Elektronske cigarete štetnost: “Ipak nisu štetne po zdravlje”! – Profesor Louis Jeannin

Elektronik
6 komentara

Elektronske cigarete štetnost – otkako je napravljena izaziva brojne polemike oko toga koliko je i da li je štetna. Izgleda da će istraživanje sprovedeno u Francuskoj pomoći pušačima da odahnu, jer se ispostavilo da nije štetna po zdravlje koliko se mislilo.

Izgleda da od svog prvog dana elektronska cigareta izaziva brojne polemike i rasprave, počev od toga da li je zaista zdrava alternativa pušenju pa do toga da li je štetna po organizam. U Francuskoj je nedavno sprovedeno istraživanje u Komitetu protiv respiratornih bolesti i zaključak je potpuno jasan – ona je bezopasna. U avgustovskom izdanju pulmološkog časopisa objavljeni su rezultati po kojima je elektronska cigareta i preporučena kao metoda izbora u odvikavanju od pušenja.

Elektronske cigarete – toksičnost

Pulmolozi su dokazali da je jedna elektronska cigareta daleko manje toksična od klasične, da je daleko zdravije rešenje za odvikavanje od pušenja od ostalih pomagala i da njeno korišćenje može smanjiti uticaj štetnih sastojaka na zdravlje.

Profesor Louis Žanin, bivši načelnik pulmologije odeljenja Univerzitetske bolnice Dižon i predsedavajući Komiteta protiv respiratornih bolesti Gold Coast vrlo smelo potvrđuje da je istraživanje tačno i da se na njega mogu osloniti svi lekari i stručnjaci koji se bave zdravljem.

Elektronska cigareta je izazvala veliku pažnju od trenutka kada se pojavila i skoro svakodnevno izlaze nova istraživanja o njoj. Pulmolozi ne mogu stajati po strani i samo posmatrati, moraju uzeti učešća u istraživanjima. Smatra se da oko milion korisnika redovno koristi ovu cigaretu, a još uvek lekari nisu potvrdili zvanično da se sme koristiti.

Elektronske cigarete i odvikavanje od pušenja

Ako je veliki broj ljudi koristio cigaretu zbog odvikavanja od pušenja i uspeo u tome, to znači da je ona ipak korisna i treba je uzeti u obzir prilikom istraživanja, kaže još doktor Žanin. Uprkos tome, neke države najavljuju da će je zabraniti. Oni nisu uzeli u obzir da je upotreba elektronske cigarete smanjila prodaju duvana, na primer. Pokazala se kao odličan proizvod za odvikavanje od pušenja, naročito kod depresivnih epizoda kroz koje prolaze bivši pušači. Bolje je, svakako, koristiti elektronsku cigaretu, nego uzeti antidepresive, što su lekari do sada prepisivali. Cigareta omogućava pacijentu da zadrži slobodu izbora šta će i koliko koristiti prilikom odvikavanja, a da se ne veže za lekara. Ipak, treba imati u vidu da je cigareta efikasna za nekoga, ali ne za sve.

Na pitanje toksičnosti supstanci u elektronskoj cigareti, odnos je 1 prema 1000 u korist elektronske cigarete. To nije zanemarljivo. Većina proizvoda su čisto farmaceutski koji se inače koriste u terapijama, pa kako reći da su štetne po ljude u cigaretama? Nikotin koji se nalazi u njima veštački je proizveden u laboratorijama i ne liči na pravi nikotin.

Sa druge strane, kaže doktor Žanin, teško je utvrditi da li je ova cigareta štetna kada su korisnici već bili pušači klasičnih cigareta pre nje. Teško je odvojiti novu i staru naviku i njenu štetnost i za to će biti potrebne godine da se utvrdi, ali čekati konačne rezultate da bi se ona preporučila je suvišno i glupo.

Profesor se slaže da se električna cigareta zabrani na javnim mestima, jer ona zaista smeta nepušačima. Isto tako, suludo je plašiti se da će mladi postati pušači zbog ove cigarete, jer takav rizik uvek postoji kod svih opojnih sredstava. U tom smislu bolje je voditi strategiju prevencije od navikavanja na pušenje umesto strogih zabrana.

dijonelektronska cigaretaElektronske cigarete štetnostlouis jeanninsr
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bivši pušač
7 godine prije

Odličan članak koji potvrđuje što sam i mislio jer ovi drugi mediji samo lažu. 20 godina sam bio pušač i elektronska cigara me spasila. Usput sam uštedio i pare jer pušenje elektronski cigara dođe puno jeftinije.

Vesna
7 godine prije

Bravo. Ustedili ste mi puno vremena.

ive
6 godine prije

odlična stvar

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI