fbpx

7 smjernica kako živjeti bez gomilanja suvišnih stvari

7 smjernica kako živjeti bez gomilanja suvišnih stvari 1

Kada promatrate divne interijere u časopisima, na internetu ili televizijskim emisijama, sigurno pomislite da vaš dom ne može tako izgledati. Ali zašto ne? Oslobađajući svoj životni prostor od ogromnih količina stvari oslobađate i sami sebe. Jedino što trebate učiniti je držati se nekih osnovnih smjernica. Pritom se opustite i imajte na umu da ničiji dom nije tako savršen kao što je prikazan na slikama. Donosimo neke smjernice kojima ćete si olakšati dolazak do cilja.

1. Živite unutar svojih mogućnosti

Ideja je stara, ali dobra za početak. Neka veličina vašeg doma diktira i količinu stvari koje držite u njemu. Ne treba vam veća kuhinja, već manje posuđa. Osobito onoga koje već odavno nije u kompletu.

2. Često pročišćavajte

Čak i kada dođete do stanja iz prve stavke, stvari se jednostavno gomilaju. Stoga si odvojite vremena, nekoliko puta godišnje, da pročešljate svoje stvari i riješite se onih koje vam više ne trebaju. Osjetit ćete olakšanje.

3. Držite stvari na svome mjestu

Mjesto za svaku stvar znači da je sve na svojem mjestu. Možda zvuči otrcano, ali ovo je dosta važan savjet za organizaciju. Dodatni savjet bi bio, ukoliko nemate dovoljno mjesta za odlaganje, dobro bi vam došla polica ili komoda s mnoštvom ladica. I nikad ne podcjenjujte moć one ladice u koju stavljate stvari za koje nemate određeno logično mjesto! Pretvorite odlaganje stvari na predviđeno mjesto u svakodnevnu naviku. Kada vidite kako vam dom odjednom izgleda super, nastavit ćete biti motivirani da na taj način i nastavite!

4. Držite stvari tamo gdje ih i koristite

Odlažite mudro svoje stvari kako ne biste morali hodati po njih i od njih svaki put kada ih trebate. To će olakšati i savladavanje prethodne stavke, odnosno držanje stvari na svom mjestu imat će smisla.

5. Zaustavite nepotrebno gomilanje prije nego vam uđe u kuću

Čak i kada ste oprezni u kupnji, nagomilani predmeti svejedno nađu svoj put do vašeg životnog prostora. To su različiti reklamni prospekti, katalozi, besplatni uzorci i slično. Ne dozvolite im niti da vam pređu preko praga.

6. Riješite se papira

Možda se čini napornim skenirati sve potrebne dokumente, ali jednom kada to učinite, imat ćete puno manje fizičkih predmeta koje morate ručno pretraživati. Postoje i aplikacije za skeniranje, pa nije potrebno ulagati u poseban uređaj. Postoje i one za pretraživanje ključnih riječi iz skeniranih dokumenata koje će olakšati pretraživanje i organizaciju.

7. Vaš život su vaša iskustva, ne vaše stvari

Reklame nas stalno uvjeravaju da će nas najnoviji predmeti usrećiti – novi uređaj, novi namještaj, nova krema… Brojne studije pokazale su da nas stvari jednostavno ne usrećuju i jedino što nas može usrećiti je naše iskustvo. Umjesto kupnje viška stvari, odlučite se na izlazak, druženje s ugodnim i zanimljivim ljudima, posjet nekoj manifestaciji. Jer stvari su uvijek odvojene od nas, a iskustva postaju naš sastavni dio.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

….ranac, vreca za spavanje,pasos,kes….ak 47 po potrebi…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
1
0
()
x