Pravoslavni Božić u ledenoj Moskvi

Božić u Rusiji
0
0

Usprkos vrlo hladnim temperaturama, u Moskvi je velik broj vjernika proslavio Bogojavljenje i Božić. Prisutni na polnoćki u moskovskoj katedrali Krista spasitelja, morali su pregrmiti temperature koje su pale do -30 stupnjeva, a u moskovskoj regiji i ispod -32O Celzija. Prema navodima RT.COM, to je najhladnija božićna noć u posljednjih 120 godina.

Ekstremne hladnoće su zabilježene diljem Rusije, primjerice u regijama Sibiriji i Jakutiji i do -40O Celzija. Zbog hladnoće u glavnom gradu je raspoređeno oko 500 pripadnika službi za hitne intervencije, kako bi pomogli vjernicima. Dodatno je raspoređeno i 200 mobilnih šatora s toplim jelima.

RIA Novosti prenijele su izvještaj meteorološkog centra FOBOS da se radi o najhladnijoj božićnoj noći u 120 godina. Apsolutni rekord je star više od 130 godina, 1881. godine je u Božićnoj noći zabilježeno -35O C.

Osim vjernika u Rusiji, Božić se po Julijanskom kalendaru slavi i u Jeruzalemskoj pravoslavnoj crkvi, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Gruzijskoj pravoslavnoj crkvi, Ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi, kao i u nekim protestantskim crkvama.

Turski pravoslavci su se pridružili slavlju usprkos temperaturama ispod nule. Vjernici u Istambulu su skakali u more u petak, u tradicionalnoj proslavi Bogojavljanja, ili Kristova krštenja. Iako se Bogojavljanje po Julijanskom kalendaru tradicionalno slavi 19. siječnja, neke pravoslavne crkve ga slave 6. siječnja.

U Bugarskoj su vjernici skakali u hladnu vodu rijeke Tundže najveće lijeve pritoke rijeke Marice, u tradicionalnoj muškoj priredbi proslave Bogojavljanja. Obučeni u narodne nošnje, skakali su u ledenu vodu da pronađu križ koji je u rijeku bacio svećenik, da bi križ predali najmlađem sudioniku plesa. Vjeruje se da će osoba koja pronađe križ, biti zdrava cijele godine, prenosi RT.COM vijest agencije AP.

Izvor: RT

božićJakutijaJulijanski kalendarKatedrala Krista spasiteljapravoslavljeRijeka Tundža
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI