fbpx

Crkveni raskol je formalno poništen – Dio kršćana slavi Božić po starom kalendaru

Ruska pravoslavna crkva

Danas je 7. siječanj 2018. po novom “Gregorijanskom kalendaru”, ali je i 25. prosinac 2017. po “Julijanskom kalendaru” i vjernici istočnih pravoslavnih crkvi, iako ne svih, jer su neke, kao što su Grčka, Rumunjska, Bugarska, prešle na novi kalendar, slave Božić i svim našim čitateljima koji danas slave rođenje Isusovo upućujemo iskrene čestitke.

Raskol Istoka i Zapada, također poznat i kao Velika šizma je naziv za raskol temeljem koga je dotle formalno jedinstvena kršćanska crkva trajno razdvojena na Katoličku crkvu na zapadu i pravoslavne crkve na istoku srednjovjekovne Europe. Kao početak raskola se tradicionalno uzima 16. lipanj 1054. kada je kardinal Humbert, izaslanik rimskog pape Lava IX na carigradskom dvoru, bacio anatemu na carigradskog patrijarha Mihaila Kerularija nakon koje je slijedila Humbertova anatema od strane samog Mihaila.

Međutim, veliki dio povjesničara smatra da je taj događaj predstavljao samo kulminaciju postepenog i višestoljetnog otuđenja Rimske Crkve i Carigradske patrijaršije, uzrokovanog političkim okolnostima u kojima su se tijekom ranog srednjeg vijeka našli Carigrad kao prijestolnica Istočnog Rimskog Carstva i Rima pod vlašću raznih, uglavnom germanskih vladara, iz čega su proizlazili sporovi oko međusobnog primata i crkvene nadležnosti, a tek su u manjoj mjeri imali teološku komponentu, najčešće vezanu uz različito tumačenje riječi “filioque” u Nicejskom vjerovanju kojeg prihvaćaju sve kršćanske Crkve.

Granica pravovjernih i krivovjernih, ovisno s koje strane gledamo, točno presijeca Balkanski poluotok i tako danas kršćanski vjernici, ovisno kojoj crkvi pripadaju, slave Božić na isti datum, iako u različite dane zbog razlike od dva tjedna u starom i novom kalendaru.

Papa Pavao VI i patrijarh Atenagora 1965. formalno poništavaju Crkveni raskol

Iako su godine 1965. papa Pavao VI i patrijarh Atenagora formalno poništili ukaze o anatemi, samim time i Veliku šizmu, crkveno jedinstvo katolika i pravoslavaca još uvijek nije obnovljeno.

No, nešto je ipak učinjeno. Papa Franjo i ruski patrijarh Kiril, koji uživa najveću moć u među pravoslavnim patrijarsima, prošle godine su se u veljači sastali u Havani, prijestolnici komunističke Kube, što se dogodilo prvi put nakon crkvenog raskola 1054.

Dvojica crkvenih poglavara su nakon dvosatnog sastanka potpisali zajedničku deklaraciju.

Ova zajednička izjava je obilježila novu eru u odnosu dviju crkava. U 40 paragrafa izražena je zabrinutost zbog progona kršćana na Bliskom istoku i Africi, zbog velikih migracija i uništavanja.

Po završetku razgovora izrazili su žaljenje zbog rana nanijetih sukobima između kršćana u dalekoj ili bliskoj prošlosti. Svjesni brojnih zapreka koje još treba prevladati, nadamo se da će naš susret pridonijeti obnovi tog jedinstva po volji Božjoj, naglasili su u zajedničkoj izjavi potpisanoj po završetku dvosatnog razgovora u velikom salonu zračne luke u Havani.

Jedinstvo je na dobrom putu. Razmijenili smo mišljenja jasno i bez tabua, komentirao je papa Bergoglio novinarima razgovor s Kirilom. Dvije Crkve mogu surađivati kako bi zaštitile kršćane u cijelom svijetu, rekao je novinarima ruski patrijarh Kiril.

Svim vjernicima koji danas slave Božić upućujemo čestitke uz poruku  ‘Mir Božji, Hristos se rodi‘, a ostalima također želimo sve najbolje u Novoj 2018. godini, posebno da premostimo razlike koje su nam nametnute i na koje nismo mogli utjecati, a još uvijek se instrumentaliziraju kako bi se stvorile podjele i lakše vladalo narodima i zemljama na ovim prostorima.

Božić i vjera utječu na vjernika i na ateiste – Budimo zajedno bolji ljudi
Tri stvari koje niste znali o Ramazanu
Otpor neoliberalizmu je moguć ujedinjenjem ideje socijalizma, identiteta, vjere i nacije

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
56 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mali pas
Gost
Mali pas
3 godine prije

Sretan Bozic

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
3 godine prije

I jedni i drugi slave pogrešan datum jer Isus nije rođen na današnji dan ni po starom ni po novom kalendaru čak šta više nije tačna ni godina rođenja !

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
3 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Zaboravih Mir Božiji – Hristos se rodi svim koji danas slave !

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Ma to je nevažno, daj….. Znam da nije zlonamjerno i neću ti dat minus, 🙂

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
3 godine prije

Oki doki buraz i sam slavim pa zaista nije zlonamjerno 🙂 ,samo mi nisu jasni ovi što mi na prvi komentar lupaju minuse …. sve sami vjernici a niko se svete knjige nije latio da pročita …. ono po defaultu ,,,auuuu evo ga svetogrđe daj da mu lupnemo minus” 🙁

logo
Gost
logo
3 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

istinu gotovo nitko ne voli ako ima neku svoju istinu

Ogi
Gost
Ogi
3 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Volio bi da znam koji je ispravan datum jer se Isus nije mogao dva put roditi. Neko grijesi i slavi pogresno. Trebalo bi utvrditi ispravan datum i ujediniti dvije crkve. Slavimo isto samo na drugi datum.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Ogi

Ispravan datum bi bio negdje u septembru mjesecu ,koliko se sjecam.. Kad datule sazrijevaju..

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
3 godine prije
Reply to  Ogi

Tačan datum,doba i sama godina vjerovatno i ne mogu da se odrede ali sigurno je da nije bila zima , najverovatnije vreme Hristovog rođenja je proleće ( u Lukinom Jevanđelju se to može odrediti zbog pastira koji čuvaju svoje ovce a koji se tamo spominju ) ! Što se tiče godine rođenja ona se najrealnije zbog popisa stanovništva koje se održalo može odrediti na 6-7 godina prije onoga što mi uzimamo kao godina Isusovog rođenja znači Isus je rođen najmanje 6 a najviše 7 godina prije !

Mate
Gost
Mate
3 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Je li važan “ispravan datum” ili simbolika?

Mali pas
Gost
Mali pas
3 godine prije

Toliko zuci moze imati samo nesretna osoba…

davor
Gost
davor
3 godine prije

Kako kaže jednom papa Franjo: “ne postoji katolički Bog”

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Svima koji slave, Sretan Božić, a davno sam čuo da su poništili anateme i navodno demonstrativno poderali (naravno , kopije) raskola papa Pavao VI i patrijarh Atenagora Dakle, de iure smo svi isti, (kršćani) , a to što netko to koristi , jadni oni koji ne misle svojom glavom.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Zašto se hrišćanstvo uopšte podelilo? To je pitanje koje se vrlo retko postavlja a ako i dobijete odgovor on je u obliku neke floskule. Neću se osvrtati na religijske razloge jer su oni samo dimna zavesa, pravi razlozi su “sasvim ovozemaljski”.

Nije lako odrediti momenat kada je hrišćanska Crkva napustila svoje osnovne postulate i okrenula se “igrama moći” ali je sigurno da je to bilo znatno pre raskola jer se raskol zbog toga i dogodio.
Imamo mnogo primera gde je istinska revolucija sa iskrenim namerama brzo otkrila svoj potencijal ljudima za koje se može reći sve osim da imaju poštene namere. Malo koja revolucija je uspela da zadrži kompletnu suštinu u čemu ni hrišćanstvo (kao neka vrsta revolucije) nije izuzetak.

Sad da pogledamo vreme i mesto gde je nastalo. Za Rim tog vremena se slobodno može reći da je bio leglo korupcije, pokvarenosti i svih ostalih negativnih ljudskih osobina i radnji. Da li je onda neobično pretpostaviti da su neki od tada moćnih Rimljana shvatili mogućnosti koje Crkva ima i “predočili” ih aktuelnim predstavnicima Crkve?
Naravno da nisu svi sveštenici podlegli tom uticaju i naravno da je taj uticaj bio jači što je Crkva bila bliže središtu rimskog carstva. I dok je istočna Crkva bila sasvim zadovoljna “pranjem savesti” moćnih (bogatih), zapadnoj to nije bilo ni približno dovoljno. Rimsko carstvo je propadalo a sa njim i uticaj koji se sada uzdizao na sasvim neobičnom mestu što je bio pravi poklon za neke lukave Rimljane…
Da ne dužim dalje, zapadna Crkva se nije previše obazirala ni na sopstvena pravila, nije se lišavala nikakvog sretstva koje joj je omogućivalo povećanje moći. Da bi prevazišla jedno od osnovnih pravila – zabranu uzimanja kamate, za tu namenu je “instalirala” Jevreje čije posledice danas jasno osećamo. Tolika odstupanja su ipak bila previše za istočni deo Crkve – ostalo je poznato.

Ne bih želeo da se stekne utisak da Katoličanstvo prestavljam kao đavola a Pravoslavlje kao sveca – imamo PRAVE vernike i sveštenike na obe strane za koje je razlika samo u ritualima i datumima. Neki katolički sveštenici su i sami zbunjeni pojedinim stvarima (njih drže daleko od “prave igre”) dok nekim pravoslavnim sveštenicima “cure bale” pri pomisli na mogućnosti kolega na zapadu. Suština Crkve je izuzetno plemenita ali su se umešali ljudi…

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Crkva se počela dijeliti još krajem lV stoljeća. S početka su to bili sukobi oko sitnica, npr upotrebe latinskog ili grčkog, da bi se vremenom zaoštrili. No u osnovi su bili vrlo ovozemaljski. Teološkoh razlika (bolje rečeno razike, jednina) bilo je malo ali je apetit za što većim utjecajem, pa samim tim i pristup novcu vremenom bio sve veći. I danas ključni je razlog neujedinjavanja te dvije tradicionalne zajednice pitanje autoriteta odnosno moći.
Činjenica je ipak da su te dvije crkve toliko međusobno slične ( u teološkom smislu) da je i stručnjacima teško naći ozbiljne razlike (razlike su uglavnom formalne naravi tipa križanje, boja svijeća, celibat, obredi…)

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Piretis

… položaj ulaznih vrata i oltara crkve u odnosu na stranu sveta… Dakle baš tehnički detalji (koje će vernici, naravno, braniti do zadnje kapi krvi).
Ipak, interesantno je da pravoslavna crkva nikada, bar ja nisam čuo, nije zamerila katoličkoj “igre moći” – pravi, suštinski jeres. Možda zato što i suprotna strana ima ne neke “kosture” da ukaže. A i da znam nije previše bitno, i da se istinski ujedine ipak bi danas bili u “drugoj ligi”.

udav
Gost
udav
3 godine prije
Reply to  Piretis

Pa dobro, ako su razlike koje navodis samo formalne, to znaci da nisi upucen u one sustinske, ili ne zelis o njima govoriti kao sto je kanonizacija svetitelja, papski primat, namesnistvo.
Ako su nesuglasice pocele s 4. stolecem, oko sitnica kako kazes, ovozemaljskih, onda nisi upucen, ili izbegavas krupne stvari kao sto je kanonizacija, tj. odredjivanje spiska knjiga koje ce uci u Novi Zavet, i tu tacno imamo kakko je koji sabor u zavisnosti od odredjenja, PRIPADNOSTI Istocnoj ili Zapadnoj CrkviI, ODLUCIVAO.
Kada, danas, posle svega pomnjes uticaj, pristup novcu, pa zar ne znas za Vatikansku banku, Isusovce, Jezuite. Hajde upri prstom u istocni pandan ovima.
sETIH SE INDULGENCIJA: PA TO upravo sprovodi Saudi Arabija, pustajuci iz zatvora, oprastajuci princevima grehe za debele novce – odakle kovanica krislam? i kakve veze mi pravoslavni imamo sa krislamom? odakle indulgencije, odatle i protestantizam: kada se pomirite sa protestantima, onda se javite, jer nema logike da se mi sad nesto ujedinjujemo sa vama, a da ostavimo protestante da istrunu u paklu, zar ne?

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  udav

@udav- Nije mi bila namjera pisati disertaciju o razlikama među crkvama, isto kao što nisam želio, ne daj Bože, nekoga povrijediti (posebno ne pravoslavne i posebno ne na ovaj dan). Sve što si nabrojao, definitivno stoji, ali po mom skromnom sudu nije bitno utjecalo na razlaz. Naknadno je i jedna i druga strana tražila načina da se stvore razlike i u tome nažalost uspijevala. Treba vidjeti koje su se i na koji način donosile odluke na crkvenim saborima (u vrijeme zajedničke crkve) pa će biti jasno da je osnova vjere utvđena vrlo rano. I još, ne pravdam i ne raspravljam o grijesima Katoličke crkve, nisam ni mjerodavan budući sam ex. protestant, ne vjerujem u skori ekumenizam, a cijenim sve dobro bez obzira iz koje sredine dolazi. Na kraju krajeva sve o čemu govorimo potječe iz istog izvora, abrahamske (avramske, ibrahimske) religije, a sve razlike posljedica su podjela i niza nesuglasica i međusobnog nerazumijevanja.

udav
Gost
udav
3 godine prije
Reply to  Piretis

hvala na odgovoru ex. protestant; sta si sad, NON DENOMINATIONAL? onda preporucujem http://www.christian-community.org/library.html

udav
Gost
udav
3 godine prije
Reply to  Piretis

sto se tice avrama/abrahama, imade dva sina, sa dve zene, jedna bese robinja, pa taj njen sin oca zove ibrahim, ali apostol Pavle kaze da mi nismo sinovi robinje, vec one slobodne, tako da ibrahimovsko-abrahamska religija je krislam, nema mesta tu nama avramovcima;)

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  udav

Prema predaji Abraham je imao osmero sinova (kćeri se tada baš i nisu brojale). Prvog Išmaela sa robinjom, egipćankom, Hagarom. Drugog sa ženom (prvom) Sarom Izaka. I još šestero sa drugom ženom Keturom. Apostol Pavle je u pravu kad porijeklo povlači od Izaka, budući je bio Židov a oni se smatraju njegovim potomcima. Isto tako Arapi se smatraju potomcima Išmaela.
Biti konvertit ili ex u protestantskom svijetu nije neuobičajeno. Dapače, puno je češće nego se pretpostavlja. Razlog je u samoj biti shvatanja autoriteta. Za katolike i pravoslavne osim Pisma autoritet je i tradicija (predaja) i crkveni sveci i svećenici. Za protestante samo Pismo. I to je razlog takvog mnoštva crkava, sekti i pokreta. Razlike u tumačenju.

Helena
Gost
Helena
3 godine prije

Hristos se rodi. Srecan Bozic svim pravoslavnim vernicima, mir, radost i blagodat bozija neka je uz sve ljude.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Vaistinu se rodi
🙂

zvonimir
Gost
zvonimir
3 godine prije

super sad neka svi daju po par divizija i idemo očistit svetu zemlju jednom zauvijek

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  zvonimir

Ajd, nemoj tako Očistiti od koga. Jeruzalem je palestinski. Ma sam pojam “čišćenja” ljudskih bića nije nikako za opravdati. Strpat cijeli vojni i politički vrh i esktremističke organizacije Izraela na neki otok ili Sibir, ali ne treba prljat Rusiju s tom stokom, onda da. Možda na Južni pol. Tamo bi bilo dobro za novu židovsku državu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

I uvijek sve preko nas, raskol Rimskog carstva, raskol crkvi, raskol ideologija kapitalizam komunizam, a u nas neki hibrid, ni vino ni voda, kasnije i Osmansko carstvo, sve se ovdje razdvajalo i udaralo granice, bez da se nas išta pitalo. Barem ovo mogu popraviti pravi vjernici, ali velik pravi, pravi, a ima ih. Nije istina da ih nema.

kladionicar
Gost
kladionicar
3 godine prije

@Laki Topalovic…hahahaha, a i kad se nekom svjetskom mocniku ne moze dici pa razocara vlastitu zenu u krevetu i ova ga dobrano nalijepi, on se odmah hvata karte svijeta i trazi Balkan “da mu je*e majku” zbog izdaje njegovog “ponosa”.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  kladionicar

Kako se baca anatema i koliki je rekord?

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Interesantno pitanje na koje ne znam odgovor.
Mozda je bacanju anateme predhodilo bacanje antene, satelitske, odakle je nastalo bacanje diskusa…da bi onda popovi poceli bacati anateme.
Danas uobicajeni izraz- skace sa teme na temu, u narodu poznato kao digresija vuce porijeklo upravo iz tog vremena.
Tada je jedna stanovnica Rima- Ana Digressi, bacala teme i lijevo i desno, odakle naziv- anatema.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
3 godine prije

Zar nije raskol poništen još na firentinskom koncilu 1439 -e ?

Istina
Gost
Istina
3 godine prije

Ova me priča podsjeća na onu da ”jedni napadaju a mi se jadni branimo”, mada ni jedni ni drugi nisu nevini.
Poput BTC-a: nerazjašnjena ubistva, ”out of the blue” se pojavio na međunarodnoj sceni i ”tiho ušao u legendu”.
I sada, npr., kada Venecuela i Rusija lansiraju svoje kriptovalute — to se može shvatiti kao otpor globalnom prihvatanju
BTC-a.
A šta ako i SAD i Kanada uvedu svoje nacionalne inačice BTC-a!?
Ili će biti da je igra dogovorena, već odavno, samo je pitanje načina na koji će se provesti!?
Čitajte Vadima Zelanda i sve će biti jasno.
BTC je poput institucionalizirane religije ili lokalnoga gurua: širi se od centra i nastoji što više matrično zagrabiti, pri čemu izvorna istina ostaje sasvim skrajnuta u stranu tj. nebitna.
Sve je počelo tako što je pojedinac sjedio ispred internetskoga ekrana cijeli dan, a danas je 2050. god. i na stadionima, širom svijeta, većina populacije sjedi i gleda u računare cijeli dan.
To je otprilike ta vrsta propagandno-uključive slobode.
No vratimo se Božiću i bespotrebnom udaljavanju od izvornoga kršćanstva u Grčkoj i Bugarskoj, pošto Trnovo nije daleko, još uvijek je na Balkanu, a i Grčka, iako nije, kao ni Turska, na Balkanu, svakako nije daleko od Balkana.
Zašto bi balkanskom pravoslavlju bila bliža rus. nego grč. ili bugarska, pa i rumunska, varijanta!?
I veliki fizičar Milutin Milanković, naravno i genijalni matematičar, je to znao.
A interesantno je da bi se poštovanjem lunarnoga kalendara Srpska Nova godina i Božić sasvim lijepo približili Hidžretskoj Novoj, također lunarnoj.
Ali je uvijek jednostavnije biti zagledan u daljinu i izbjegavati ono što je ovdje.
😛

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

koliko strke oko proslave rodjendana zidovskog popa.
jeste zaklali janje? ako ikad ne treba zaklati janje onda je to na bozic.
ma kakvi vjernici. to sve gluma. folklor. isus, djed mraz (bozicnjak – cuj to), bor’c.
posten covjek se ne smije izjasniti da je vjernik jer ga odmah svrstavaju u kategoriju “vjernika”.

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije

Meni je uvijek bilo interesantno kako racionalni ljudi mogu prihvatit religiju kao nešto stvarno i logično, barem dovoljno da u to vjeruju. Ne mislim na neku opću filozofiju života tipa deset zapovjedi već religijska učenja o bogu, svecima, čudima svetaca i slične stvari. Opet mogu razumit utjehu koju vjera pruža kod straha od smrti koja nas sve čeka, ili utjehu koju pruža kod smrti bliskih osoba itd… Ali kako ta potreba za utjehom može posve poništit logično i racionalno razmišljanje i potrebu da se tvrdnje dokažu?
Meni su sve religije izrazito neuvjerljive kod imalo skeptičnog propitivanja njihove teorije da ne govorim kod propitivanja prakse i postupaka crkvenih autoriteta….
Recimo sama komplikacija oko Isusa koji je imao oca i mater a opet bio “božji sin” ?!? Čovjek koji je umro a opet besmrtan kao bog jer je oživio nakon tri dana i otišao na nebo?!? Meni se ipak čini da su “pravi vjernici i krišćani”, neovisno kad slave Isusovo rođenje, prije dobar opis kupaca ponude na TV kanalima za prodaju svega i svačega nego ideal slobodnog čovjeka koji razumije svijet oko sebe….

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Arkaj

@Arkaj- Vidim pametan si čovjek i sklon razmišljanju. Za početak treba napraviti razliku između crkve (koje god) i “vjere” (opet koje god). Crkva jeste zajednica vjernika ali interesna zajednica. A duhovan (vjeran) se može biti i van organizacije, često je to i najbolji i najpošteniji način. Nemoj se, u pokušaju da razumiješ vjeru, opterećivati “komplikacijama” nego smislom, a njega svakako ima. Ako nekoga stvarno zanima logika vjere i uklapa li se ona u suvremeni pogled na život preporučam (makar samo površno ili preskočno) čitanje “Postoji li Bog” Hans Kung.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije
Reply to  Arkaj

“Ako nema Boga, sve je dozvoljeno” Dostojevski.
I koliko puta ste se pred ogledalom zapitali: “Ko sam ja?”

davor
Gost
davor
3 godine prije
Reply to  Arkaj

Nema tu pravila osim pravila ljubavi. Da li su dječica koja su obukla i koju su obukli u odijela Djeda Mraza nedavno na ulicama Aleppa u proslavi Božića nakon dugo vremena, da li su oni dobri kupci? Crkva i religija ne postoje neovisno od dobročinstava poniznih i nesebičnih ljudi, štoviše takva djela su temelji crkve i religije, bez njih nema crkve ni religije. Što se tiče logike ljudi i religija kažu da je Isusova majka Djevica Marija dok Isus kaže da su njegovi brat sestra i majka svako onaj ko sluša i čini kao on drugima ( čini se da Isus polaže pravo na mnogo majki među vjernima i nevjernima ). Logiku Isusa često ne razumije vrhovni kler, državna poglavarstva, akademska zajednica, dok je shvaća priprosti puk i djeca. Da je Isusu bilo stalo do religije vjerujem da bi on svoje govore u sinagogama počinjao nabrajajući svoje obiteljsko stablo i govoreći ja sam potomak Davidov i vođa ovog naroda.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
3 godine prije
Reply to  Arkaj

@Arkaj, razum i logika nisu svrha samima sebi, nego su alat kojim se ljudi služe za ovo ili ono. A ako ljudi smatraju da im neki alat nije prikladan za nešto, oni će odbaciti taj alat i potražiti neki drugi. Nebitno radi li se o osobnoj vjeri ili o organiziranoj religiji kao manifestaciji te osobne vjere u širem okruženju čovjeka kao socijalnog bića, smatram da je potreba za vjerovanjem u neko više biće i zagrobni život zapravo evolucijski mehanizam opstanka ljudske vrste, prema kojem ljudi – budući da su svjesni svoje smrtnosti – ekstrapoliraju nagon za preživljavanje na neku drugu, nazovimo ju duhovnu razinu bivstvovanja, a rezultat toga je opstanak i napredak ljudske vrste upravo u ovom opipljivom materijalnom svijetu.

Tako npr. u tropskim krajevima poput Indije, gdje se meso može vrlo brzo i lako pokvariti, nije nikakvo čudo da je vegetarijanstvo našlo svoje mjesto u religijskom sustavu hinduizma preko nauka o reinkarnaciji. Znači, samo objašnjenje te prakse jest iracionalno, ali rezultat te same prakse jest itekako racionalan: ljudi se nisu potrovali jedući pokvareno meso.

Možda najvrijedniji primjer ovog mehanizma dolazi nam iz starog Egipta. Tamo su faraoni svakih 50-ak godina, po potrebi više ili manje, proglašavali jubileje: posebne praznike na koje je se zemlja vraćala prvotnim vlasnicima, robovi bivali oslobađani, a cjelokupnoj ekonomiji zapaloj u dužničku spiralu smrti omogućavao se novi svježi restart. Takva praksa imala je pokriće u religijskim prikazima faraona kao sina (obično solarnog) boga koji ubija zmiju, krivudavu neman nepravde, kaosa i smrti. Upravo ova doktrina je kasnije našla mjesto u kršćanstvu, čiji vjernici u Očenašu mole “otpusti nam duge naše”. A pogledaj danas! U ovom današnjem svijetu gdje ratio i logika tobože lagano preuzimaju primat od religijskog načina razmišljanja, nešto poput otpuštanja dugova je praktički nezamislivo. Zato i imamo krize i ratove koji se obično događaju – koje li slučajnosti – u istim intervalima kao i jubileji u starom Egiptu.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Har Megiddo

@Har Megoddo & @Arkaj- Niste samo se vas dvojica uhvatili za vječni (zagrobni) život. To je, uglavnom light motiv, većine današnjih vjernika. A samo malo istraživanja korijena monoteizma bitno bi uzdrmalo to vjerovanje. Počevši od oca monoteizma Abrahama ( i sva tri proizašla) pa preko starozavjetnih patrijarha nema nigdje niti govora o vječnom životu. Bog svojem narodu (onima koji ga slijede) obećava sasvim ovozemaljske blagodeti, dug život, zdravlje, mnogo djece (potomstvo), zemlju, stoku, žene i mirnu starost i spokojnu smrt. Saduceji, teološka skupina, u raspravama sa svojim (i Isusovim) suvremenicima farizejima redovito napadaju potonje zbog vjere u zagrobni život. Ta se dogma, o vječnom životu, javlja prilično kasno, svega nekoliko stotina godina prije Krista, i bila je preuzeta od susjednih mnogobožačkih naroda, tj nije bila izvorno judejska.
Htio sam reći da se pobožan može, sasvim komotno, biti i ako se ne očekuju vječne blagodeti. Jednostavno: Volim i zahvaljujem Bogu na životu i brizi za mene, prilici koja je nevjerojatno mala, da se ipak rodim i živim, I nemam nikakva prava očekivati bilo kakvu povlasticu nakon smrti. Ljubav bez računa.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis, nisam mislio isključivo na abrahamitske religije, nego na religije općenito. Gotovo u svim religijama je jedan od glavnih motiva nastavak života nakon smrti u ovom ili onom obliku (reinkarnacija odnosno Nirvana kod hinduista, raj/pakao kod kršćana, Had/Tartar kod starih Grka, Valhalla kod Vikinga itd.). Usput, mislim da nisi u pravu glede vjerovanja u zagrobni život kod starih Hebreja. Ako me sjećanje ne vara, mislim da već Jakov (Abrahamov unuk) spominje Šeol. Kasnije također kralj Šaul pomoću vračare priziva duh pokojnog proroka Samuela. Isto tako su Makabejci vjerovali u uskrsnuće.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Har Megiddo

@Har Megiddo- Točno je da je i kod starozavjetnih ljudi bilo straha od smrti (premda mislim da su imali zdraviji stav o istoj). I točno je da je u folkloru bilo mjesta i za raj i pakao, u jednom trenutku i za reinkarnaciju (premda nespojiva sa judaizmom) posebno jer su taj pogled imali susjedi, ali službeno se ispovijedalo ono što sam naveo. No, nije mi ni bila namjera vraćati kotač povjesti unatrag, samo sam iznio manje poznato vjerovanje prvih monoteista. I pokušao pokazati da je i bezuvjetna vjera moguća, kao što je bila moguća brojnim generacijama. A glede makabejaca, kao starozavjetne knjige ona se u nekim krugovima smatra apokrifnom isto kao Tobija i Judita. Vjerojatno je postojao neki razlog.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

nego ovako … za katolicki bozic pravoslavni pop treba doci u katolicku crkvu i vise nego prisustovati. dobro ako povede jos ekipe. reci rijec dvi. jos bolje ako bi mogao obaviti dio ceremonije. u pravoslavnim crkvama organirati misu i tako nesto, slavlje, za katolike.
isto i obrnuto na 6. sijecnja. pozvati vjernike da se slobodno zene sa onima druge vjere.
isti model prema muslimanima.
ajmo ozbiljno da znamo da se ne lazemo!

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

U Celju u pravoslavnom hramu je ove godine tokom cijele liturgije prisustvovao katolicki pop (zupnik). Nisam prisustvovao ali je pouzdan info.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Sve je to lijepo ali i nerealno dokle god na primjer Srpska pravoslavna crkva nameće kolektivnu krivnju hrvatskom nadrodu putem Jasenovačkog mita.
Ili na primjer napuštanje islama je kažnjivo smrću.
Drugim riječima:
Za tango je potrebno dvoje.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Neka je mir i blagoslov Bozji nad svim vjernicima …

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Formalno, približavanje Rimokatoličke crkve i Pravoslavne crkve postoji u namerama?!
Suštinski – sve više se udaljavaju!

mmne
Gost
mmne
3 godine prije

da je prihvacen model ( naucno ispravno elaborisan) milankovica…ujedinili bi se kalendari i samim tim bi nestala i razlika…no…nekome to nije odgovaralo i ne odgovara….

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije

Vaistinu Hristos se rodi i srecna 2018 (po novom kalendaru :)) svim Logicarima.

Meni je zanimljivo koliko je tradicije i obicaja stare slavenske vjere ostalo na Balkanu a i sirom svijeta u danasnjim hriscanskim obicajima. Nekoliko desetljeca i stoljeca pre zvanicnog raskola, narodi na Balkanu su vecinom vjerovali u Peruna i ostale slavenske Bogove. Perun je bio Bog kojeg je simbolizovao Hrast (badnjak). Na sjeveru simbol Hrasta predstavljao je Thor koji je u svemu slican Perunu (ako nije isti), a oboje su indoevropskog izvora, kao i nas jezik. Bozicno drvce na zapadu dolazi od obicaja vezanih za nordijskog boga Thora, dok obicaji vezani za badnji dan, na ovim prostorima dolaze od slavenskih obicaja vezanih za Peruna.

Ima tih obicaja i tradicije dosta koji su ostali u narodu od davnina i to su stvari koje su nam zajednicke jos iz vremena kada nismo bili podijeljeni po danasnjim linijama razdvajanja Istoka i Zapada. Iako je narod prihvacao razlicite vjere kroz razlicita razdoblja ta zajednicka ostavsina nasih predaka je prisutna u mnogim obicajima od sjevera do juga i od istoka do zapada.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
3 godine prije
Reply to  Anarho

Meni su zanimljiviji ti nasi stari obicaji od samog krscanstva koje nam je manje vise nametnuto a najcesce i silom. Negdje duboko imam osjecaj da ne znamo pravu istinu o onome sto smo nekada bili. Najveca umjetnost demagogije je ubijediti ljude da je nesto njihovo i onda ih instruirati da se za to bore.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije

ja licno poznajem mnogo ljudi kojima nije jasno ta razlika lijepo je objasnio n.babic bozic je isto 25 po julijanskom samo malo matematike iz prvog razreda osnovne

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije

isto mi nije jasno cemu tolika galama oko ujedinjenja kad se nikad nece ujediniti americke protestanske crkve oni su krscani za sebe kome god padne na pamet osnuje crkvu sa deset memberai onda ih mudroser obraduje nema tu sta trazit ni vatikan ni konstantipolj samo tako su za statistiku

vjaceslav
Gost
vjaceslav
3 godine prije

sve je počelo kada je car konstantin, koji je pokršten tek na samrtničkoj postelji, carskim dekretom formirao najmlađu patrijarhiju – onu carigradsku, na prostoru rimske patrijarhije i jeruzalemske biskupije.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  vjaceslav

Ali nije zbog toga raskol…Sveti papa Kliment je rimski papa ali je Svetac za Pravoslavce.

Konstantin
Gost
Konstantin
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Sinisa mislim da si pogresio. Nije sv. Kliment (Rimski papa) svetac za prsvoslavne Hriscane, vec sv. Kliment koji je propovedao preko Ohridske arhiepiskopije (preko / pod jurisdikcijom tadasnje Carigradske patrijarsije) koji je ujedno i bio ucenik sv. Kirila i Metodije. Naime … neznam koliko je u danasnjoj Srbiji poznato upravo je sv. Kliment bila i kucna slava prvog Srpskog vozda – Karadjordjevica. Da se ne navracam da je teritorija danasnje (veceg dela) Hrvatske i Bosne do 11 veka bila takodje pod jurisdikcijom Konstantinopolja (sve do odvajanenje Magjarske kraljevine iz kontrole “istocnog Rima” i prihvatanje jurisdikcije “zapadnog Rima”.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Konstantin

Sveti Kliment Prvi drugi ili treci rimski papa. Ja nabrojah 7 Rimskih papa/episkopa koji su u Pravoslavlje uvedeni kap Sveti.

bgd
Gost
bgd
3 godine prije

Raskol između crkvi, više nije toliko bitan, problem je sasvim drugačije prirode. Šta reći tek o ratu između katolika i ptotestanata.
Ovaj raskol između istočene i zapadne crkve je uglanom iskorišćen za istrebljnje i samnjnje uticaja Slovena. Od međusobnih sukoba među Slovenskim narodima, pa do osvajčkih pohoda na slovenske zemlje. Isto tako ni Sloveni koji imaju katoličku veru nisu dobro prošli od strane drugih naroda. Smo treba pogledati kako su prošli severni Sloveni i kako su postepeno asimilovani. Uzmite primer deo Dalmacije i Istre koji koje su bile pod okupacijom Italje. Tamo su bila zabrnajna slovenska imena, jezik, prezimena su se menjali i dr. Da su te regije ostle pod Italijom tamo ne bi bilo više Slovena.
Uzmite primer Austro-Ugarske, pre svega milsim na Ugare (Mađare). Koji su se usidrili između slovenskih zemalja i način na koji su asimilovali milom i silom slovenske narode, Skoro svi Srbi i Hrvati u današnjoj Mađarskoj su asimilovani. Da je Austrougarska potrajla u Vojvodini i Slavoniji bi bila sad sasvim drugačija etnička slika. Da ne pričam o Slovacima koji prosto ne mogu da smilsle Mađarsku kao državu, baš zbog toga. Tako imao sitaciju da su proterani Folksdojčeri posle drugog svetskog rata a ne i Mađari i ako su ovi drugi činili u tom periodu mnogo veće zločine. Slovenske zmelje su i danas u međusobnom sukobu kojim se slade germanske zemlje. Ovde na Balanu smo sami svedoci da su nam države na nivou banana zemalja, Slovačka i Češka, glume neke države, ali tamo vlada zna se čiji kapital. Poljaci svojeglavi i na margini služe kao trojanski konj u sukobu sa Rusijom. Ukrajna kao država je ne može se rečima opisati i ludilo u kom se nalaze. Belorusija živi u nekom svom svetu. Dok je >Rusija neki poseban univerzum koji stalno negde luta.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije

u americi postoje crkve i vjernici koji nikad nisu culi za katolicku crkvu od koje su nastale sve ove crkkve a kamoli za ortodox samo te gleda ono blijedo i konta ne raqzumijem nikad cuo neznam odakle dezurnim neki minusi dodite i uvjerite se

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik