Ravna i stjenovita površina Marsa viđena na slikama visoke rezolucije koje je Kina objavila u sklopu svoje marsovske misije

Mars
51 komentar

Slike koje je objavila Kineska svemirska agencija detaljno su zabilježile Marsovu crvenu, ravnu i stijenama prekrivenu površinu, s roverom i platformom za slijetanje, koji su dotakli površinu Marsa prošlog mjeseca.

Serija slika visoke rezolucije objavljena u petak na internetskoj stranici Kineske nacionalne svemirske uprave (CNSA) prikazuje teren crvenog planeta u boji (a izgleda i crveno), kao i platformu za slijetanje i rover Zhurong, izvještava CNSA.

Gornja slika prikazuje Marsovu površinu koja se čini relativno ravnom, dok je kamenje različitih veličina posuto je posvuda. Kamenje ima glatke rubove, svjetlije je boje od terena i polu ukopano je, kaže CNSA. Na krajnjem dijelu slike nalazi se prstenasta jama s tamnijim, uglastim kamenjem i nekoliko dina.

Sljedeća slika, koja prikazuje platformu za slijetanje, snimljena je nakon što se rover odmaknuo od platforme za oko šest metara. Lander prikazuje kinesku zastavu i obrise maskota za Zimske olimpijske igre i Paraolimpijske igre, koje će se održati u Pekingu 2022. godine.

Kineska misija Tianwen-1, koja se sastoji od orbitera, platforme za slijetanje i rovera, pokrenuta je prošlog srpnja. Sletnik koji je nosio rover sletio je na predjelu Planitia, prostranoj ravnici na sjevernoj hemisferi Marsa, 15. svibnja. Rover Zhurong spustio se s platforme za slijetanje na površinu Marsa 22. svibnja, započevši istraživanje Crvenog planeat. To područje istražuje 28 marsovskih dana (marsovski dan je otprilike 40 minuta duži od dana na Zemlji). Rover istražuje Marsovu površinu i traži znakove vode ili leda, koji bi nam mogli pomoći da shvatimo postoji li ikakav život na Marsu.

Ovo je najnovija serija slika koju je CNSA objavila od slijetanja orbitera.

Četiri dana nakon kontakta, ovu je fotografiju snimila prednja kamera za izbjegavanje prepreka rovera, koja prikazuje mehanizam rampe, teren i horizont.

Gornju sliku također je 19. svibnja snimila navigacijska kamera okrenuta prema stražnjem dijelu rovera. Prikazuje solarno krilo rovera i antenu.

Slika koju je 22. svibnja snimila kamera za izbjegavanje stražnjih prepreka pokazuje da je rover sigurno napustio platformu za slijetanje, stigao do površine Marsa i počeo istraživati.

Rover Zhurong dobio je ime po Bogu vatre u drevnoj kineskoj mitologiji, dok naziv misije Tianwen znači ”Pitanja nebesima”, objašnjava CNSA.

Tijekom očekivanog životnog vijeka od najmanje 90 marsovskih dana (oko tri mjeseca na Zemlji) Zhurong će snimiti trodimenzionalne slike Marsovskog krajolika u visokoj rezoluciji i analizirati sastav površine planeta. Orbiter, s vijekom trajanja jedne marsovske godine (oko 687 dana na Zemlji), kruži oko planeta pružajući komunikaciju s roverom i šaljući informacije znanstvenicima na Zemlji.

marsZhurong
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Ovo je snimano u pustinji Gobi.

Bosnjak
2 godine prije

Kineska igracka koja uopste ne leti poslala selfi iz neke fotosopirane kineske pustinje..kina je inace svaki dan sve vise opsjednuta dokazivanjem da su najbolji,najjaci,najprogresivniji i prvi u svemu u svijetu,zele prvo ekonomski a onda vojno da postanu vlasnici cijelog svijeta,spremni su na sve pa i trovanje cijelog svijeta virusima.
Kome nije jasno sta nam svima poremecena kina sprema,neka vidi sta rade Ujgurima.

bauštelac
2 godine prije

kojim mobitelom

lear ZI
2 godine prije

Zašto nema slike u živo, pa da vidimo. kako leti kroz VAN ALLENOV PAS, za kojeg struka kaže, da se ne može nikako proč.

nekoime
2 godine prije

Znači li to kako će se iduće američko slijetanje na mjesec snimati u kineskim filmskim studijima?

Zagten
2 godine prije

Takmice se s Amerima i slavjanskom bracom siroke duse Rusima (oni su kakti posteni) tko je veci Babilonac, tko moze vise skociti u vis..Prevaranti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI