Kijev se bori s velikim problemom: Slaviti Božić 25. prosinca ili 7. siječnja?

Prvo da odmah pojasnimo da ne postoji Božić koji se slavi 7. siječnja ili januara, jer se oba slave 25. prosinca ili decembra, ali prvi po julijanskom, a drugi po gregorijanskom kalendaru. Ali to je valjda općepoznato, pa nećemo o tome duljiti.

E sad, problem je nastao u Ukrajini gdje se takozvana Ukrajinska pravoslavna crkva htjela prebaciti na gregorijanski kalendar i pomjeriti slavljenje Božića na 25. prosinca, odnosno dva tjedna ranije u odnosi na tradiciju. Biskup UPC Eustratijus Zorja kalendarsku reformu u crkvi nazvao je užurbanom i rekao da ona “potencijalno tjera tisuće zajednica s milijunima vjernika u Moskovskoj patrijaršiji i da će u desetljećima koja dolaze unijeti zbrku u ukrajinsko pravoslavlje”.

Podsjetimo, u Ukrajini postoje dvije velike pravoslavne crkve, obje ukrajinske. Prva nosi naziv Ukrajinska pravoslavna crkva – Moskovske patrijaršije, što je autonomna crkva koja formalno priznaje kanonski primat Moskve, te druga, Ukrajinska pravoslavna crkva – Kijevske patrijaršije, crkva novijeg datuma, koja je kao Pravoslavna crkva Ukrajine, nešto promijenjenog imena i odbacivanjem sufiksa „kijevska“, priznata samo od patrijarha Bartolomeja Carigradske patrijaršije i Aleksandrijske crkve u Egiptu, dok je ostale kanonske pravoslavne crkve ne priznaju.

Zbog činjenice da je PCU izrazio aktivna u politici i promiče integracije Ukrajine s EU i NATO paktom, lako je zaključiti kojoj se priklonio jedan dio Ukrajinaca, a kojoj drugi.

„Nitko ne zna kada je Isus rođen“

Kako bi razlaz s Moskvom bio dublji, mediji prenose da se božićne liturgija u Volinskoj biskupiji, centru nove crkve,  namjeravaju održati po gregorijanskom i julijanskom kalendaru 25. prosinca i 7. siječnja. Predstavnik Ukrajinske pravoslavne crkve, nazivajući se mitropolitom Slutskim i Volinskim Mihajlom, objasnio je ovaj pristup činjenicom da Evanđelje nigdje ne kaže, „kojeg je datuma rođen Isus Krist, jedino se zna da je to bilo zimsko razdoblje“.

Čelnik PCU Epifanije također je dopustio Ukrajincima da proslave Božić po Gregorijanskom kalendaru, 25. prosinca, ako to žele. Objasnio je to rekavši da većina lokalnih pravoslavnih crkava Božić slavi po novom, gregorijanskom kalendaru.

“I mi to možemo učiniti u budućnosti, ako ukrajinski narod to želi“, rekao je mitropolit Epifanije.

Nakon ukinuća samoproglašene „Kijevske patrijaršije“ u Ukrajini su ostale dvije paralelne pravoslavne crkve. prva je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva – Moskovske patrijaršije MPC) i Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) koja je nastala u prosincu 2018. uz aktivnu pomoć bivšeg predsjednika Petra Porošenka. PCU je nastala kao ideološki i politički projekt antiruske orijentacije, koji se suprotstavlja Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi – Moskovske patrijaršije u zemlji.

Katolička crkva, s njom i Europa nakon 16. stoljeća, počeli su živjeti po gregorijanskom kalendaru, dok pravoslavna crkva nastavlja koristiti julijanski. Razlika između dva kalendara je 13 dana.

Prema anketama, samo 25% Ukrajinaca podržava “reformu” i pomicanje božićnih proslava na 25. prosinca, umjesto 7. siječnja. 64% ispitanika usprotivilo se toj inicijativi. Njih 7% je bilo ravnodušno na ovo pitanje, a 4% nije moglo odgovoriti.

U zapadnoj Ukrajini omjer pristaša i protivnika „božićne kalendarske reforme“ je podijeljen. 43% daje potporu „reformi“, a gotovo isti broj ispitanika je ne podržava. U ostalim makroregijama ispitanici su uglavnom bili protiv promjena. U središnjem dijelu zemlje je 23% je bilo za, a 66% protiv, na jugu – 15% za i 74% protiv, a na istoku bez Donbasa 14% za i 74% protiv.

Ranije je vođa raskola pravoslavne crkve u Ukrajini, mitropolit Epifanije, rekao da Ukrajinci još ne podržavaju inicijative za reformu crkvenog kalendara i pomjeranje proslave Božića sa 7. siječnja na 25. prosinca.

Rating Group

božićGregorijanski kalendar
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
4 godine prije

Da sam na njihovom mestu za svaki slučaj bih se napio 25. decembra pa dolivao do 8. januara.

Lucija
4 godine prije

Neke pravoslavne crkve su prešle na Gregorijanski kalendar…to zapravo i nije bitno…
Moram reći da su se meni na primjeru Crne gore – otvorile oči. ( Iako baš nisu nikad bile posve zatvorene).
Hoće svoju crkvu i dva nova slova (!).
Prije toga – 1967. – Makedonska crkva se odvojila…
Malo ljudi, međutim zna, da se po uputama Austrije, od srpske crkve odvojila stoljeće ranije i – rumunjska, mada ne svi djelovi ( neznam točan naziv, biskupije tj mitropolije ?). Rumunjima službeni jezik nije uvijek bio ovaj koji je sad, nego isto – slavenska varijanta…
Lijepo se vidi – politika cjepkanja…

puki
4 godine prije

oko cega se debili svadjaju, a drzava im ionako ne pripada, vec pripada cio-kabali, koja trlja ruke i grohotom se smije…
savjetujem sim svima da ostanu na 7. sijecnju…jer ce tako sacuvati Bozic od amerikanizacije i zapadnjacke komercijalizacije i dekrscanizacije

ako predju na 25. 12. eto im odmah geja Dzordza Majkla da ih davi sa pjesmicom Last Christmas i one glupace mariah Carey… i Santa Clausa i stotine americkih komercijalnih ustvari anti-bozicnih pjesama, koje se prave da su kofol Bozicne… i stotine debilnih filmova o Santa Clausu, Jacku Frostu (Snjesko Bijelic), itd… Sotono odstupi !

Ionako se ne zna kada je tocno rodjen Isus, datum slavljenja Bozica, naprosto je preuzet od starog praznika, slavljenja svjetla iz predkrscanskog doba… Zato taj praznik pada bas otprilike u vrijem zimske dugodnevnice… (nakon 22. prosinca), pocinje pomalo i postupno duljiti dan i tako pomalo pocine prevagavati svjetlo nad tamom…

puki
4 godine prije

Oni koji vladaju Ukrajinom; Zelenski, Porosenko, Kolomiski, Timoshenko… oni ionako nisu krscani/hriscani i oni i ne slave nijedan Bozic, oni su ionako cio-kabala

eu kolonija
4 godine prije

kršćanska crkva treba odbaciti reformaciju I vratiti se na izvor. reformacijom se samo urušava I uništava. izmislili su inkviziciju, koja je za današnje “liberale” bila pojam demokracije, i na temelju toga proveli reformaciju. današnja “liberalna” inkvizicija spaljuje cijele nacije

Koledar
4 godine prije

Braći Ukrajicima preporučam da postanu avangarda, i slavljenje zimskog suncostaja vrate na pripadajući dan, neovisno o datumu (obično 21. ili 22.12. po Gregoru), a što i jest pretkršćanski smisao Božića

Siniša
4 godine prije

U međuvremenu šikucija…učvršćuju se ugovori za uvoz i transport nafte i plina ali Zelenski danas zabrani uvoz struje iz Rusije.
Elem crkva…ne treba se biti protiv toga međutim protiv sam otimanja kao što se radi u Ukrajini i kao što žele u Crnoj Gori i po cijenu raskola u samom biću naroda.

Zvrk
4 godine prije

Pa da su pametni, držali bi se dvadesetpetog prosinca. Samo tri pravoslavne crkve se pravu pametne i drže se siječnja sedmog kao pijan plota. Također, ne držu se ostale kanonske crkve gregorijanskog kalendara već Milankovićeva kalendara koji je dosta točniji od gregorijanskog. Ironično je da taj moderniji i precizniji kalendar odbacila matična crkva tog velikog znanstvenika. Ali to je sad druga tema.

mladen3x
4 godine prije

Kijev da ima stabilnu ekonomiju i stabilnu državu,nebi se bavio ovim pitanjima.Kao što se mi bavimo ustašama i partizanima,tako se i oni bave nečim,nažalost.

