fbpx

Dječje želje

blizanci twins djevojcice

Kada razmišljamo o dječjim željama, one nam se čine sitne, nebitne. A djeci u tom periodu izgledaju tako velikima i nedostižnima.

Više puta se sjetim kako je moja kćerka, kad je bila prvi razred osnovne škole, imala najveću želju da joj bude lijepo vrijeme za njen rođendan. Eto, od svih briga, ta joj je bila najveća! A ja sam razmišljao kako i ne zna koliko joj je lijepo ako joj je to najveći problem.

Nekada se u mislima vratim u djetinjstvo i sjetim se svojih dječjih želja. Uglavnom, najveća želja mi je bila da što prije odrastem, ali to je išlo tako sporo! Stalno sam pokušavao biti u blizini većih dječaka i divio se njihovom znanju i njihovoj fizičkoj sposobnosti. Na primjer, moj susjed je bio sedmi ili osmi razred osnovne škole, a to je značilo da je išao u školu u Bosanski Šamac, grad, kad sam ja bio četvrti razred u našoj seoskoj školi u koju se išlo samo prvih pet razreda. Činilo mi se tada da je on tako daleko odmakao od mene, da mi je nedostižan. Pričao je o svojim nastavnicima, na čemu sam mu posebno zavidio, jer ja sam imao samo jednog učitelja. A tek kad mi spomene predmete kao što su Geografija, Fizika, Biologija, ja nisam mogao, a da mu se ne divim. Kako samo može s takvom lakoćom pričati o tim, meni potpuno nepoznatim predmetima?! Hoću li ja to moći kad budem njegovih godina?

Jednom kad sam došao kod tog susjeda da „čujem još neku pametnu“, on mi kaže da mogu poći s njim na nogomet čim on nacrta kartu svijeta. To mu je trebalo za Geografiju. „Evo, samo da povučem meridijane i paralele“, želio mi je reći kako neću dugo čekati, dok je koristio stari list od ručne pile za crtanje meridijana. List je bio od lako savitljivog metala i savijao se baš kako je trebao ići meridijan pa je trebalo samo uz njega povući olovkom. Prvo, divio sam se kako se mogao dosjetiti takvog pomagala za crtanje, ja to ne bih mogao. A tek ti meridijani i paralele – to su bile riječi koje nisam znao, nikada ih nisam do tada čuo i pojma nisam imao šta znače. A moj susjed, zamislite, i to zna!

I drugi susjed je bio isto godište kao i ovaj o kome pišem i obojica su imali isto me – Marijan. I kod drugog susjeda sam dolazio i, naravno, divio mu se, samo zbog nekih drugih detalja. On je znao pričati viceve, a ja se nisam mogao načuditi kao ih samo izmisli. Onda mi je rekao da ih ne izmišlja sam nego ih čuje od drugih. No, imao je on i svojih dosjetki kojima sam se divio. Recimo, radio bi nešto i pjevušio pjesmu „Imam, nano, dva dilbera“, ali bi izmijenio jednu riječ pa bi pjesma glasila „Imam, nano, dva driblera“. Meni je to bilo tako smiješno i želio sam i ja naučiti biti dosjetljiv kao on.

Treći susjed, Blago, bio je malo stariji od dva Marijana, a njemu sam se divio zbog njegovog vještog klizanja na ledu. Imao je“prave“ klizaljke, a mi ostali one koje smo sami napravili tako što smo limom potkovali neke letvice. Blago je, za razliku od nas, tako sigurno stajao na svojim klizaljkama kao da je rođen s njima. Okretao se, kočio i pravio neke pokrete od kojih je nama zastajao dah. Kako sam samo želio znati tako klizati!

Eto, kad pogledam sad svoje ondašnje želje, čine mi se tako sitne i nebitne. A u ono vrijeme bih dao sve da mi se mogu što prije ostvariti. Tada ni jednog trenutka nisam razmišljao o zdravlju, o ratovima u svijetu, o ljudskim pravima. Onda nisam znao ni blizu koliko sada znam. I pogodite – jesam li sada sretniji nego onda kad sam bio onako neznan?

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
28.juni
Gost
28.juni
1 godina prije

Djeca su nevina i bezazlena,pa su i njihove želje takve. Divno je biti dijete !Sta je veliki svijet naspram malog-velikog djeteta?!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  28.juni

Znam jednu sto je sa majkom zivjela u jednosobnom stanu. Uvijek je zeljela veliku kucu i kad se udala ta jos se zelja ispunila – kuca od blizu 500 kvadrata. Sad je nezadovoljna. Kaze: pocnem sredjivati od prizemlja i dok sve ocistim na drugom spratu u postoriji odakle sam pocela vec je napadala prasina. Kad dodje vrijeme krecenja dodje mi da se razvedem.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Samodoprinos Ivinom KUTKU:
Prioriteti se kroz život stalno mijenjaju.
Povlačenje paralela sa meridijanima
je kao generalizacija krušaka sa jabukama?
Još me smiruje promatranje kretanja klizaljki na satu.
Sijećam se kako se u vrtiću teta bez klizaljki oklizla na stepenicama i slomila nogu.
Kod oranja u polju,tete koje donose marendu,
tete kraj pluga od traktora-PRI ORI TETE?

SAMIM ČINOM STARENJA SE SMANJUJU ŠANSE DA OSOBA IMA NESRETNO DJETINJSTVO?

pera detlic
Gost
pera detlic
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah
Pet sa dva plusa
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU !!!!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  pera detlic

@pera detlic:
Hvala srećo!
I POZDRAVI TRIBUNJ !!

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Mjenjam tri mlječna zuba za za polovno pvc zubalo.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  jezevakucica

Gospdja ”Krupnog Zuba”kod zubara:
Ostale su mi još samo četiri zubine,
da li mi preporučujete protezine ili implantnine?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Gospođa sitnog zuba jede isključivo kašice.
Teta u jaslicama?

Vicko
Gost
Vicko
1 godina prije

Ovi Ivo Kobaš baš ko dete.

Stajerc
Gost
Stajerc
1 godina prije

Znanje nosi svoju odgovornost … “blago siromasima u duhu, njihovo je carstvo nebesko”.

Era s onog svijeta
Gost
Era s onog svijeta
1 godina prije

Teks koji mnogo podsjeća… Svako ima “jedinstvene” detalje iz djetinjstva i svakome budi posebna osjećanja sjećanje na te detalje. Svi mi bi bili mnogo srećniji da smo jednostavni kao djeca i da težimo takvim željama. Pokoreni i porobljeni od strane “odraslih i njihovog sistema” i mi se mijenjamo. Savjet iz srca:
Ne dozvolite da dijete u vama bude potisnuto, bez obzira na godine, veselite se malim stvarima a čak i u nekim većim, odluke donosite slušajući upravo dijete u sebi. Ponekad su odluke suprotne svakoj “logici odraslih”, šablonu ponašanja i prioriteta postavljenih od strane društva i okruženja – zapravo najbolje što možete učiniti. Imam odličan primjer, na svojoj koži, suviše ličan da ovde iznosim, ali vjerujte, bolje slušati dijete u sebi i biti srećan nego raditi po očekivanju drugih,jer tako treba.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Tak jest Ero !

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

E baš ti hvala Era.Ja te poslušao pa ženi rekao neka mi vrati moje krpice jer se više neću igrati sa njom,i ona mi vratila krpice za brisanje suđa.Zanemario sam činjenicu da si ti sa onoga svijeta.?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik