, EU, ili prije nego što je nastala, njene ključne zemlje. Sve su to kršćanske zemlje i  sve bi bar za Božić mogle, ako ne više pomoći ugroženima, bar ih poštedjeti nanošenja štete. Ali ne vidim da se mnogo trude u tom smislu.

Zanimljivo je da čak ni Crkva, ni državne institucije, koje bi morale biti primjer drugima, često nisu na visini zadatka. Evo, baš danas čitam kao se u privatnom katoličkom vrtiću u Zagrebu dijele darovi za blagdan svetog Nikole na kojima je napisano da su za „potrebitu“ djecu. Kako su ovdje, gdje ih je dodijelilo Ministarstvo socijalne politike, „zalutali“?

Božić još nije stigao, ali blizu je. Još ima vremena da se ponešto ispravi i bilo bi dobro da se tako i učini, da taj važni blagdan bude uistinu onakav kakav bi trebao biti.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije

Božić je kršćanski blagdan koji su preotele pohlepne svinje i pretvorile ga u sve ono kontra učenja Isusa Krista čije se rođenje navodno slavi. Danas u vrtiću kad pogledam na panou što sve djeci znači Božić vidim snijeg, snjegovića, sobove, Rudolfa, Baku Mraz, mlijeko i kolače, čarape, jelku, Djed Mraza i najvažnije DAROVE. Medijski se sve svodi na bjesomučno kupovanje, trošenje i žderanje. Ja kao agnostik bošnjačkih korijena koji živi u katoličkoj državi otvoreno kažem da to je to potpuno ne-fer i nepravda. Ovakav zli antibožić pravog Božića je medijski projekt začet u USA i preko medija plasiran cijelom svijetu iz godine u godinu da se zatre smisao Božića.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Tacno.Bozic sluzi da bi se vlastodrsci reklamirali svojim “” humanitarnim”” radom.Vrijeme darivanja i toboznje brige za male ljude,podjela paketa, pasulja,kobasica i pecenica..naravno nista bez TV Kamera.Spektakl mora biti potpun.

igi
Gost
igi
3 godine prije

…ovaj svijet svakim danom postaje sodomora i gomora a zna se kako je ta priča završila.

krivA
Gost
krivA
3 godine prije

Ma..poželin ponekad osjet onega Božića iz “doba mraka”. Bilo je neke dodatne mistike i topline, i drugačijeg virovanja. Mater bi frigala pršurate a Pape bi ih raznosija nekima od poznatih i fameji. Stan bi bija ispunjen sviton, njihovin prijatejima, sestrinin prijatejicama a naisao bi koji moj prijatej. Ma navratili bi i poneki direturi iz Papine RO..partijci, jerbo u to vrime nisi moga bit rukovodilac ako nisi bi član SK, čestitat Papi Božić je su znali da on to slavi. Ma ogrebali bi se za po koju frutulu i po komad orahnjače. Sa gfamofona božične pisme, zapivalo bi se šoto voće, ne zato da te niko nebi ću, vengo…drekanje nikome ni odgovaralo, a tu i tamo uvik bi neko na radiju pukusa nać “Tihu Noć” na nekoj od njemačkih stanica. A bi je i bor…od 3m, lipo bi svitlija i žmiga, a bilo je baluncini i prskalic. Ma…bi je i Betlehem, istina malo je baca na dalmatinsko misto, sa pečinom od kamenja sa Kozjaka a i ta “urbana sredina” iz tega doba isto je svitlila. Bilo je pastirih, ovac, koz i po koji tovar a i potočić bi teka. Na Božić pod bor uvik bi se ništo našlo za svakega od nas. A danas…, reklame od početka 11-eg miseca, ka da je najava kojega koncerta ili datum otvaranja nekega novega prodajnog centra. U “mracna doba” živija se taj Dan i virovalo se. E…a onda se neko sitija upalit svitlo. Ma.., sve se na neki način (ne zelim povridit nikoga) isprostituiralo…, jerbo smo progledali, jer je svitlo. A ja bi rado, barenko jos jedan put, onega osjeta “mračnega Božića”, jos jednom te bliskosti, druženja, mistike topline ì virovanja, poć u Crikvu i u zboru zakantat. ..a..zasvitlilo nan je a i nakon nikog vrimena…progledali smo…e..! IQ t.l.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  krivA

Iako nismo crkveni tipovi nego totalno suprotno u “doba mraka” tatin prijatelj, vlasnik male birtije navijao je Jingle Bells do daske i zvao runde za cijelu ekipu. Bilo je tu i članova Partije, likova s muslimanskim imenima (ona sorta “grešnika” koja voli alkohol) i pravoslavaca (srpskih, crnogorskih, makedonskih). Divna topla atmosfera, istina malo se pretjerivalo s alkoholom ali niti najmanjeg incidenta. Začudo nisu došli kordoni milicije da nas privode. Niti jedan milicajac. Znao je navratiti jedan inspektor van radnog vremena znači kao privatna ličnost pa to ne računam. I taj je okretao runde, inspektorska plaća je bila više nego pristojna. Onda je došao Lucifer, lažna Svjetlost i doba neviđenog licemjerja i praznik je izgubio svoju draž. Birtija je propala jer su redovni gosti ostajali bez posla, pa još prokleti rat, ostale su samo uspomene i uzeti doma litru crnoga uz Jingle Bells.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Božić je blagdan kojeg su kršćani preoteli svijetu.I sad se treba zgražati što je današnji Božić upravo onakav kakav bi trebao biti – praznik svjetla, slavljenje nove godine koja dolazi nakon što se dana mjesecima smanjivao, a noć produžavala. Od Božića idu duži dani, svetlo pobjeđuje tamu.
Što se tiče božićnog drvca- bora, to je također novovjeka izmišljotina. I to njemačka. Prije cca 150 godina su Nijemci počeli s kićenjem jelke i onda se to proširilo na cijeli svijet.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Alerik

Alerik,
Božić je originalno kršćanski blagdan, pa ga nisu mogli nikome preoteti. Druge vjere širom svijeta koje su prethodile kršćanstvu imale su blagdane sličnog sadržaja u slično vrijeme, što govori o univerzalnoj kompatibilnosti religija, te je tako bila izvediva zamjena starih običaja za nove, koji su bili napredniji, s kvalitetnijim uvidom u prirodu stvarnosti, te pogodniji za nadolazeće doba.

Božićno drvce se koristilo i kitilo mnogo ranije, iako se nisu nužno koristile jelke. Jelke su zgodne stoga što svatko u svom domu može imati umanjenu verziju tzv. drveta života, dok zimzelenost govori o vječnom kontinuitetu održanja tog “drveta”. Inače, drvo života se spominje još u Vedama, koje prema hinduizmu postoje ne samo od početka manifestacije (ovog) materijalnog Svemira, nego oduvijek (vječne su u duhovnom smislu). Prema tome, radi se o simboličkom prikazu nečega što vječno postoji, te se takav prikaz može očekivati u nekom obliku u svakom pojedinom manifestiranom materijalnom Svemiru.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Hari1

Alerik je u pravu, sam datum 25.12. je hajdemo reći posuđen od Rimljana i kulta Sol Invictus (Nepobjedivo Sunce). Sam praznik se zvao Dies Natalis Solis Invicti (Dan Rođenja Nepobjedivog Sunca). Točan datum pa čak i godina rođenja Yehoshue Bar Yossefa nama poznatijeg kao Isus Krist je ipak nepoznat. I to nije ništa neobično da u novu religiju ukomponiraju elemente starih vjerovanja. Narod bi ionako slavio taj dan pa umjesto zabrane kažu im OK, tog dana je rođen Isus koji usput ima sve elemente solarnog božanstva. Zbog toga je u Meksiku Dan Svih Svetih najveći praznik jer starosjedioci Asteci su imali kult mrtvih pa se to ukomponiralo. Danas je to konzumeristički praznik, sve je krenulo iz USA pa došlo i do nas. Iako sam heretik za ovce iz stada, slavim praznik jer volim Sunce, bez njega ne bi bio moguć život na Zemlji.

...još nešto...
Gost
...još nešto...
3 godine prije
Reply to  Perun

…ni na nebu!

Rabotnik
Gost
Rabotnik
3 godine prije
Reply to  Hari1

Kolega Perun. Znakovito da ste se javili 🙂 bas sam o “vama” mislio malo napisati.
Svi danasnji veci religijski praznici po svojim datumima padaju na dane prirodnih pojava – ekvinocija i solstijica (a njih slave i domorodacke kulture). Ustvari u krscanstvu i svetci su neke pojave (npr. Sv. Ilija (Perun) – narodna izreka “od sv. ilije sunce mi sve milije – znaci nesto se dogadja s prirodom – ali to je sad nebitno). Ljudi su te datume oduvijek slavili jer ti dogadjaji su upravljali njihovim zivotima (kroz prirodne promjene). Bozic se dogadja oko zimskog solsticija kada se iz mraka pocinje radjati svjetlo (a to svjetlo je u krscanstvu isus krist). Oprezan sam s danasnjim religijama jer one su se ipak sirile ognjem i macem (na evropskom kontinentu je to bilo dosta davno ali u “novom svjetu” posljedice su jos vidljive – duboko intuitivno imam osjecaj da su nam podvalili “m.. pod bubrege” – imao sam priliku procavati domorodacke kulture americkog kontinenta i cini se da su nam uskracene neke istine).
Sto se drveta (drva, drvlja) tice, nase slavensko drvo je (bio) hrast. To je drvo boga peruna (thora). Hrast se sacuvao u jos ponekim narodnim obicajima (kod katolika nisam siguran koristi li se odredjeno drvo za badnje drvo, pravoslavaci koriste hrast). Znakovita je i legenda o Sv. Bonifaciju (u danasnjoj njemackoj) koji je porusio sveti hrast i naredio ljudima da koriste jelku.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Rabotnik

@Rabotnik i ja sam godinama proučavao i religije i stara vjerovanja a Bibliju sam pročitao više puta nego prosječni katolici npr. iz moje šire familije koji vise u crkvi. Svatko tko je otvorena uma može doći do zaključaka koliko je elemenata starih kako oni kažu poganskih religija ubačeno u kršćanstvo. Ni razapinjanje nije ništa novo. Astrologije koliko hoćeš, npr. znak prvih kršćana bila je riba, Isus je s nekoliko riba nahranio masu gladnih, neki apostoli bili su ribari jer tada smo bili u Dobu Ribe prema Zodijaku. Sada smo već ušli u Doba Vodenjaka. Znam i za ovo da su starim Slavenima uvalili Sv. Iliju Gromovnika kao zamjenu za Peruna. Nisu mogli iskorijeniti pa su uvaljivali svoje verzije. Kažu onim prvima pokrštenima ma Perun vam je Sv. Ilija, sve je to isto i za nekoliko generacija padne Perun u zaborav iako ga još nesvjesno slave. Moji roditelji upoznali su se na mjestu zvano Ilino Brdo na Ilindan. Tamo se nekad štovao Perun još dugo nakon pokrštavanja a danas je Ilindan veliki lokalni praznik iako ne znaju zašto. Imamo i u politeizmu sličnih primjera gdje su Rimljani prekopirali grčki panteon samo su bogovima dali druga imena. Ali kad je netko zagrižen nije sposoban prihvatiti ni očigledne činjenice. Što se tiče praznika, ljudi vole praznike i nema ništa loše u tome. Od dva ekstrema religijskog fanatizma i konzumerizma treba naći zlatnu sredinu, proslaviti na svoj način, malo se više potroši za praznike ali bez pretjerivanja. Zadnje što mi pada na pamet ići profesionalnim lažovima-svećenićkoj kasti da mi prodaje maglu. Ja preporučam svima koji žele malo zagrebati dublje dokumentarac Zeitgeist gdje se lijepo navode primjeri iz raznih religija u raznim dobima a radi se o istim stvarima. Dobro je ako netko počinje istraživati, ja sam ionako puno prije istražujući razne religije i nove i stare došao do istih zaključaka. Sad se forsira New Age gdje su smiksali sve i svašta od kršćanstva, islama, budizma pa do vanzemaljaca i Ashtarove Komande. Sve su to plagijatori a korijeni se vjerovatno nalaze još u sumerskoj civilizaciji iako ne isključujem i neke ranije utjecaje o kojima baš nemamo podataka.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
3 godine prije
Reply to  Perun

Slazem se.

Mihail Nehemjevič Talj
Gost
Mihail Nehemjevič Talj
3 godine prije

Je*eš božić, to je ionako vrijeme lažne samilosti, depresije i tjeskobe.
Jedva čekam da prođu ti “blagdani”.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

“O njihovim mukama se rijetko gdje može naći i informacija, a kamoli šta više. Kao da ne postoje. Kršćanske zemlje, koje su i prouzročile njihovo izgnanstvo, daju im samo mrvice i ne puštaju ih dalje. Te zemlje su velikodušne u primanju ovih nesretnika samo kad je to za privrede njihovih zemalja potrebno i korisno…”
———–

Ma Ivo, vjeruješ li doista u ovu srceparajauću patetiku koju si napisao, ili padaš na fore podmuklog Rotschildovog i Sorosevog agenta-Bergolja ? (onog koji se naziva papa Franjo).
Koje su to “kršćanske zemlje” prouzročile njihovo izgnanstvo? Misliš SAD i Britanija? Masonske zemlje pod kontrolom cio-hazara, koje odavno nisu kršćanske i čija politika nikada nije ni bila kršćanska. Pa zar ne vidiš da je politika svih zapadnih zemalja totalno anti-kršćanska u svemu. Masonska elita, koja je stvarni vladar SAD-a, je oduvijek bila anti-kršćanska i prije više od 100 godina. Ta elita oduvijek vodi “hibridni rat”, protiv kršćanske većine u SAD-u. Rockefeller, Carnegie, Ford i ostali oligarsi koji su svi bilio masoni, još prije 100 godina su poticali i financirali eugeniku, pobačaj, sveopću seksualizaciju i ostalo. Pa oni su 30-ih godina surađivali i sa Hitlerom i nacistima i financirali eugeniku. Oni od početka stoje iza “Planned Parenthood” (eugeničke, kripto-fašističke organizacije), koja svugdje po svijetu financira i vrši pobačaj, sterilizaciju,. cjepljenje, seksualizaciju, posebno među onom sirotinjim u Africi i Južnij Americi, jer “dobročinitelji” žele da smanje broj te sirotinje, “beskorisnih izjelica”, koje im oduzimaju resurse. Ti oligarsi su stajali od početka i iza ACLU (američke unije za građanske slobode), koja pod maskom borbe za prava i slobode, danas zahtjeva gradnju spomenika Bafometu (sotoni) u ime “church of satan” (jedan su u već podigli u propalom gradu Detroitu), koja zahtjeva ljudska prava za pedofile i legalizaciju dječije pornogarfije, a koja istovremeno brani pravo na nošenje oružja (kofol pod maskom ljudskih prava), jer za ACLU osim Sorosa, Rockefellera, Gatesa i ostalih banduta, veliku lovu daje i organizacija RIFLE (lobi za oružje). Ti oligarsi su 50-ih godina poticali i financirali pedofila , silovatelja djece, fašista Alfreda Kinseya, koji je u ime te elite, trebao izazavti opću antikršćansku, seksualnu revoluciju i “oslobađanaje” gayeva i pedofila,…
SAD i zapadne zrmlje su samo kozmetički kršćanske, a ovo kičasto konzumersko javno slavljenje Božića je u stvari dekršćanozacija i konzumacija Božića, koja sa stvarnim Božićen, nema nikakve veze- slavljenje djeda mraza, vilenjaka saonica i ostale gluposti…
Pa da su SAD, Britanija i ostale zapadne zemlje doista kršćanske, onda u tim zemljama ne bi bili legalizirani pobačaj, gay brak, eutanazija i ostalo— sve protivno kršćanskom učenju i Bibliji , i to je protivno kršćanskom učenju kod svih kršćana: katolika, pravoslavaca i stvarnih protestanata (mislim na one stvarne, a ne na one moderne, režimske, državne, de fakto sekularne protestante kao u Njemačkoj i skandinavskom državama)
kršćani su baš ponajviše stradali u Siriji i Iraku (ako se mjeri postotak udjela u stanovništvu), a takozvane “kršćanske” države SAD i Britanija podržavale su ISIL koji je ubijao i kršćane i sve nepodobne muslimane. Jedino su se kršćanin Putin i musliman Asad borili za te sirijske i iračke kršćane i spasili ih od potpunog istrebljenja.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

-dalje: za tu đavolsku rabotu, stalnih ratova i stalnog kaosa, na Bliskom istoku, svatko pametan zna tko je najodgovorniji: Izreal i svjetski cio-hazarski lobi, koji vlada i sa državmo SAD. Plus kofol “najmuslimanskija” država Saudijska Arabija ( u stvarnosti satelitska država Izraela i SAD-a), Plus također skoro sve arapaske države, čije vlade su manje-više sateliti SAD-a i Izraela: Maroko, Alžir,. Tunis, Egipat, Libija ( nakon rušenja Gadafija), Jordan, Jemen, Oman, Katar, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein,.. te također i Turska, koja je ne pravimo se ludi i dalje pouzdani saveznik i člano NATO pakta, iako Erdogan nešto glumi.
-zašto dakle bogate arapske države: Saudijska Arabija, Katar, Emirati, Bahrein, Kuvajt nisu htjele primiti niti jednog izbjeglicu iz Sirije i Iraka? Cio-vehabijski čelnici iz SA izjavili su pazite ovo: primanje sirijskih izbjeglica ugrozilo bi socijalni mir u SA!. Dakle, ako bi te izbjeglice ugrozile socijalni mir u SA; iako imaju istu vjeru kao i saudijski arabijci, kako onda neće ugroziti socijaklni mir u većinskim kršćanskim zemljama Europe
-što to fali izbjeglicama u Grčkoj, Italiji , Srbiji i drugim država, u kojima se sada nalaze? Ako su navodno “ratne izbjgelice” onda je bitno spas života, sigurno utočište, i da imaš dovoljno hrane, ništa više. Ali Ivo, ne pravimo se ludi, zbog lažnog humanizma, veliki broj od njih nisu ratne izbjeglice, već naprosto ekonomski migranti, osim toga veliki broj od njih su protivnici Asada i simpatizeri ISIS-a. Oni ne žele ostati u Grčkoj ili Srbiji jer su te države presiromašne, oni čak ne žele ostati ni u Italiji i Francuskoj, već žele samo u 3 najbogatije države u kojima ima najviše socijalne love: Njemačku, Švedsku, Austriju.
Masovno iseljavaje tih arapskih migranta, namjerno potiče ista ta đavolska globalistička masonska elita (većinom cionistička), koja im je razjebala države, pa danas i vrapci na grani znaju da Soros sa lovom potiče migraciju, a u tomu mu pmažu i oni briselski banditi. tako ta banda jednim udarcem ubija 2 muhe: 1)razvaljuje države na bliskom istoku, potiče migraciju većinom mladih ljudi, te države ostaju prazne, samo ostaju stariji i nemoćni i tako zapadna elita može lakše pljačkati te države 2)-isovremeno se u europskre države namjerno šalju velike mase ovih migranta sa Bliskog istoka, sa namjerom da se tako postepeno naruši socijalni, mir i stabiolnost u tim državama , jer je normalno da domicilno europsko stanovništvo osjeća strah i nesigurnost, tako dolazi do netrpeljivosti i mržnje domicilnog kršćanskog stanovništva prema muslimanskkim izbjeglicama, a u muslilmanskim zermljama bliskog istoka se širi mržnja prema kršćanima, jer tamo narod vjetije da su SAD i ostale “kršćanske” države, doista kršćanske i da provode nekave križarske pohode, I tako se namjetno stvar đavoslski krug mržnje, na obje strane, a podmukla globalistička, masonska antikršćanska elita, kija je to sve zakuhala, zadovoljno trlja ruke.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

paradkos je ali istina, Božić je bio kršćanskiji i ljepši za vrijeme Jugoslavije, kada se zbog državnog ateizma, Božić javno nije smio obilježavati, već samo privatno u vlastitima kućama i crkvama. Danas u “demokraciji” i liberalizmu u Hrvatskoj je Božić, amerikanizirani sekulariziran i postaje sve više dekršćaniziran kao u SAD i na Zapadu. Gigantsko kičasto kićenje gradova i ulica, u zapadnim zemljama započinje već polovicom studenoga, jer se radi o konzumaciji i zaradi.
Dijeljenje poklona ranije za vrijeme Jugoslavije, toga nikad nikje bilo, to kod nas nije postojalo, i to nema veze sa kršćanskim, Božićem, Djeci su se dijelili pokloni za novu godinu, (malo slatkiša), a ne za Božić. Božić je za vrijeme Jugoslavije bio čisto vjerski praznik. Taj običaj poklanjanja je također došao sa Zapada. Poklanjanje za Božić, izmislila je zapadana elita i industrija i koncerni, da se ljude namami da više kupuju i troše lovu. Vrijeme adventa i Božića, tih mjesec dana, tada na Zapadu, robne kuće i trgovine imaju najveću zaradu u godini. I sve ostalo od tog dekršćaniziranog, sekularnog Božića je sada pristiglo u Hrvatsku: djed mraz(djed Božićnjak), takozvani Božični sajmovi (lokanje i žderanje, opet da se više love izvuče ljudima), blesavo kičasto kićenje svih ulica, itd. i naravno glupave, američke “božićne” pjesmice , koje absolutno nikakve veze nemaju sa Božićem, pjesmice u kojima se pjeva o djedu mrazu, pahuljicama i zimi: kao jingle bells, winter wonderland, let is snow… itd.. ili najgora davljenička pjesmica svakog Božića; last christmas od nekadšanjeg pop-dvojca Wham (u kojem je pjevao George Michael). U toj pjesmici se pjeva o tome, kako mu je cura slomila srce na zadnji Božić… a kada je ta pjesma izišla (1984.) Michael je glumio da je heteroseksualac i još se nije znalo da je gay.
Pravoslavci imaju tu sreću, što slave Božić, po starom kalendaru, pa je tako njihov Božić pošteđen od udara američke i zapadne konzumacije i dekršćanizacije. I zato je pravoslavni Božić sačuvao čisto vjerski i tradicionalni karakter.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

-Sveti Nikola, bio je kršćanski biskup koji je živio u 4. stoljeću u današnjoj Turskoj, koja je tada bila dio rimskog carstva i u kojoj će malo kasnije nastati Bizant. Nikola je dakle živio u vrijeme kada je crkva još bila jedna jedinstvena i još nije bilo podjele na katolike, pravodslavce i protestante i zato je Nikola općekršćanski svetac, koji se slavi u katolika, pravoslavaca i protestanata, iako protestanti većinom odbijaju slavljenje svetaca. Prema legendi, Nikola je tada, u jednoj vreći, nosio darove za siromaćne obitelji , nešto hrane ili odječe i slično, i tajno po noći bi ostavljao tu vreću pred kućnim pragom takvih obitelji. Tradicija slavljena svetog Nikole koji djeci donosi darove, (ali 6. 12. na dan Sv. Nikole, a ne na Božić) u kršćanskim je držvama , puno starija od Djeda mraza. Ta tradicija je i danas još sačuvana u u mnogim europskim državama, naprimjer Italiji, dijelovima NJemačke i čak i Nizozemskoj, gdje neki čovjek obučen u crvenu biskupsku haljinu Nikole i sa onom crvenom biskupskom kapom na glavi na kojoj je križ, i sa biskupskim štapom, hoda po ulicama i djeci donosi darove… Tu tradciji su nizozemski useljenici dionijeli u SAD u 18. stoljeću, “Sinter Claas” (Sveti Nikola na nizozemski), pa je od toga nastao američki Santa Claus-djed mraz. Za industriju i konzumaciju i za reklame– naravno da je kršćanski svetac u biskupskoj odori, sa križem na kapi, bio nepodesan, zato je Coca-Cola izmislila lik Santa Clausa, — djeda mraza, djeda Božićnjaka, umjesto crvene biskupske haljine,. stavljena ,mu je crvena bunda, umjesto crvene biskupske kape, ona crvena zimska kapa, umjesto sandala (koje su bile tipične za to vrijeme u toploj Turskoj gdje je živio Nikola), stavljene su mu crne čizmice i tako je nastao dekršćanizirani sekularizirani oblik Nikole- Djed mraz za potrebe koncerna i konzumacije i reklame. i o njemu je izmišljena cijela bajka, Sjeverni pol. saonice, jelenovi, vilenjaci i ostalo sranje. Komunističke vlasti su nekada u Jugoslaviji i SSSR-u, tog zapadanjačkog djed mraza, premjestile sa Božića na novu godinu, odnosno na silvestrovo 31. 12.. Tako su komunisti zapravo nehotice napravili uslugu Crkvi, jer se tako Božić tada sačuvao od zapadnjačke komercijalizacije i bio čisto vjerski.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  alan ford

Sveti Nikola pokopan je u Bariju,u crkvi koja nosi njegovo ime.Bila je pravoslavna pa katolicka i prije nekoliko godina je vracena pod okrilje Ruske pravoslavne crkve.Imao sam srecu pa u toj crkvi bio tri puta:)

POVEZANE VIJESTI

Izbornik