Katolicka crkva
4 godine prije

Katolicani 25. prosinca

Siniša
4 godine prije

Par jačih gluposti…..nije upisano ni kada je Vaskrs/Uskrs pa se mjeri po nečemu;istina za Vaskrs se smatra da se tačno može utvrditi kada se desio, mada je zanimljivo da taj najradosniji Hrišćanski praznik “šeta”, a za Dan Hristovog rođenja se smatra da nije apsolutno tačno i jasno te da se oba Praznika orijentišu po Jevrejskim praznicima. Čak imamo situvaciju da pravoslavne crkve koje su promijenile kalendar zbog nepogrešivosti Vaskršnjeg dana Vaskrs ipak slave po starom a Božije rođenje po novom, ili da sva Sveta gora Atos slvi po starom bez obzira kojoj Pravoslavnoj crkvi pripada. I druga glupost….slaviće se kako narod želi, to ke apsolutna glupost i apsolutno pogubno jer pastir nije pastir ako njegovo stado vodi a ne on stado;Crkva jeste zbog naroda, Vjera jeste zbog naroda ali nisu tu da narod njih vodi već da oni vode narod ka spasenju. Nemože narod mijenjati osnovne kanone i osnovne postulate… Čitaj više »

Alex
4 godine prije

Slaviti na proljeće, kada se Isus doista i rodio!
Ili pak 21.12.zimski solsticij,kad je već fešta preuzeta od paganskih svetkovina.

Savovic Danilo
4 godine prije

Standardno zamlacivanje gradjana sa namjerom da se skrene razmisljanje istih o ogromnim problemima koje drzava ima-sta je problem ne vidim a ni niko normalan:ko je katolik 25. Ko je pravoslavac 7. Ja u svojoj kuci slavim 2: zena flamanka pa smo juce bili malo do Kotora,povodom njenog,proslavicemo I moj kad dodje vrijeme. Osim ako Ukrajinci nece silom na drzavnom nivou proglasiti 25.12. kao Bozic sto bi stvarno bio maximum njihove gluposti. Najgore je sto se narod ne pita nista.

kremit
4 godine prije

Rothschild ce im odrediti datum i ostalo narodno veselje tj. čemer i jad .

politicki nekorektan
4 godine prije

…evo kompromisno rjesenje—alahu akber !!!…moze?ne?..e,jbg. barem sam sam pokusao

Sarmat
4 godine prije

Mislim da bi umjesto Božića trebali slaviti dan kad su na Majdanu plaćeni provokatori pucali s okolnih zgrada na okupljenu masu. I nazvati to proslavom Sotonožića.

Sarmat
4 godine prije

Božić, odnosno dan rođenja Isusa (pa čak i “rođenja Boga”) je čista izmišljotina svećeničke mafije koja od pamtivijeka, još od prvih plemenskih vračeva, izvrsno živi bez rada, a na račun ljudskog jada, gluposti i neznanja. Dakako, ne zna se kada se i da li se uopće rodio taj čovjek kasnije nazvan Isus pa je potpuno svejedno kad je njegov “rođendan”. Dakle, ako je svejedno,onda si svaki vjernik može slaviti taj rođendan kad god želi, recimo na SVOJ ROĐENDAN! Zašto ne!. Ili bi svaki narod mogao imati svoj Božić, neki dtum iz svoje povijesti, da bude zabavnije. Svaki dan je jednako dobar. Ilii da svi slavimo zimski suncostaj. Tako je uostalom sve i počelo, proglašenjem antičke poganske svetkovine Dies Natalis Solis Invicti (Dan Rođenja Nepobjedivog Sunca) rođendanom “Bogočovjeka”. A budući da se ortodoksna crkva drži starog (manje točnog) julijanskog kalendara, taj se “rođendan” u kalendaru odšetao nakon 1700 godina sve od… Čitaj više »

Janko
4 godine prije

Srpska pravoslavnacrkva trebsla bi sprovesti reformj crkvenog kalendara i prihvatiti proslavu Bozica 25.12. Iz prakticnih razloga za vjernike.Naime mnogi Srbi pravoslavci su zakinutii u prakticnim – zivotnim stvarima u te dane,ako zive na Zapdu,a iisto tako uvesti u liturgiju srpki jezik uumesto staroslavenskog,jer bi tako mnogi ljudi bolje razumeli liturgijske obrede i bili sktivniji u molitvi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI