Evropska svemirska agencija uočava bizarna tri kratera na površini Marsa

Krateri
22 komentara

Krateri se nalaze na južnoj hemisferi Crvene planete, u području zvanom Noachis Terra. Tokom Noahove ere ovaj region su neprestano pogađali asteroidi i komete. Naučnici kažu da su ovi krateri poput vremenske mašine koja im omogućava putovanje u prošlost i proučavanje Marsa.

Misija Evropske svemirske agencije (ESA) Mars Express nabasala je na bizarno područje Crvene planete – triplet kratera koji se međusobno preklapaju. Prema ESA, krateri, koje je svemirska agencija opisala kao „posebno neobične“, nastali su tokom najranijih dana Sunčevog sistema.

ESA je ponudila dva objašnjenja kako su se bizarni krateri tamo pojavili. Prema prvoj hipotezi, Crvenu planetu pogodila su tri nebeska tijela koja su slučajno pala na isto mjesto. Prema drugoj hipotezi, Mars je pogodilo jedno nebesko tijelo koje se naknadno slomilo na tri dijela usljed sudara sa planetom. ESA je rekla da ova teorija implicira da je tokom ranih dana Mars imao daleko gušću atmosferu u koju je bilo teško prodrijeti.

“Ovo ukazuje na rani Mars koji je bio daleko topliji i vlažniji od hladnog, sušnog svijeta kakav danas vidimo. Posmatranja brojnih misija podržavaju ovo gledište i vraćaju dokaze da je voda nekada tekla Crvenom planetom u velikim količinama, otkrivajući oblike kao stare mreže dolina rijeka i velike jezerske bazene za koje se smatra da su nastali u Noahovom periodu“, navodi se u saopštenju svemirske agencije.

ESA je rekla da najmanji krater mjeri 28 kilometara, dok je najveći 45 kilometara. Prema svemirskoj agenciji, postoje dokazi da krateri sadrže led. Najmanji krater ima oznake koje su „tipično stvorene dok se led i ostaci provlače po površini“. Kao i drugi drevni krateri otkriveni na Marsu, i ovaj trio pokazuje znake erozije i od svog nastanka je ispunjen sedimentom.

Svemirska misija Mars Express proučava Crvenu planetu od 2003. godine. Misija se sastoji od Mars Express orbitera prepunog kamera i spektrometara i letjelice Beagle 2, koja vrši egzobiološka i geohemijska istraživanja. Zajedno sa drugim svemirskim misijama poslatim na Crvenu planetu, Mars Express neće otkriti samo više detalja o Marsu i njegovoj evoluciji, već i o našoj planeti i Sunčevom sistemu.

Crvena planetaKraterimarsNoachis Terra
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dist
3 godine prije

Ja takve kratere vidim u novčaiku svaki dan.

LZN
3 godine prije

Zanimljivo kako nalaze i slikavaju svašta po cilom svemiru ali onu američku zastavu na mijesecu nikako da nađu.
Skoro evo našli čak toplu vodu na Mjesecu……….otkrili ono što su Rusi objavili prije 10 godina, pa su se tad svi smijali. Tako da je NASA ipak prva otkrila vodu na Mjesecu…….i to toplu.

Hrvoje
3 godine prije

Kako je teško priznati postojanje vanzemaljske inteligencije. To je posebno uočljivo u objašnjenjima “vodećih” znanstvenika o nastanku nekih artefakata na Zemlji. To nam govori da na Zemlji nema inteligencije ili ju netko inteligentno sabotira.

nepoželjni
3 godine prije

Moje je mišljenje da ta tri kratera nisu nastala ni po jednoj od dvije ponuđene opcije. -“Crvenu planetu pogodila su tri nebeska tijela koja su slučajno pala na isto mjesto.” Čini mi se premala mogućnost da tri asteroida u različitom vremenu pogode baš isto mjesto (!?) -“Mars je pogodilo jedno nebesko tijelo koje se naknadno slomilo na tri dijela usljed sudara sa planetom.” Ovdje je zasigurno nekakva greška u prijevodu jer nakon sudara sa planetom nema naknadnog lomjenja i dijeljenja a bio bi samo jedan krater. Možda se misli da je u sudaru sa atmosferom planeta došlo do loma na tri dijela koji su svaki za sebe izdubili krater (?) … No siguran sam da je to nemoguće jer je razmak od centara udara veći od 30 km. Za stvoriti onakva tri kratera asteroid je trebao biti barem 3 km u promjeru a tako veliko tijelo ima i veliku inerciju,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI