Danas sam imao lijep dan

U bašti
4 komentara

Svakog dana čovjek nešto uradi, dobro ili loše, korisno ili štetno. Od čega zavisi u koju ćemo od navedenih kategorija svrstati ono što smo uradili?

Danas sam priveo kraju još jedan od mnogih dana u svom životu. Vikend je, a ljudi se obično raduju vikendima jer se tada žele odmoriti. I ja se radujem jer se želim odmoriti, samo što se ja odmaram tako što umjesto jednog, radim drugi, drugačiji posao. I uživam u tome.

Evo, danas, dok smo supruga i ja doručkovali, najavila nam se gošća, jedna draga osoba, koja je pitala može li s trogodišnjom kćerkom doći kod nas nakratko u goste. Naravno, obradovali smo se susretu s tom divnom gospođom, i mada smo imali druge planove, dočekali smo je i družili s njom i njenom kćerkom. U stvari, više su pričale dvije dame, a djevojčica i ja smo se prvo igrali trčeći po kući, a onda pričajući i gledajući slikovnice. Bilo mi je prelijepo malo podjetinjiti, nemam priliku to svakodnevno činiti, i lijepo sam se odmorio i osvježio tom aktivnošću. Djeca su najveće bogatstvo, u to nema sumnje.

Poslije ovoga smo supruga i ja iz dvorišta iskopali nekoliko sadnica maline, vinove loze, i još neki grm, a onda smo otišli kod sina to posaditi, usputno kupivši i sadnicu oraha kao i zemlju koja je potrebna za sad. Kad smo kod sinove kuće završili posao, otišli smo kćerki i kod nje presadili limunove koji su do danas bili u maloj saksiji. Baš smo se nauživali u tom radu, a onda i u razgovoru s kćerkom, i onda puni energije vratili kući. Supruga je još obavljala neke svoje poslove i radila za svojim kompjuterom, a ja sam odabrao neke svoje pjesme i poslao po ranijem dogovoru, a onda sam uzeo da nešto i napišem. To mi je opet jedna vrsta uživanja i odmora, tako da mogu reći da sam dan proveo u zadovoljstvu, da sam se odmorio. Osjećam se sretnim što mislim da mi to nije samo još jedan izgubljeni dan u životu.

Ali sve ovo što sam napisao, moglo bi se pogledati i drukčije. Mogao bih reći da sam, sav slomljen od posla, pogotovu zbog prekovremenog rada u poodmaklim godinama, jedva dočekao vikend da se odmorim. Ali, umjesto da se odmaram došla mi je gošća s kćerkicom koju sam još morao zabavljati i, ovakav krepan, trčati za njom po kući. Nakon toga sam morao još rintati kod sina, pa kod kćerke, a onda tako slomljen, kad čovjek više nije nizašto, mučiti se s pisanjem.

Da, moglo bi se to i tako opisati, i za vjerovati je da bi neko sve baš tako i doživio i osjećao. Koju ćemo od pomenutih opcija izabrati, zavisi od nas. Da, kažem namjerno izabrati, jer mnoge stvari vidimo onako kako ih mi osjećamo, u skladu s našom životnom filozofijom. Ista stvar je nekome lijepa, a nekome ružna. Nekima je jedna politička partija opasnost po čovječanstvo, a drugima spas.

Neki bi ovaj moj današnji dan ocijenili kao sretan, a neki kao poražavajući. Ja ga doživljavam onako kako sam ga opisao na početku teksta – uživao sam! A vi, dragi čitaoci, kako ste proveli dan? Preporučujem vam da ga pogledate iz ugla koji vas usrećuje. Ipak, dan je vaš, život je vaš pa i odluka o tome treba biti vaša.

lijep danPriča
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bzvz
7 godine prije

Dobar osvrt. Casa je polupuna ili poluprazna. Dozivljaj je subjektivan.

MilanCZ
7 godine prije

Já víkend Provodín na skijanju zajedno sa suorugim.Uzivam u prirodi,bijelini,daleko. od gradskee buke i auta.

Igor
7 godine prije

To je kao jedna pjesme koju sam ucio na satu hrvatskog, svako ima pravo da pjesmu dozivi na svoj nacin., a ne iskljucivo kako ju je pjesnik dozivio. Uvijek mi je bilo smijesno kad bi profesorica rekla:” sta je pjesnik time htio reci ” :))) a ja mulac u sebi mislim zasto moram znati sta je htio pjesnik reci, ja sam pjesmu dozivio na sebi svojstven nacin, i zato uvijek imao 2 iz hrvatskog. :))
Ali sve uzivotu je tako… Neke moje cure su mojim prijateljima ruzne a meni nalijepse na svijetu. Nekim curama sam bio sve :)) a neke nisu htjele ni da me pogledaju. Zivot ide dalje treba se znati okruziti ljudima koji vas cine sretnim. Dala bi se i knjiga o ovome napisat :))))

Georgij Žukov
7 godine prije

Nedjelja , jutarnja kavica , Ivin tekst ,asocijacije pocinju sa mirisom svijeze ispecenih kifli ,povratak u djetinjstvo , bitisanje ,slijedi zakljucak na tragu teksta .Sve je tu na dohvat ruke i pakao i raj ,sve je to sa nama rodjeno , prati nas kroz zivot i umrijece sa nama .Mi smo samo gost na ovoj planeti , sve je prolazno , a odluka je na nama, odgovor se krije u nama i oko nas ,u prirodi, u dubini naseg bistvovanja. Univerzalna inteligencija i proroda oko nas nudi nam odgovore na sva pitanja , hoce li nas zivot biti rajski vrt ili pakao, odlucujemo sami.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI